inget citronträd

Det är inget citronträd!

Vi har två citrusträd och vi uppfattade det som att det ena var ett citronträd och det andra ett tangerinträd (clementinvariant). Men så är det nog inte.

Det trädet vi trodde var citron doftar helt fantastiskt, så vi har inte ifrågasatt om det är citron eller inte. Nu har frukterna blivit stora som pingisbollar och vi har insett att den karaktäristiska citronformen saknas. De är helt runda.

Dessutom har jag både hört och läst att citroner mognar fram successivt, så att en ofta har frukter hela året. Men vårt träd har massor av lika stora frukter nu och ingen har varit mogen på de sex månader vi bott här.

Kanske det är lime? Jag delade en av de omogna frukterna och den var ganska torr, inte bitter men ganska sur. Skalet var väldigt tjockt. Eftersom de är omogna så är det väl ingen hjälp till att namnge vårt träd… Försöker hitta information om hur lime mognar, men har inte hittat något. Vet du om det är alla frukter på en gång eller mer som citronerna? På bilder av limefrukter så verkar de också ha den där karaktäristiska knoppen i ena änden, fast mycket mindre i storlek än citronen.

Vad sjutton är det för fruktträd vi har? Det ska bli väldigt spännande att se hur det här utvecklar sig. Kanske det är apelsin? Eller clementin? Eller något helt annat 😀

Kom gärna med inspel!

Edit: Jag länkade inlägget i en grupp på FB och fick en del svar. Nu tror jag det är ett apelsinträd eftersom skalet är tjockt och frukterna inte luktar lime alls.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Det är inget citronträd!”

 1. Profilbild för Mona
  Mona

  Kan det vara yuzu ?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den frukten hade jag inte hört talas om innan du skrev det. Tack för ny kunskap 🙂 Men bladen ser inte ut som den frukten, inte på de bilderna jag hittar på nätet i alla fall.

 2. Profilbild för Caroline
  Caroline

  Hej Anna!

  Jag rycker det ser ut som lime 🙂
  Tack för en trevlig och lärorik blogg. (jag och min make tänker köpa i Spanien om några år).

  Hälsningar Caroline från Piteå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för inspel Caroline 😀

 3. Profilbild för Jeanette
  Jeanette

  Ett tips är att ladda ner appen PlantNet. Ta en bild på löven så får du svar direkt. Fungerar superbra ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den har jag redan provat men den ger inget besked som är tydligt. Många varianter på citrusträd får 20% chans. Har många identifieringsappar… 😀

   1. Profilbild för Urmas Lepp
    Urmas Lepp

    Jag och min fru är helt 100 på att det är ett limeträd! Perfekt att göra en ”Caiperinha” med. Eller en ”Caipifruta”. Brasiliens nationaldrink som är verkligen supergod men samtidigt mycket lömsk.
    Hoppas kunna få besöka er snart då affären med huset i Aivados nu går in i slutskedet.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ska bli väldigt spännande att se vad det blir för frukter 🙂 Bara höra av er när ni kommer till Ourique!

 4. Profilbild för gunillalundbom
  gunillalundbom

  Kan det vara kumquat?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är mindre frukter väl? Vi får se i höst 😀

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.