disciplin styr inte

Det är inte disciplin som krävs för att få jobbet gjort

Ibland får jag kommentarer om att jag är väldigt disciplinerad. Men det är inte disciplin det handlar om för att få jobbet gjort för mig.

Mitt arbete innebär en stor frihet i var och när jag arbetar. Den friheten är något som ibland förknippas med disciplin. Enligt mig helt felaktigt. Det är helt andra faktorer som gör att jag uppfyller mina åtaganden.

Vad är disciplin?

Att göra något styrt av disciplin är förknippat med uppoffring på nåt sätt. Att göra något styrt av regler och ordning. Så här står det på Wikipedia, med tillägget att egenskapen förknippas som eftertraktansvärd.

En disciplinerad person uppfyller sina åtaganden och handlar i enlighet med sin föreställning om vad som är bäst att göra, även då ett sådant handlande medför ett obehag på kort sikt.

Det är inte disciplin som gör att jag jobbar, uppfyller mina åtaganden och får arbetet gjort. Jag gör absolut det som jag anser är bäst att göra – men definitivt utan obehag! Det var mer disciplin när jag var anställd, då hade jag stämpelklocka till exempel som jag var tvungen att stämpla mitt kort i inom vissa tids intervaller. Möten var obligatoriska även om de inte gav mig något. Alls.

Friheten gör mig kreativ

Eftersom jag är fri att arbeta var och när jag vill väljer jag platser jag gillar att vara på och tider som passar mig. Jag väljer att arbeta då jag är som mest kreativ och sugen på att jobba, vi har aldrig arbetat 8-17 på VimleWebb. På morgonen är min allra bästa tid, men även kvällen kan ibland vara enormt kreativ. Definitivt inte dagtid, då dagsljuset lockar och solen vill ge mig energi och när havets vågor syns.

Jag har drivit mitt företag i över 10 år och även om jag har plats på ett kontorshotell så är jag ändå mestadels någon annanstans och arbetar. Så har det varit från allra första början.

Jobba hemifrån

När jag startade företaget 2008 bodde vi på landet i Vimle. Jag arbetade då från kontoret som vi hade på andra våningen, men jag satt också mycket ute på altanen. Ibland tog jag med mig datorn och satte mig i hagen där våra fantastiska minigrisar var. De la sig runt mig och blev kliade av min fot samtidigt som jag knappade på tangenterna. Att jobba hemifrån är något som lätt uppfattas som svårt, att det krävs disciplin för att få jobbet gjort istället för att börja städa eller kolla på dag-TV. Nej. det är inte disciplin det handlar om. Det är lust och aktiva val.

Jobba när vi reser

Nu när vi bor i husbilen arbetar jag oftast i den. Men sitter ofta också utanför, särskilt om utsikten är ljuvlig eller/och vädret är behagligt (inte för varmt och inte för kallt). Att arbeta samtidigt som en reser kräver disciplin för att välja arbete istället för att sola och bada. Nej. Återigen, det är inte disciplin det handlar om. Det handlar om att ha mycket utrymme för egna val, att skapa förutsättningarna. Jag vill ju arbeta, men jag vill också bada. Jag kan göra båda delarna.

Jobba på café eller hotell

Det händer att jag sätter mig på ett café, gärna utecafé, eller i en lobby i ett hotell och jobbar. Där finns sköna fåtöljer att sjunka ner i, eluttag och ofta bra wi-fi att låna. Det är ofta också bakgrundsmusik och människor är på väg. Älskar människor i rörelse. Det är en perfekt kreativ miljö, något som sätter igång mig och jag kastar mig in i arbetet. Väljer gärna den här miljön att arbeta i.

Det är inte en fråga om disciplin

Så jag tror inte jag har någon disciplin över huvudtaget. Det handlar inte om disciplin i mitt fall. Det som styr mitt arbete är lust, kreativitet, kunders behov och överenskomna deadlines, men framför allt de förutsättningar jag har skaffat mig med de val jag gjort och gör. Jag tycker inte heller att det är beundransvärt att vara disciplinerad. Jag ser helst att vi är styrda av lust och egna val.

Hade det varit disciplin som styrde mitt arbete hade jag inte trivts och mått bra. Min kreativitet hade dött. Att göra något som skulle ge mig ett obehag, som ordet disciplin innebär, är verkligen inte för mig. Om jag börjar känna obehag när jag arbetar så lovar jag att göra något åt det, för så vill jag verkligen inte ha det. Och det är jag övertygad om att min kunder inte heller önskar.

Hur funkar du?

Publicerat:

i:

2 svar till ”Det är inte disciplin som krävs för att få jobbet gjort”

 1. Profilbild för Per Erik Ottosson
  Per Erik Ottosson

  Håller med dig. För mig handlar det om att nå mitt/mina mål som jag satt upp. Om man har ett starkt varför så kan man nå långt, nå sina mål. Målen är ju något som jag vill nå eftersom det är ett mål för mig, då handlar det inte om disciplin utan om varför – jo nå mitt mål…

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack för din reflektion! Ens varför är verkligen en drivkraft.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 15°C
38°C / 20°C
40°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.