bo heltid i husbil

Heltid i husbil, 2018-2021

Vi köpte en helt ny husbil, anpassade den efter våra behov redan vid beställningen och flyttade sen in i den på heltid.

Efter våra intensiva år i Alingsås blev det en husbil som vi bodde i. Eller rättare två för vi hann faktiskt byta till en plåtis/van innan vi köpte huset vi nu bor i här i Portugal.

Här är alla inläggen om var jag bott hittills under mitt liv:

Alingsås var fortsatt vår bas och där vi kände oss som mest hemma under de tre åren vi bodde i husbilen. Fast vi var skrivna hos Rogers föräldrar i Partille.

När vi var i Sverige på sommaren var vi mycket parkerade på deras garageuppfart.

Innan husbilsbeslutet

Vi ville flytta utomlands. Det hade vi landat i. Men vart? Först tänkte vi använda Rogers fina Alfa Romeo GTV och bila genom Europa och bo på olika Airbnb och på det viset utforska vilket land vi ville flytta till.

Men ju mer vi tänkte på det så insåg vi att det inte skulle räcka i tid (vi hade tänkt avsätta 4 månader för det) och boendeformen lockade inte. Att byta säng typ varannan dag skulle nog inte våra kroppar uppskatta (vi har båda ryggar som behöver extra omvårdnad). Och att betala för Airbnb under 4 månader skulle bli dyrt. Det var då vi tänkte att en husbil kunde vara ett alternativ.

alfa romeo
Tanken var att den röda GTV skulle vara bilen vi gjorde Europa med. Men det blev inte så.

Varför bo i en husbil?

När vi väl tänkt tanken en gång på att köpa en husbil så var det ”kört”. Vi hade bestämt oss. Vi letade lösningar och landade i att vi ville vara skuldfria igen. Då bestämde vi oss för att flytta in i husbilen, alltså göra oss av med lägenheten och alla prylar.

Vi hade hyrt en husbil under två veckor sommaren 2017, det var den enda erfarenheten vi hade av husbilslivet. Men vi gick all-in ändå. Det går ju alltid att ta nya beslut!

Det var en massa andra anledningar till varför vi valde att flytta in i husbilen på heltid, har skrivit en hel del om det, se nedan inlägg.

Det var tre otroligt härliga år, med massor av utsikter och insikter. Nya vänner och nya platser. Och vi hittade ju vår plats i solen till slut, här i Portugal.

Jobb & skola

Vi jobbade båda två i VimleWebb efter att ha bott i husbilen i några månader. Rogers plan att ta tjänstledigt ändrades till en uppsägning istället. Han avslutade sin karriär som glasmästere för alltid.

När Roger tog över förvaltningskunderna kunde jag fokusera på nyproduktion och utveckling av befintliga sajter. Jag behövde inte längre jobba så långa dagar som tidigare. Dessutom sa vi nej till nya kunder, vi ville fokusera på de vi hade och känna att vi hade all tid i världen för dem.

Vi visste ju att vi inte skulle jobba i många år till, så att växla upp och anställa var inte aktuellt, vi ville hitta en balans i arbetet och det gjorde vi.

hur-kunna-jobba-resa-hela-tiden
En arrangerad bild Roger tog. Jag satt aldrig på stranden och jobbade. Men gärna utanför husbilen i solen.

Fritid

Vi arbetade på morgonen och hela kvällarna när mörkret kom, på dagarna utforskade vi omgivningarna och lät vardagen ta mycket tid! Balansen mellan arbete och fritid skiftade, vi hade ganska snart mer fritid än vad vi haft på länge.

Och det var inga problem alls att fylla den tiden med att göra ingenting, eller de vardagssysslor som behövdes. Vi lärde oss att göra en sak i taget. Att leva långsamt.

Men det var ju samtidigt en resa till nya platser, vi stod på många olika platser under de här åren och har sett och upplevt väldigt mycket.

Dessutom hängde vi gärna med vänner, spelade pingis, tog en promenad utmed havet, cyklade eller lagade mat ihop.

Boendet

Vi hade först en stor husbil som vi kallade FrankieBoy, då han var tillverkad av Frankia.

FrankieBoy, husbil

FrankieBoy var en fantastisk husbil på alla sätt, på översta bilden ser du vårt hem parkerat i Apelviken, Varberg.

Allt tekniskt om FrankieBoy

Här hittar du en massa inlägg om just FrankieBoy husbilen.

Sen bytte vi honom mot Vega, en van som var 2 meter kortare och lättare att förflytta sig med i små byar.

Vega, plåtis / van

Vi gillar ju att döpa våra bilar. Så plåtisen fick heta Vega. Det kändes som en riktigt bra grej att byta ner oss i storlek. Vega var mycket smidigare, lättare att köra och hon kom fram i princip överallt. Jag tyckte om Vega väldigt mycket. Också.

