la rochelle frankrike

Idag lämnar vi Frankrike och det känns bra!

Efter två veckor i Frankrike drar vi nu vidare mot San Sebastian.

Vi har upplevt mycket här i Frankrike, fått flera fina minnen och nya kunskaper. Även om vi fyller på med nytt nästan hela tiden är det alltid vissa saker som utmärker sig och fastnar. Lite längre.

Vad tar vi med oss från Frankrike?

Det här landet har väl inte etsats sig fast riktigt så där hårt hos någon av oss. Vi kommer så klart återvända, redan till våren när vi vänder tillbaka norrut till exempel, för att utforska mer. Men det här tar vi i alla fall med oss nu:

Osten

Går ju inte att nämna Frankrike utan att nämna osten. Och vi var på väg att lämna landet utan att fylla på i kylen! Tur vi har vänner som påminner oss. Igår åt vi ost till middag. Jo det kan man göra. Vi köpte på oss flera olika sorter, provsmakade och tog reda på vilka vi ville köpa mer av innan vi passerade gränsen. Så det gjorde vi. Och det är ju väldigt mycket billigare än i Sverige. Brie, Saint Agur och Camembert är självklara val för oss men lite nya sorter kom med efter provsmakningen! Den här till exempel som smakade ganska mycket men ändå var mild. Hårdare i konsistensen än brie. En semi-soft variant tydligen.

Frankrike

Pittoreska byarna

Det finns så otroligt mycket söta byar i det här landet. Tycker nog att de flesta som charmat oss har legat i Normandie och Bretagne. Men stenhusen finns överallt och de ganska trånga gatorna. Men ju längre söderut vi har kommit desto mer döda är byarna. Här är en bild från en by vi passerade i Normandie.

pittoresk by I Frankrike

Vi var även en sväng inne i La Rochelle som ju inte är en by, utan en stad. Men väldigt pittoresk! Bilden längst upp med paraplyerna är från deras marknadsplats som är vackert dekorerad med paraplyer.

Språket

När vi inte kan ett ord franska blir det svårt i det här landet. Vi har stött på väldigt många som vägrar prata engelska. Skyltar utmed vägarna är stora och tydliga, men bara på franska. Inte alltid att översättningen hinns med att göra innan det är försent. Det tycker vi har varit jobbigt, är ju likadant i alla länder – men just franskan är svårast tycker vi. Romantiskt, vackert och svårt språk 😀

Vi har även lekt lite med ortsnamnen, här kommer lite förklaringar på vad orterna egentligen står för

Mont de Marsan = överfylld skål med vaniljsås
Pissos = här luktar det kiss
Le Havre = hit ska Oatleys huvudkontor flytta
Saint-Quentin = Johnny Cash sommarbostad

Tidvattnet

Så mäktigt att få uppleva tidvattnets intåg i solnedgången. Det är nog det som jag känner starkast för vad gäller våra upplevelser här i Frankrike.

Normandiekusten

En historielektion som hette duga med våra stopp utmed Normandiekusten. Verkligen. Slog till med all sin kraft. Mäktigt och viktigt. Passade på att se filmen ”Dunkirk” för att späda på ytterligare med känsla från den tiden.

Dune de Pyla

Denna mäktiga sanddyna! Vi var där en sväng i går, hade tur att komma dit mellan två rejäla regnoväder, så vi hann uppleva denna mängd sand, den högsta sanddynan i Europa.

dune de pilat

Ställplats på vingård

Vi stod bara en natt på en vingård, men när vi återvänder till Frankrike vill jag göra det igen. Så häftigt att stå inne emellan druvorna och ha närheten till vinet. Just den vingården vi stod på var det Merlotdruvor och det gillar inte vi så det bidde inget vin. Men känslan. Den kommer sitta kvar, likaså de svarta svanarna!

ställplats på vingård

svarta svanar

Rondeller

Och dessa rondeller, de kommer vi nog aldrig glömma. Vi har inte kört på betalvägar och då hamnar vi på landsvägar med rondeller. I överflöd. Astrid (vår GPS) har sagt ”kör in i rondellen, ta andra avfarten” flera hundra gånger (för hon säger det dessutom 2-3 ggr vid varje rondell).

