Poolbygget som inte kom igång

Det som inte fick hända har hänt och igår var en vidrig dag. En dag då jag skämdes och nästan grät av ilska och besvikelse.

Igår var dagen då vi skulle påbörja poolbygget. Det var dagen då grävaren skulle komma redan kl. 8 för att börja gräva. Det var dagen då vår poolbyggare Kevin som bor 55 minuters bilväg bort skulle behöva gå upp jättetidigt för att vara här när grävaren kom. Det var dagen då allt material till poolen skulle komma. Det skulle med andra ord vara en hektiskt men en glädjens dag.

Började verkligen inte bra

Kevin kom strax efter 8. Men grävaren dök inte upp. Kvart över 8 ringde jag honom men han svarade inte. Jag skickade meddelande som han inte heller svarade på. Jag började känna irritationen och oron komma.

Till slut fick jag svar på SMS:

Jag kan inte komma idag.

Ingen förklaring om varför. Jag blev helt paff. Skickade flera SMS där jag tryckte på hur viktigt det var och att vi alltså stod och väntade på honom. Inga svar.

Jag ringde Fernando och frågade om han kunde hjälpa till att få svar, grävaren är nämligen hans bror. Fernando åkte till Lionels hus men det var ingen hemma. Han kom till oss och berättade att han kanske var sjuk. Han har problem med sina öron.

Då fick jag ett nytt SMS:

Min maskin är sönder, jag är ledsen men jag kan inte gräva idag.

Då frågade jag när han skulle kunna komma. Berättade (igen) hur viktigt det var för projektet och den gjorda planeringen.

Jag meddelar dig sen

Det var det svaret jag fick. Fernando åkte iväg. Han skulle försöka få tag i honom under dagen och höra av sig.

Kevin åkte också, efter att han sagt att om vi kan få grävt senast onsdag så håller projektplanen, han kan möblera om i andra pågående byggen. Men annars får vi vänta till hösten/vintern.

Jag bad om ursäkt flera gånger, för att vi valt en opålitlig grävare. Sist han var här så funkade allt superbra, så detta beteende var oväntat. Nu är det ju inte jag som ska skämmas, jag har inte gjort något fel. Men det känns vidrigt att Kevin drabbas. Att han behöver planera om och lösa grejer.

Jagade andra grävare

Att få tag i en grävare med kort varsel är inte det lättaste.

Men jag försökte. Kontaktade arkitekten, vår pool chef och även företaget där vi köper allt vårt byggmaterial. En grävare fann vi, men han var fullbokad i 2-3 månader.

Detta var ju bara förberedelser för vi hoppades ju att det skulle lösa sig med Lionel och hans maskin och på eftermiddagen kom ett meddelande där han bekräftade att han skulle komma och gräva imorgon (läs idag). Lättnad, men jag litade inte helt hundra på det beskedet. Fick inte heller veta vilken tid han skulle komma.

Materialet kom

Sen kom materialet som det skulle på eftermiddagen, tre lastbilslass så vi har nu hela parkeringen full av material. Mycket material blir det även om det är en liten pool.

Kvällningen kom också

Vid halv sju får jag ett nytt meddelande från Lionel, efter att jag jagat honom ytterligare en gång för att få en tid att meddela Kevin, poolbyggaren.

Du får hitta en annan person som gräver åt er. Maskinen är sönder.

Ridå. Tack och hej. Jag går och lägger mig. Så trött jag blev.

Vi vet inte vad som hänt. Vi misstänker att han ljuger, att han gör en annan prioritering. Men visst, maskinen kan vara sönder, men då meddelar en ju det.. eller?

Först blev jag helt paralyserad, igen väldigt besviken. Jag ringde Kevin och meddelade läget: ”vi har ingen som gräver”. Han lyfte bördan från mina axlar och sa att jag kollar med min grävare!

Lösning

Jag håller på och vattna samtidigt som jag pratar med Kevin. När jag är klar går jag in och kommer på att jag kan ringa vår granne (från England, som bott här i 10 år) han har ju eget företag som smed och känner en massa folk. Jag fick ett namn och nummer!

