troia i solsken

Comporta & Tróia genom rutan

Efter att vi lämnat vår leasingbil i Lissabon tog vi en tur till Comporta och dess omgivningar. Ett område vi tidigare inte besökt.

När vi lämnade IC1:an ändrades miljön direkt, nu var det bara tallar och sand överallt. Lite eukalyptus och några vit- och gulblommande buskar kunde vi se. Men det var mest sand. Och tallar. Ganska tråkig väg tycker vi, som ju älskar vyer. Men vi såg fram emot målet och körde glatt vidare så klart.

Först stannade vi på Porto Palafita da Carrasqueira, men det berättar jag om i eget inlägg snart.

Tróia

Sen körde vi ut på den långsmala landtungan rätt ut i floddeltat och körde de dryga 2 milen längst ut på Tróia halvön till själva lilla samhället Tróia. Vägen ut var kantad av höga sanddynor där det växte mycket träd och buskar. På ena sidan hade de nyligen tagit ner en massa eukalyptus träd.

Rätt var det var dök det upp lyxiga villor, golfbana och vägkanterna var ansade. Passerade ett antal rondeller som alla hade avfartsvägar som ledde till resorts. När vi inte kunde köra längre så vände vi och åkte tillbaka samma väg som vi kom. Höga hotellhus, casino och en marina som vi inte kunde nå utan att gå ur bilen.. nä, det var inte en plats för oss.

I tre år har vi i mars månad hängt i Setúbal med husbilen under några veckor och pratat om att ta färjan över till Tróia, men det har inte blivit så. Och nu har vi varit där, men ser ingen anledning alls att återvända faktiskt. Översta bilden är Tróia sett från Setúbal.

Stranden såg vi inte, men den är säkert lika fin som den är lite längre söderut, det ser så ut på avstånd i alla fall (se översta bilden).

Comporta

Byn Comporta ligger precis där Tróiahalvön börjar. Vi passerade rismuseumet (som är stängt på måndagar) och körde in genom Comporta. Även utanför säsong så kändes det tydligt att det var en väldigt turistisk plats, många boutiquer av olika slag, restauranger och caféer.

Vi såg inget som lockade oss att parkera och kliva ut, utan vi ville vidare på vår tur söderut.

Ris & fåglar

I Comporta området finns Portugals största område med risodlingar, det syns risfält med bevattningskanaler överallt. Det finns ett rismuseum, som har stängt på måndagar, men som jag kan tänka mig att återvända till för att lära mig mer om risodling.

Området är inte bara en riviera utan också ett paradis för fågelskådare med möjligheten att se över 200 olika arter, en unik möjlighet i Portugal.

Stranden

Det Comporta är mest känt för är nog stranden. En lång och bred strand med vit sand och blått hav. Blir ett eget inlägg om Europas längsta sandstrand, för där klev vi äntligen ur bilen och hängde faktiskt på Comportas strand och parkering(!) ett tag.

Vår energinivå är fortfarande inte på topp, därför valde vi att inte kliva ur bilen överallt. Dessutom är ju en dag bara så lång som den är, vi hade inte hunnit med att utforska varje plats till fots.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Comporta & Tróia genom rutan”

 1. Profilbild för Ama de casa

  Det är kul att åka runt och utforska nya områden. Ja nya för en själv, alltså. Själva ställena har nog funnits ett bra tag 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja jag är ju inte direkt en upptäcktsresande, trots att vi bor i landet med historia av många såna resenärer 😀

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag förstår mycket väl att ni inte är intresserade av Tróia längre. Det ser ju inte särskilt trevligt ut men kanske att det finns ett litet paradis bakom dynerna? 😉
  När vi var i Lissabon för några år sedan pratade vi med en fågelskådare som berättade om just Comporta och risfälten. För mig var det då någonting helt nytt att det fanns risodlingar i Portugal, så jag ser framemot att du gör ett besök där så småningom och delar med dig av det du får veta. Kul!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt övertygad om att stranden är kanonfin. Men den är lång, så då väljer jag en annan by 🙂 Ja när jag besöker museet lovar jag att berätta om det.

 3. Profilbild för Ditte

  Trevligt att vidga vyerna och jag tycker det är så vackert med grönskan och där naturen skiftar. Och havet dras jag ju alltid till.
  Troiahalvön har vi besökt för länge sen men minns inte så mycket av den heller. Vi var på väg söderut till svensk-portugisiska vänner som hade hus i Monte Gordo och bilade dit med dem. Blev en hel del stopp på vägen och en del namn känner jag igen.
  Ser fram emot mer från resan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Lite intetsägande plats Troia, om en inte vill ha flärd vill säga. Monte Gordo har vi inte besökt än. Det kommer mera, redan imorgon!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
12°
Växlande molnighet
07:1218:19 WET
LörSönMånTisOns
15°C / 9°C
17°C / 9°C
13°C / 5°C
15°C / 4°C
17°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.