Vi kommer att återkomma, finns ju en hel kust till att utforska bland annat, samt att det är ett stort land. Men känslan är inte så där speciell som vi fick direkt i Nederländerna i alla fall.

/Anna

Du vet väl att du kan prenumerera på våra inlägg?

Publicerat:

i:

33 svar till ”Idag lämnar vi Frankrike och det känns bra!”

 1. Profilbild för Deciree

  Vilka häftiga sanddynor tänkte jag när jag såg bilderna ?Häftigt sen att kunna stå vid en vingård så nära alla vindruvsträd. Detta med rondeller i Frankrike har vi testat ?Dom är lite annorlunda än hemma. Ha det fortsatt bra på er resa.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja Dune de Pilat var riktigt häftigt! Och att vara nära vin är ju trevligt tycker vi 😀

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag är nog en liten frankofil för jag skulle helst stanna och övervintra i Frankrike, men då på medelhavssidan. Nånstans kring Bezier. Men då får man ta lite kyligare väder…. Men kanske nån gång framöver ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   kanske vi ändrar åsikt efter att ha varit på den sidan 😀

 3. Profilbild för Mirre

  OH så härligt ni haft det där förstår jag, ljuvliga bilder

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det har varit ett par härliga veckor i Frankrike. Tack!

 4. Profilbild för Charlotte

  Åh Frankrike har varit som mitt andra hemland, jag har bott där och har talat flytande franska – då öppnas många dörrar. Senaste frankrikeresan var jag vid Dyne de Pyla – fast i brännande augustisol. Får sådan lust att åka ditt, äta kittostar, gå på marknaden och köpa sallader, se vad som hänt med byn där jag bodde för 25 år sedan… Och paraplyerna… är du säker på att det inte var i Cherbourg (det finns en film som heter så…)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja språket gör säkert mycket, men samtidigt trist att de inte förstår att alla inte kan prata franska utan har andra språk som sina andraspråk. Paraplyerna var i LaRochelle 😀 Har inte varit i Cherbourg.

 5. Profilbild för Christel

  Det är så trevligt att läsa era reflektioner, tack för de! Vi har gått kanalerna och floderna genom Frankrike två ggr och även seglat på sydkusten, men nu när vi körde husbil upplevde jag Frankrike på ett annat sätt, älskar byarna och även västkusten som jag vill återvända till. När jag tittar in till er får jag förnyad längtan. Ja, inte rondellerna då…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, kul att ni tycker om det vi skriver om. Ja det finns mycket fint här. Kanske vi återvänder till västkusten en varmare månad och då kan njuta mer.

 6. Profilbild för Annika

  Hahahaha ortsnamnen är oslagbara! Härligt att hitta fler som bor permanent i husbil!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur, tyckte vi var lite fyndiga med ortsnamnen där. Och ja, alltid roligt finna likasinniga 😀

 7. Profilbild för Knut

  Vad roligt att läsa om er resa och att ni nu är ute och suger in upplevelser. Vi kommer att köra som ni, via Portugal. Nu är vi i Tyskland på väg mot Belgien och staden Spa där vi ska utforska spa-livets rötter men litepå avstånd ändå. Vi kastar oss nog inte ner i spa-anläggningar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi bestämde igår att vi kör över till Medelhavet imorgon faktiskt. Blir Portugal på våren istället. Kanske :D. Vi har varit i SPA, men inte med husbilen. Vi kollade Formel 1 där för ett par år sen.

 8. Profilbild för Rolle o Carina

  Osten skulle vi gilla men inte en massa rondeller,det har vi nog av hemma här! 🙂

  Ha det gott på er resa söderut…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Då får ni ta betalvägar när ni kör i Frankrike, då slipper ni rondeller. Vi snålar dock och tack vare det får vi se lagom med pittoreska byar.