Jag ringde upp den trevliga killen men hans maskin var sönder och han skulle iväg och jobba i Lissabon. Däremot hade han en kompis som också hade en grävare. Samtidigt ser jag att Kevin ringer mig, så jag avslutar samtalet och lovar att återkomma igen.

Kevins grävare, som grävt alla de pooler de byggt borta i Milfontes, kunde knö in oss på torsdag. Det blir dyrare än normalt, sa Kevin, för han måste ju ordna med en lastbil att frakta grävmaskinen på. Och han var inte så sugen på att köra så långt. Men han lovade att ställa upp om vi behövde.

Kör, sa jag. Beställ! Spelar ingen roll om det är dyrare än vår ursprungliga plan. Att få hit en grävare som jobbat så mycket med Kevin är ju värt hur mycket som helst. Men visst hade det varit bra att slippa flytta en grävmaskin så långt, men nu blir det så.

Jag ringde upp den nya kontakten igen och bad om ursäkt för att jag skjutit en nödraket men berättade att poolbyggaren också satt igång sökandet och fått napp. Tackade och lovade att återkomma om och när jag behöver en grävare nästa gång.

Så på torsdag kommer Kevin och hans grävare hit och påbörjar poolbygget. Några dagar försenad, men han tror inte det ska bli några problem att hålla planen.

Vilken lättnad! En så skön avslutning på en väldigt stressig och känslofylld dag. Och vi tycker faktiskt detta är en bättre lösning än den ursprungliga, det känns väldigt tryggt på alla sätt!

Jag skickade ett meddelande till Kevin senare på kvällen där jag tackade igen och sa att jag vill bjuda dem båda på lunch på torsdag, så de inte behöver greja med det eller ta tid att åka till en restaurang. Det är det minsta jag kan göra.

Och bilder har jag så klart inte som passar till det här inlägget, men en purpurklätt får pigga upp!

Alla inlägg om poolbygget

Publicerat:

i:

32 svar till ”Poolbygget som inte kom igång”

 1. Profilbild för Anki

  Så bra att du gjorde ett inlägg på den eländiga måndagen … har funderat vad du menade i din kommentar där du skrev att det var en dålig dag. Efter mycket om och men och många turer, så ser det ändå ut som att det blev en bra lösning. Slutet gott alltså!
  Önskar dig en betydligt bättre tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Även vi har ju dagar och händelser som är mindre bra, tycker det är viktigt att berätta om dem också 🙂 Ja det blev ju en bra lösning till slut! Tack idag blir det nog inte så dramatiskt.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  åj, mycket att få allt gå ihop.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När en av grundpelarna faller så faller ju allt. Men nu ordnar det sig. Och om du syftar på materialet, så ja det blir spännande att se allt på plats en.

 3. Profilbild för Barbro

  Fasiken va’ jobbigt!
  Jag hade också blivit arg, besviken och ledsen.
  Otrolig dålig stil att inte höra av sig. Sånt fattar jag bara inte trots att jag har hört talas om många hantverkare som ”gör som de behagar”.
  Nya principen verkar vara att de jobbar lite här och där, samtidigt.
  De har ju en sorts maktposition för kunden är i beroendeställning till dem.
  Så frustrerande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en riktigt jobbig dag. Så sjukt dåligt att inte höra av sig, oavsett vad anledningen var. Han visste att vi stod och väntade. Mycket frustrerande!

 4. Profilbild för Znogge

  Men vilken gräslig dag det blev men tack och lov för att bra slut även om det kommer att kosta extra. Du behövde ju absolut inte skämmas för ni hade ju gjort allt rätt och man kan inte ansvara för andra. Sedan förstår jag fullt ut dina känslor i detta kaos som uppstod. Nu håller jag tummarna för att allt ska klaffa som tänkt.

  Vi har varit med om en liknande situation. Skulle renovera badrummen och hade tecknat ett skriftligt avtal med en behörig firma. Första badrummet renoverades och blev jättebra. Sedan skulle nästa påbörjas och då meddelade firman att de inte kunde göra det. Där stod vi. Kanske skulle vi drivit det juridiskt eftersom vi hade ingått ett avtal men han blev onåbar efter beskedet. Bara att börja om från börja och en försening på ett halvår. Sedan blev renovering två fel och delar fick göras om men det är en annan historia.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en gräslig dag verkligen. Det blev något väldigt bra till slut, just nu är jag tacksam att det blir en annan grävare och så mycket dyrare blir det inte. Oj, ja det var verkligen en tråkig erfarenhet du har också.

