byta husbil mot plåtis

Byter husbilen mot en plåtis

Vi har bestämt oss för att vi byter husbilen mot en plåtis, vi minskar alltså vår boendeyta ytterligare, men ökar vår frihet markant.

Som vi berättade tidigare så var beslutet att byta husbilen redan taget, men tanken var att göra det först till våren när vi förhoppningsvis har lite mer klart för oss hur vårt projekt i Portugal framskrider. Men som en nära vän sa, det är bättre att ligga steget före än att stå där med en för stor husbil som måste bli såld snabbt.

För oss är inte frihet förknippat med storleken på boendeytan, utan frihet i vår värld handlar om utrymmet för nya beslut. Om möjligheten till många aktiva val. Dessutom är vi beroende av förändringar, så det här är bara kul!

Vi har hållit er på halster många dagar – vilket vi faktiskt tycker har varit roligt. Och vi hoppas ni tycker det varit spännande. En del har säkert gissat att det är en plåtis men vissa har trott att Vega är större än FrankieBoy.

Byta husbil mot en plåtis

FrankieBoy har varit ett perfekt hem, en utmärkt storlek när vi lämnade lägenheten för ett liv på hjul. Men faktum är att vi tycker han känns och är onödigt stor i många sammanhang. Även om vi uppskattat svängrummet samt lyxen av att få plats med de mesta vi önskat ha är det nu dags att gå vidare. Att byta till en liten husbil (plastis) fanns också med i tankarna en kort stund, men vi hittade vår drömbil i Vega, som alltså är en plåtis, och vi har försökt lista hur vi tänkt kring det här bytet från husbil till en plåtis.

Fördelar med en plåtis

Vi vet ju inte hur det är att bo i plåtis på heltid. Flera vans har vi klivit in i men inte fastnat för någon modell, tills vi fann vår Vega. Det finns fler fördelar än nackdelar och vi ser boendet på heltid i plåtisen för en begränsad tid då vi ju aktivt letar mark/ruin i Portugal, men även om det skulle dröja flera år tror vi att vi med vår ökade frihet kommer njuta mycket av att bo i Vega.

 • Mulitanvändande (vi vill bara ha en enda bil, en med många användningsområden såsom bostad, gäststuga, transporter, utflykter, handla mat, hämta byggmaterial..)
 • Mindre bil gör oss mycket friare och tryggare att åka dit vi vill och behöver (vi rör oss mestadels i Europa där vägarna är smalare, kurvigare och mer kuperade än i Sverige)
 • Inte begränsad på samma sätt vid val av ställplatser och campingar
 • Ekonomiskt bättre (behöver inte hyra personbil som komplement, billigare i drift, mindre rymd som ska värmas upp och mindre kapital bundet)
 • En förändring och en anpassning till nya förutsättningar (något vi ju älskar att göra)
 • Stora dörren (att ha en så stor öppning på bilen tror vi kommer göra att vi känner oss ännu närmare omgivningen vi står i)

Sen ser vi ytterligare fördelar med just vårt val av plåtis, men det berättar vi om imorgon då du äntligen får veta vem Vega är.

Nackdelar med vår plåtis

Den stora nackdelen med en plåtis brukar vara kompromissen med lastvikten. Men det är faktiskt inte ett problem för oss med den plåtis vi har köpt.

 • Ingen ugn (vi kommer sakna ugnen mycket, får se om vi skaffar oss en Omnia eller kör trial and error på grillen)
 • Liten frys – kanske kompletterar med en kompressorfrys (om vi får plats och tycker det behövs)
 • Vi kommer sakna cyklarna, men att hänga dem utanpå är inte ett alternativ för oss av flera anledningar
 • Skjutdörrens ljud (swisch-bang)
 • Mindre plats för förvaring och mindre space. Men frågan är om det är en nackdel.. vi har inte behov av stor yta och vi har inte så mycket saker.

