Avmaskning och tid bokad för kastrering

Häromdagen blev det ett besök till veterinären i Ourique för att köpa avmaskningsmedel och boka tid för kastrering av Assi & Sombri. Dessutom köpte vi en stor kattbur på Kinan.

Vi och veterinären (som sett bilderna från när hittade ungarna i komposten) tror att de är födda runt 20 april. Kastrering gör de inte på katter som är yngre än 6 månader, därför har vi nu bokat tid den 31 oktober. När jag ändå var där så köpte jag även avmaskningstabletter.

Avmaskning

Jag har sett vita prickar i rumpan på både Assi och Sombri, förstod det var mask. Tabletten jag köpte tyckte de smakade gott, så jag gav dem som godis. Och redan ett par dagar efter såg jag resultatet. De ska roligt och se om det även påverkar deras päls, kanske jag kommer uppleva den ännu lenare och ”renare”. Mamma Semlan fick ingen tablett den här gången.

Kastrering

Planen för kastreringen är att vi dagen innan operationen ska ge dem ett skrovmål med blötmat framåt 17-tiden (som är en vanlig tid för dem att äta, dock brukar de få torrfoder då). Därefter kasta in godis i kattburen, som redan står på golvet och de redan har vant sig vid och sover i ibland. Assi kommer (förhoppningsvis) springa in där och leta efter godiset, tanken är då att jag ska lyfta in Sombri. Hon är van vid mina lyft och blir inte stressad av just det momentet. Vilket Assi nog skulle bli.

Stänga luckan och bära ut dem till bilen och köra till veterinären. Eftersom det är utekatter så kan jag inte reglera vad de äter på natten och kan därmed inte se till att de är fastande. Men genom att lämna dem till veterinären dagen innan operationen så går det att säkerställa i deras vård.

Kl. 10 är operationen planerad till då sätter de även in chip på dem. Och fram på eftermiddagen hör de av sig och berättar hur det gick. Vi kan hämta hem dem samma dag.

Semlan har jag inte bokat tid för. Det skulle bli ett för stressigt moment för oss alla att få in henne i buren också. Hon är aldrig hanterad, även om hon är mindre rädd för oss. Kanske vi kan lyckas att fånga henne längre fram.

Publicerat:

i:

40 svar till ”Avmaskning och tid bokad för kastrering”

 1. Profilbild för Madde

  Vad roligt att läsa att dom börjar bli mer trygga med er. Bra att få dom kastrerade, 🙂 Dom är verkligen så söta de där små liven.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Känns bra att de är så trygga här nu. De är supersöta 🙂

 2. Profilbild för Marie Karlsson

  Så fina de är och fint att de hamnat hos er. Hoppas att allt ska gå bra idag hos vet och operationen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Känner oss väldigt tacksamma. Operationen är i slutet av månaden, inte idag.

 3. Profilbild för ANETTE

  Tänk att de blivit så tama att ni kan planera detta. Det var knappt jag trodde at ni skulle lyckas komma dem så nära.
  Bra för både dem och er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, helt fantastiskt! Jag var också tveksam, men när Semlan släppte taget öppnade hon dörren tror jag. Hon är ju fortfarande vild även om hon nu kan vara på balkongen samtidigt som jag. Men aktar sig noga från mina händer 🙂

 4. Profilbild för Emma

  Det låter som en klok strategi. Håller tummarna för att det går bra. Man får tänka att det är ju bra för dem i det långa loppet. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi tror också på den och hoppas det går bra. Ja det är ju bra för oss alla i långa loppet tänker jag.

 5. Profilbild för Anita

  Det känns ju helt fantastiskt att ni kommit så långt med dom att det går att planera in en kastrering. Dom blir tryggare och tryggare, det märks.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja fantastiskt är rätt ord, så känns det. Och tacksamma är vi att vi kan ge dem trygghet.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Bra planering låter det som och skönt att få dem kastrerade. Kattbur hade vi fullt schå att få in vår annars så tama katt i, men det var nog snarare bilresan han totalvägrade.
  Mask hos katt är inte kul men tur att tabletterna smakar bra för tvångsmetoder vid medicinering fick vi ta till någon gång och det var inte lätt….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tänker att det kanske bara går bra första gången.. 🙂 Sen förknippar de kanske buren med otäckheter. vi får se. Vet inte hur det är med medicinen som ska ätas efter operationen, den kanske jag får ge i maten. Tvångsmetoder är definitivt inte roligt eller lätt.

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Trevligt att ni tar så fint hand om katterna. I Sverige har det också blivit bättre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi försöker så gott vi kan!

 8. Profilbild för Marianne

  Toppen! Det är ju en jättebra plan 🙂
  Finns det avmaskning som smakar godis? Undrar om det finns här i Sverige, jag försökte smula tabletter och blanda med pastej eller så, men det gick mina katter aldrig på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns som en bra plan! Ja, de smakade tydligen bra för de bara tog dem och åt upp dem.

 9. Profilbild för Znogge

  Det låter som väldigt bra och kloka planer tycker jag. Ni tar verkligen ett fint ansvar för katterna. Så skönt att de är avmaskade också. Önskar ett stort lycka till när det blir dags.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gör så gott vi kan och vi tror det blir bättre för alla när de är kastrerade. Tack!

 10. Profilbild för Ingrid

  Så klokt att ni låter kastrera katterna. Hoppas att det kommer att gå bra!
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tycker vi är viktigt! Detsamma!