 5. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Det är otroligt vad många hantverkare bokar både dubbel och trippeljobb för att kunna välja! Hemskt!!
  Vi har en liten pool i glasfiber, 2,5 x 4 m, som vi fick inbyggd i vår ”stora altan” som var tvungen att byggas ut samt att det grävdes lite – men allt fungerade perfekt. Tyvärr är det nu andra säsongen vi inte kommer att kunna använda den beroende på att jag som badade i den flera gånger varje dag inte kan. Och framförallt att Rolle tycker det är jobbigt att sköta den själv. Men blir jag helt återställd så ska jag kontakta nån som kan göra säsongsstartsjobben. För det är underbart med pool…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi vet inte vad som hänt, men känslan är inte positiv. Längtar efter att få både bada och simma (med gummiband). Hoppas du snart är i poolen också!

 6. Profilbild för Per Thimon
  Per Thimon

  Med din personlighet, så går det att flytta stenbumlingar. Där andra hade gett upp direkt. Men så gott som alltid hamnar du inte i denna jobbiga situation på grund av din förmåga att strukturera och planera. När du trots allt gör det så blir det jobbigt utifrån din personlighet. Lycka till med poolen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo det stämmer nog Per. Jag kanske blir mer besviken eftersom jag förväntar mig att andra håller samma ordning som jag, åtminstone när det är viktigt. Tack!

 7. Profilbild för Marianne

  Men jisses vilket strul, jag känner frustrationen och ilskan i mej när jag läser, stackars er! Skönt att allt löste sej genom andra kontakter och att ni nu kommer igång. även om det blir två dagar senare. Inget är som väntans tider och premiärdoppet är väl värt att vänta på .
  Vilken opålitlig grävare om han ska hålla igång sin firma bör han kanske skärpa till sej, och det är ju synd om hans bror som känner att han behöver ursäkta honom.
  Hade maskinen varit sönder kunde man väl åtminstone begära att han hörde av sej direkt om att han blev sen eller inte kunde komma.
  Jag känner igen beteendet från livet med den ölälskande f.d sambon, att inte höra av sej i tid och sen komma med efterkonstruktioner.
  det mesta (allt) sköts upp ”till i morgon” men ”i morgon” kunde vara flera år senare eller aldrig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är trist att det spiller över på Fernando. Fattar inte alls varför grävaren inte hörde av sig. Hade han gjort det hade jag inte misstrott honom. Grävaren är nykterist så det är inte ölintresset som påverkat omdömet i alla fall.

 8. Profilbild för Anni

  Nu håller jag tummarna för att allt går som det ska på torsdag. Förstår fullt och fast din förtvivlan med allt material på plats och en ”trasig” grävmaskin. usch, så trist och jobbigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas vi också och känns mer pålitligt när det är byggarens grävarkontakt.

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag anade att det var någonting sånt här när du behövde en kram-kram. Lyckligtvis så tycks det fixa sig och till det bättre men när man är mitt i så är det oerhört jobbigt.
  Känner igen det där när maskiner går sönder, telefoner pajar, datorer kraschar, förkylningar kastar sig över en etc etc…och man vet att det bara är på hittade undanflykter. Annat prioriteras istället. Tyvärr finns det en sådan baksida också bland hantverkare av olika slag. Vi har väntat ett halvt år på att en som skulle komma i januari …nu behöver han inte komma längre, för vi har fixat det via andra kanaler istället, det som skulle fixas.
  Jag är glad för er skull att ni nu får poolbygget gjort i god tid och inte behöver vänta ett halvt år till. Grattis och lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Igår var en kass dag, idag var det en återhämtningsdag och på torsdag är det förhoppningsvis en glad dag! Vi har ju nästan bara haft bra hantverkare, särskilt de portugisiska. Tack! – Kram

