Blomfluga, bladlöss och pyttesmå spindlar

Med makroobjektivet gick jag ut i trädgården och fångade några insekter. Tre olika kompisar idag, i lite olika ljusförhållanden.

Det är väldigt lärorikt att fotografera, särskilt när en kan läsa sig till lite mer om motivet. Men det är inte heller alltid som det går att identifiera de där allra minsta djuren, men fota dem gör jag ändå!

Idag får det bli två inlägg, annars får jag aldrig ut alla mina bilder jag vill publicera.

Spindlar

Först ut några pyttesmå spindlar som bor på kaktusen Echinopsis Oxygona, de spinner sitt nät mellan kaktusens kullar och de är inte mer än 1 mm stora.

Har försökt att identifiera dem men inte lyckats, insektsappen duger inte för den här lilla kompisen.

Bladlöss

Hade bladlöss på några sommarblommor samt på granatäpplet. Har besprutat med såpvatten och det funkar finfint. Men först ville jag ju fotografera dem.

Det är små rackare och jag ska prova med stativ nästa gång jag ger mig på såna här småttingar. Handhållet försämrar skärpan på så små motiv.

Blomfluga

Denna blomfluga identifierades som ”storslamsfluga”. Den satt så fint på blomman till några överlevande svartrotsplantor. Flög långsamt och lät mig följa med när den bytte blomma.

Världen ser lite annorlunda ut på nära håll, det är nog det jag gillar mest med att fota med makroobjektivet.

Publicerat:

i:

,

30 svar till ”Blomfluga, bladlöss och pyttesmå spindlar”

 1. Profilbild för Ingrid

  Så fina bilder av alla småttingarna. Jag hade nykläckta spindlar just den 1 juni förra året, men jag har ju inget macroobjektiv, så det fick bara bli en vanlig bild på dem.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det är kul att fota insekter av olika slag! Detsamma!

 2. Profilbild för Anni

  Det är kul (och lite äckligt ibland) att fotografera småkryp! Drar man sedan upp bilderna på datorn blir småttingarna otrevligt stora – lite som i en skräckfilm 😉

  Du frågade om jag tar beställningar, men det gör jag helst inte. Det är så mycket som kan gå fel och då står jag där med saker ingen vill ha och bortslösad tid. Fick en beställning från en av våra myndigheter, och en sådan är det svårt att säga nej till, men nu har jag ett helt gäng av fat som är osäljbara …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja det kan bli skräckfilm av det absolut. Förstår, tack för att du svarade om beställningar.

 3. Profilbild för en vanlig man

  Bra fotat, inte alltid så lätt att fånga insekter och andra smådjur på bild.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det kräver definitivt tålamod!

 4. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det är både roligt och lärorikt att ta sig an alla småttingar man har i trädgården.
  Man får en helt annan syn på världen också, har jag själv märkt.
  Blomflugorna är tacksamma foto-objekt. De gillar att vara linslusar tror jag 🙂
  Fina foton Anna!
  Madeira-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen, väldigt roligt 🙂 Tack snälla! Kvällningskram

 5. Profilbild för Anita

  Verkligen snygga bilder. Ler lite när jag ser bladlössen. Flera gånger har jag tagit macrobilder på blommor och när jag laddat in dom har jag upptäckt bladlöss som jag hade missat utan macrot. Mycket praktiskt för då har jag kunnat ge mig ut med såpvattnet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anita! Väldigt praktiskt att se ohyran genom linsen!

 6. Profilbild för Micke

  Jättefina bilder här, och visst är de små de rackarna.
  Tur ibland tycker jag, det man inte ser vet man inte om. 😉

  Ha det bäst Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det ju, kan ju vara lite läskigt ibland 🙂 Tack detsamma!

 7. Profilbild för Susjos

  Spännande med alla smådjur som finns, vid stugan ser jag många små krabater, inte minst mygg, de kan jag vara utan, och fästingar, liksom mördarsniglar! Men så finns alla dessa söta småfåglar, synd att man inte kan komma dem så nära!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Just mygg, fästingar och mördarsniglar är väl inte så kul småkryp. Men det finns så många fler. Småfåglarna är verkligen roligt att fånga i kameran när det går. Detsamma!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så häftiga bilder på småkryp! De på bladlössen tycker jag allra mest om. Det är inte ofta jag ger mig på riktigt makrofoto men nu blev jag riktigt sugen på att krypa riktigt nära….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kryp på och fota krypen! 🙂

 9. Profilbild för Marianne

  Det var verkligen pyttesmå spindlar, de ser farliga ut i förstorad närbild, bladlöss är fina den gröna färgen är läcker, men de får gärna hålla sej borta från rabatterna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har en annan bild på en något större spindel som ser grotesk ut i närbild. Men lovar hojta tidigt i inlägget jag publicerar den i längre fram så en inte behöver se den om en inte vill 🙂 Gillar inte att överraskas av sådana bilder själv. Ja bladlöss kan verkligen fara och flyga någon annanstans!

   1. Profilbild för Marianne

    Tack för att du tänker på att varna för spindelbilder, jag har slängt mobilen i golvet fler än en gång när det dykt upp i flöden!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Har blivit skrämd så många gånger jag med. Otäckt!

 10. Profilbild för Madde

  Det är så kul att fotografera med just macro. Gillar också att komma riktigt nära och torsdagstriss som jag är med i har just smått som tema nästa vecka. Det får bli macroobjektivet som får följa med ut en dag till det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ruskigt roligt tycker jag. Blir kul att se dina makrobilder nästa vecka.

 11. Profilbild för LillaSyster

  Ohyra…..men ack så söta!
  Snyggt fångat ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ohyra, åtminstone bladlössen 🙂 Tack!

 12. Profilbild för Ulla

  Fina bilder på dina små kompisar! Spindlar är inte riktigt mina favoritinsekter, men dessa små på dina bilder går an. 😀 Bladlöss har jag redan fått på en ros som jag har på balkongen men jag har fått bort dem, för tillfället i alla fall. Blomflugor gillar jag, de är så fina och ganska lätta att fota.
  Hur har ni det med stora spindlar? Husspindlar? Tarantlar? Och ormar, ser ni några där hos er? Finns det några giftiga djur/insekter som ni får se upp med?
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har vargspindlar, de är inte så mysiga, men håller sig ute (vårt hus är tätt). Taranteller finns inte här. Vi har inga ormar eller djur som är dödligt giftiga, men en brun skorpion har vi som det inte är så skönt att bli stungen av har jag hört. Så alltid handskar när vi lyfter på stenar. Detsamma!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  När jag köpte min kamera upptäckte jag en helt ny värld i alla närbilder på små blommor och figurer. Tänk vad mycket man missar när man bara använder sin syn. Fina bilder på alla dina små inneboende filurer och blomflugan blev särskilt bra 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja kameran hjälper verkligen till att visa världen på ett nytt sätt. Tack!

 14. Profilbild för Jag

  Blomflugor är trevliga att studera nära med kameran. Bladlöss tänker man kanske inte ens på, kul att se dem, att de är så långbenta. Fina bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag inser att jag gillar att studera allt nära med kameran 🙂 Tack!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.