Almöns camping

Camping är inte så dumt ändå

Vi har varit lite motståndare till camping, vi behöver ju inte all service och vi tycker det är jobbigt med alla dessa människor packade på små ytor.

Våra erfarenheter av campingar är begränsade, men vi har varit på campingar som verkligen bekräftat våra fördomar. Ölkapsyler som öppnas kl. 9 på morgonen, barn högt och lågt (jo vi älskar barn, men inte alltid), höga ljud överallt och som sagt, trångt. Och ofta ganska ovälkomnande, inte alls inkluderande av andra på campingen.

Men vi har nu varit på flera campingar där vi inte känner så. Utan där vi faktiskt uppskattar campinglivet. Jodå, så är det. Vi kommer självklart fortsätta att stå på ställplatser och fricampa – vi har ju som sagt allt i bilen – men det blir nog mer camping än vi tänkt. Särskilt här i Europa när det är lågsäsong och därför inte alls är så mycket människor och dessutom överkomliga priser när vi har ACSI-kortet.

Camping är bra när vi…

..vill boa in oss

Det är mysigt att ta ut stolar och bord, fälla ut markisen och liksom boa in sig för att stanna ett tag. Det kan vara för ett par veckor eller för ett par dagar. Än så länge har det som mest blivit 3 nätter på en camping, men jag är övertygad om att det kommer bli längre perioder när vi hamnar någonstans där vi trivs och där det är härligt väder samtidigt som vi är där. Lite längre söderut med andra ord.

..vill grilla

Rogers älsklingsmat är grillat. Min med, för då är det Roger som lagar mat 🙂 På många ställplatser är det förbjudet att grilla (camping behavior), men på campingar är det oftast fritt fram.

..behöver tvätta kläder

På campingar finns det tvättmaskiner och även torktumlare (om en vill använda det). Och det är himla skönt att kunna tvätta och ställa ut torkställning och hänga upp galgar med kläder på tork. Det är oftast inte ok på andra ställen. Därför är campingar väldigt bra särskilt för oss som bor i husbilen och därmed inte kan spara tvätten tills vi kommer hem. Sen kan en ju använda tvättinrättningar i städer också, men då vill vi ju stå nära och inte behöva kånka tvätten på cyklarna.

..söker en fast & trygg plats

Vi känner oss trygga nästan överallt, och om vi inte gör det kör vi vidare. Men på campingar känner vi oss extra trygga. Vi känner inte behov av att ta med allt i ryggsäckar så fort vi lämnar bilen. Det är också bra att ha en plats på camping när vi vill utforska ett större område med dagsetapper via cykel eller lokaltrafik.

..vill ha lugn och ro

Låter kanske inte riktigt klokt. Men kl. 23 tystnar allt, inga som sitter och har party fram på småtimmarna. Även om vi bott på camping över helger (då det är lite fler som utnyttjar campingarna så här off season) så har det ändå varit tyst kl. 23.

..behöver ladda alla elektriska devises

El är svindyrt på ställplatser, inte ovanligt att det kostar €3-4 per dygn. Med ACSI-kortet ingår det. Så ibland blir det faktiskt billigare att ta in på en camping än att stå på en ställplats och betala för elen.

..vill köra Vitamixen

det är en mycket kraftfull snabbspeed blender som vi inte kan köra om vi inte har el via stolpe. När vi står på camping passar vi på att göra goda smoothies!

..vill ha ett extra bra diskresultat

Jo vi har varmvatten i bilen och diskar faktiskt gärna i husbilen. Men. Ibland så är det ganska mycket fett på tallrikar och i kastruller. Då är det väldigt bra att diska i diskrum på camping. Är det dessutom mycket disk är det extra skönt att gå iväg till ett diskrum.

..behöver intensivjobba

Det går självklart alldeles utmärkt att jobba göra precis var som helst, så länge vi har wi-fi. Men om vi ska intensivjobba är det bra med extra bra wi-fi och det kan vi köpa på vissa campingar. Det utnyttjar vi då och samtidigt står på el så vi kan använda våra datorer utan risk för att tömma batterier.

..söker stora duschar och riktiga toaletter

Anna går mycket sällan på campingar serviceinrättningar, men Roger uppskattar de stora utrymmena när det är dags för rakning eller klippning till exempel.

