Det blir tyvärr inget garage

Det känns väldigt tråkigt att skriva den meningen. Att det inte blir ett garage. Ett garage för Rogers stora bilintresse.

Det ”lustiga” i hela den här berättelsen är att det var ett garage vi skulle bygga, men att vi drog med en pool i projektet för att enligt vår arkitekt underlätta att få garaget godkänt.

Poolen är klar men i ett eget projekt. Vi lyfte ut poolen från ursprungliga garage projektet eftersom det blev försenat av lite olika anledningar som du kan läsa om här.

Vi hade alltså fått ett muntligt godkännande för garaget. Behövde bara fixa lite andra grejer innan projektet kunde lämnas in. Men sen hörde arkitekten av sig i somras och berättade att brandmyndigheten nog inte kommer godkänna garaget. Ändå. Trots poolen. Det är alltså inte säkert att vi får bygga trots det muntliga löftet från kommunen. För deras godkännande kan brandmyndigheten helt köra över tydligen.

Arkitekten hade ett liknande projekt med en annan kund, där de lämnat in projektet (och därmed betalat en hel del pengar) men där de till slut blev nekade att bygga sitt garage. Och nu tyckte vår arkitekt att det vore onödigt för oss att lämna in projektet som det ser ut när det är utdömt på förhand.

Besvikelse

Alltså vi förstår verkligen att brandmyndigheten har det hett om öronen, det brinner ju ofta och väldigt illa här på landsbygden i Portugal. Självfallet är det viktigt att minimera brandrisken!

Men det är ändå en besvikelse. Rogers stora bilintresse och önskan om en ”leksaksbil” igen kan vi inte uppfylla här i vårt paradis. Vi har pratat om alternativa lösningar med att hyra eller köpa ett garage i byn. Men just nu är det inte aktuellt.

Roger har haft flera ”leksaksbilar” och ett par garage. Han har under denna processen förlikat sig med att hans intresse nog får fortsätta som det gjort de senaste 5 åren, utan egen bil och eget meckande. Han läser väldigt mycket om allt som har med bilar att göra.

Skönt på vintern mot söderväggen. (januari 2023)

Nu då?

Vad händer med det ursprungliga garageprojektet nu då? Det är ju påbörjat men alltså inte inlämnat. Ja vi kan ju bara skippa det helt och hållet och så är det som det är. Inget mer med det alltså. Eller så lämnar vi in det, tar kostnaderna, och hoppas att vårt projekt bedöms annorlunda.

Eller så gör vi om projektet.

För det gamla hönshuset behöver legaliseras om vi ska kunna byta tak på det, vilket vi vill. Det huset byggdes långt innan boningshuset och är alltså byggt som ett jordbruksförråd från början. Men det finns inte med på fastighetens ritningar. Vi vill inte lägga ner ännu mer pengar förrän det är lagligt. Vi har ju redan dränerat det huset samt dragit el dit och förberett med rördragning till det utlovade garaget.

Så nu ska vår arkitekt ha ett möte med stadsarkitekten i september för att se hur vi ska gå vidare med det påbörjade projektet där nya mått för boningshuset finns med, legalisering av hönshuset samt nybygge av garaget. Kanske två av de tre delarna bör projekteras och slutföras i alla fall.

Vad det kommer kosta oss får vi väl reda på efter det mötet också.

Tom yta där garaget skulle varit (november 2022)

Sen då?

Om vi får det gamla hönshuset legaliserat så kommer vi kunna byta ut plåttaket mot ett isolerat tak (det är kokhett där inne på sommaren nu). Vi kan även putsa och måla väggarna både ut och invändigt.

Och vi kan ställa dit en frysbox så jag kan frysa in en del av skörden. Samt att vi kan förvara trädgårdsmaskiner etc. där.

Den andra delen av huset kan Roger använda till en verkstad (inte stort nog för ett garage) där han kan utveckla intresset för andra hantverk. För att greja med händerna gillar han också! Och det finns mycket projekt kvar att greja med i trädgården.

Det blev med andra ord inte som vi hoppats och blivit lovade, men det kommer bli bra ändå, det brukar det bli. Vi är anpassningsbara.

Sen är ju frågan vad vi ska göra med ytan där vi hade tänkt att ha garaget. Det är i söderläge, alltså ingen plats att hänga på under sommaren, men definitivt under vintern. Vi behöver ha en väg där för att nå ängen, men det finns ju plats för mer. Kanske gör en suckulentplantering, något som gillar solen och torkan där.

Har du några andra idéer och förslag kanske?

