Hur hitta den bästa ställplatsen för husbil?

Hur hitta den bästa ställplatsen för husbil?

En av tjusningarna med husbil tycker jag är att man inte riktigt vet var man hamnar och hur övernattningsplatsen ser ut, fungerar och vad som erbjuds där. Så hur hittar man då rätt plats?

Det var en av de stora frågorna vi hade kring husbilslivet. När vi förstått vilka övernattningsmöjligheter det fanns och insåg att de flesta använde sig av ställplatser så började sökandet efter vilka ställplatser vi skulle söka upp. Efter två veckors premiär av husbilslivet har vi kommit fram till att vi hittade bra platser att stå på med hjälp av tidning, appar, bloggar, Instagram och Google Maps. Gissningsvis finns det många andra sätt, men de har vi inte upptäckt än.

Tidningen Ställplatsguiden 2017

Innan vi hämtade husbilen hittade jag en tidning som heter ”Ställplatsguiden 2017” och köpte den direkt. Jösses vad bra med en tidning som man kan ha i bilen och därmed alltid ha snabb tillgång till närmaste ställplats.

Det är massor av bra ställplatser som inte är med i tidningen – platser vi hittat på andra sätt. Svårt att hitta i tidningens sortering också. För 120,- hade jag högre förväntningar.

Appar i telefonen

Appen ”Ställplatser” av Magnus Gronbek

I appen kan man filtrera på ställplatser som ligger i gästhamn, vid en rastplats, parkering, lantgård, camping, vandrarhem etc. Man kan lägga in nya ställplatser själv och man kan kommentera de som redan finns inlagda för att hjälpa andra. Bilder finns att se ibland också. Appen är gratis men för 85,- kan man slippa reklam.

Appen ”Womo Stellplatz”

Eller ”Campervan.Guide” som den heter när man söker fram den i appstore. Det är en app som har mängder med ställplatser i hela Europa (världen?). Markera på kartan var man befinner sig och så söker den fram ställplatser i närheten med full beskrivning av vad som erbjuds och vad det kostar. För ca €6 kan man köpa proversionen och få offlineläge och göra andra typer av sökningar och slippa reklamen.

Google maps

Jag har ibland bara sökt på ”ställplats” i Google Maps och har då fått upp förslag på närliggande ställplatser. Bl.a. hittade vi den fina ställplatsen i Grötvik på det viset. Sen har jag också bara zoomat in områden som vi passerar och då sett att det går vägar utmed sjöar t.ex som vi kört in på och då kan man hitta fina ställen att stanna på. Kanske inte alltid ställplatser men för fricamping och parkeringsplatser är det ett sätt man kan använda sig av.

Dessutom finns det en del kartor som husbilsfolk gjort som man kan hitta och använda sig av.

Instagram

Genom att följa andra som är ute med husbil så får man tips på ställplatser! Men även andra tips så klart. Så självklart ska man hitta konton att följa som ger en lite inspiration även för husbilslivet. Jag väljer numera att inte skriva ut vilka ställplatser vi står på förrän efter vi lämnat den. Det är en säkerhetsåtgärd som kanske är onödig, men den känns bra för oss.

Bloggare

Det finns såklart fler som bloggar om husbilslivet och som faktiskt t.o.m bara bloggar om det. Så genom att hålla koll på deras bloggar och i husbilsforum så får man också tips på var man kan stå på natten. Exempel på en husbilsblogg är Freedom Travel som både inspirerat oss för husbilslivet men också ger bra tips på ställplatser.

Bilden ovan är från ställplatsen i Borgholms hamn.

Publicerat:

i:

11 svar till “Hur hitta den bästa ställplatsen för husbil?”

  • Och då har jag ändå bara sökt i två veckor, det finns säkert hur många fler ställen som helst som vi ännu inte hittat 🙂

 1. Hej!!

  Vad mysigt med husbil. Jag skulle velat ha en sådan jag med! Dessutom är det ju jättebra med en sådan app där man får veta för och nackdelar! Lite som med campingplatser. Vissa är jättebra och andra mindre bra. Det vill man ju gärna veta innan man parkerar.

  Vi h ar ju själva husvagn, och i år har vi varit väg med den exakt noll gånger… Det är lite synd, men vi har inte haft tid tråkigt nog. Renoveringar, lite för lite semester och en massa inplanerade saker har stulit all tid. Men nästa år kanske vi kommer oss iväg. 🙂

  Ha en fin lördag!

  • Förstår att man vill använda sin husvagn/husbil om man har en. Hoppas ni kommer ut nästa år, eller kanske en helg nu i höst? Ja de där apparna är grymt bra.

  • Tack! Ja enorm frihet, fantastiskt! Bra idé att lämna spår, det gör jag också när jag besöker bloggare. Välkommen tillbaka!

 2. Nu måste jag också lämna ett spårKul att läsa dina inlägg om hur det är att börja åka husbil! Tyckte också att nya morgon-tv på SVT var sådär! Vad det gäller husbil har vi ju ett försprång, men jag tycker ni är helt rätt ute vad det gäller var och hur och när man stannar på en plats! Tror att jag har lite matnyttigt på min blogg vad det gäller platser och så, men det är ju beroende på om ni skaffar husbil eller ej/ Anette aka husbil33

Translate »