fixa bankkonto i portugal

Bank och bankkonto i Portugal

Igår tog vi en promenad ner till Praia de Luz och ordnade med bankkonto!

Steg två i processen med att köpa en fastighet av något slag här i Portugal är att ha en bank och ett bankkonto, med pengar på.

Vi hade kollat in de fem stora bankerna Millenium, Nova Bank, Credito Agricola, Santander och Banko BPI. Fastnade för Credito Agricola för att den banken finns lite överallt, både i små och stora städer och på landsbygden. Eftersom vi inte vet exakt var vi hamnar känns det bra att ha en bank som vi kan nå oavsett.

Vad krävs för att öppna bankkonto i Portugal?

Fyra olika dokument behövde vi lämna för att få till vårt gemensamma bankkonto.

 1. Pass (körkort gäller inte som legitimation utan det är pass som gäller, eller internationellt ID-kort)
 2. Personbevis, gärna på engelska och med stämpel. Det hade vi fixat innan vi lämnade Sverige för vi visste det behövdes för NIF-numret. Det behövs för att de ska se vilken adress en har.
 3. NIF-nummer, vilket vi ju fixade i förra veckan.
 4. Anställningsbevis eller bevis på att en är pensionär. Detta hade vi missat, men tack vare att vi hade ett registreringsbevis från Bolagsverket där båda våra namn stod med så räckte det! Så det var bara att gå in på Dropbox och skicka dem länken till där jag sparat registreringsbeviset så hade vi löst även det fjärde dokumentet!

För oss var det bra att välja en stad med många expats när det här skulle göras, det hade inte gått om personen bakom luckan inte kunde engelska.

Credito Agricola

Vanda på Credito Agricola i Praia de Luz var enormt hjälpsam och proffsig. Hon visade oss hur vi skulle logga in både på datorn och i appen efter att alla papper och själva kontot var fixat. Vi står båda två på samma konto men var och en kan hantera det själv.

Något kort brydde vi oss inte om att skaffa nu. Det kan vi ordna med längre fram, en hustransaktion sker ju inte med ett kredit/debitkort ändå.

För att aktivera kontot behövs pengar där, så i går kväll satte vi igång att lära oss lite om hur Credito Agricolas digitala tjänster är uppbyggda och så flyttade vi över pengar från ett svenskt konto, vi köpte alltså euro i transaktionen.

Just på Credito Agricola så är alla tjänster gratis om en har €10 000,- på kontot, i snitt under en ett kvartal.

Känns skönt att steg 2 nu är klart i processen!

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Bank och bankkonto i Portugal”

 1. Profilbild för FBM
  FBM

  Hej, en fråga, vet inte om ni har svar dock. Gäller nr 4 ovan. Kan man alltså bara öppna bankkonto om man är anställd eller pensionär? Kan inte arbetslösa eller exempelvis personer som nått FIRE men inte har åldersmässig status som pensionär öppna bankkonto i Portugal?

  Spännande att få följa er resa!

  1. Profilbild för Anna

   Hej, det vet vi inte. Frågade inte om det dessvärre. Men ett mejl eller samtal till banken ger säkert ett svar på vad som behövs.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.