budget för 2018

Budget för 2018 & kassabok för husbilslivet

Den slutgiltiga kalkylen för livet i husbil är klar och budget för 2018 är gjord. Hur mycket pengar måste vi dra in för att kunna leva det liv vi vill leva 2018? Hur mycket behöver vi dra i för att kunna fortsätta leva likadant under 2019 om vi vill det? 

Månadssammanställning varje år

Jag har alltid varit intresserad av ekonomi, eller rättare sagt vår ekonomi. Och jag har faktiskt sedan 2001 gjort månadssammanställningar på våra månatliga inkomster och räkningar. Jag har inte fört kassabok och noterat ner varje daglig utgift, men jag har ett numbers-dokument (excel-liknande fast för Mac) där varje år har en flik och där varje månad har en kolumn. Alla utgifter vi haft som betalats med faktura/autogiro finns med i dokumentationen. Det är ett spännande dokument att titta tillbaka i.

Budget för 2018

I det dokumentet har jag aldrig tidigare gjort en budget. Men i fliken för 2018 har jag nu även en kolumn med årsbudget. I april flyttar vi in i husbilen och 2 maj överlämnar vi nycklarna för lägenheten till nya ägare och våra lån betalas. Jag har gjort beräkningar på vilka kostnader vi kommer ha under året, vilka som försvinner och vilka som tillkommer samt uppskattat vilka belopp de olika utgifterna kommer landa på över året.

Kostnader som försvinner

Hyra, räntor, amorteringar, TV-avgift är exempel på utgiftsrader som kommer vara tomma från maj 2018.

Nya kostnader

Husbilsförsäkring, bilskatt och ev. säsongsplats för husbilen när vi är i Sverige är kostnader som tillkommer

Kostnader som kvarstår

CSN, hemförsäkring, A-kassaavgifter, mobilabonnemang och vägskatter.

Daglig kassabok

Eftersom många utgifter är av helt ny karaktär kommer jag även börja föra kassabok när vi flyttar in i husbilen. Utgifter såsom mat, kläder, nöjen etc. får vi ju inte på faktura så det har jag inte med i månadssammanställningen. Men även de utgifterna kommer ju vara av annan karaktär framöver, så även för de utgifterna har jag gjort en budget för 2018.

Nya dagliga utgifter är diesel, gas och ställplatsavgifter. Men även mat, nöjen, hygien etc. kommer kassabokföras under 2018. Att analysera kostnaderna för att leva i husbil och för att på det viset ha underlag för framtida beslut i våra liv känns både spännande och roligt. Kommer dela med mig av mallar för både budget och kassabok längre fram, vill testa dokumenten först.

När jag ändå gör en typ av loggning kommer jag även logga ställplats, mätarställning, stad och land i samma dokument. Det kan ju även vara viktigt för analysen av kostnaderna.

Att varje kväll göra en liten sammanställning av vad vi spenderat och se hur vi ligger till gentemot budgeten hoppas jag ska bli ytterligare en sporre att hitta ett enklare sätt att leva. Att spendera mindre och njuta mer. Att leva mer spontant. Att kunna välja. Ännu mer. Frihet.

Gör du budget över din ekonomi? Vad loggar du och varför?

Följ gärna med i vårt liv med att bo i husbil på vår livsstilsblogg!

Publicerat:

i:

27 svar till ”Budget för 2018 & kassabok för husbilslivet”

 1. Profilbild för Tess Mabon

  Jag gör idag ingen budget över min ekonomi.
  Dock är jag nyfiken på att se hur det kommer att bli framöver för dig/er i ert nya nomad-liv.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det kommer bli mer av detta längre fram 🙂

  2. Profilbild för Marguerite Koos
   Marguerite Koos

   Jodå vi har en budget. Dessutom har vi det sista året i Sverige innan pensionen så tittade vi på alla ”små” års grejer, prenumerationer, föreningar, 100 kr hit och 100 kronor dit. Avslutade en hel del. Sedan tittade vi på VAD får vi i brevlådan? Avboka, avboka, avboka Ica, Coop, hemköp, Åhlens osv. Kivra o E-fakura på allt som går, eftersom vi har vänner som tömmer vår postbox var 14:e dag. Nu är det minimalt.

   1. Profilbild för webbtanten
    webbtanten

    Precis så där gör vi nu, avbeställer typ nästan allt 🙂

 2. Profilbild för Maria - Hälsokonsult och personlig tränare

  Vad spännande mål för 2018! Och väldigt viktigt med en budget för att det ska bli verklighet!! Lycka till!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det blir ett spännande 2018 för oss 🙂 Tack!

 3. Profilbild för eriksjos

  Blir spännande att följa. Vi försöker ha koll på både inkomster och utgifter. Detta har gjort att vi för tiotalet år sedan kunde gå ner till cirka halvtidsjobb för att ägna mer tid åt det vi ville: att vara ute i naturen och paddla kajak, cykla, odla, lufsa, skida osv.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack! Det är ofta mindre utgifter (och inte högre inkomster) som ger mer frihet 🙂 Roligt att höra att ni gör det ni vill!