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Ska en skratta eller gråta? Jag förstår precis både ilska, frustration och maktlöshet när en som du planerar väl och då också antar att alla andra också gör det de lovat och blivit ålagda….
  Nu håller vi alla tummar för att allt fungerar på torsdag och löser sig till det bästa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Förväntar mig så klart att folk ska sköta sitt jobb. Ja torsdag ska bli en bra dag ha jag bestämt!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag kan riktigt känna din frustration och förtvivlan blandat med maktlöshet. Vad gör man när allt faller på en person som inte ens hör av sig i god tid? Jo, man pratar med folk man litar på och har man tur löser sig det mesta. Jag blev både lättad och glad å era vägnar när allt föll på plats. Det kan vara värt en något högre kostnad att känna att nu ordnar det sig 😀 Nu håller jag tummarna för att resten ska gå smidigt och som planerat och att ni snart ska kunna ta ett skönt premiärdopp 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var en otrolig skön känsla när allt ordnade sig när kvällen kom. Det blir inte heller så väldigt mycket dyrare, det är verkligen försumbart i det stora hela. Tack!

 12. Profilbild för Carita

  Usch… på nåt sätt känns det här igen fastän jag inte bott i Portugal och inte i Italien och inte i Spanien… men är det kanske mina fördomar? Att man inte kan lita på att det händer den dag man själv önskar – har bokat? Det är lite ”manjana” – vi ser sedan, kanske, om vi hinner… och tidsöverenskommelser/dagar är inte så viktiga som för oss i Norden.
  Men hoppas att allt nu ändå ordnar sig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har haft väldigt bra hantverkare, särskilt bland portugiserna. Men visst är kulturen annorlunda, det är inte så bråttom. Men de allra flesta vi har bokat tid med tidigare har kommit och gjort vad de ska. Ja nu ska det bli bra!

 13. Profilbild för Susjos

  Hujeda mej så jobbigt det blev för er, men så skönt att det löste sig i alla fall till sist! Har släktingar som har hus i Italien, och de har varit med om samma saker….snacka om att man måste ha tålamod med hantverkare!
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev himla jobbigt. Vi har inte haft det jobbigt med hantverkare generellt så vi är tacksamma för det.

 14. Profilbild för Martin
  Martin

  Era stackare. Hoppas allt flyter på bättre fortsättningsvis. Det där med hantverkare är ju ett speciellt kapitel men har oxå fungerat väldigt bra för oss i vårt nya hemland Portugal. Värst bland de länder vi bott i var i England (London) ärligt talat. Mörkerminnen 🫣

  Ni får ha en stark inre målbild nu där ni ligger i er färdiga fina pool och njuter maxat varje dag. Lekandes med era plastbollar och ankor. Semlan snusandes på en guppande surfbräda 🏀🥏🤽🏽‍♀️🤽‍♂️🏊‍♀️🏄🦁😻
  Det kommer bli toppenbra flr er, det är magiskt härligt med pool.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en riktig skit-dag faktiskt. Vi är förskonade från sånt här strul, så det var kanske vår tur nu. Lösningen blev ju superbra, så det känns riktigt bra nu i alla fall. Imorgon vet vi mer 🙂 Målbilden är stark, ankan är Rogers målbild, gummiband för simning är min 🙂 Semlan på en surfingbräda, tack, den ska jag absolut etsa fast i målbilen.

 15. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Huu vilken prövande dag! Alla känslor tumlande runt, runt!
  Så glad att ni fick positivt beslut till slut.
  Önskar era kommande dagar lugnare vad gäller känslostormar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen! Imorgon kommer de och jag ser fram emot att se hur det går. Lovar att berätta status igen i nästa vecka.Tack och kram

 16. Profilbild för Paula Merio

  Hu, jag höll nästan andan medan jag läste hela bloggtexten, man baxnar ju! Förstår din frustration men måste säga att jag blivit luttrad under åren inför hur hantverkare fungerar. Inte som vanligt folk om man säger så. Nu hoppas jag att allt fungerar gnisselfritt och ni snart får se poolen grävas fram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en väldigt frustrerande dag! Tack så mycket!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.