bankid utomlands

Skaffa bankID utomlands

Jag såg en artikel där det stod att en inte kan ansöka om bankID utomlands efter tre år. Men det stämmer inte, inte för oss i alla fall.

Så här stod det på Expressen, i en debattartikel från Moderaterna. Är det skrämselpropaganda eller finns det vissa banker som ställer till det?

”Svenskar som har varit bosatta i utlandet i över tre år kan nämligen inte skaffa bank-ID då dem tagits bort ifrån statens personadressregister, det så kallade SPAR-registret. ”

Jag skriver inte om politik, men eftersom den här meningen skulle slå undan fötterna på oss om den var sann så ville jag kolla upp det för vår egen skull. Och självfallet delar jag med mig av vad jag lärt mig.

SEB

Eftersom vi inte bott utomlands i tre år än så har vi ingen egen erfarenhet av detta, så jag kontaktade kompisar och frågade om de hade svårigheter med BankID. Och fick veta att det inte varit något problem för dem, de har SEB.

ICA-banken

För att få mer kött på benen kontaktade jag ICA-banken där vi har våra lönekonton. Jag fick nedan besked:

(sista stycket är svar på meningen som kom efter i artikeln, gäller utlandsfödda)

Det går alltså utmärkt att skaffa bankID hos ICA-banken även efter de tre åren passerat för oss.

Inloggning på banken

Vad som är viktigt är ju dock att du kan logga in på banken. Så har du ingen dosa eller på annat sätt kan logga in så kan du inte skaffa ett bankID.

Men det gäller ju oavsett var du bor, fast svårare att enkelt lösa om du bor utomlands.

Jag loggar in och använder BankID för mina banktjänster, har ingen dosa. Så det är viktigt för mig att jag skaffar ett nytt bankID innan det gamla gått ut, för annars kommer jag inte in på banken.

Om en skaffar en ny mobil så behöver alltså bankID till den skaffas innan den gamla mobilen kasseras/säljs. Alternativt kanske en har ett bankID på en annan enhet (iPad eller dator) som en kan använda för att få nytt bankID till den nya telefonen. Den här lösningen har vi, vi har dubbla bankID för att minimera risken att stå utan en dag.

Andra banker

Jag vill alltså med detta inlägg uppmana dig som ska flytta utomlands, eller redan gjort det, att kontakta din bank för att få information om vad som gäller för just dig. Säkra upp så att informationen i debattartikeln inte gäller dig heller 🙂

BankID utomlands

Att inte kunna förnya sitt BankID är ju katastrof då inget fungerar om det upphör. Så jag är glad att vi har möjligheten att ha både hängslen och livrem (med dubbla bankID) och dessutom har en bank som inte ställer till det vid förnyelse.

Edit: Har fått mejl från en läsare som berättar om svårigheter att skaffa bankID när en inte längre är helkund i en bank. Tack för den informationen!

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Skaffa bankID utomlands”

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du tycker det!

 1. Profilbild för Annica Rosander

  Min son bor i London sedan drygt 4 år. Han har Falkenbergs sparbank/Swedbank. Han har bytt telefon och skaffat nytt bankid utan problem. Vi har löst det så att jag har hans bankdosa om något skulle hänga upp sig.
  Snart åker vi till Frankrike igen med husbilen, jag har fått en hjärtstartare inopererad så nu vågar vi resa igen.
  Det är så roligt att läsa om Ert nya liv i Portugal, så bra det blev med inlandet.
  Annica

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för info om Swedbank/Sparbanken. Vad skönt att ni nu är trygga att åka iväg med husbilen igen. Kul du gillar att läsa här Annica även om det är något om husbil längre. Men ett och annat tips även för husbilister blir det ju i och med våra utflykter.

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det tycks vara svenska banker som kräver någonting sådant. Vårt finländska bank har vi inget som helst problem med vad gäller ID; huvudsaken är att de vet att vi är finländska medborgare och betalar vår skatt till Finland. Sen har vi ett bankkonto här också, vilket krävdes när vi köpte lägenheten. Men du har fått mig att fundera på det hela, för som sagt blir det plötsligt problem med ID-et så blir det problem. Ska säkerställa mina uppgifter med vår finländska bank. För säkerhets skull.
  Tack !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju viktigt att en vet att allt funkar, och att veta det i god tid innan behovet uppstår. Glad att du fick en liten påminnelse att dubbelkolla med er bank.

