övning 12

Rule of odds med blåbär

Övning 12 i Praktisera med pixlar är Rule of odds. Jag övade med nyplockade blåbär som jag la på skärbrädan i köket.

Jag har 7 blåbärsbuskar som har börjat ge frukt, för varje år hoppas jag att det kommer bli fler och fler blåbär. Nu plockar jag en näve varje dag och kan nog göra så i några dagar till innan de är slut för i år. Ingen fågel har upptäckt dem och Roger är inte överförtjust i just blåbär, så jag får ha dem alldeles för mig själv. Lycka!

Rule of odds är en regel som en kan ha i bakhuvudet om en ska fotografera grupper av något. T.ex. flera blommor på en växt eller trädstammar i en skog. Det blir oftast en mer intressant bild om det är ojämnt antal objekt i bilden.

När jag övade med blåbären så kände jag att den regeln inte alltid är applicerbar. Precis som med alla kompositionsregler, som ju bara är riktlinjer att luta sig mot, men som gärna ska trotsas!

Vinklen var mer avgörande än antal blåbär, gillar bilderna från sidan mer än de snett ovanifrån. Ett eller två blåbär – nej, inte alls tilltalande. Jag tycker också att bilderna där jag delade upp grupperingen lite blev mer intressanta, oavsett hur många blåbär det var i bilden totalt. Dessutom tycker jag det blir mindre avgörande med udda eller jämt antal om det är många blåbär i bilden, exempelvis de sista som vsiar 7 resp 8 blåbär. Min favorit av ovan bilder är den med 7 st blåbär fotade från sidan. De är lagom och lite rörigt utspridda.

Men en sak är säker, när det gäller blåbär så är det många bär som ska finnas i bilden. Och i yoghurten som de sen hamnade i så blev det extra läskande med den vita bakgrunden.

Det var intressant och lärorikt, igen, att genomföra en fotostund med syftet att öva. Inte för att försöka få så bra bilder som möjligt utan istället fokusera på att jämföra och analysera resultatet.

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

22 svar till ”Rule of odds med blåbär”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Gott med blåbär! Mina blåbärsbuskar blommar nu. Jag får också ha mina för mig själv. Ha en bra onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt gott med blåbär! Vad bra du får ha dina själv också. Detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  så långt har våra amerikanska blåbär kommit… men massor med blommor! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då har du ditt njutande framför dig 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  Det är lite intressant med antalen. De som kan sina saker menar att en blomsterbukett blir vackrare när det är udda antal när det gäller blommorna. Förmodar att det är något som tilltalar våra ögon. När det gäller blåbären så tycker jag att bilderna från sidan blev bäst. Dessutom så gör de sig bra i stort antal.
  För övrigt är blåbär så gott och jag har det gärna till naturell yoghurt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är särskilt viktigt i få antal tänker jag, när det gäller blommorna speciellt. Blåbär är helt klart bäst i stor mängd både att äta och på bild 😀

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Här har jag just avnjutit frukostyoghurt med vilda blåbär från frysen, lite lagom tinade känns de nästan som färska. Visst är det så att ett udda antal blommor eller andra saker är mer tilltalande för ögat. Vi har t ex fyra glasljusstakar från Iittala men en får stå i skåpet då det är finare med bara tre i en grupp på bordet. De ska fotograferas en dag för den här uppgiften.
  Angående fina blåbär ska det vara många och de från sidan är klart mest tilltalande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vilda blåbär är något alldeles extra! Ser fram emot er övningsstund med kameran. Ja, många blåbär är det bästa!

 5. Profilbild för Marianne

  Foton med flera bär, tagna snett uppifrån tyckte jag om.
  Blåbär är gott, men i skogen är det inte alltid så gott om dem och jag är inte så pigg på att plocka heller.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä skogen vill jag inte plocka i heller, men på vår äng på mina egna buskar så går det väldigt bra! Varit en bra dag, hoppas du får en fin natt, kram

 6. Profilbild för Tony

  Jag gillar nog mer när man/du fotar i samma höjdnivå som bären. Att något bär är i fokus och de andra mer i ”ofokus”. För övrigt var termen Rule of odds ny för mig… varje dag lär man sig något nytt. Bra jobbat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med! Kul att du också kan lära dig något nytt om foto 🙂 Tack!

 7. Profilbild för Annika

  SÅ fint, Anna. Det är amerikanska blåbär ni har på busken ser jag, älskar dem!! Just nu är de i säsong här och SÅÅÅ goda. Jag köper askar och äter dem som de är, rakt av.
  Peter gillar inte blåbär alls, lite som Roger.

  Just, grupperingar ja … när jag utbildade mig till dekoratör fick vi lära oss att gruppera jämnt mot ojämnt, 2-3 etc.
  Än idag kör jag det greppet, alltså udda och jämnt i grupp. Tycker verkligen det blir snyggast så.

  Dina bilder, sista bilden med bären i yogurten är som en reklambild. Love it!!! Annars gillar jag de bilder du har med många blåbär, oavsett antal.

  GUD vad sugen jag blir på blåbär NU.

  Kramar!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, det är amerikanska blåbär, så himla goda! Det var ju kul med grupperingar där en är udda och en är jämn i antalet. Det tar jag med mig! Hoppas du njöt av blåbär idag! Kram

 8. Profilbild för Micke

  Blåbär är ju änna grejen ibland, både som näring och fotoobjekt, bra jobbat återigen. 🙂

  Ha en fin kväll nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt gott är det definitivt! Och det var ett lämpligt övningsmotiv tycker jag. Tack! Detsamma!

 9. Profilbild för Mamma C

  Blåbär är så gott tycker jag med. Men det är dyrt i affären. Men det händer att jag köper ändå.
  Sista bilden är jättebra. Och de från sidan.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är dyrt, därför väldigt bra när jag kan odla det själv. Vill testa nu och se hur det går, men det blir andra sommaren nu så det blir nog så att jag kan plantera fler blåbärsbuskar 🙂 Tack, kram!

 10. Profilbild för Stefan

  Just detta med antal har betydelse. Det låter kanske överdrivet i mångas ögon, men är ofta lika viktigt för en bild som tredjedelsregeln är för andra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har definitivt betydelse, tycker det är tydligt med mina blåbär om inte annat 🙂

 11. Profilbild för Anni

  Rule of odds gäller som flera skrivit i många sammanhang, visst är det intressant? Vad är det som gör att ögat tilltalas mer av ett udda antal? Maken såg helt förvånad på mig är vi köpte plantor till trädgården och jag absolut skulle ha ett udda antal. Tänk va, han som fotar så mycket och plöjer fototidningar o s v
  Så härligt med alla dina blåbär och att du får ha dem ifred! Väldigt suktande bilder du visar :-p Här får jag en liten näve att äta direkt, när det så småningom är dags. Just nu blommar mina buskar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja udda plantor i trädgården är ju också fint, inte tänkt på det. Jag köper ofta 2 av något.. det får det bli ändring på! Du har dina blåbärsnjutningar framför dig!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.