måste alla gå över till https

Bör alla webbplatser gå över till https?

Svaret på den frågan är ja. Vill du veta varför det numera är aktuellt även för sajter som inte använder kortbetalningar eller annan känslig information på sin sajt så rekommenderar jag dig att läsa vidare.

Vad är skillnaden mellan http och https?

Först behöver man förstå skillnaderna mellan en sajt som använder http och en som använder https.

HTTP står för ”HyperText Transfer Protocol” och är det traditionella protokollet som används för att skicka information på webben. T.ex. för att läsa html, som är språket en webbplats är byggd på, oavsett vilken plattform. Informationen är okrypterad och är därmed tillgänglig för den som tar sig in i nätverket.

HTTPS står för ”Secure HTTP” och det fungerar som HTTP med den stora skillnaden att det fokuserar på säkerhet för användaren genom att använda protokollet SSL (Secure sockets layer). Informationen som skickas är krypterad och endast mottagaren kan se informationen som skickas.

HTTPS är säkert för dina besökare/användare

Det viktigaste på sin sajt är besökarna. Genom att använda https på din webbplats gör du besöket säkrare för dina besökare, oavsett vilket nätverk de befinner sig i. När de besöker din webbplats är informationen de skickar krypterad. När de ser att webbplatsen har en grön markering med HTTPS vet de att det är en webbplats som har prioriterat säkerheten för sina besökare.

Dagens sajter har funktioner som hämtar information om besökaren. Det kan vara deras geografiska position, uppgifter de anger i ett formulär eller funktioner som kopplar ihop deras sociala profiler med webbplatsen till exempel. Via HTTPS är denna information krypterad medan det i HTTP är helt öppet.

Webbläsare godkänner inte alla funktioner om sajten inte ligger på HTTPS. Så rent funktionsmässigt är det viktigt att använda HTTPS. Man vill ju att besökarna ska få den upplevelse de förväntar sig.

HTTPS bättre för sökmotoroptimering

Google gillar säkra sajter. Just nu är det inte en stor rankningsfaktor, men det kommer troligen att påverka mer och mer. Att genomföra en flytt till annan domän innebär alltid ett tillfälligt bakslag i rankingen, men det hämtar sig troligen fort och förhoppningsvis klättrar sajten lite i och med HTTPS. Men det är viktigt att man gör flytten korrekt!

Så här vill man ju att det ska stå i adressfältet – inte vara en varning som säger att sajten inte är säker!

HTTPS är säkerhet via webbläsaren. Kompletterar man med en brandvägg är filer och databas skyddade och man kan sova lugnt även när det stormar.

Kontakta din webbyrå för att få bästa lösningen för just din sajt!

Detta inlägg publicerades först på vimlewebb.se men är flyttat hit till Webbtanten.

Publicerat:

i:

Ett svar till ”Bör alla webbplatser gå över till https?”

  1. […] en webbyrå borde ha koll på att alla sajter ska ha https. Och självklart har jag koll på det, bloggade om det för ca ett år sedan t.ex. Läs gärna det inlägget om du undrar vad SSL är. Kort förklarat så […]

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.