morgonstudion SVT

Nya Morgonstudion på SVT

Den här veckan startade SVTs nya Morgonstudion med bland annat André Pops som programledare, och det gav mig dessvärre ett rörigt intryck och känslan av ett enda långt nyhetsprogram.

När jag jobbar hemifrån tittar jag ibland på morgon-TV när jag sitter med laptopen i knäet. Jag föredrar normalt SVT före TV4 på morgonen för jag tycker reklamen är frustrerande. Men jag väljer ändå TV4 oftast för jag tycker de har en trevlig miljö, bra blandning av innehållet och det är en skön stämning med programledarna. Jag har (fortfarande!) stora förhoppningar på nya Morgonstudion!

Morgonstudion har barnsjukdomar

Morgonstudion är en helt ny produktion, jag har förståelse för att det finns en del som behöver utvecklas och förbättras. Tänkte jag skulle hjälpa till på traven och tala om vad jag tycker behöver ändras.

Ett enda långt nyhetsprogram

Kanske det är så att SVT vill ge nya Morgonstudions tittare en flera timmar lång nyhetssändning. Bara. Då har de lyckats. Men min förväntan är annan.

Alla sitter kring samma runda bord hela morgonen. Det ger ett stelt intryck och släpper inte in tittarna på samma sätt som en soffa t.ex. Bordet blir en gränsdragning mellan programledarna och tittarna. En dynamisk miljö hade varit trevligt. Jag saknar inkluderandet och inbjudandet till att delta som tittare. Jag förväntas bara att titta och lyssna. Punkt. Är det så de vill ha det?

Bild & ljud

Bakgrunden till personerna som sitter vid det runda bordet är redaktionen. En rörlig bild som bakgrund är helt okej, men det är för ljust och för skarpt. Ögonen dras ofta till just bakgrunden istället för programledarna och det som är i fokus. Det är också dåligt ljus på personerna vid bordet, särskilt när bilden innefattar flera personer. När det endast är en person i bild är det bättre, då är bakgrunden blurrig och ljuset på fokuspersonen starkare. Ljudet svajar en del dessvärre.

Grafiken tar för stor plats

Jag gillar väldigt mycket att det nästan alltid finns en grafik i skärmen. Saknar dock namnet på personen som intervjuas, den dyker upp en kort stund ibland bara. Dessutom verkar det som att grafiken är det viktigaste, för det är det man ser, den är väldigt stark och stor. Vid regionala nyheter tar grafiken upp mer än 1/3 av TV-skärmen!

Vad är bra med nya Morgonstudion då?

Informativ grafik

Som tidigare sagts så gillar jag att grafik är synlig nästan hela tiden. Det underlättar när man kikar på TV-skärmen sporadiskt att informeras om vad som de faktiskt pratar om just nu. Vädrets grafik är väldigt tydlig och skarp!

Programledarna

Jag gillar André! Har ju sett Vinterstudion i många år och tycker mycket om hans presentationer och personligheten han bjuder på i TV. Jag är verkligen dåligt insatt i vilka personer som är kända eller inte, men jag tycker ändå det känns som att det är en del nya människor i TV-rutan hos Morgonstudion. Det gillar jag! Sedan behöver de så klart jobba ihop ett tag för att skapa den goa känslan som TV4 arbetat fram med samma programledare i många år. Det finns helt klart potential.

Sammanfattning

Det finns en del att fila till, om man vill. Jag hade hoppats att jag skulle få känna mig inbjuden som tittare. Att jag skulle längta upp ur sängen för att få se ytterligare ett ”avsnitt”. Jag hade hoppats att Morgonstudion skulle göra mig mer intresserad av nyheter. Än har de inte lyckats med det – men hoppet lever och jag ger Morgonstudion fler chanser och håller tummarna för att det blir bättre.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Nya Morgonstudion på SVT”

 1. Profilbild för Annica

  Härligt genomtänkta reflektioner. Skicka en länk till redaktionen kanske? 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det kan jag ju göra, via Twitter t.ex. Tack!

 2. Profilbild för Charlotte

  Jag har inte hunnit se det nya formatet än, men dina reflektioner gör mig så klart nyfiken, så jag får ta och slå på svtplay någon morgon… (länge sedan jag avskaffade teven) och som Annica, sa – en feedback som skulle kunna bidra till att redaktionen snabbare lever igenom formatets barnsjukdomar.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jag har tweetat SVT, men jag tänker samtidigt att jag kanske inte rätt målgrupp bara. Har dock inte hittat många positiva reaktioner när jag sökt. Så nåt bör de nog göra. Om de tar till sig det jag skrivit får vi se 🙂

 3. Profilbild för Tess Mabon

  ja, du…morgon TV har liksom aldrig funnit en plats i mitt liv, och efter dina kloka och eftertänksamma reflektioner har du nog även gett mig mer anledning att inte slå på SVT´s nya satsning…

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Hahah, sorry 🙂 Kanske de skärper till sig och då kan du kika nån gång ibland. Om du vill.

 4. Profilbild för ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Låter underbart att kunna arbeta hemifrån, vilken dröm. Jag är lärare och har mina måndag till torsdag då jag arbetar 80%, funderar en del på om man skulle bli distanslärare dock. hade nog passar mig bättre att själv bestämma tider och sådant 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Spännande att som lärare kunna jobba mer hemifrån, hoppas du hittar den bästa lösningen för dig!

 5. Profilbild för Lena

  Jag kan bara hålla med. Det blev lite väl mycket nyheter. Lite samma känsla som när det hänt något och är extra mycket nyheter.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja precis så. Inte så jag vill ha morgonTV iaf.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.