Efter två veckor i Frankrike drar vi nu vidare mot San Sebastian.

Vi har upplevt mycket här i Frankrike, fått flera fina minnen och nya kunskaper. Även om vi fyller på med nytt nästan hela tiden är det alltid vissa saker som utmärker sig och fastnar. Lite längre.

Vad tar vi med oss från Frankrike?

Det här landet har väl inte etsats sig fast riktigt så där hårt hos någon av oss. Vi kommer så klart återvända, redan till våren när vi vänder tillbaka norrut till exempel, för att utforska mer. Men det här tar vi i alla fall med oss nu:

Osten

Går ju inte att nämna Frankrike utan att nämna osten. Och vi var på väg att lämna landet utan att fylla på i kylen! Tur vi har vänner som påminner oss. Igår åt vi ost till middag. Jo det kan man göra. Vi köpte på oss flera olika sorter, provsmakade och tog reda på vilka vi ville köpa mer av innan vi passerade gränsen. Så det gjorde vi. Och det är ju väldigt mycket billigare än i Sverige. Brie, Saint Agur och Camembert är självklara val för oss men lite nya sorter kom med efter provsmakningen! Den här till exempel som smakade ganska mycket men ändå var mild. Hårdare i konsistensen än brie. En semi-soft variant tydligen.

Frankrike

Pittoreska byarna

Det finns så otroligt mycket söta byar i det här landet. Tycker nog att de flesta som charmat oss har legat i Normandie och Bretagne. Men stenhusen finns överallt och de ganska trånga gatorna. Men ju längre söderut vi har kommit desto mer döda är byarna. Här är en bild från en by vi passerade i Normandie.

pittoresk by I Frankrike

Vi var även en sväng inne i La Rochelle som ju inte är en by, utan en stad. Men väldigt pittoresk! Bilden längst upp med paraplyerna är från deras marknadsplats som är vackert dekorerad med paraplyer.

Språket

När vi inte kan ett ord franska blir det svårt i det här landet. Vi har stött på väldigt många som vägrar prata engelska. Skyltar utmed vägarna är stora och tydliga, men bara på franska. Inte alltid att översättningen hinns med att göra innan det är försent. Det tycker vi har varit jobbigt, är ju likadant i alla länder – men just franskan är svårast tycker vi. Romantiskt, vackert och svårt språk 😀

Vi har även lekt lite med ortsnamnen, här kommer lite förklaringar på vad orterna egentligen står för

Mont de Marsan = överfylld skål med vaniljsås
Pissos = här luktar det kiss
Le Havre = hit ska Oatleys huvudkontor flytta
Saint-Quentin = Johnny Cash sommarbostad

Tidvattnet

Så mäktigt att få uppleva tidvattnets intåg i solnedgången. Det är nog det som jag känner starkast för vad gäller våra upplevelser här i Frankrike.

Normandiekusten

En historielektion som hette duga med våra stopp utmed Normandiekusten. Verkligen. Slog till med all sin kraft. Mäktigt och viktigt. Passade på att se filmen ”Dunkirk” för att späda på ytterligare med känsla från den tiden.

Dune de Pyla

Denna mäktiga sanddyna! Vi var där en sväng i går, hade tur att komma dit mellan två rejäla regnoväder, så vi hann uppleva denna mängd sand, den högsta sanddynan i Europa.

dune de pilat

Ställplats på vingård

Vi stod bara en natt på en vingård, men när vi återvänder till Frankrike vill jag göra det igen. Så häftigt att stå inne emellan druvorna och ha närheten till vinet. Just den vingården vi stod på var det Merlotdruvor och det gillar inte vi så det bidde inget vin. Men känslan. Den kommer sitta kvar, likaså de svarta svanarna!

ställplats på vingård

svarta svanar

Rondeller

Och dessa rondeller, de kommer vi nog aldrig glömma. Vi har inte kört på betalvägar och då hamnar vi på landsvägar med rondeller. I överflöd. Astrid (vår GPS) har sagt ”kör in i rondellen, ta andra avfarten” flera hundra gånger (för hon säger det dessutom 2-3 ggr vid varje rondell).

Vi kommer att återkomma, finns ju en hel kust till att utforska bland annat, samt att det är ett stort land. Men känslan är inte så där speciell som vi fick direkt i Nederländerna i alla fall.

/Anna

Du vet väl att du kan prenumerera på våra inlägg?