jordgubbar

Blir inte mer jordgubbar

Jag har sagt och skrivit det förut, men ändå kunde jag inte låta bli att köpa jordgubbsplantor på marknaden i vintras.

Att ha egna jordgubbar är underbart, att kunna gå ut och hämta några till frukostyoghurten eller göra en stor skål med vispad grädde till efterrätt. Jag älskar jordgubbar!

Men som svensk är jag bortskämd med hur de ska smaka. Söta och fylliga i smaken samt mörkröda rakt igenom i färgen.

Så goda jordgubbar blir det inte här. Om det beror på att de växer för fort, för att det är för varmt eller något annat vet jag inte. Men det blir inte samma sak.

Fjärde gången gillt

Jag har försökt flera gånger att få till egna jordgubbar. Till slut gick det men det var inte värt det.

 • satte frön direkt när vi flyttade hit. Endast ett par av dem tog sig. Plantorna dog i värmen i krukan på framsidan av huset.
 • köpte plantor på marknaden, satte dem i en sålåda, de gillade inte alls livet och dog utan att ge någon frukt.
 • ett par av ovan plantor överlevde, satte dem i en balkonglåda på balkongen, de överlevde vintern, men dog när våren kom
 • köpte nya plantor i våras och planterade i balkonglådor på balkongen och det var rätt placering och rätt jord. För där har vi äntligen fått egna jordgubbar.!

Men det är inte värt det. Jordgubbar här nere smakar inte tillräckligt enligt min smak. Finns så mycket annat som är gott här i värmen så jag njuter av det istället och låter jordgubbarna var något att längta efter.

Jordgubbsblomman är väldigt fin, även bakifrån
jorddgubbar
Min födelsedagstårta

Om längtan blir för stor så går det ju att köpa färska jordgubbar här i affären på våren och om jag sockrar dem så kommer smaken fram mer. De duger, men så där riktigt drömmande gott är det inte.

Så visst kommer jag att använda jordgubbar här i Portugal på olika sätt även framöver. Men det blir inte några jordgubbar i egen odling.

PS. ”Vår” katt heter nu Semlan!

Publicerat:

i:

24 svar till ”Blir inte mer jordgubbar”

 1. Profilbild för Ajli

  Ååh lilla Semlan, så fint. Jag gillar semlor också, i teorin, och det blir väl samma med er Semla eftersom jag är så döööallergisk… mot katter.

  Svenska jordgubbar är något särskilt. Blotta doften kan smocka mig liksom.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag äter inte semlor pga gluten som jag låter bli. Men nog är semlor något av det godaste jag vet. Och nu får kärleken ges till Semlan istället! Jordgubbar i norrland ska ju vara ännu godare än i södra Sverige. Har jag hört

 2. Profilbild för Ingrid

  Visst är det gott med jordgubbar, men även de svenska sorterna smakar allt mindre. De goda sorterna som fanns ”förr i tiden” var för känsliga för mögel och annat, så finns inte längre. Jag hade ett jordgubbstorn på Stenstugu och där blev det enormt med bär.
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju tråkigt, då skulle nog de gamla sorterna passa eftersom det är så himla torrt, inget mögel. Men de var kanske för känsliga för värme också.. 🙂 Vilket härligt torn! Jag hade kanske 25 kvm jordgubbsland så plockade många kilo jordgubbar i Vimle när vi bodde där under 7 år.

 3. Profilbild för Znogge

  Det är helt klart något visst med svenska jordgubbar och dess smak. Slår helt enkelt alla andra.
  Så det blev Semlan. Fint det med även om jag hade ett annat namns som favorit. Hoppas hon ska trivas bra med er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Svenska jordgubbar är verkligen underbart! Ja det blev Semlan, det liksom växte på mig till slut 🙂

 4. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag har full förståelse för att det inte blir mera energi lagd på jordgubbsplantor hos er längre. Jordgubbar smakar inte jordgubbar på samma sätt här som hemma i Norden. De smakar ju nästan ingenting här egentligen…
  Vi hade underbara jordgubbar i Geta, de godaste, söta som man kan tänka sig och vi hade massor, frossade. Och det är bra att vi gjorde det när vi kunde göra det.
  Men faktum är att vi plötsligt har hittat goda jordgubbar här också. En dag när vi var till vårt hål i väggen så kom en bonde dit med en stor låda full av jordgubbar och då slog jag till. Expediten handplockade dem till en ask och så gick vi hem och åt jättegoda gubbar, gick tillbaka igen till hålet i väggen och köpte mera. Nu äter vi gubbar nästan varje dag, men bara från hålet i väggen-butiken. Lika goda som dem vi hade en gång, är de inte men snudd på. Jag gissar att jordgubbarna ska växa på högre höjder här, de har för varmt längre ner på ön. De är också på höjderna som man kan se de största jordgubbsodlingarna. Sen beror det säkert på sorten också förstå.
  Nog nu med gubb-prat! Ge en klapp, på avstånd, till Semlan!
  Jordgubbekram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad glad jag blir för att ni hittat goda jordgubbar! Ja det är nog så att det krävs lite kyligare temperaturer för att få till de där göörgoa gubbarna 🙂 Jag hade ca 25 kvm jordgubbsland i Vimle och som vi åt! Idag behöver jag en kram-kram.

