Vi har bestämt oss för att vi byter husbilen mot en plåtis, vi minskar alltså vår boendeyta ytterligare, men ökar vår frihet markant.

Som vi berättade tidigare så var beslutet att byta husbilen redan taget, men tanken var att göra det först till våren när vi förhoppningsvis har lite mer klart för oss hur vårt projekt i Portugal framskrider. Men som en nära vän sa, det är bättre att ligga steget före än att stå där med en för stor husbil som måste bli såld snabbt.

För oss är inte frihet förknippat med storleken på boendeytan, utan frihet i vår värld handlar om utrymmet för nya beslut. Om möjligheten till många aktiva val. Dessutom är vi beroende av förändringar, så det här är bara kul!

Vi har hållit er på halster många dagar – vilket vi faktiskt tycker har varit roligt. Och vi hoppas ni tycker det varit spännande. En del har säkert gissat att det är en plåtis men vissa har trott att Vega är större än FrankieBoy.

Byta husbil mot en plåtis

FrankieBoy har varit ett perfekt hem, en utmärkt storlek när vi lämnade lägenheten för ett liv på hjul. Men faktum är att vi tycker han känns och är onödigt stor i många sammanhang. Även om vi uppskattat svängrummet samt lyxen av att få plats med de mesta vi önskat ha är det nu dags att gå vidare. Att byta till en liten husbil (plastis) fanns också med i tankarna en kort stund, men vi hittade vår drömbil i Vega, som alltså är en plåtis, och vi har försökt lista hur vi tänkt kring det här bytet från husbil till en plåtis.

Fördelar med en plåtis

Vi vet ju inte hur det är att bo i plåtis på heltid. Flera vans har vi klivit in i men inte fastnat för någon modell, tills vi fann vår Vega. Det finns fler fördelar än nackdelar och vi ser boendet på heltid i plåtisen för en begränsad tid då vi ju aktivt letar mark/ruin i Portugal, men även om det skulle dröja flera år tror vi att vi med vår ökade frihet kommer njuta mycket av att bo i Vega.

 • Mulitanvändande (vi vill bara ha en enda bil, en med många användningsområden såsom bostad, gäststuga, transporter, utflykter, handla mat, hämta byggmaterial..)
 • Mindre bil gör oss mycket friare och tryggare att åka dit vi vill och behöver (vi rör oss mestadels i Europa där vägarna är smalare, kurvigare och mer kuperade än i Sverige)
 • Inte begränsad på samma sätt vid val av ställplatser och campingar
 • Ekonomiskt bättre (behöver inte hyra personbil som komplement, billigare i drift, mindre rymd som ska värmas upp och mindre kapital bundet)
 • En förändring och en anpassning till nya förutsättningar (något vi ju älskar att göra)
 • Stora dörren (att ha en så stor öppning på bilen tror vi kommer göra att vi känner oss ännu närmare omgivningen vi står i)

Sen ser vi ytterligare fördelar med just vårt val av plåtis, men det berättar vi om imorgon då du äntligen får veta vem Vega är.

Nackdelar med vår plåtis

Den stora nackdelen med en plåtis brukar vara kompromissen med lastvikten. Men det är faktiskt inte ett problem för oss med den plåtis vi har köpt.

 • Ingen ugn (vi kommer sakna ugnen mycket, får se om vi skaffar oss en Omnia eller kör trial and error på grillen)
 • Liten frys – kanske kompletterar med en kompressorfrys (om vi får plats och tycker det behövs)
 • Vi kommer sakna cyklarna, men att hänga dem utanpå är inte ett alternativ för oss av flera anledningar
 • Skjutdörrens ljud (swisch-bang)
 • Mindre plats för förvaring och mindre space. Men frågan är om det är en nackdel.. vi har inte behov av stor yta och vi har inte så mycket saker.

Ska bli spännande att se om vi kan komma på fler nackdelar när vi flyttat in! Inte för att vi kommer leta efter det, men vi är så klart införstådda med att det krävs lite tillvänjning.

Vad är din erfarenhet när det gäller att gå från husbil till plåtis?

Bilden visar en fin van från Apelviken i somras, det är inte en sån vi har köpt. 

/Anna & Roger