Allt tekniskt om Vega

Här hittar du en massa inlägg om Vega

Men att bo på heltid i en van var inte rätt för oss (inte mig i alla fall), det vet vi nu. Hon var suverän att ha när vi letade efter vårt hus och innan vi fick skaffat oss leasingbilen. Att då bara ha haft tillgång till FrankieBoy hade varit väldigt besvärligt. Och att sälja FrankieBoy härifrån Portugal hade nog inte varit lika lätt heller.

Om jag skulle bo i en husbil på heltid igen så skulle det inte bli en plåtis. Nu är det inte alls aktuellt, men det är en erfarenhet jag vill dela med mig av.

Något särskilt om husbilslivet

Det första vi reagerade på när vi började träffa andra husbilister var att det inte är brukligt att bjuda in till middag. Utan var och en tar med sig sin egen mat och så sätter en sig utanför bilen och äter tillsammans.

När en bor i husbil så gäller det också att ta med sig sin egen stol och sin egen kaffekopp när en ska fika hos grannen. Disken lämnas inte till någon annan. Och en använder aldrig någon annans husbilstoalett!

Det är en livsstil med stor frihet, en kan rulla vart som helst, i princip. Fricampingsreglerna varierar för varje land så det gäller att vara påläst. Det här gäller i Portugal vid fricamping.

Men det är också ett socialt liv, det är folk överallt. Visst kan en hitta en lugn plats och att välja att inte vara social. Men det är som regel, enligt oss i alla fall, personer omkring en hela tiden.

ställplats Silves
Här står vi parkerade i Silves, FrankieBoy är vid vita pilen till vänster.

Varför avsluta husbilslivet?

Anledningen till att vi avslutade husbilslivet var främst pandemin. Att vi blev så begränsade då rörelsefriheten försvann. Men också för att jag tröttnade på campingar och folk. Fricamping var härligt där så var möjligt, men jag är samtidigt bekväm och gillar ordning och reda.

Vi hade också fallit för Portugal så kändes lagom att avsluta resandet och börja leta boplats, det var då vi beslöt oss för att byta FrankieBoy mot Vega.

Här kan du läsa lite mer om tankar jag hade när vi växlade från heltid till deltid i husbil. Vi hade då hittat vårt nuvarande hus men inte fått nycklarna än.

Här kan du läsa om varför vi sålde Vega.

Vi hade tre fantastiska år med Europa som hemmaarena. Den långsamma livsstilen läkte mig efter de hektiska åren i Alingsås. Och det var husbilslivet som fick mig att inse att det var långsamt jag ville leva. Även om det numera är i ett hus. Vi lever långsamt och låter vardagen ta tid, något som jag känner är enormt viktigt för att jag ska må bra.

Här är en sida om husbilslivet, med länkar till olika kategorier för den typen av livsstil. Vill du veta mer om de där tre åren kan du nog hitta det mesta där, jag bloggade i princip varje dag då också. Du kan ju också gå via tidsarkivet och börja läsa i april 2018 och bläddra dig fram inlägg för inlägg.

Nu bor vi i Portugal, fick nycklarna för 2,5 år sedan till vårt hus och vi trivs så otroligt bra. Detta inlägg avslutar serien med var jag bott någonstans.

Alla bilder är arkivbilder.

Publicerat:

i:

,

30 svar till ”Heltid i husbil, 2018-2021”

 1. Profilbild för en vanlig man

  Kul att få läsa dina inlägg om hus och husbil.
  Häromdagen sa vår yngste son att: ”jag tycker vi skall köpa en husbil ihop till nästa sommar och dela på under sommarmånaderna”. Och visst känns det på något sätt befriande att slippa leta hotellrum. Men det är också en ”pryl” till som måste fungera och skötas, det kostar köra och underhålla och man skall ha den någonstans över vintern. Vissa drömmar är bäst som just drömmar. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra! Att ha en husbil som bara ska användas under 4 månader var aldrig ett alternativ för oss. Det är precis som du säger en pryl till som ska tas om hand och dessutom är det dyra grejer. Går att hyra husbilar, visst kostar det rätt mycket, men inte så mycket som att köpa 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster

  Modigt =)
  Och tänk så bra det blev! De flesta stannar i tankar och drömmar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst blev det! Vi lever ut våra drömmer, livet är till för det tycker vi.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Låter intressant, annorlunda, något jag inte testat, eller drömt om.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt annorlunda. Kul att ha gjort!

 4. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Wow … verkligen wow vilken härlig berättelse och så häftigt att verkligen följa sina drömmar. Riktigt spännande läsning. Att leva långsamt och låta dagarna ha sin tid måste vara helt underbart. Så mycket nu upplevt! Förstår det där med att tröttna på folk, tror det är naturligt med tiden.
  Skön läsning, återkommer ärna till inlägget och tar en länk i taget.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är bra på att göra det som lockar. Visst är det underbart att leva långsamt. Du är välkommen tillbaka 🙂

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Intressant att få tagit del av olika skeden i ditt liv. Vi tror nästan att vi följt er hela tiden i FrankieBoy eftersom vi började skriva blogg våren 2018.
  Själva känner vi att heltid i husbilen inte är något som lockar, ett par månader känns ok men vi vill nog gärna ha vår fasta plats att landa på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är glada vi gjorde de där åren i husbil, så mycket som landade rätt hos oss tack vare det. Men himla bra ni har insikten om vad som är rätt för er!

