Pärlödlan är tillbaka!

Förra året berättade jag om paret pärlödlor som bodde här, men strax efter att jag skrev det inlägget så försvann de.

Det var tråkigt, men det höga gräset de troligen bodde i tog vi bort så de behövde så klart flytta.

Men nu är i alla fall hannen, eller en annan hane, tillbaka. De gillar ju värmen som har kommit nu och då ser jag en titt som tätt. Häromdagen när jag satt under pergolan såg jag den komma spatserande på muren. Efter ett tag dök den upp mitt på tomten och gick utmed gången upp mot bilarna. Sen försvann den igen. Vill inte störa den och gå nära så bilderna är så klart riktigt dåliga, men vill ändå visa dem.

Ser du pärlödlan utmed lilla betongkanten?

Den rör sig liksom snett över tomten varje gång jag ser den. Så den kanske har en egen ”myrstig” och det är ju toppen, för jag älskar verkligen ödlor, ju större desto roligare att titta på, denna är kanske 40cm lång. Exakt var den bor vet jag inte, jag har lämnat högt gräs vid muren så kanske den bor där.

Ödlor är så otroligt fina och fascinerande. Vi har också en massa geckoödlor (ca 10 cm långa) som bor på taket, de smyger sig ner på veranda och balkong på kvällarna och äter insekter. Härligt att sitta och titta på dem genom fönstret när vi gått in för kvällen. I vårt lilla el-hus i hörnet av tomten, där elen kommer in till oss, så bor det en familj med gecko ödlor också. Så dit kan jag gå bara för att hälsa på ödlorna 🙂

Sandödlor har vi också, men inte så många efter att vi la grus i köksträdgården (inte helt klart än), men jag ser en och annan när jag vattnar.

Vi har stora gräshoppor också, men de äter ju mina grönsaker så de är inte lika varmt välkomna men rätt häftiga också.

Komsi, komsi alla ödlor. Ni är så varmt välkomna här, kom och ät alla myggor och spindlar ni kan hitta och ge mig de fantastiska ögonblicken när jag får se er.

Publicerat:

i:

8 svar till ”Pärlödlan är tillbaka!”

 1. Profilbild för Ama de casa

  Jag gillar verkligen ödlor! Dom är så fina och att dom sen äter mygg och annat otyg gör ju inte saken sämre 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, ät på bara tänker jag varje gång jag ser dem. Jag ger dig en buffémåltid!

 2. Profilbild för Veiken

  Ödlor är verkligen välkomna när dom kommer. Håller allt rent och snyggt både inne och ute från insekter bland annat!. Tyvärr blir det en del ödleskit också, men tar gärna bort det när vi är i lägenheten i Thailand.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inga ödlor inne, vilket jag uppskattar 🙂

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så härligt att ni har så många ödlor runt omkring er. Pärlödlan är ju rätt så stor också. Jag vill gärna ha ödlor här och till all lycka har madeiraödlan kommit till oss också via vår lilla blomsterbädd nere på den gemensamma lilla gården vi har med ett par andra grannar. Jag odlar så ekologiskt som bara är möjligt och då uppstår ju en hel del levande mat för ödlor.
  Jag googlade på din pärlödla, hade aldrig hört talas om den sorten tidigare och läste att den i sällsynta fall kan bli så lång som 90 cm. Wow. Europas största egentliga ödla är den. Lycka för er att ha en sådan skatt i trädgården. Förstod också att den är nära hotad och att den finns i stort sett bara i Portugal (fastlandet) och i Spanien samt i södra Frankrike. Den gillar håligheter och buskvegetation, men jag gissar att du redan vet om det.
  Lycka till med de krälande vännerna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är rätt stor, men just ”vår” är inte så stor som den kan bli. Det är bland annat för dens skull jag har lämnat högt gräs utmed muren, hoppas den hittar sitt bo där för sommaren. Annars finns säkert många fina boplatser på åkrarna omkring oss.

 4. Profilbild för Jossus Travelpics

  Vad avundsjuk jag blir! Jag älskar också ödlor, så vore rena drömmen att ha ödlor så nära inpå hemmet.
  Kan rekommendera Aruba ifall du inte varit där. Där fanns små ödlor, och bäst av allt-leguaner. Så jag älskade den ön. Rena drömmen för oss ödleälskare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Aruba står på önskelistan helt klart, men visste inte att det finns leguaner där. Nu hoppar den upp i listan lite 😀

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.