Juli (Julho) 2023

Vi har haft en fantastisk sommarmånad här i Portugal med underbart väder och poolbad! Summerar juli så här.

En ny grej berättar jag om i sammanställningen och bilderna är inte visade förut, men mest är det ju en återblick av månaden. Kossorna i översta bilden hittade jag på en av mina få promenader i juli, rörelsen har mestadels blivit i poolen den här månaden.

Ett av inläggen under juli gjorde jag som ett dagboksinlägg, där jag berättade om en fredag i slutet av juli. Här kan du läsa det.

Bilder & fotografering

Mycket av min fritid går åt till fotografering och även redigering. Jag förvränger inte bilderna utan beskär och snyggar till lite med ljuset. Förtydligar vad jag upplevt.

Varje lördag är jag med i Hoppa på tåget-utmaningen där jag använder foto för tolkning av ord. I juli tolkade jag orden: eld, pusselbit, skugga och vatten.

Dock fick jag inte till bilder till ordet kram, så det blev lite text istället.

Vår kattfamilj fotograferar jag flitigt, så det blev följande inlägg om dem:

Men även andra djur hamnar på bild hos mig. Blev ett inlägg med bilder på djuren omkring oss samt ett inlägg med nya hyresgäster i fågelholken.

Och så var jag med på färgsprakande fredag en vecka då jag visade bilder från hur det såg ut i vår trädgård just nu, med verktyg bland annat.

Jag försöker också lägga upp bilder i mitt tidsarkiv, Det blev fem bilder i juli, här är tre av dem. Arkivet hittar du via menyn, eller via denna länk.

Var jag bott och bor

Fortsatte serien med var jag bott under mitt liv.

Plus att det blev ytterligare ett inlägg med bilder från Ourique, vår kommuns ort här i Portugal.

Projekt och huset

Jag berättade om att vi haft problem med vår faluröda färg och att vi nu hoppas vi hittat rätt fabrikat.

Det blev ett inlägg om att linern var på plats, att vi hade en plaskdamm och så ett där jag berättade att vi nu äntligen badar. Och så sammanställningen av projekt poolbygge.

Odling & trädgård

Inga inlägg direkt om trädgården, poolen och området runt poolen har varit i fokus. Däremot blev det några inlägg om odlingen.

Den härliga skörden av sockermajs och de kollapsade tomatstöden. Och så berättade jag om sommarprat som jag lyssnat på när jag skördar och konserverar tomater!

Utebliven pollinering

Jag har inte bloggat om det här tidigare, men jag har rivit upp alla butternutsquash plantor, för det blev ingen pollinering alls.

Mycket fina plantor, men blommorna blev aldrig pollinerade.

Det har varit ruskigt dåligt med bin och andra pollinerare i juni och juli så jag gav upp, vill inte vattna lådor där det inte blir något ätbart. Har istället börjat börjat göra lösningar för bina med bihotell och sanddynor, så vi kan få bättre pollinering nästa år. Grannens honungsbin har dött så det är nog huvudorsaken till årets dåliga pollinering.

Det blommar dåligt i juli, men några solrosor kan jag bjuda bina och andra insekter på.

Ska läsa på vad jag kan hitta för värme och torka älskande växter som blommar i juli så jag har mer av den varan nästa år.

Reflektioner och relationer

Under de här kategorierna har jag bloggat lite också under juli.

Jag och Helena. Foto: Erik. Så fina dagar tillsammans.

Vädret

Även om vi haft en kanonmånad vädermässigt så hade vi några timmar med åska, väldigt lite regn och strömavbrott. Men det är redan glömt så det är ju bra jag bloggade om det.

Temperaturer som passar mig som handen i handsken, 30-35 grader på dan och 15-20 på morgonkvisten innan solen värmer upp luften igen.
Det kom några droppar i åskovädret, men knappt mätbart.
Luftfuktigheten nattetid (röd linje) är hög, men på dagen mellan 20-40%.

Nu kommer vi få temperaturer närmare och troligen över 40 grader till helgen, då kommer luftfuktigheten sjunka ytterligare. Förra året hade vi 6% en av de varmaste dagarna.

Det digitala

Det blev även ett par inlägg om det digitala. Dels beskrev jag vilken lösenordshanterare vi använder för att aldrig glömma ett lösenord.

Och så erbjöd jag mig att gratis hjälpa till med småsaker på era personliga bloggar. Sånt som en kanske inte vill lägga pengar på då bloggen bara är en hobby, men som ändå skulle vara bra att få fixat.

Mest lästa inlägget

Som vanligt i juli månad är det ett nu nio år gammalt inlägg om blinningar och bromsar som får flest läsare.

Alla 32 inlägg för juli hittar du i arkivet via menyn, eller via denna länken.

22 svar till ”Juli (Julho) 2023”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Du är så ordentlig och sammanställer varje månad. Klart att det sedan är lätt att hitta i ’arkivet’. Trist med butternutpumpan – min favorit pumpa. Har faktiskt lyckats dra upp den från frö till skörd vid ett tillfälle. I år har jag ju knappt odlat något alls. Ha en bra dag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja ordningssam är ju mitt mellannamn 🙂 Det är frön från egna pumpor jag odlat varje år och det har ju gått väldigt bra. Men inte i år. Kul att du lyckats också då du försökte. Detsamma, kram!

 2. Profilbild för Hanneles bibliotek

  En bra månad, med pool och allt. Ibland får man kanske hjälpa till med pollinering.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet att en kan hjälpa till med pollineringen, men jag väljer att inte göra det. Vill hellre lägga tiden på att skapa en plats där pollinerarna kan bo, dricka och äta vad de behöver.

