Vår totala budget är €160 000,- för ett ”färdigt” hus och vi är mitt i renoveringen och gör lite kalkyler.

När vi letade hus var det ovan siffra som styrde oss i vilka annonser vi tittade på. Vi kontaktade mäklare o och husägare där priset var satt upp till €200 000,-, med hopp om att kunna pruta. Vilket vi aldrig lyckades med.. En gång la vi faktiskt ett bud på €170 000,- för det kändes så rätt.

Med facit i hand är vi väldigt glada att det inte blev det huset. Det vi köpt känns så perfekt för oss. Och eftersom priset var lågt har vi utrymme, rent ekonomiskt, att göra de ändringar vi vill göra här utan att behöva kompromissa allt för mycket.

Färdigt hus?

Vad menar vi då med ett ”färdigt hus”. Alltså vad är det som ska ingå i budgeten? Ja vi tänker ju utveckla den här platsen med många olika projekt, men alla är inte nödvändiga för att bo i huset, och ingår därmed inte i budgeten.

Att få allt klart inne, alla rum renoverade samt ett väl fungerande värmesystem. Nya fönster och dörrar. Dessutom alla kostnader för husköpet samt säng och soffa är sånt som vi vill att budgeten ska täcka.

Det ingår inte odlingsbäddar, verktyg, parkeringsplats, avokadoträd, trädgårdsmöbler, fix av ekonomibyggnader, garagebygge etc. Alltså allt lull-lull vi väljer att göra och köpa. Och som inte är nödvändigt för att kunna bo bra och bekvämt i huset.

Håller kalkylen?

Det gör den! Det är så många projekt aktiva där vi inte räknat ut slutsumman än, men allt är noga noterat. De största utgifterna är värmesystemet inkl. rördragning i kök och badrum, kakel, fönster och dörrar, byggaren, vitvaror, kök- samt badrumsinredningen och alla golv. Och de utgifterna hamnar i runda slängar på €30 000,- där värmesystemet och rördragningen tar halva pengen.

Sedan tillkommer ju en massa annat, men som du ser på uträkningen nedan så kommer vår kalkyl att gå ihop. Alla siffror är i €.

Budget: 160 000,-
Husköp: 119 449,- (inkl. avgifter och advokat)
Stora poster i renovering: 30 000,-

Vi har med andra ord lite drygt 10 000,- kvar till färg, cement, golv till sovrummen, säng, soffa och annat vi kommer på under vägen.

Vi tjänar pengar varje månad och vi har sparade pengar som vi kan välja att lägga på huset, mat, bil, resor eller spara t.ex. Så vi kommer fortsätta med olika projekt som vi vill göra efterhand, men de är inte de som vi räknat som ”måste göras” för att göra vårt hus ”färdigt”.

Brukar du göra budget nån gång?

Bilden är utsikten från vår altan/balkong i österläge. Där i vänsterkanten kan du se ett par små hus som skulle behöva en omgång, detta ingår inte i budgeten.