Projekt: Lägga fiberduk och makadam på nerfarten

Nerfarten på vår tomt blir okörbar och geggig när regnen kommer. Vi har nu gjort vad vi kan för att undvika problem framöver.

Vi märkte i februari hur hela tomten var som en svamp av vinterns regn, så vi förstod genast att det var något vi behövde åtgärda. De tidigare ägarna hade lagt ut en lass med grus precis innan vi fick nycklarna, annars hade vi inte kunnat köra in med Vega alls. Väldigt snällt! Men det var inget underarbete gjort så det var en kortsiktig åtgärd.

Så här såg det ut när vi kom till huset med nycklarna i handen.
Du kan se bilspåren i gräset, till vänster vänster djupare i den svampiga marken.

Först dränerades både nerfart och hus och nu har vi bytt underlaget från lera och gräs mot grus. La en fiberduk under som dels stabiliserar men framför allt håller gruset kvar som ett eget lager så det inte blandas med jorden under, för då tappar vi ju funktionen.

Från grinden och hela vägen ner till huset har vi gjort detta. Kommer också lägga ett tunt lager med snyggt grus (brita) uppepå senare när vi packat ihop det gråa. Samt att vi först vill få färdigt planteringar och sånt som ska göras omkring, så vi minskar risken för att jord hamnar i gruset.

Arbetet pågår
Fiberduk och grus på plats (med lite överblivna högar).

Parkeringen är ju uppe vid grinden, så kanske du undrar varför vi vill ha en körbar väg längre ner på tomten? Svaret är att vi ska beställa träd som ska planteras på ängen. Som ju ligger bakom huset. Och vi behöver mycket mer jord. Dessa saker levereras på tunga fordon och vi vill att de ska ha ett stabilt underlag att köra på. Vi kör också ner med bilen ända till huset när vi storhandlat för att lasta ur. Och vi har två stora träd som ger skugga där nere, så heta dagar kan det vara skönt att parkera där om en ska iväg med bilen senare på eftermiddagen.

Vi tror det är bra att ha möjligheten att köra med större fordon på hela tomten, förhoppningsvis året om. Om några månader får vi se om vårt arbete gett det resultat vi önskar.

Det finns fortfarande grushögar kvar på vår lilla väg, som du kan se på bilderna, grus som ska användas på andra ställen på tomten så småningom.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Projekt: Lägga fiberduk och makadam på nerfarten”

 1. Profilbild för Jenny Wik
  Jenny Wik

  Hej Anna,
  Har läst och följt din blogg några månader. Jätteroligt att läsa och följa utvecklingen av ert boende och projekt i Alentejo. Min livskamrat, Nils och jag, Jenny, köpte ett gammalt hus i São Marcos da Serra 2018. Började renovera 2019 och blev nästan klara med ett våningsplan 2020. Sen kom pandemin och vi fick åka till Sverige tidigare än beräknat. Nu har vi inte varit där på ett och ett halvt år men planerar att åka ner i december. Det skulle vara jätteroligt att träffa er och kanske få lite tips på hantverkare och annat. Har kollat kartan och det är inte så långt mellan våra ställen.
  Allt gott
  Jenny och Nils

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej Jenny, kul att du kommenterar. Absolut roligt att träffas – bara hör av er när ni är här nere.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.