 6. Profilbild för Ingrid

  Din inlägg om husbilslivet kan säkert ge inspiration till den som eventuellt går i liknande tankar, men det måste vara skönt ändå när ni väl bestämt er och fick nycklarna till ert hus.
  Ha det fortsatt gott!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vet att vi inspirerade många under de åren vi bloggade om det livet. Vi är väldigt glada att vi nu bor här!

 7. Profilbild för Znogge

  Så intressant att få läsa om livet med husbil. Jag kan förstå att det var en upplevelse. Ja den där pandemin, när den kom ändrades premisserna för mycket så jag kan förstå att det var dags att tänka om då. Blev bra det med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var definitivt en upplevelse som vi är innerligt tacksamma för. Visst blev det bra!

 8. Profilbild för Madde

  Vilket härligt liv. Tyvärr kan jag inte jobba hemifrån 🙂 Annars hade jag nog försökt göra lite som du. Min man kan det, men får bara jobba hemifrån 49%

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet ett par personer som bor i husbil och jobbar i vården. De ambulerar runt på olika platser där behov finns.

 9. Profilbild för Mamma C

  Det är härligt när man lever ut sin dröm och den blir verklighet.
  Vi hade haft en dröm i många år om att flytta till Spanien. Först Gran Canaria eftersom vi vistades alltid där en månad om hösten. Men sedan 2012 hittade vi vårt ställe på fastlandet, Playa Flamenca. Som vi hyrde lägenhet ett par år innan vi köpte vårt lilla hus hösten 2016. Flyttade hit 2018 permanent. Ångrar ingenting.
  Ha en fin torsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det härligt att följa sina drömmar, det är vi rätt bra på. Se där, ni har ju också följt drömmen!

 10. Profilbild för Marianne

  Att bo i husbil på heltid blev bra för er, det är nog en dröm många har, att ha frihet att resa runt och besöka många fina platser, samla fina minnen och vänner.

  Jag har funderat på semester i husbil i några år, men i år när de kommer i långa köer, kör på småvägar där det knappt finns plats för möten, står med några meters mellanrum på ställplatser och kör ut i naturen hur som helst har jag ändrat åsikt. Åren då ni levde i husbilen var nog rätt tid för husbilsliv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blev det verkligen! Det har verkligen blivit en riktig boom med husbil. De finns precis överallt ..

 11. Profilbild för Paula Merio

  Jag tycker man ska skatta sig lycklig om man får och tar möjligheten att testa olika sätt att leva, om man dessutom som ni kan göra det i olika länder och miljöer är det ju toppen. Min egen erfarenhet är mycket mindre, men från att ha jobbat otroligt hårt på bank och i företag så ville jag o exet hitta en egen verksamhet. Det blev värdshus och vandrarhem, minizoo och danskvällar, ja jisses, det var som att vända på en hand. Tyvärr blev min hälsa ändå sämre fast vi hade så roligt, så efter två år fick vi låsa dörren till den underbara tillvaron. Ändå är jag glad att vi tog chansen. Kul att höra om hur ni resonerat och genomfört er livsresa tillsammans. Och kanske har ni flyttat för sista gången, vem vet?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att ni provade! Jag har också velat ha ett pensionat eller hotell, men den drömmen har jag gett upp, nu är jag inte intresserad av det längre. Ja vem vet?!

 12. Profilbild för Micke

  Intressant läsning och riktigt spännande.

  Husbil har jag ju funderat på, hade ju en sådan där Wolksvagen buss från 70-talet en tid men det blev inget av med det då innan vi sålde den. (Eller om vi skrotade den, minns inte riktigt)
  Men nån gång skulle jag vilja prova på det livet.

  Ha det nu fint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Många som rullar runt i gamla VW bussar som de gjort om till bostadsvan. Hoppas du ser till att prova, det är en upplevelse!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Coolt ändå att ha bott så länge i två olika husbilar 😀 Men jag kan tänka mig att besvärliga ryggar behöver mer rörelsefrihet och att det är väldigt skönt att nu bo i ett hus med tillgång till trädgård med massor av odlingsmöjligheter och inte minst en pool 😀
  Tack för en trevlig serie livsberättelser!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillade den lilla bo-serien! Nu har vi det grymt bra, verkligen!

 14. Profilbild för Susjos

  Så spännande att leva och bo i husbil så länge, tänk så mycket ni har sett och upplevt! Vore kul att prova på att hyra husbil någon gång.
  Å så härligt att ni hittat huset i Portugal nu 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har verkligen varit tre fantastiska år. Kan absolut rekommendera att prova på husbilslivet, men undvik juli och augusti 🙂

 15. Profilbild för Matilda

  För mig som är ny läsare på din blogg var det fint att få en liten summering och få en fin bakgrundsberättelse till hur ni landade där ni är idag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du uppskattade de inläggen Matilda!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.