 3. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Minskande mängder bin är tyvärr en av alla effekter av mänsklig påverkan som vi får ta följderna av. Men du gör ditt bästa för att hjälpa dem och jag hoppas att dina hotell ska få bina att hitta till dig och dina odlingar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet, det gör ont i hjärtat att de blir färre. Jag hoppas jag kan hitta växter som de gillar också, som blommar när allt annat är överblommat.

 4. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Läste om både poolbad och om inställt garagebygge. Eftersom vi har varit i bilhobbybranschen så var tillbyggnaden till huset en sak som tilltalade oss. Det användes till garage, men gjordes om av Rolle till verkstad med ordentlig lyft. Därefter byggde vi ett stort garage en bit ifrån där det får plats med flera bilar samt alla våra åk- och vanliga gräsklippare, trädgårdsmöbler på vintern samt allt till poolen. Allt kom till användning eftersom han renoverat både sport- och veteranbilar men inte minst 3 gamla traktorer. Men nu är min käre gubbe för gammal och har blivit ganska orkeslös så han har lagt ner den hobbyn,,, Istället är det numera musik och sin skivsamling han ägnar sig åt – fast han jobbar på hela dagarna med att sköta hemmet och trädgården nu när jag är handikappad!
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju haft ett stort garage med billyft också, när vi bodde i Vimle. Förstår ni behövde garage för ert jobb och era intressen. Jag tänker att livet är ombytligt och det är kanske dags att hitta något annat än bilmeckande för Roger. Han har ju grejat med bilar sen han gick ut fordonsteknisk linje i gymnasiet.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Inte klokt att det redan gått en månad och det är dags för en tillbakablick på juli!
  Mycket har hänt i ert liv och det mest positiva är väl ändå invigningen av poolen. Bra och skoj att göra bra betingelser för att få bin och andra insekter att stanna hos er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir mitt fokus för nästa sommar, att skapa en bättre miljö för bina!

 6. Profilbild för Znogge

  En innehållsrik och bra månad på alla vis. Härligt väder har ni också kunnat njuta av. Inte det sämsta det heller. Att poolen blev klar känns definitivt som en av höjdpunkterna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har det väldigt skönt med sommar och pool!

 7. Profilbild för Mamma C

  Hänt mycket under juli månad hos dig.
  Temperaturen sjunker mycket med på natten hos dig än vad den gör hos oss här.
  Ha en fin onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har svalare nätter, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Vi har oftast varmare dagar än ni, då 35-40 grader inte är ovanliga temperaturer här på sommaren.Sover så gott om det är en liten bris i sovrummet 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för Marianne

  Så hemskt med bina och andra pollinerare som minskar i antal år efter år, jag är orolig.
  Det finns mycket att säga om människans framfart i naturen när det gäller dessa saker.
  Butternut hade jag förra året, satte kärnor från en pumpa jag köpt under hösten innan. Jag läste en intressant sak, det finns han- och hon-blommor på varje växt, om hanblomman inte är öppen samtidigt som honblomman blir det inte frukt. Så oavsett pollinerare kan skörden utebli. Nu menar jag inte att det var så hos dej, det bara ploppade upp nu och du kanske redan visst om det.

  Här på de torra alvarslika markerna blommar ju fetknopp, på stora gula fält det kanske skulle fungera hos dej, och jag tänkte på backtimjan med, de klarar sej nog också bra på karg och torr mark, Cikoria kanske, den tål iallafall torka.

  Ha det fint,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är oxå orolig, därför blir mitt fokus inför nästa sommar att skapa en mer attraktiv trädgård för bina. Med bihotell och många fler blommande växter. Ny kunskap om butternutblommorna, tack! Fetknopp skulle säkert funka här, suckulenter över huvudtaget är ju bra här. Men jag vill hitta varianter som blommar nu inte på försommaren. Betänk att det som ska leva här ska även gilla väldigt torr luft och temperatuer över 40 grader.Cikoria har jag aldrig sett här. Timjan av olika slag funkar fint. Kram

 9. Profilbild för Ingrid

  Så bra med en sammanställning över månaden. Så ordningsam är inte jag!
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du gör sammanställningar årsvis vet jag 🙂 Detsamma, kram!

 10. Profilbild för Anita

  Roligt att läsa din månadsresumé. Tråkigt med butternutsquashplantorna i synnerhet som det troligen beror på att många bin försvunnit. Här var det mycket humlor och bin i våras då äppelträden blommade och det märks nu, det blir en enorm äppelskörd.
  När det gäller gurka så satsar jag alltid på sorter som är partenokarp, d.v.s. som bara får honblommor och därför inte behöver pollineras. Vet inte om det finns sådana sorter av butternutsquash men det kanske kan vara värt att kolla upp.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I våras hade jag en hel del bin också, värmen tog säkert en del av dem i juni. Gurka har jag fått mycket av, de blommade ju tidigare än pumporna så det var innan bina försvann.

 11. Profilbild för Micke

  Har man en pool så är det ju att föredra tillvaron där framför promenader om det är varmt.
  40 grader i helgen?
  Skönt med pool då…absolut.

  Synd med utebliven pollinering där, man blir ju lite orolig förstår jag….jag med även om jag förstår att grannens bin dog hos er.

  Ha det fint nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut, ja vi kommer nog komma upp till det i helgen. Ett par timmar på eftermiddagen innan det vänder neråt igen. Ja är också orolig över bristen på pollinerare. Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
33°C / 15°C
36°C / 17°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.