Ska bli spännande att se om vi kan komma på fler nackdelar när vi flyttat in! Inte för att vi kommer leta efter det, men vi är så klart införstådda med att det krävs lite tillvänjning.

Vad är din erfarenhet när det gäller att gå från husbil till plåtis?

Bilden visar en fin van från Apelviken i somras, det är inte en sån vi har köpt. 

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”Byter husbilen mot en plåtis”

 1. Profilbild för Finnsummetone

  Gratulerer med et spennende valg. Dere vet jo at vi har gått fra en 9,5 meter Morelo til en plåtis på 6,4 meter. Noen utfordringer har det vært, men det hele er faktisk en tilvenning. Vi setter stor pris på friheten vi har fått med denne bilen, og muligheten til å være mye mer spontane. Graden av kos og trivsel er den samme, kanskje enda bedre. Vi savner ikke vår store Morelo ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Att kunna bolla tankar och idéer med er är mycket värt för oss. Större mysfaktor blir ett stort plus!

 2. Profilbild för Mac
  Mac

  Grattis!
  Är oerhört nyfiken på vad för bil ni valt!

  Väldigt spännande ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, imorgon får du veta 🙂

 3. Profilbild för Tomas Pettersson
  Tomas Pettersson

  Tror Vega är en Vw Grand california. Hoppas ni kommer trivas med varandra, alltid spännande med nytt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad kul att du gissar! Imorgon får du veta om du har rätt 🙂

 4. Profilbild för Åsa

  Så spännande! Vi landade ju i en Plåtis direkt – och vi har inte ångrat oss. Vi trivs så bra tillsammans så att det är trångt gör det bara ännu bättre. Ett tips är att skaffa ett litet förtält – det ger extra yta och är bra under vår och höst. Sedan måste jag säga att du alltid skriver så tänkvärt och bra!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Åsa! En plåtis var inte alls aktuellt när vi skulle flytta till boendet på hjul, kändes alldeles för litet Som hus då. Men nu känns det helt rätt, häftigt hur en utvecklas 🙂

 5. Profilbild för Rolle+o+Carina

  Se där,hade rätt i en Plåtis säkert från Forsbergs oxå då!
  Då blir det nog en Hobby eller en Burstner 🙂
  Visst är dom smidiga,och bättre när ni satsar på Tiny House.

  Ha det gott…….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst känns det mer vettigt med en plåtis när vi ska fokusera på att hitta ett annat boende också.

 6. Profilbild för Anette+Carlgren
  Anette+Carlgren

  Spännande. Min sambo sa direkt plåtis men det trodde inte jag. Men det blir kul att följa detta äventyr!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Roligt att ni gissade olika! Roligt ni följer 🙂

 7. Profilbild för Annica+Rosander
  Annica+Rosander

  Vi förstår att ni byter till en mindre och smidigare bil.
  När våra barn var små kuskade vi runt Europa med en ombyggd folkabuss som även var vår vardagsbil. Det fanns alltid plats för oss när vi kom till fulla campingar.
  Ibland längtar vi tillbaka till hur enkelt det var när vi inte hade en husbil som är 7.25 m lång.
  Annica o Lennart

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att höra! Vi ser fram emot en annan vardag när Vega kommit in i våra liv.

 8. Profilbild för Maggan och Ingemar

  Ska bli spännande att se vad det blir för ”plåtis”. Jag har också varit inne på den tanken, men gillar inte smällen i den stora dörren. Sen är det ju det där med plats och förvaring och hur mycket vikt man har för solceller mm. Cyklarna har inte varit med på de sista 5 åren så de kommer jag inte att sakna. Väntar med spänning på planlösning.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nä den smällen i dörren gillar inte vi heller. Men det vår vi ta.. för jag tror vi kommer älska den stora öppningen 🙂 Imorgon får du veta mer.

