alfa romeo

Det bidde en Alfa Romeo

Vi har haft en leasingbil i ett år ungefär och den ska nu bytas ut mot en egen bil. En Alfa Romeo, så klart.

Att köpa bil i Portugal är dyrt, andrahands marknadens priser är väldigt mycket högre än vad vi är vana vid. Och marknaden har blivit allt dyrare i takt med att det är svårt att få fram nya bilar på grund av problematiken i produktionen som råder i världen.

Här kan du läsa om varför vi leasade en bil först.

Roger har haft koll på bilmarknaden i ett år, kollat in vad priserna ligger på för bilar han kan tänka sig att köpa. Det har så klart varit fokus på Alfa Romeo, han är ju en alfista. Men han har även varit öppen för andra typer av bilar som t.ex. Kia och Seat.

Tanken är ju att vi ska köpa en äldre Alfa Romeo när vi har ett garage, en som han kan mecka med. Men det där garaget känns inte så hoppfullt längre och längre fram i tiden än vi hoppats på. Och det avgjorde så klart att det blev en Alfa Romeo som bruksbil till slut.

Våra önskemål på bilen

Vi vill inte ha en svart bil igen, det blir varmt som det är ändå här i Portugal. Även om jag älskar svarta bilar.. men det är opraktiskt.

Dessutom vill vi ha en riktig klimatanläggning i bilen och det ska vara skönt att sitta länge i den (tanken är ju att vi ska göra roadtrip). Även passagerarstolen ska kunna ställas in på flera sätt för ökad komfort. Gärna automat också.

Funderade på om vi skulle ha en variant av SUV för att klara de gropiga vägarna bättre, men vi kör inte så ofta på såna vägar så bestämde att det inte ska vara styrande.

Sen hade vi en maxbudget så klart.

Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDM Super TCT

Lite tidigare än vi planerat dök det helt plötsligt upp två Alfa Romeo Giulietta till salu. Så vi tog en dagstur förra fredagen och kollade på båda, samma modell och samma färg (silvermetallic).

Fronten på vår bil, de vita ”märkena” är reflektioner i lacken.

2020, 500 mil i Seixal

En nästan helt ny bil, som varit servicebil på Alfa Romeo. Lät väldigt hoppfullt, även om den var dyrare än vi tänkt oss. När vi kom dit möttes vi av en väldigt trevlig säljare som visade bilen. Vi upptäckte en skada på en skärm som de lovade att fixa. Men det la lite sordin över känslan av bilen. Roger tog en liten provkörning inne på deras område.

Vi tackade för besöket och lovade att återkomma när vi varit i Beja och kollat på den andra bilen.

2019, 4500 mil i Beja

Den här bilen har varit en uthyrningsbil via Hertz. De säljer bilarna efter några år direkt till privatpersoner, om de inte varit med i några olyckor för då säljs de till nån firma.

Vi kom lite för tidigt, så vår säljare (som kom från Évora) hade inte kommit än. Det gav oss gott om tid att verkligen leta efter skador, men hittade inga. När Vera (säljaren) kom så ställde vi alla möjliga och omöjliga frågor som besvarades med ett leende. Ett papper fylldes i och vi gav oss iväg på provkörning.

Hittade lite saker som inte funkade som de skulle, men bilen var precis så som Roger önskade.

Kontrakt

När vi kom tillbaka från provturen så berättade vi om felen och på frågan från Vera: ”Is it yours?” så svarade Roger ”Yes”.

De lovade att åtgärda alla felen (som troligen är elektroniska) inom en vecka. Vi hade fått beskedet att priset är ”fixed”, så ingen idé att försöka pruta. Portugiser är generellt inte öppna för prutning, vilket vi tycker är sunt. När vi tecknade försäkringen (kommer inlägg om det också) så såg vi att vi betalat mindre än vad försäkringsbolaget värderat den till i alla fall. Vi skulle få full tank med diesel och AdBlue i alla fall. Dessutom är det tre års garanti på allt, trots att bilen är tre år gammal. Det är grymt bra!

Roger skrev kontrakt (vilket tog en evinnerlig tid eftersom deras skrivare hade fått solsting), men till slut kom vi iväg med förhoppningen om att få hämta bilen veckan efter.

Roger kontaktade säljaren i Seixal och meddelade att vi köpt bilen i Beja och fick då veta att hans kollega redan sålt den första vi tittade på, så det var ju tur vi inte ville ha den istället.

Nu blev det inte hämtning veckan efter eftersom vi fått covid. Men i veckan som kommer så hoppas vi det blir en tur till Beja för att hämta den!

Publicerat:

i:

12 svar till ”Det bidde en Alfa Romeo”

 1. Profilbild för Birgitta Strand
  Birgitta Strand

  Grattis till er bil och så hoppas jag att ni snart är pigga o krya.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, hoppas vi snart kan hämta den 😀

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Grattis till nya bilen som verkligen verkar vara den rätta för er!
  Intressant läsning bjuder du på som vanligt; trodde aldrig att jag skulle läsa så ingående om bildetaljer som jag har gjort just nu i ditt inlägg, men även den mest ointresserade kan plötsligt vakna. Tack för det!
  Krya på er båda två!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi ser fram emot att åka Alfa igen 🙂 Kul att du gillade även detta inlägget.

 3. Profilbild för Jim
  Jim

  Välkommen som Alfa-ägare,,🤗
  Kanske jobbigt för tålamodet med så värt.🥰
  Krya på er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det känns tryggt att vara i den sfären igen. Tack nu mår vi bättre!

 4. Profilbild för Ditte

  Grattis! Och jag förstår ju att en bil är ett ”måste” där ni bor. Och en bra deal är ju värt mycket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det går inte att bo här utan bil. Hade gärna haft en elbil, men vi har inte råd med det dessvärre.

 5. Profilbild för Nalle
  Nalle

  Är själv en gammal Alfaentusiast men när t o m Alfa-mekanikern avrådde valde jag istället BMW och har inte ångrat valet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du hittat ett märke du gillar! Vi är fullt medvetna om att Alfa har både dåligt rykte och även en del problem. Men vi hoppas och tror att vår Julietta ska ge oss massor av glädje.

 6. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Tråkigt att ni blev sjuka så krya på er o lycka till med bilen 👍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är lite dumt att få covid faktiskt. Vi kämpar på, tack!

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.