 11. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Så bra att ni numera trivs ihop och att ni kan se till att ungarna blir kastrerade. Dom hade verkligen tur att bli födda nära er…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla för dina ord! Kram

 12. Profilbild för LillaSyster

  Skönt att avmaskningen gick smidigt, här är det stoppa in fingret och ”trycka” ner tabletten. Bra att du vänjer dem vid att vara i buren. Ett tips är att backa in katten i buren dvs sätta buren på högkant mellan benen och sedan stoppa i katten med svansen först.
  Gissar på att ni kommer att få höra värsta klagosången under bilresan till veterinären- att det kan komma sådana avgrundsvrål från en liten katt. Men ett bra beslut att kastrera dem. Sen blir de än mer tillgivna och hemkära. Ha en bra dag! Såg imorse när jag cyklade till jobbet att bilarna som stod ute hade frost på vindrutan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt glad de tyckte de var goda de tabletterna. Tack för tipset, ska försöka vänja dem vid det. Jag är rädd för att det blir ett oväsen utan dess like i bilen. Kanske vi får ha hörlurar på oss för att stå ut. Det är den enda vägen att gå tycker vi. Det är lite för tidigt för frost tycker jag.. även för Sverige 🙂

 13. Profilbild för Mamma C

  Då håller jag tummarna att allt går bra nu.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det gör vi! Några veckor kvar, så du får släppa dem för att åtminstone laga maten till er så ni inte svälter 😀

 14. Profilbild för Rolle o Carina

  Hej igen! Ja man har inte vart så aktiv bland bloggarna,går upp och ner i livet!
  Men nu på banan igen,visst är det kul med katter i huset 🙂
  Genom åren har vi haft 3 Perser som vi gillar så mycket,de är keliga och goa innekatter.
  Den sista var bäst,tyvärr fick den Fipp,en virus sjukdom så vi var tvungna att ta bort den.
  Enl. vetrinären så var det inget annat att göra,bara 15 mån gammal tyvärr!
  Sen gick musten ur oss så det blev inga mera katter för oss.

  Ha det gott…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det ju såklart. Och en behöver ju inte kommentera jämt heller! Känner inte till Fipp, får googla lite, tråkigt på en så ung katt så klart! Förstår att det kändes tungt. Detsamma!

 15. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  De små liven hade verkligen tur att födas nära er. Så roligt att de vågar och kan bli hanterade Både chipning och kastrering är ju jättebra både för dom och er. Blir det strut eller kroppsstrumpa efteråt så de inte slickar upp såret? Nospuss

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack goa du! Det blir nog varken eller eftersom de är utekatter. Däremot medicinering. Puss o kram

 16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ett stort lycka till önskar jag er. Men jag övertygad om att det ska gå bra och jag hoppas att det inte leder till att sombri och Assi blir mer skygga igen. Men det kan det i så fall vara värt och snart får de säkert tillbaka tilliten igen. Om ni senare lyckas få även Semlan kastrerad så är det en stor bonus. Ni gör en stor och fin insats för era katter 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Vi hoppas det leder till ännu mer trygghet för dem, kanske inte direkt när det är gjort, men vi hoppas vi vinner tillbaka tilliten snabbt. Verkligen bonus om vi kan få Semlan kastrerad också.

 17. Profilbild för Susjos

  Men så bra att ni kommit så nära de ljuvliga kissarna, stort lycka till här framöver när det är dags för kastrering, superbra att få dem kastrerade! Fint att det gick lätt att avmaska dem också.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är så bra och vi hoppas allt går fint med kastreringen. Detsamma!

 18. Profilbild för Paula Merio

  Tänk vilken noggrann planering som ligger bakom att få syskonen kastrerade! Ni gör ett fantastiskt jobb med de små liven, jag beundrar det men skulle förmodligen göra likadant själv under samma omständigheter.Det händer inte så ofta längre, men ibland sticker det till i hjärtat i saknad efter mina katter som jag fixade ett nytt hem till när jag bestämde mig för att lämna byn och flytta in till stan. Ibland får jag mysiga foton på katterna och jag vet att de har det så bra. Såhär är det i livet, förutsättningar förändras, nu har ni chansen att ge två jättefina kattungar ett bättre liv, o de slipper föda kull efter kull . Bra jobbat

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu hoppas vi det går vägen när det är dags. Förstår du kan sakna dina pälsklingar, men med vetskapen att de har det bra så står en ut. Tack!

 19. Profilbild för Paula Merio

  Låter som en väl utarbetad plan! Minns när vi brukade ta med katten när vi åkte på stugsemester på olika håll i landet. Allt funkade jättebra ända fram till morgonen den dagen vi skulle resa hemåt. Då var katten puts väck, fanns inte någonstans att finna. Samma visa varje gång. de känner nog igen tecknen, o håller sig undan, listiga som de är. Lycka till, ett par veckor kvar ännu

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag är jättenervös för att det går åt pipsvängen när jag ska fånga dem. Hoppas de inte är så listiga nu den här första gången i alla fall.

 20. Profilbild för Paula Merio

  Anna, jag vill kolla lite med det här kommentarsfunktionerna. Om jag kryssar för att datorn ska spara mina uppgifter och att jag vill ha mejl om kommande inlägg så ser det bra ut. Men bara till nästa gång jag kommer hit. Då är allt puts väck o jag ska göra om samma procedur. Går det verkligen inte att ställa om så att man slipper, tycker det är så träligt…Jag får ett mejl som bekräftar att jag vill ha aviseringar, men varför gäller det bara nästa inlägg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har mejlat dig för att försöka reda ut vad det kan bero på.

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
24°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 12°C
30°C / 14°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.