..vill spela pingis & flipperspel

På campingen i Angers fanns det både pingisbord och flipperspel. Det var riktigt kul, så det får vi leta efter igen.

..vill slippa tänka på vatten och avlopp

Vår vardag innebär att vi håller koll på förbrukning av vatten och el. Att vi vet hur mycket som finns i våra två avloppstankar (grå och svart). När en står på camping behöver vi inte tänka på det alls. Det är bara att tömma och fylla som det behagar oss. Det är skönt som omväxling!

I alla fall vid lågsäsong

Vi inser att vi tycker campingar är bra ibland för att vi besöker dem när det är lågsäsong. Det är inte så många pitchar som är upptagna vilket gör att det blir väldigt luftigt och skönt runt omkring oss. En full camping hade nog inte varit lika bra i våra ögon.

Summa summarum – när det är regnigt och kallt är camping ett bra alternativ för oss. Och när tvätthögen måste minskas.

Hur resonerar du kring ställplats kontra camping?

/Anna

Återanvänt en bild från Almöns Camping i somras

Publicerat:

i:

24 svar till ”Camping är inte så dumt ändå”

 1. Profilbild för Husisblogg

  Mina ägare som bara kör över tre säsonger tycker ofta de svenska campingarna är för dyra för att jag ska få stå där. Men å andra sidan är jag ju till största delen bara ute över helgerna.
  Annat är det då ägarna har sommarsemester, då brukar jag få åka utomlands och stå på många olika campingar.
  Så för mina ägare är det precis som hos er, behovet styr.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Behov, lust och tillfällen. Det är bra styrgrejer det 😀

 2. Profilbild för Reiselinda

  Vi väljer både och beroende på vart vi är och vad vi vill göra. Bor gärna billigt och enkelt på ställplats, men sen är det skönt med en camping i bland för att få lite gräs mellan tårna och lite bekvämligheter precis som ni beskriver ovan. Med tanke på att vi ju har allt med oss, tycker jag i bland campingar blir lite väl dyra i förhållande till hur vi nyttjar dom.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur, kombon är bäst! Ja campingar är dyra, särskilt i Sverige, men iaf överkomligt med ACSI på lågsäsong, även om vi inte vill stå på camping varje natt.

 3. Profilbild för Matts Torebring

  Under de 19 somrar som vi varit i Sydeuropa, har vi kört ned till Kroatien, Spanien och Frankrike på två dygn, frånsett i somras, som tog tre och ett halvt dygn, på grund av vägarbeten i Tyskland. Då sover vi på rastplatser och parkeringar vid Rasthouse. Mindre än fem nätter har vi stått på ställplats, på resa under dessa år. Hem har vi oftast tagit god tid på oss och stannat på många platser genom åren.

  När vi kommer fram, har jag haft en rejäl bokbunt att läsa, solstolar att bruka, markisen ut, cyklar fram och då vill jag bo på en minst fyrstjärnig camping, nästan alltid fem stjärnor. Det kan man göra på försäsong med ACSI kort, oftast +- 20€. Tvättat har har vi aldrig gjort på resa, vi har stora och många garderober.

  I Sverige har det hänt att vi använder camping, till exempel, en nyårshelg i brist på öppna ställplatser. Weekendresor i Sverige blir det oftast ställplats eller bara gratis parkering.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Sicken tur vi alla är olika, annars hade det inte funnits några campingplatser lediga 😀 Och tvätta måste vi, eftersom vi är ute i 6-8 månader

 4. Profilbild för Stella Scott

  Eftersom jag aldrig campat och inte har husbil har jag inte en aaaaning om vad jag tycker! Tror dock inte att jag är en camingperson. Men så är ju tanken på att bo i husbil också väldigt avlägsen.

