Ledigt – fem frågor

Denna veckas fredagsfrågor från Elisamatilda handlar om ledighet. Något jag tycker jag har väldigt gott om numera.

Jag har ju medvetet tagit beslut för att ha mer ledigt. Att ha mycket utrymme för egna val. Och det här är ju sista sommaren som jag arbetar, då vi går i förtidspension till årsskiftet.

Nu har vi inte några fasta semesterveckor utan finns tillgängliga hela tiden. Men vi har inte alls samma arbetsbelastning under sommarmånaderna och dessutom är ju hela företaget under avveckling sakta men säkert. Så jag har mycket ledigt nu!

Vad gör du när du är som mest lat om sommaren?

Sover middag och läser. Det är något vi gör varje dag då vi är uppe ganska sent på kvällarna och liksom väntar på att utetemperaturen ska bli kallare än vad det är inne. Då öppnar vi alla fönster innan vi kryper ner i sängen. Och eftersom det ofta blir efter midnatt så blir det även en rutin att sova en timme eller två efter lunch.

Det är underbart att ta en svalkande utedusch och sen krypa ner under tunna täcket, takfläkten på och ligga och läsa tills boken faller i ansiktet. Sover tills någon av oss vaknar av sig själv och då blir det eftermiddagskaffe!

Om det är att var lat vet jag kanske inte, för det är också en nödvändighet att vila i värmen vi har här och nyttja de svalare timmarna till olika aktiviteter.

Hur spenderar du en aktiv sommardag?

Jag är mer aktiv på vår, vinter och höst här i Portugal. Eftersom vi här i inlandet har riktigt varma somrar med temperaturer på 35-40 grader så blir det så naturligt. Men mornar och förmiddagar är jag aktiv med olika saker, oftast arbete i trädgården eller fotografering, sen blir det lugnare tempo allt eftersom värmen stiger under dagen.

Vad väntar du med tills september kommer?

Att plantera mer i odlingsbäddarna. Nästa odlingssäsong drar igång i september.

Vad har du ännu inte gjort som du brukar på sommaren?

Badat i havet. Det är så mycket arbete med vår pool så det har inte blivit en dag vid havet i år än.

Får se när det blir, här är ju sommaren lång. Nu är det för mycket folk vid havet för att jag ska trivas. Så det är något jag kan skriva under rubriken ovan också, jag väntar nog med det till september när det är mindre människor på stränderna.

Hur är dina sommarkänslor just nu?

Starka. Älskar vår sommar här. Värmen kan så klart vara jobbig när det är varmare än kroppen. Men vår låga luftfuktighet gör det inte olidligt.

Klimatet här gör att jag inte känner någon ångest över att sommaren ska ta slut, den pågår länge till och sen kommer den sköna hösten, milda vintern och rätt var det är så kommer den ljuvliga våren igen.

Älskar sommaren! I Sverige gällde det att utnyttja tiden av värme och ljusa dagar så sommaren blev ganska kravfylld. Men inte här, nu njuter jag av alla dagar, vare sig de är lediga eller inte.

Publicerat:

i:

20 svar till ”Ledigt – fem frågor”

 1. Profilbild för Tove

  Tittar in till dig en liten sväng så där – och hamnar i svar – där det där med att frigöra tid och att gå i förtidspension är helt enkelt det bästa. Min egen tid är nu uppe i 8 år
  och än blir jag glad o rusigt när jag tänker på att jag har det så.
  Ser att du skriver mycket och något har jag fått med bakåt – bland annat om döden som jag läste för ett tag sedan – men lämnade då ingen kommentar. Döden är en del av livet … och det är ju det enda säkra vi vet. Du är ju ”dödsnära” sa en god vän och menade då inte att jag var nära döden , men hade den i livet. Tack för det inlägget Anna.
  Vi ses i morgon i pusslets världen!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen se där, välkommen så där lite emellan lördagarna 🙂 Vad härligt att höra att du fortfarande njuter av din fria tid. Vad fint med ordet dödsnära, det tar jag med mig. Kram

 2. Profilbild för Mamma C

  Jag älskar min lediga tid som jag har nu. Man kan göra vad man vill, när man vill.
  Precis som du skrev om sommaren när den man bodde i Sverige, var det bråttom, bråttom för att man skulle hinna med allt på den korta tiden.
  Nu har man sommar nästan året runt och känner ingen press alls längre.
  Jag har bara badat en gång i havet i år. Beror på att vi skaffat hund med. Men det är inget att skylla på. Man kan ju faktiskt bada året runt om man vill. Men det är skönast nu i vattnet.
  Ha en fin fredag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, nu njuter vi istället mest hela tiden, både du och jag 🙂 Tack detsamma!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  gillar sommarkvällar, ljust, sitta på altanen… hösten är favoriten 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är fina sommarkvällar i Sverige verkligen! Jag gillar också hösten.

 4. Profilbild för Ingrid

  Så härligt att du trivs och njuter av den portugisiska sommaren!
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är härligt att vara så tillfreds på en plats. Detsamma!

 5. Profilbild för Paula Merio

  Du har verkligen hamnat på rätt ställe i tillvaron. Jag läste igår att man väntar över 40 graders värme i stora delar av södra Europa, jag skulle få panik! Jag tror man helt enkelt har olika förutsättningar, ni vädurar verkar gilla värme medan skorpion-jag gillar hög klar kall luft. Men att ligga i hängmattan o slumra låter skönt, och jag är också nattsuddare men väljer att sova länge på mornarna. Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen. Vi har inte haft så varmt den här gången, idag har det varit riktigt svalt faktiskt. Knappt 33 grader som varmast. Jag gillar inte värmen i Sverige, den är för fuktig. Och så har jag ju så klart vant mig vid värmen numera. Detsamma!

 6. Profilbild för A ROOM OF MY OWN

  om luftfuktigheten är låg tolererar jag högre värme. sommaren 2018 fick jag lätt panik av värmen och att det inte regnade på så lång tid. Har inte varit i Portugal men et verkar vara ett intressant land

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var vidrig värme i Sverige 2018. Då bodde vi i en husbil och höll på att förgås. Här är det helt annan värme. Vi gillar verkligen Portugal!

 7. Profilbild för Violen
  Violen

  Skönt att kunna styra sin tid och trappa ner i lagom takt. En rejäl siesta låter underbart, först sova och sedan eftermiddagskaffe. Då är man redo att möta resten av dagen.
  Sommaren är skön men jag har hösten som favoritårstid.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så är det, så nu ska jag ta tag i resten av dagen och börjar med att vattna. Du med, ha det gott!

 8. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Så klokt attha mindre måsten, det ska jag eftersträva.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad om jag kan inspirera till det! 🙂

 9. Profilbild för Susjos

  Skönt att få ha en lååång sommar! Visst är den lite kort här i Sverige, och man vill hinna göra så mycket! Så ljuvligt det låter med sena kvällar och en lång siesta på dagen då det är som varmast!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har hittat en skön puls och kan därför njuta av värmen också. Detsamma!

 10. Profilbild för Marianne

  Som pensionär är jag ledig mest hela tiden, men är så otroligt dålig på att ta det lugnt och slappa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du övar på det i alla fall, det har jag förstått av dina inlägg. En kan inte vara bra på allt!

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.