 9. Profilbild för Sofia Hult

  Ost är inte helt fel att tesa på.. har aldrig varit i Frankrike. Men det lät som en rolig tripp. Det var ett tag sedan jag besökte den här bloggen men det är alltid lika spännande att läsa era blogginlägg

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi är stora ostälskare så Frankrike har en del att erbjuda oss så klart. Tack för att du kommer in och hälsar på här på bloggen Sofia!

 10. Profilbild för Therese Carlsson

  Vad mysigt att kunna åka från ena stället till det andra och vad spännande saker ni får uppleva är faktiskt lite avis =)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi är mycket tacksamma för den här möjligheten som vi har skapat oss.

 11. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Normandies ostar är bara så goda!!
  Vi åkte faktiskt med guide två dagar till de mest berömda minnesplatserna efter andra världskriget, en både sorglig, viktig och intressant resa. Sedan har vi varit tillbaka på egen hand på en del ställen.
  Vi fick tysta GPS-damen
  någon dag då minsta by hade rondell efter rondell.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja verkligen! Riktigt goda. Förstår att det var väldigt givande med guide.

 12. Profilbild för Annica Rosander

  Vår erfarenhet av Rivieran runt Nice är att där går det utmärkt att klara sig med engelska likaså i Alsace. Vi är ju lite bortskämda med att jag talar franska så det gör det lättare eftersom jag kan förstå skyltarna.
  Det finns ett skäl till att vi gärna kör motorväg i Frankrike som Ni har upptäckt. Vi kör ibland på landsväg också för det är trevligt med byarna och att uppleva landsbygden.
  God tur i Spanien.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ser fram emot Frankrikes andra kust 😀 Bara motorväg hade jag inte heller stått ut med, så får nog fortsätta köra utan betalvägar.

 13. Profilbild för Our Vantastic Travels

  Den franska språkkursen var suverän. Hoppas det är många som förstår att franska kan vara roligt.
  Helt fantastiskt att en sådan stor sanddyn kan vara bildas under många år. Själv klättrade jag ända upp och möttes av en förskoleklass som var på utflykt. Sa på svenska vilken stor sandlåda ni fått leka i idag!. Men de förstod ju mig inte, utan skrattade bara.

  Ni kommer att mötas av en intressant ort när ni hamnar i San Sebastian!
  Ha det gött

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det kan jag tänka mig! Jag vill lära mig ett språk till, minst. Men just franska blir det nog inte. Ja den är grymt mäktig den där sanddynan.

 14. Profilbild för Kristina Svensson

  Hahahaha, jag vill alltid strypa GPS:n efter en stund.
  Min erfarenhet är att folk visst kan engelska. De har bara inte lust att prata om de tror att man är britt. Så fort man etablerat sig som svensk (på staplande franska) så trollar de magiskt fram nästan perfekt engelska.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag har nog för bra uttal på engelskan då. Har alltid fått höra att jag låter som en kanadensare i och för sig.. Ska försöka lära mig lite fler ord så jag är bättre förberedd nästa gång. Förstår att jag får anstränga mig mer 😀

 15. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Jag är ju som du vet galen i Franska landet 🙂 Däremot har inte västra delen fångat oss än. Ett par besök vid Atlantkusten har känts ljummet. Atlanten är underbar men det är lite för turistiskt för vår smak. Däremot Bergsmassivet, sydvästra, östra Frankrike, där mår vi gott.
  Vår franska är fortfarande rätt kass men ett par artighetsfraser och att på franska fråga om de talar eng brukar funka bra.

  Kram och tack för att ni delar med er av vardagen på ert sätt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja du är förälskad, jag vet 😀 Lovar jag ska testa ert Frankrike en dag, kanske på vägen norröver igen! Kanske de tror jag är från England!?