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Spännande! Vi har stenkoll på ekonomin eftersom vi ser fram emot vårt liv som husbilsnomader 😀

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Hade varit roligt att jämföra budgetar 🙂

   1. Profilbild för Kors och Tvärs

    Vi får väl ta och träffas framåt sommaren och ta ett snack omkring det 😀

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Låter som en bra plan!

 5. Profilbild för Helena Roth

  Superduperspännande. Med nyordning även i mitt liv (skilsmässa och snart ensam ägare av huset) så står ekonomi, budget, kassaflöde högt på min lista av saker jag tycker är både spännande och viktiga att ta itu med under året. Så jag följer med nyfikenhet din ekonomiska resa framöver!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Hoppas du gillar att se hur du kan påverka din ekonomi och din vardag – det gör iaf jag, och det underlättar när det känns nödvändigt också 🙂 Och hoppas oxå din nyordning blir bra för alla parter!

 6. Profilbild för Lena

  Så har jag äntligen fått tid att läsa i kapp din blogg Anna – jag förstår inte vart den här hösten tagit vägen. Vad spännande att bli husbilsnomad :). Vi drömde om husbil för några år sen, men det blev ett hus och en motorcykel istället. Kanske kommer husbilen när Man blir för äventyrlig för oss. Spännande med ditt bokprojekt också – jag har ju skrivit läroböcker, men tänker varje år att i år skall jag skriva skönlitteratur istället. Hittills har det inte blivit av, men kanske 2018? Vem vet! Skall i alla fall bli spännande att följa din process. Nu skall jag börja med att ta tag i bloggen, kanske flytta den till någon allmän sida så den blir synligare (har du förslag kanske), och åtminstone skriva mer där. Som ”bokuppvärmning” kanske. Och så skall jag damma av mina excelfiler – tack för påminnelsen, och en riktigt god fortsättning på 2018.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Roligt att se dig här igen Lena! Tänker att det är så livet är, man gör olika saker i olika faser i livet. Kanske vi möts i Europa på en avlägsen väg i framtiden 🙂 Ja boken är spännande, jag älskar själv att läsa romaner och det var det första jag lärde mig kring bokskrivandet – skriv något som du själv skulle vilja läsa, och då var det inte så svårt. Kriminalroman kunde det blivit också, men jag börjar med en roman. Om jag gillar det så vet man ju aldrig vart det kan ta vägen – fantasin är ju oändlig! Bloggen kan bli synlig oavsett var den ligger, känns onödigt att flytta den tänker jag. Du får jobba med sökmotoroptimeringen kanske! Önskar dig ett fint 2018!

   1. Profilbild för Lena

    Tack Anna – på återseende <3

 7. Profilbild för Sandra Jönsson

  Så himla spännande det här med att bli digital nomad låter. Jag går själv i liknande tankar och uppskattar att du delar med dig av din resa dit, även dina budgettips. Kommer du resa runt i Sverige och/eller i Europa?

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vad roligt att du går i liknande tankar! Vi kommer vara i Sverige på sommarhalvåret och i Europa på vinterhalvåret.

 8. Profilbild för Birgitta Jönsson
  Birgitta Jönsson

  Vårat nya liv har precis börjat, spännande nu väntar vi bara på nya husbilen.
  Var på Forsbergs igår och då fick vi reda på att bilen är skattefri dom 5 första åren det kanske ni redan vet.
  Lycka till med sista delen av att avsluta ert nuvarande boende, kändes skönt att lämna över nycklarna.
  Birgitta Jönsson

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Åh det är så himla roligt! Ja förstår att lämna nycklarna kändes gött. Känns nära.. men åh så långt bort ändå! Fick bekräftat att vi får bilen v.14/15. Har ni fått lev.datum? Nä, hade ingen koll på skattelättnaden, tror jag frågat det tidigare men fått besked att det inte var så. Men det är så mkt att hålla koll på så har nog blandat ihop det 🙂 Var står ni med bilen nu?

   1. Profilbild för Birgitta Jönsson
    Birgitta Jönsson

    Vi står hos vår dotter så länge, har bara fått att det blir i april

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Ok! Hur ser res-/boplanerna ut när ni fått nya bilen?

     1. Profilbild för Birgitta Jönsson
      Birgitta Jönsson

      Vi har planerat att åka till Italien i år men vet inte riktigt när än för min man väntar på en knäoperation, så i år får det bli som det blir vi kommer att åka så mycket det går är tanken.
      Hur gör ni

     2. Profilbild för webbtanten
      webbtanten

      Vi stannar i Sverige till slutet på september. Gör kuliga grejer på helger och några semesterveckor. Ska upp till Sthlm o jobba direkt när vi fått bilen. 1 okt börjar min mans tjänstledighet och då drar vi långsamt söder ut, Frankrike, Portugal och Spanien i 6 mån. Jag jobbar digitalt så kan vara i princip var som helst. Skickar dig ett mail istället 🙂

 9. […] utgifter. I och med nya livsstilen så blev den analysen mer spännande än vanligt. Jag skrev ett inlägg om det på Webbtanten och du kommer framöver här i boihusbils-bloggen kunna få en del inblickar i kostnaderna för […]

 10. […] är intresserad av ekonomi (hade bara ett högt betyg i skolan och det var företagsekonomi) så för jag kassabok. Vi har ett konto där vi betalar våra fasta utgifter med autogiron, sen har vi ett konto var för […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.