Vi har varit lite motståndare till camping, vi behöver ju inte all service och vi tycker det är jobbigt med alla dessa människor packade på små ytor.

Våra erfarenheter av campingar är begränsade, men vi har varit på campingar som verkligen bekräftat våra fördomar. Ölkapsyler som öppnas kl. 9 på morgonen, barn högt och lågt (jo vi älskar barn, men inte alltid), höga ljud överallt och som sagt, trångt. Och ofta ganska ovälkomnande, inte alls inkluderande av andra på campingen.

Men vi har nu varit på flera campingar där vi inte känner så. Utan där vi faktiskt uppskattar campinglivet. Jodå, så är det. Vi kommer självklart fortsätta att stå på ställplatser och fricampa – vi har ju som sagt allt i bilen – men det blir nog mer camping än vi tänkt. Särskilt här i Europa när det är lågsäsong och därför inte alls är så mycket människor och dessutom överkomliga priser när vi har ACSI-kortet.

Camping är bra när vi…

..vill boa in oss

Det är mysigt att ta ut stolar och bord, fälla ut markisen och liksom boa in sig för att stanna ett tag. Det kan vara för ett par veckor eller för ett par dagar. Än så länge har det som mest blivit 3 nätter på en camping, men jag är övertygad om att det kommer bli längre perioder när vi hamnar någonstans där vi trivs och där det är härligt väder samtidigt som vi är där. Lite längre söderut med andra ord.

..vill grilla

Rogers älsklingsmat är grillat. Min med, för då är det Roger som lagar mat 🙂 På många ställplatser är det förbjudet att grilla (camping behavior), men på campingar är det oftast fritt fram.

..behöver tvätta kläder

På campingar finns det tvättmaskiner och även torktumlare (om en vill använda det). Och det är himla skönt att kunna tvätta och ställa ut torkställning och hänga upp galgar med kläder på tork. Det är oftast inte ok på andra ställen. Därför är campingar väldigt bra särskilt för oss som bor i husbilen och därmed inte kan spara tvätten tills vi kommer hem. Sen kan en ju använda tvättinrättningar i städer också, men då vill vi ju stå nära och inte behöva kånka tvätten på cyklarna.

..söker en fast & trygg plats

Vi känner oss trygga nästan överallt, och om vi inte gör det kör vi vidare. Men på campingar känner vi oss extra trygga. Vi känner inte behov av att ta med allt i ryggsäckar så fort vi lämnar bilen. Det är också bra att ha en plats på camping när vi vill utforska ett större område med dagsetapper via cykel eller lokaltrafik.

..vill ha lugn och ro

Låter kanske inte riktigt klokt. Men kl. 23 tystnar allt, inga som sitter och har party fram på småtimmarna. Även om vi bott på camping över helger (då det är lite fler som utnyttjar campingarna så här off season) så har det ändå varit tyst kl. 23.

..behöver ladda alla elektriska devises

El är svindyrt på ställplatser, inte ovanligt att det kostar €3-4 per dygn. Med ACSI-kortet ingår det. Så ibland blir det faktiskt billigare att ta in på en camping än att stå på en ställplats och betala för elen.

..vill köra Vitamixen

det är en mycket kraftfull snabbspeed blender som vi inte kan köra om vi inte har el via stolpe. När vi står på camping passar vi på att göra goda smoothies!

..vill ha ett extra bra diskresultat

Jo vi har varmvatten i bilen och diskar faktiskt gärna i husbilen. Men. Ibland så är det ganska mycket fett på tallrikar och i kastruller. Då är det väldigt bra att diska i diskrum på camping. Är det dessutom mycket disk är det extra skönt att gå iväg till ett diskrum.

..behöver intensivjobba

Det går självklart alldeles utmärkt att jobba göra precis var som helst, så länge vi har wi-fi. Men om vi ska intensivjobba är det bra med extra bra wi-fi och det kan vi köpa på vissa campingar. Det utnyttjar vi då och samtidigt står på el så vi kan använda våra datorer utan risk för att tömma batterier.

..söker stora duschar och riktiga toaletter

Anna går mycket sällan på campingar serviceinrättningar, men Roger uppskattar de stora utrymmena när det är dags för rakning eller klippning till exempel.

..vill spela pingis & flipperspel

På campingen i Angers fanns det både pingisbord och flipperspel. Det var riktigt kul, så det får vi leta efter igen.

..vill slippa tänka på vatten och avlopp

Vår vardag innebär att vi håller koll på förbrukning av vatten och el. Att vi vet hur mycket som finns i våra två avloppstankar (grå och svart). När en står på camping behöver vi inte tänka på det alls. Det är bara att tömma och fylla som det behagar oss. Det är skönt som omväxling!

I alla fall vid lågsäsong

Vi inser att vi tycker campingar är bra ibland för att vi besöker dem när det är lågsäsong. Det är inte så många pitchar som är upptagna vilket gör att det blir väldigt luftigt och skönt runt omkring oss. En full camping hade nog inte varit lika bra i våra ögon.

Summa summarum – när det är regnigt och kallt är camping ett bra alternativ för oss. Och när tvätthögen måste minskas.

Hur resonerar du kring ställplats kontra camping?

/Anna

Återanvänt en bild från Almöns Camping i somras