 16. Profilbild för Monet

  Oj, det känns som om ni har mycket kvar att uppleva i Frankrike! Det är ett av Europas bästa länder, har allt kring varierad natur och klimat, mat vin, inte bara ost utan regionala specialteter för varje smak. Naturen växlar från otroliga bergsmassiv med förhistoriska grottor till klippstup i Bretagne eller fashionabla sandstränder vid Medelhavet. Kultur i alla dess former bara strömmar emot en, historiens vingslag likaså från antik och romartid till världskrigens fasor. Människorna är vänliga, artiga, serviceminded och det är lätt att bo och leva här. Som jag gör – i Provence – sen tio år men vi har också levt husbilsliv här i många år och rest i princip överallt. Mitt tips för att ni ska känna er lite ”bättre” här är att inte utgå ifrån att fransmän ska kunna tala engelska. Ytterst få kan det, inte ens den yngre generationen får en möjlighet att lära sig engelska så att de kan tala det. Allt är dubbat dessutom, de hör aldrig ett engelst ord uttalas på rätt sätt. Tilltalar man fransmän på ett språk de inte förstår känner de sig både obekväma och generade och attityden och servicegraden blir därefter. Men som många vittnar om – anstränger man sig bara lite grand med franska ord och fraser och tänker på att säga Merci och S’il vous-plait, Bonjour och Au revoir när man kommer och går plus hälsa på alla så öppnar sig en ny värld. Ingen kan upp i åren lära sig ett nytt språk helt perfekt men med lite ansträngning, en fransk ordboksapp i mobilen, några enklare nybörjarkurser så blir det mycket lättare! Tips är också att köra lite mer på de franska motorvägarna, Europas bästa med suverän standard. Så dyrt är det inte och vill man se så mycket som möjligt av detta varierande land är det bättre att ta de stora skutten på Autoroute för att inte hela tiden ligga på småvägar med just rondeller, trista industriområden och sömniga landsortsbyar. Frankrike är sååå mycket mer än det! Läs på Freedom Travel – Helena och Peter älskar verkligen Frankrike och ger många bra tips!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi har mycket kvar att se av Frankrike, vi är medvetna om det. Kan lova att vi inte dömt ut landet helt, bara för att det kändes bra att lämna det. Vi går mycket på vår känsla och självklart har vi läst massor hos Helena och Peter.

 17. Profilbild för Monet
  Monet

  Jag vet ju inte riktigt varför det kändes bra att lämna Frankrike. Gissar att det till stora delar ändå har med spåket att göra och att ni kanske på flera sätt kört ”värdshus förbi” och missat intressant saker. Vi har tipsat Helena och Peter om mängder med ställen som de själva inte hade hittat så det gäller att leta ordentligt!!

  Men jag säger igen: undvik att ha förväntningar och bli irriterad på att ni tycker att fransmän ska kunna ytterligare ett språk än sitt modersmål. Det ligger inte i kulturen, man tänker inte så sedan generationer (även om man nu inser att det är viktigt för den yngre generationen att lära sig engelska.).

  Det är, enligt mitt sätt att se det också, inte upp till oss som besökare i ett land att kräva att de ska kommunicera med oss på ett annat språk än sitt eget. Det är vi som kommer som gäster som ska anpassa oss och det betyder att vi inte ska utsätta befolkningen för den genans det innebär att behöva tillstå att man varken förstår eller pratar engelska. Detta är ett stolt folk – känner de sig besvärade tittar de bort i regel. Mitt tips igen är: prata inte engelska – fråga inte om folk gör det – försök istället med egna små medel att fråga, beställa, tacka, hälsa och be om hjälp på den franska ni förmår. Det gör all skillnad i världen!! Man uppskattar oerhört att man försöker tala deras språk – däremot krav på att de ska svara på engelska uppskattas av ovan nämnda skäl inte alls. Hoppas ni kommer att känna er bättre nästa gång!! Och ta er till Provence-sidan, det är värt mycket!!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Fair
06:5718:30 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 9°C
12°C / 7°C
14°C / 9°C
12°C / 7°C
13°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.