Maj (Maio) 2023

Ännu en månad har passerat och jag summerar nu maj. Några nyheter och lite nya bilder, men mestadels ett helikopterperspektiv med länkar till månadens inlägg.

Maj månad har för oss främst handlat om poolbygget och Semlan samt förberedelser inför att vi lägger ner företaget och går i förtidspension vid årsskiftet.

Började månaden med att berätta att vi fått mygg till slut. De härjade här under en vecka ungefär, sedan har vi bara sett några enstaka då och då. Så skönt!

Brand hos grannen

Vad jag inte har berättat om i något inlägg är att det brann hos grannen i början på maj. Det är ett par små baracker på en stor odlingsmark. Ett antal brandbilar kom, inget verkar ha brunnit ner så det var säkert ”bara” växtlighet som brann.

Projekt

En annan sak jag inte bloggat om men som Roger ägnat tid åt i maj är att göra om betongkanten mellan rabatt och altan samt lägga in fuktspärr på insidan av kanten. Samma fuktskydd som vi använde på förrådet/hönshuset sitter nu runt om hela rabattens insida så att betongen inte luckras upp igen.

Poolen

För att framtidssäkra elen samt se till att det finns vad som behövs för poolen så har vår elektriker Sergio varit här och gjort vad som krävs.

Berättade om poolbygget som inte kom igång då grävaren inte dök upp.

Men sen har det rullat på, så poolbygget går framåt, blir en ny statusrapport efter helgen.

Utlandsflytt

För dig som är intresserad av att kanske flytta till Portugal så blev det några inlägg skrivna som kan vara av intresse:

Odling & trädgård

Vi är mitt i vårens odlingssäsong och det har så klart blivit lite inlägg om det. Dels i början av maj och dels den sista maj blev det statusinlägg.

Skrev också ner mina lärdomar från odlingen och ett eget inlägg blev det där jag berättade att det inte blir fler egna jordgubbar.

Jag berättade varför jag köper pluggplantor istället för att driva upp från frö numera.

När det gäller trädgården så blev det en fotorunda i början av maj där jag fotade träden. Så här såg träden ut i början av maj.

Och här är en del av blomning vi har i maj.

Reflektioner

Det är inte ovanligt att jag fastnar i en tanke och vill skriva ner den. Då hamnar det här på bloggen och du kan få lite mer insikt i hur jag tänker och vad jag tycker. I maj månad blev det tre inlägg med lite tankar och av personligare karaktär.

Väder

Att det regnar och åskar i maj tillhör verkligen inte vanligheterna här. Men vi fick massor av regn på oss när vi var i Algarve en dag och här hemma såg och hörde vi åskovädret. Vi fick regn till slut men inte de stora mängderna som kom på andra håll, varje mm regn i maj är märkligt här, men vi tar tacksamt emot varje droppe!

Shorts och T-shirt väder hela tiden. Även om det regnat ett par dagar är det ändå varmt. Filten ligger i och för sig över benen i soffan, särskilt på morgonen.

Det har också varit svalare än tidigare majmånader, men temperaturerna har kanske varit mer normala än förra året då det många dagar var mellan 30-35 grader.

Det har blåst kraftigt, det kanske är anledningen till något svalare temperaturer och att molnen faktiskt kommit över oss emellanåt även i maj månad?

Bilder

Många bilder blir det. Jag fotograferar i princip varje dag och vill så klart också publicera det, det finns ju mycket bilder i inläggen om trädgården också (se ovan). Men flera inlägg innehåller bara bilder på något specifikt.

För ”hoppa på tåget” blev det dessa inlägg: Fluga, Kruka, Nyckel, Staket

Och så blir det en och annan bildserie av något jag lyckas fånga med kameran.

Några bilder har det blivit till tidslinjen i bilder också!

Resor & utflykter

Vi har inte rest någonstans i maj. Två besök i Algarve har det dock blivit, ett där vi lämnade/hämtade bilen på service samt ett då jag fotade till Staket-inlägget och framtida Hav-inlägg.

Vi åt på en bra restaurang, Parsley & Thyme i Silves och på United Kitchens of India (gammalt inlägg) i Vilamoura.

Kikärtsfriterad spenat – ljuvlig förrätt!

Ett inlägg skrev jag om att jag funderar på nästa resmål.

Sen blev det också ett par inlägg om vår kommun:

Mest lästa inlägget

Det har blivit ett inlägg varje dag, utom en dag då det blev två. Jag har så mycket att visa och skriva om att jag snart får börja publicera två inlägg lite oftare. Här hittar du alla 32 inlägg i maj i kronologisk ordning.

Det mest lästa inlägget i maj var ett gammalt inlägg om miljömärken för Frankrike och Tyskland, något som behövs när en kör genom vissa zoner i de länderna.

16 svar till ”Maj (Maio) 2023”

 1. Profilbild för Anita

  Så bra med dina månadssammanställningar för nu ser jag att jag missat de två inläggen om er stad, Ourique, Förstår att ni tycker om den med dess vackra byggnader och fina utsiktsplatser. Det känns verkligen som en genuin portugisisk stad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så bra Anita att du uppskattar månadssvepet! Det är en genuin portugisisk stad, trivs väldigt bra här.

 2. Profilbild för Marianne

  En trevlig sammanfattning över månaden.
  Den första bilden på åskhimlen är fantastisk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det var verkligen en fantastisk himmel jag ville föreviga.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Hemma har jag nog aldrig friterat men det är gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är gott med friterat. Gör det inte särskilt ofta hemma heller.

 4. Profilbild för Znogge

  Maj ser ut att ha varit en bra månad för er del. Smart att fuktspärra ordentligt för det är viktigt.
  Mindre roligt med branden hos grannen men skönt i alla fall att det inte blev några materiella skador att tala om. Bränder kan ställa till det annars.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut en bra månad. Tänkte inte på att fuktspärra även på en planteringskant, men nu är det gjort. Vi har ju ofta bränder här, så glad det inte spred sig till oss!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så fort en månad går! Jag tycker inte det är länge sedan din aprilsammanfattning!
  Dina bilder på den mörka åskhimlen är riktigt läckra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja månaderna springer fram! Tack, det var en läcker himmel.

 6. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det är jättebra att du har en så härligt tydlig sammanställning! Så roligt att läsa om allt som har hänt under maio, även om jag försöker hänga med varje inlägg av dig.
  Tack för maj hemma hos er! Ja, det är ju lite onödigt att nojsa om det, men jag behöver få mera struktur på mig själv, det märker jag bra när jag tittar in här. Är dock inte avundsjuk utan bara glad att det finns människor som du!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Äsch då, var du den du är (nån annan kan du ju ändå inte vara), varför vara så organiserad som jag, det känns svårt att få till om det inte kommer naturligt tänker jag. Kram igen!

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  En händelserik månad då ni har fått mycket gjort och där det har varit både positiva och några negativa inslag. Trist med branden hos grannen men tur att det inte blev värre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Livet innehåller det mesta och det är så det ska vara. Väldigt glada det inte var värre och att den inte spred sig åt vårt håll.

 8. Profilbild för Matilda

  En händelserik månad! Och så dramatiska bilder det blir när det är riktigt mörkt av regnmoln men ännu inte börjat regna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker om dramatiska himlar, regnet fick vi inte den dagen. Men igår så kom det!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
37°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.