  Däremot uppskattar jag att av och till ta del av era erfarenheter. ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul ända att du gillar att hänga här med oss 😀

 5. Profilbild för Annica Rosander

  Vi står ibland på ställplatser i Sverige men aldrig i Europa eftersom vi har ACSIkort och alltid reser på lågsäsong. För oss som har hund är det skönt att stå på camping för då kan Hugo ligga ute med lina och vi gillar också att kunna sitta ute.
  Vi tycker också att på många ställplatser i Europa står bilarna väldigt tätt = inget privatliv alls.
  Vi står inte bara på Acsicampingar, det är ofta bra priser även på andra campingar också. I Blanes på Costa Brava stod vi på en camping med utgång till strandpromenaden, campingen var en av de bättre vi stått på. Vi betalade 20 euro per natt inklusive el eftersom vi stannade mer än 7 dagar.
  Jag tycker också att det är skönare att gå till ett diskrum eftersom vi lagar mycket mat och jag gillar att kunna använda både kastruller och stekpannor, utan att behöva fundera på hur de ska diskas.
  Annica

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips på camping – skriver in den i Mapstr 🙂 och tack för att du delar med dig om era erfarenheter.

 6. Profilbild för Therese Carlsson

  Jag campade lit när jag va liten men sen har det inte blivit något av det haha men mysigt att campa

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är mysigt att campa, men beroende på camping då skulle jag säga 🙂

 7. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi gör nog som de flesta andra; blandar och ger. I Kroatien där ställplatser är dåligt utbyggda stod vi mestadels på camping (med ACSI-kort), medan ställplatser i t ex Tyskland är jättebra. I Norrland fricampar vi några dygn för att seda åtnjuta all service på en camping.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Blandning är riktigt bra, inser vi nu 😀 Vill gärna fricampa mer. Här i Frankrike är det inga problem att hitta gratisplatser som är trygga och bra. Just nu står vi bakom en kyrka.

 8. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Vi har ju ingen riktig husbil så vi har bara använt någon enstaka ställplats.
  Däremot har vi ju stor erfarenhet av franska campingar. Min erfarenhet är att på landsbygden och mindre campingplatser har man ofta en häck mellan pitcherna och hyfsat gott om plats. Det är också en enorm skillnad på ljudnivån, både morgon och kväll om en jämför med svenska campingar. Inget partyhojt eller skrik från barn. Camping i Frankrike passar med andra ord oss introverta lantisar 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag håller med, men känner likadant med de campingar vi testat i Europa. Svenska campingar har vi oxå hittat idyller. Såsom Läckö Slott t ex.

 9. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag håller inte med om att det är trångt på campingar. Visst kan det finnas nån som är trång men oftast har man sitt space, sin gräsplätt. På ställplatser däremot kan det verkligen vara trångt. Det får du se när du kommer till San Sebastian! Och ofta får man inte ta ut stolar etc på ställplatserna. Med det ena utesluter inte det andra – båda behövs! Att”vara på rull”, komma ganska sent och åka ganska tidigt då är det ställplats som gäller. Att stanna ett tag, då vill jag bo på camping.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är inte själva platsen en står på som är trång. Utan att det är trångt med människor överallt. Knökat helt enkelt..:D Ja, tänk vad gött det är att kunna kombinera. Och att ändra sin inställning och sudda ut fördomar! Vi ska nog leta upp en camping efter San Sebastian.

 10. Profilbild för Rolle o Carina

  Vi åker ju bara på 3-säsong så på sommaren fricampar vi helst vid nån sjö
  och badar gärna och passar på och tvättar oss med 🙂
  Tar ibland också in på ställplats,men inte ofta!

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag vill också fricampa mer! underbart att bada och tvätta sig i sjöar/hav.

 11. Profilbild för FREEDOMtravel

  Många är för eller emot, och det verkar finnas mycket känslor inblandat. Vi har en lite pragmatisk inställning. Ibland vill man komma nära en stad eller stå så billigt som möjligt, då är ställplats bra. Andra gånger vill man slappna av i ett naturskönt område och passa på att köra några tvättmaskiner. Då är camping bra. Campingar kan dessutom vara VÄLDIGT olika.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag håller med precis. Tror många känner att det är onödig service en betalar för. Och det kan jag verkligen hålla med om i säsong i alla fall. Nu betalar vi 14 Euro för att stå 20m från havet. Blir ett gäng tvättmaskiner körda när regnet upphört.

 12. Profilbild för Sussi Carlsson
  Sussi Carlsson

  Hej. Håller fullständigt med om det du skriver om att stå på Camping, Helt klart kano emellanåt och så mysigt att Bo in sig.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det tycker vi också, även om ställplats är toppen också. Olika behov – olika boplatser 😀

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.