bönsyrsa

Bönsyrsan, en grön ny kompis

Hela vår tomt är inhägnad med stängsel så alla djur i vår omgivning kommer inte in till oss. Men lite olika djur bor här ändå.

Förra året fick vi se skorpion ett par gånger, men den har inte visat sig i år. Det tycker jag är bra. En orm har jag sett slingra sig tvärs över tomten totalt tre gånger sedan vi flyttade hit. Det är helt okej, är inte rädd för ormar.

Spindlar har vi också, men inte så många som jag befarat. Och inte så stora heller. Ödlor har vi många, både gecko och sandödlor. Den där fina pärlödlan också, men har inte sett den på ett tag tyvärr.

Iris Oratoria

Mediterranea mantis säger min insektsapp att det här är, en bönsyrsa som heter Iris Oratoria. De dyker upp titt som tätt nu och de gillar att sitta på västsidan av huset mellan fönster och fönsterlucka.

De är ca 7 cm stora och jag älskar hur de ser ut, så otroligt häftiga! Först såg vi en brun/beige nymf, vilket är en icke fullt utvecklad syrsa, vilket syns tydligt i nedan bild. Sen den fina gröna, kanske det är samma, fast som nu är fullt utvecklad.

Bönsyrsa i nymfstadiet på myggnätet

Det är så roligt med nya kompisar i trädgården, särskilt när det är en insekt eller ett djur jag inte sett förut.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Bönsyrsan, en grön ny kompis”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så kul! Den enda bönsyrsa jag har sett var på Rhodos för sex år sedan och jag blev förstås ”förälskad” . Den höll till vid ingången till vårt hotellrum och vi hade våra dagliga ”samtal”, rätt ensidiga men den satt där och tittade på mig, kanske tänkandes att hon är för stor att äta upp.
  Visst är det roligt med olika djur runt omkring en. Ormar finns inte på Madeira däremot och även om jag inte är rädd för dem så är det ok.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med om att det är riktigt kul med djur och insekter. Ormarna som finns i Portugal är inte farlig, så det är ju bra.

 2. Profilbild för Susjos

  Wow, vilka djur det finns, bönsyrsans kropp ser ut som ett hoprullat blad! Fascinerande !
  Ormar kan man klara sig utan 😉
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur är den fräck! Detsamma 🙂

 3. Profilbild för Anette

  Så gänglig hen är, men absolut fin.
  Kul med lite husdjur 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är roligt med lite djurliv inpå knuten!

 4. Profilbild för Anki

  Kul med såna ”husdjur” Bönsyrsan är riktigt häftig! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är kul med lite annorlunda husdjur 🙂

 5. Profilbild för BP

  Grattis att skorpionen inte har visat sig i år. Syrsan är fulsöt på sin höjd. Är inte så förtjust i djur överlag, men geckon älskar jag. Även spindlar faktiskt, men då ska de vara stora och håriga, så att man vet var man har dom;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi är glada att den inte visat sig i år. Älskar också ödlor mer än insekter. Spindlar accepterar jag, men de stora är jag livrädd för.

 6. Profilbild för Ditte

  Testar! Jag anses spamma ….
  Men jag har läst inlägget- Med stort nöje.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var ju lustigt att du anses spamma och att det ändå funkar att få iväg två kommentarer. Jag tycker inte du spammar! Glad för dina många kommentarer Ditte.

 7. Profilbild för Ditte

  Här, via Safari, gick det bra att kommentera men inte med Firefox. Märkligt-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mycket märkligt. Jag trodde det var kopplat till epostadressen.. och den är ju samma oavsett webbläsare.

 8. Profilbild för Christina Karlsson

  Vad kul. Den liknar ju verkligen en böna så namnet kan man ju förstå, men vad skönt att du sluppit besök av skorpioner för dem vill man ju inte ha i sin trädgård. Kul att få följa med på bloggbesök i din trädgård 🙂
  Ha det fint!
  Christina

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä skorpionerna får gärna hålla sig på andra platser än i vår trädgård. Kul du följer med i bloggen, mitt innehåll är ju ganska varierande 🙂

 9. Profilbild för Micke

  Är ju inte så trevligt med skorpioner och ormar, men ödlor ska vara bra att ha inomhus har jag hört, fast inte de stora varianterna då antar jag men söta är de ju oavsett.
  Spindlar kan jag också vara utan, hujeda mej. 😉

  Ha nu en underbar fredag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar ödlor men vill inte ha någon inne, deras avföring luktar rätt illa. Det bor en liten familj i vårt elhus och det luktar inte mumma där direkt.. 🙂 Hoppas din fredag är grym!

 10. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Hej Anna!

  Tyvärr måste jag göra dig lite besviken när du säger att det inte finns några farliga ormar i Portugal! Det finns det visst, men dom är inte så vanliga. Det finns en huggorm som liknar den svenska huggormen. Den heter på Latin: Vipera Latastei Gaditana. Men alltså inte vanligt förekommande. Ormen som ni har sett på tomten är troligen en ”Horseshoe Whiptail Snake”. Latin: Hemorrhois Hippocrepis. Vacker men helt ofarlig. Så var det det där med Bönsyrsan! Den heter inte bönsyrsa för att den liknar en böna, utan för att den ofta sitter dyr still och håller frambenen på ett sådant sätt att den ser ut som att den ber! ”Mantis Religiosa” på Latin.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skulle kanske skrivit ”dödligt giftiga” istället för ”farliga”. Den på tomten har vi inte kunnat namnge då den slingrat sig så fort, men ja, jag har förstått att det troligen är en Horseshoe Whiptail. Bönsyrsan är så häftig!

 11. Profilbild för Anni

  Vilken vacker syrsa! Jag gillar också ödlor och ormar, men vill helst inte se för stora spindlar. De i min källare räcker mer än väl.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker jag med! Ja usch det finns många för stora spindlar 🙂 Trodde jag skulle se väldigt många här, men det mycket färre än i våra hus i Sverige. Inne har vi inte haft några alls sedan vi renoverade.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.