begränsat skatteskyldig

Vi är nu begränsat skattskyldiga

I Sverige är en antingen obegränsat eller begränsat skattskyldig. Vi har fram till 30/11 2023 varit obegränsat skattskyldiga eftersom vi haft ett svenskt bolag.

I samband med årets deklaration så begärde vi att vår status skulle ändras till begränsat skattskyldiga efter att bolaget såldes för likvidering. Skatteverkat har godtagit vår yrkande, som det så väl formulerat står i beskedet.

Så även om vi varit utskrivna från Sverige sedan 2021 så har vi ändå varit obegränsat skattskyldiga och alltså belastats med ex. kapitalskatt.

Vad betyder det för oss?

Jag är inte en skattejurist och kan därför ha missuppfattat eller missat någon viktig detalj. Detta är vad jag kommit fram till genom att läsa dokument, prata med kunniga vänner och framförallt från samtal med Skatteverket.

Länk till Skatteverkets beskrivning av vad begränsat skattskyldighet innebär.

Kapitalbeskattning

För oss innebär statusändringen till begränsat skattskyldiga att vi slipper schablonskatten för vårt ISK-kapital i Sverige.

Vi undviker därmed dubbelbeskattning när vi säljer kapital. För vi har skatteplikt i Portugal på kapitalvinst (sedan vi skrev oss här), så om vi säljer våra fonder i Sverige så betalar vi 28% skatt i Portugal. Det gör att vi är glada att vi framöver åtminstone slipper betala schablonskatten också.

Om en har stort kapital så finns det säkert skattetekniska åtgärder en kan göra innan en skriver ut sig. Men eftersom det var pandemin när vi flyttade och våra fonder var värda noll och ingenting så var det ingen idé att ta ut dem. Även om vi beskattas med 28% på vinsten nu så har vi tjänat på att låta dem stå kvar i Sverige eftersom börsen gått upp avsevärt sedan 2021.

Om vi idag hade flyttat från Sverige hade vi tömt vårt kapital i Sverige före utskrivningen. Skattat för det där och sedan investerat dem på nytt här i Portugal eller bara satt pengarna på den portugisiska banken.

Å andra sidan så tänker vi att de kronor vi betalar i skatt till Portugal på vinsten av våra fonder när vi säljer dem, ändå känns helt okej, det är ju det enda vi betalar här, förutom skatten på bil och hus. Vi har ju t.ex. gratis sjukvård. Vi ser det som att vi bidrar till det landet vi älskar så mycket och som ger oss så enormt mycket tillbaka.

Inkomstbeskattning

Att vara begränsat skattskyldig betyder också att vi endast kommer beskattas för de inkomster som har anknytning till Sverige, vilket i och för sig är de enda inkomster vi har. Alltså våra tjänstepensioner och framtida ålderspension kommer fortsätta att beskattas i Sverige.

Men det är något som kräver ett eget inlägg eftersom en kan välja Särskilt Inkomst skatt (SINK) eller att beskattas enligt Inkomstlagen och där har jag lärt mig lite nytt som jag vill dela med mig av.

Disclaimer

Jag rekommenderar dig att kontakta Skatteverket innan du skriver ut dig från Sverige om du ska flytta till Portugal, så du får full koll på vad som gäller för dig. Har du någon annan erfarenhet eller kunskap är du varmt välkommen att lägga till information i en kommentar.

Bild från Porto Covo

Publicerat:

i:

26 svar till ”Vi är nu begränsat skattskyldiga”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  sånt vet jag inte så mycket om, betalar det som Skatteverket ålägger mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Sånt behöver en ha koll på om en ska flytta utomlands 🙂

 2. Profilbild för Emma

  Vad skönt att ni har fått detta besked. 🙂
  Min man är faktiskt disputerad i skatterätt så detta är verkligen hans område, haha. Själv har jag rätt dålig koll, men vet att just dubbelbeskattning inom EU är/har varit ett stort problem som man vill få bukt med. Bra att ni slipper det nu!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Se där, då kan du ju vara trygg med era skatter! Ja dubbelbeskattning kan vara ett problem, särskilt sen avtalet försvann mellan PT o SE.