 5. Profilbild för Marianne

  Så synd att du inte fått till det med jordgubbsodlingen, kanske olika sorter med mer eller mindre speciella behov? Att köpa går ju också, är det säsong på gubbarna hos dej?

  Jordgubbar (helst Öländska) är nog de godaste bären, det fanns ett land på gården i Länghem när jag flyttade in, men så ville jag ha höns och de hittade ju gubbarna direkt, vi satte ett nät över men en dag när vi kom hem satt en höna under och smaskade 🙂 Jag valde goda ägg året om istället för jordgubbar och landet försvann.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror det är klimatet som gör att vi inte kan få goda gubbar. Goda ägg är verkligen inte fel, så jag kan förstå din prioritering 🙂 Säsongen är i övergående, fanns mycket på marknaden för en månad sen.

 6. Profilbild för Madde

  Synd att det inte funkade med jordgubbarna. Nu börjar det ju bli säsong och kommer nog äta en hel del framöver.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är synd, men nu vet vi det 🙂 Njut på!

 7. Profilbild för Susjos

  Va fint att Semlan har hittat maten på balkongen, hon är så fin, fint att ni gett henne ett namn också! Vet ni vart hennes ungar kan vara?
  Mums med jordgubbar, men visst vill man ha de söta svenska jordgubbarna helst!
  Hälsningar från en trött Susjos i Manchester som nu längtar hem efter en tuff vecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hon är mager och vi hoppas hon slipper bli smalare nu tack vare vår mat och lite grädde emellanåt. Förstår du är väldigt trött nu! Sov gott i egen säng inatt!

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  De svenska, eller kanske de nordiska, jordgubbarna är helt klart godare än många andra men de som finns hos dig blir i alla fall väldigt fina fotomotiv 😀 Fint fotat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var kul att fota dem, fast ganska svårt i skuggan på balkongen. Men det är ju kul med utmaningar. Tack!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi håller med om att det inte finns något som går upp mot solvarma svenska jordgubbar, helst direkt ifrån landet. Mitt första sommarjobb som mycket ung var just jordgubbsplockning på Varaslätten och jisses vad jordgubbar som slank ner i magen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan tänka mig det slank ner många kilo när du jobbade med jordgubbsplockning! Det är så himla gott med jordgubbar!

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Jordgubbsförsäljare har kommit, inte hunnit än, från Belgien tror jag 🍓🍓

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De första som kommer är väl från Belgien eller Nederländerna. Brukar inte vara lika goda 🙂

 11. Profilbild för Anni

  vad är det man säger? Man saknar inte kossan förrän båset är tomt? Det är väl så med jordgubbar (och kanske andra bär) också – när man får smaka snabbdrivna bär inser man vad man missar. Hoppas att du kan hitta en god gubbe hos någon handlare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jordgubbar är fantastiskt gott! Men jag klarar mig utan dem också 🙂

 12. Profilbild för Anders NL Arlborg

  Så du gillar jordgubbar!!! Det gör jag med. Har blivit introducerad av min fru.
  Vi har varit på en del jordgubbsland och få plocka för en mindre slant.
  Det är skillnad på jordgubbar och jordgubbar. Har aldrig riktigt fått klart för mig vilka sorter som ger en god och välsmakande sötma.
  Det som jag frågat vet inte vad plantorna heter.

  Klart man kan få goda jordgubbar i Portugal. Det gäller bara att hitta rätt sorts plantor. Det är inte lika enkelt som med namn som på olika blommor. Ta med några plantor från Sverige som ger goda gubbar med sötma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror det behöver vara kallare med långsam mogning, därför jordgubbarna är ännu sötare i Norrland. Vi skippar jordgubbar nu, köper de mindre smakrika som finns i butikerna när längtan är för stor. Det går med!

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.