 3. Profilbild för Anette

  Vi hade problem när vi bodde i Asien men tror att det borde funka inom EU.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så kan det ju absolut vara, men de sa inget om EU eller inte. Nåja, det verkar som alla banker gör olika så bäst en kollar med sin bank oavsett tänker jag.

 4. Profilbild för Micke

  Nog så viktigt med ett bankid, någon dosa har jag inte kvar alls, trodde de hade rangerat ut dem.
  Bra att få info här om att det fungerar ändå, kunde väl knappt tro att det inte skulle fungera men det är ju bra att ha lite koll.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Dosa behövs ju inte när en har bank-id men vissa tjänster på vissa banker kräver dosa, vet att t.ex sparbanken krävde dosa för att kunna lägga till nya betalningsmottagare. Vet inte om det är så fortfarande. Detsamma, vår kväll är jobb och blogg på balkongen 🙂

 5. Profilbild för Susjos

  Bra att veta, jösses vad man är beroende av sin smart-phone! Min syster som är psykiskt sjuk har vare sig bank-id eller någon smart-phone eller dator, snacka om att allt blir så mycket krångligare!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja utan telefonen klarar vi oss inte länge längre. Den gör oss friare, men vi blir ju bundna till den. Detsamma!

 6. Profilbild för BP

  Inte att jag har för avsikt att bosätta mig utomlands, men jag uppskattar informationen. Det hade ju varit katastrof om ni inte hade kunnat få ett Bank-ID. Du bor ju i ett EU-land, så …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske det dyker upp någon i bekantskapskretsen som du kan tipsa 🙂 Jo, men det framgick inte av artikeln att problemet skulle vara utanför EU. Tror det helt enkelt är för att locka utlandssvenskar att rösta på M.

 7. Profilbild för Anni

  M påstår allt möjligt som inte stämmer. (Ja, det gör säkert även andra partier) Men med tanke på att den som skrev artikeln inte kan korrekt svenska skulle jag inte tro på den … BRA att du visat att den är felaktig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det gör säkert alla partier. Jag blev lite orolig där ett tak så tänkte det kan finnas fler som behöver kolla upp det 🙂 Tack!

 8. Profilbild för Ditte

  Bra info för detta är säkert något många kan missa.
  Och ska man ge sig iväg utomlands nu kan det vara knepigt med en dosa. Dessa är på flera banker på upphällningen. Var inom ett bar banker i Stockholm för ett tag sedan och några kunder hade då dosor, men inga batterier som fungerade, andra hade trasiga dosor. Banktjänstemännen berättad att dosorna är under avveckling och att man just via att vara inloggad på sin bank skaffar ett bank id innan det gamla går ut- Här fick kunderna hjälp på plats att skaffa ett men det är ju knepigare om man inte är i Sverige.
  Vi bodde i Peking i 4 år och under tiden där förnyade jag mitt bank ID och det är precis som hemma . Och valde då att ha det på olika apparater för säkerhets skull- Men jag skaffade inget nytt så kanske var det därför det gick smidigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det verkar inte vara så svårt som de skriver i artikeln, vilket ju är bra! Men det är ju också bra att ha med det i listan på saker att kolla när en ska flytta utomlands. Som säkert många redan har, men att ha dubbla kan verkligen vara en lösning och det kanske inte alla har.

 9. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Hej Anna och Roger!
  Jag har inget BankId! Det hade jag ända tills dess att jag avslutade mitt bankkonto i SEB. Eftersom jag inte fick in några pengar på detta konto utan bara hade att betala den månatliga utgiften till banken för detta konto, så beslutade jag mig för att säga upp kontot. Varför betala pengar till banken bara för att behålla kontot? Det rörde sig ju inte om någon förmögenhet, men en onödig utgift varje månad var det ju i alla fall. Då blev jag av med mitt BankId och kan nu inte skaffa ett nytt så att jag skall kunna gå in på ”mina sidor” på Pensionsmyndigheten, Skattemyndigheten, AMF och Alecta m.m.
  Jag förstår varför jag inte nu kan få detta BankId, men myndigheterna BORDE kunna lösa detta på något sätt så att även vi som har total-avslutat ALLT i Sverige också skall kunna få tillgång till viss nödvändig information.
  Min enda möjlighet är nu att försöka maila till berörda myndighet eller ringa ett dyrt telefonsamtal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ajdå, det var ju himla trist. Men bra info – så inte fler avslutar bankkontot om de vill ha sitt bankID kvar. Hoppas det löser sig för dig på bästa sätt! Vill du ha dillen som ligger och väntar på dig i frysen? Den tar plats….

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.