 3. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Bra att du delar med dig. Att ha med SKV att göra kan ju vara en djungel. Själv har jag precis betalat in agi och skatt för majmånad. Nu ska jag öppna upp växthuset innan jag ger mig iväg. Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker det är viktigt att dela med mig av mina erfarenheter för jag vet att det är en del som hänger här som inspireras till en flytt. Alltid lika skönt när det är gjort! Detsamma!

 4. Profilbild för Znogge

  Kan tänka mig att det är mer än vad man tror när man flyttar till ett annat land. Att slippa en dubbelbeskattning måste vara en fördel. Sedan skulle det kännas naturligt att betala ev. vinstskatt i det land som man bor. Mycket med det jordiska och det juridiska.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju en del att ha koll på, eller ta reda på.

 5. Profilbild för V

  Suck, det är inte lätt att ta sig genom alla snåriga regler och paragrafer. Tur att det finns folk som kan, annars skulle det gå åt pipan – åtminstone för mig. Bra att ni har fått ett beslut och att ni är nöjda med det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är himla bra det finns folk att fråga eller anlita. Vi är så glada att bo här, så vi betalar gärna mer skatt, bara vi slipper dubbel .)

 6. Profilbild för Marianne

  Det där förstår jag inte så bra, men det låter som ett bra besked.
  Det är tur att det finns de som lever på att kunna detta och att sälja sina tjänster.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det, du behöver ju inte heller kunna det 🙂 Kram

 7. Profilbild för Annika

  Nummer ett idag, headern är helt underbar! Och jag känner igen blommorna från havet i SoCal. Underbart.

  Det är en snårskog, men det verkar ju som om det benar ut sig för er nu. Skönt det.
  TACK och lov att det finns jurister att anlita, jag säger bara det. Blir hjärntrött bara jag tänker på det.

  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillar dagens header 🙂 Visst är det mycket att hålla koll på, därför är det bra jag skriver ner det, både för mig själv och för att andra ska ta reda på lite innan de drar över gränsen. Kram!

 8. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Under pandemin flyttade min mans dotter till Sverige efter 15 år i Frankrike. Tror att det hände något mentalt med oss alla då. Att flytta till Portugal under pandemin måste ha varit svårt. Det här mad skatter är en djungel. Som du säger, ska man röra på sig är det bäst att ta reda på vad som gäller. Jag är glad att jag får tillbaks en rejäl slant på skatten! Länge leve återbäringen, haha!

  KRAMAR Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För oss var det inte så svårt att flytta utomlands då, vi hade ju redan bott i husbil i tre år och rullade i Europa. Pandemin snabbade på vår ankring i Portugal, det hade nog blivit ett eller två år senare om den inte kommit. Det är härligt att få tillbaka på skatten! Kramar

 9. Profilbild för Mamma C

  Det är verkligen en snårskog när det gäller detta.
  Helt klart ska man kolla upp sådana saker när man ska flytta utomlands.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det! Ja det är bra att kolla upp innan. Kram

 10. Profilbild för Susjos

  Det finns en hel del som man måste kolla upp förstår jag ,om man flyttar utomlands!
  Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är det, och även sånt som en inte själv tänker på kan vara bra att veta om. Detsamma!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det gäller att ha koll på alla regler i båda länderna och det verkar du ha. Jag förstår att det känns bra att bidra lite till ert nya hemland och ni får ju mycket tillbaka, som fri sjukvård.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju viktigt för tryggheten tycker jag. Kram!

 12. Profilbild för annannan
  annannan

  Ni betalar ju moms = IVA också! Lätt att glömma men det heter ju mervärdesSKATT. Eller Imposto sobre Valor Acrescentado.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har du helt rätt i! Det gör ju i och för sig alla som handlar något i landet, även turister.

 13. Profilbild för Anni

  Intressant. Bäst att jag kollar med svågern om han har koll på detta. Det har han förmodligen, men alltid bra att dubbelkolla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har han säkert, men kanske bra att kolla.

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.