 9. Profilbild för Ove
  Ove

  Mmm en plåtas med släpvagn ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah nej 🙂

 10. Profilbild för Nils-Åke+Hansson

  Nackdelar med vår plåtis– Håller med man får göra avkal på något. Vi har haft vår i 5 år och den har rullar 7200 mil

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så roligt att höra att ni trivs med er!

 11. Profilbild för Lisa

  Vad roligt – grattis! Vi har inte ångrat en sekund att vi bytte till plåtis. Det finns så många fördelar – framförallt friheten & smidigheten, att enkelt kunna fricampa på en vacker plats. Att kunna parkera på en p-ruta, gillar också komforten när man rullar. När vi inte campar & vid behov så använder vi den precis som ni tänker göra – för att frakta prylar. Vår plåtis har varit på brädgårn många gånger.. Det blir spännande att se vid ni köpt för plåtis! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Lisa! Vi tror det här blir jättebra!

 12. Profilbild för Rolf Granström
  Rolf Granström

  Härligt och GRATTIS ..
  Vi började med en Hobby Van för si så där 12 år sedan, därefter en Burstner Elegance, Adria Sonic Supreme båda helintegrerade härliga husbilar. Med tiden mognar husbilstänket så vi började titta på en plåtis, men i början var det inte självklart att gå ned så markant i storkek. Efter 3 års betänketid så kom vi till beslut, bytte till en Adria Twin Supreme, 6.40. Ja, hur känns det efter två säsonger i den? Det känns bra fungerar helt utmärkt, smidig i trafik, lätt att parkera, ytan mindre ja, men inte direkt att problem, sängarna långbädd mycket komfortabla. Sedan inte minst viktigt, känns rätt i tiden med mindre husbil, jättebilar lever lite på lånad tid? ????

  Lycka till med ert beslut och det nya nätta husbilslivet ..????????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt så, tack Rolf. För oss som bor på heltid har vi lite andra utmaningar men vi ser fram emot dem 🙂

 13. Profilbild för Erik
  Erik

  Intressant!
  Vi har lusläst er blog senaste veckorna då vi nyligen sålt vårt hus och letar efter lämplig husbil istället. Har mest haft siktet på större helintegrerade modeller, men blir nu nyfiken på vad de största för- resp nackdelarna är med husbil (typ 9m) kontra plåtis (6,4m), finns det ytterligare aspekter förutom de som tas upp ovan. Som helt ovetande om hur det fungerar i europa, kan/får/vill man sova i bilen parkerad centralt i städer/byar?
  Vårt sikte är mer inställt på Grekland. 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi kan nog inte svara på den frågan än… Vad som inte står med på listan är miljön och minimalismen. Sen hänger detta beslutet mycket ihop med vårt andra beslut om att vi vill bo i Portugal på sikt.

   1. Profilbild för Elsa
    Elsa

    Helt rätt smällen i dörren, vindar som ilar in genom den breda
    dörren sommar som vinter fick vi nog av och då hade vi ända kört 10000 mil på 4 år vinter o sommar med vår plåtis långbäddare
    i Europa och Sverige och lagat massor med mat inne och att ha ett högt kylskåp är poängen med garderob under.
    Vi hade 2 stora batterier och solcell 150W men det klarade inte
    vårt kylskåp över natten, så gasolen gjorde susen. En plåtis är mkt varm sommartid, mkt pga den mindre volymen och tillverkad av plåt. Dieselvärmare och golvvärme låter kanon, det fanns inte när vi köpte vår.
    Vår erfarenhet att gå från plåtis till husbil, underbart och vi
    kommer fram överallt för vår nya husbil är 7,40. Ett stort minus i plåtis långbäddar är att en säng är kortare än den andra, ngt att tänka på om båda är långa. Jag har sett många stora husbilar rattas in både på ställplatser och campingar utan problem, så vissa har absolut ingen svårighet med en stor husbil.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Så klart du har sett stora bilar rattas in på campingar och ställplatser, det är ingen svårighet alls. Det är inte de platserna vi syftar på så klart.

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.