Publicerat:

i:

28 svar till ”Det blir tyvärr inget garage”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förstår att det här inte var någon kul mening att skriva men något säger mig att med ert driv och uppfinningsförmåga kommer det att bli en bra lösning till slut. Att få fixat till ”hönshuset” låter väl som ett bra projekt och en frysbox vore verkligen en tillgång för förvaring av era rikliga skördar. Vår frysbox där vi mest förvarar bär, äpplemos och svamp står numera i ett förråd hos Lars dotter och det fungerar så bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Himla bra att ni har en frysbox i närheten även om ni numera bor i en lägenhet med begränsat utrymme. Det ordnar sig alltid tänker vi 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bibliotek

  Tror att det kommer sluta lyckligt men väntan kan bli längre. Plåttak påminner mig om vår villa i Finland på 1960-talet. Jag och min lillebror satt på vinden på sommaren på regniga dagar under plåttaket och läste gamla serietidningar, mysigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att sitta under plåttak när det regnar är jättemysigt!

 3. Profilbild för LillaSyster

  Om ni får hönshuset godkänt går det inte att få bygga till det 2meter så att ena halvan kan funka som garage?
  Ni hittar säkert en lösning å- det verkar ni vara bra på. Men tråkigt är det och jag förstår er besvikelse. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om vi ska bygga till det så behöver det vara med på ritningen från början. Och alltså blir det ett nytt och större projekt. Men det skulle aldrig gå igenom heller eftersom det ligger precis vid tomtgränsen. Vi har dock pratat om att kanske förlänga bara taket, om vi får. Då blir det som en carport och det kan ju vara en variant. Vi får se. Kram!

 4. Profilbild för Znogge

  Förstår att det var en tråkig mening att skriva och ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte hur myndigheterna tänker där. Ett garage är inte en ovanligt typ av byggnad och finns det plats på tomten så borde det kunna beviljas tänker jag. Ni får väl se vad det kommande mötet ger men jag förstår att det var en besvikelse för er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har dock en smal tomt och garaget skulle hamna för nära tomtgränsen, ur brandsynpunkt förstår jag deras beslut.

 5. Profilbild för Marianne

  Men vilken besvikelse, drömmar i fem år som höll på att gå i uppfyllelse och sen spolieras.
  Kanske det går vägen ändå efter mötet i September?

  Den där mössan du virkat och visade i ett tidigare inlägg, jag glömde berömma och kommentera, så fin. Jag önskar jag hade tålamod att virka, men då måste jag ju sitta still och koncentrera mej, det är svårt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Drömmen har han ju haft hela livet och han har fått uppleva och leva ut den under ca 10 år. Men visst hoppades han att han skulle kunna fortsätta med det intresset lite mer hands-on även här. Tack!

 6. Profilbild för Carita

  Många projekt på gång, och trist att ett efterlängtat inte blir av – åtminstone inte just nu.
  Men kanske nya dörrar öppnas och nya idéer får fart. En mening med allt, du vet.
  Ni har ett så fint hem, så ni klarar den här besvikelsen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag vet. Vi hänger inte läpp så länge, det blir bra ändå, på nåt sätt. Tack för pepp!

 7. Profilbild för Mamma C

  Tror nog att det kommer att lösa sig till slut. Men det är alltid tråkigt när saker och ting inte blir som man har tänkt sig.
  Ha en fortsatt bra tisdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, det ordnar sig! Detsamma! Nu dags för en simtur i poolen 🙂

 8. Profilbild för Ingrid

  Hoppas att det ordnar sig så att ni kan få ett garage på ett eller annat sätt!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller så hittar vi på nåt annat 🙂

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag blir riktigt ledsen för Rogers skull när han nu måste se sin dröm gå om intet. I alla fall just nu men kanske kan det finnas en lösning längre fram. Jag håller tummarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Han har levt sin dröm redan, men hade gärna återupplevt den 🙂 Vi får se vad vi hittar på.

 10. Profilbild för Susjos

  Så trist om det inte blir ett garage, men vad är problemet ur brandsynpunkt? Är det lättare att det börjar brinna i ett garage? Hoppas att det går att lösa på ett eller annat sätt!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har med avstånd till tomtgränsen att göra. Detsamma! Kram

 11. Profilbild för Micke

  Lite dystert där, förstår att din make vill ha någonstans att greja med bilar, har gjort det själv en gång i tiden.
  Många projekt har ni där, önskar er lycka till med alla, skickar ni in ansökan så lovar jag hålla en tumme eller två, ett garage är ju bra att ha.

  Ha en fin afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja han har ju också gjort det och hade gärna fortsatt även här i Portugal. Vi gillar ju projekt så det känns bra att det finns annat att syssla med 🙂 Detsamma!

 12. Profilbild för Anette

  Trist när det inte blir som man planerat och önskar.
  Jag är övertygad omsatt ni på något sätt får som ni vill till slut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är alltid trist när en plan går i stöpet. Men det finns nya planer att göra!

 13. Profilbild för Chatrine

  Fy vad tråkigt! Men jag är säker på att ni hittar en lösning tillsammans med er arkitekt.
  Vad är problemet? Att det ligger ihop med huset eller är det garage generellt de är emot?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är tråkigt, men det ordnar sig. Det är avståndet till tomtgränsen som är anledningen.

 14. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Vad tråkigt ang garaget.
  Hoppas arkitekten hittar någon lösning på något sätt.
  Läste anledningen i kommentarerna ovan.
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ordnar sig på något sätt. Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.