förtidspensionär

Förtidspension gäller för oss från årsskiftet!

Beslutet är taget att vi går i förtidspension. Vi slutar jobba den sista december i år. Det är dags att bli förtidspensionärer minsann!

Självfallet har vi meddelat alla våra kunder via personliga telefonsamtal, där vi pratat om hur det påverkar dem. Vi har hänvisat till en byrå i Stockholm samt till vår utvecklare, beroende på vad det är för sajter de har.

Eftersom vi tog beslutet redan i oktober 2022 på vårt styrelsemöte så har vi kunnat planera det här noga. Företaget kommer att läggas ner, inte säljas.

Exakt 300 webbprojekt

Jag har varit projektledare och/eller byggt 300 webbprojekt sedan 2008 då jag startade VimleWebbs verksamhet. Det är en fin siffra som jag nu rundar av karriären med!

Och då räknar jag ju inte alla mina egna sajter så klart och inte heller alla de jag varit konsult för, som någon annan ursprungligen byggt.

Gjort skillnad

Känner att jag har gjort skillnad med mitt företag och med mina kundrelationer. Jag har med min bakgrund som inköpare och min strukturförmåga kunnat hjälpa kunder med bra mycket mer än webben. Har till och med påverkat hur de paketerat sina tjänster och vad de ska arbeta med internt för att få bättre lönsamhet.

Du är en klok kvinna och du har gjort stort avtryck hos mig, säkert hos alla dina kunder.

En av mina underbara kunder sa så här när jag meddelade att vi lägger ner företaget.

Jag har också utbildat en hel del i WordPress (plattformen jag jobbat med i många år). En del privatpersoner, flera webbansvariga på företag samt både elever och lärare på Högskolan i Borås under ett antal år.

Här kan du läsa mer om vad vi arbetar med

Varför gå i förtidspension?

Det är så klart den första frågan vi får när vi berättar om vårt val. För att vi vill och vi kan. Det borde egentligen vara det enda svaret, men lite djupare vill jag ändå skriva. Om inte annat för mitt egna minnes skull.

Det var planerat

Jag har alltid haft många fritidsintressen. Att arbeta med webb var ett fritidsintresse som sedan blev en verksamhet och inkomstkälla. Målet med mitt företagande var främst att få styra mig själv och min tid, men också att kunna gå i förtidspension vid 55-års ålder.

Nu blir jag närmare 57 innan den första förtidspensionen betalas ut, men det är en medveten ändring i planen.

Inte roligt längre

Tre faktorer som varit viktiga i mitt företagande. Mitt jobb ska vara roligt, utvecklande och lönsamt. Enstaka projekt och kunder ska åtminstone uppfylla två av faktorerna för att jag ens skulle ta mig an projektet.

Det är inte kul längre och jag är därmed inte heller mottaglig för att utvecklas i min yrkesroll. Att det är bara är lönsamt räcker inte som drivkraft för mig.

För kundernas skull

Jag och Roger har sakta men säkert minskat vår arbetstid de senaste åren. Medvetet. Vi har inte tagit oss an nya kunder på flera år. Att kunna säga nej har varit viktigt för oss.

Vi ger inte längre kunderna vad de behöver eller har rätt att förvänta sig. Jag vill vara top-notch i mitt utförande och nu är jag inte det längre. Det är dags att sluta. Och det är dags för kunderna att få nya input och utvecklas vidare på webben, där det ständigt händer grejer.

Ny era med AI

Vi tycker det är lämpligt att hoppa av nu, för en ny era med AI har startat och jag har inte intresset av att sätta mig in i hur det skulle påverka och kanske förändra vår verksamhet.

Intresset för det digitala finns kvar, dock inte så starkt som tidigare. Så jag är lite nyfiken på utvecklingen inom AI.

Ekonomisk möjlighet med förtidspension

Jag började redan som 24-åring att spara till förtidspension eftersom jag tidigt visste att jag ville gå i pension vid 55. Livet är så mycket mer än lönearbete.

När vi slutar jobba kommer vi faktiskt att ha något högre inkomst än vad vi haft de senaste åren. Våra egna och våra arbetsgivares inbetalningar till tjänstepensioner är anledningen till det.

Vi har alltid varit bra på att ha koll på våra utgifter, det kommer vi fortsätta med så klart, det är viktigt att ha kunskap om det för att kunna ta alla de beslut vi tar.

inlägg om våra löner och fastighetsaffärer

inlägg om tankar kring pensionen augusti 2020

Vårt liv i Portugal skapar också förutsättningen rent ekonomiskt.

inlägg om våra utgifter i Portugal

Vad ska vi göra istället?

Vi kommer inte börja spela boule, golf eller dricka mer alkohol. Det är den vanliga uppfattningen folk har av livet med förtidspension i värmen.

Vi kommer fortsätta leva enkelt med stor frihet

Vi har många projekt kvar på vår tomt samt att trädgård och odling ska tas om hand, så sysselsättning har vi inga som helst problem med.

Dessutom har vi redan i takt med att arbetet i företaget tagit mindre tid i anspråk utökat våra intressen. Som alla de olika kreativa sysslorna jag har till exempel. Och när Roger har ett garage kommer det bli bilmeckande igen, något han längtar efter.

Vi vill fortsätta att resa, kunna lämna datorerna hemma och bara njuta av de platser vi besöker utan att vara tillgängliga för kunder.

Jag vill gärna jobba ideellt och har redan kontakt med en organisation där jag kanske kan få bidra med tid och min webbkompetens till att börja med.

Jag tror jag skulle kunna göra denna listan hur lång som helst. Vi kommer definitivt inte bli sysslolösa. Vi är inte den typen av personer. Om vi får tråkigt eller inte har något att göra så kommer vi ta beslut som ändrar på det. Det är så vi lever vårt liv.

Äntligen förtidspension

Att ha drivits av en målsättning under mer än 30 år och nu kunna nå målet enligt (reviderad) plan, det är en ljuvlig känsla! Tacksamheten är enorm till alla våra trogna kunder och till de som trodde på mig (en tant i medelåldern) när jag startade verksamheten i en väldigt ung och mansdominerad bransch 2008.

Jag har haft roligt, jag har utvecklats (både privat och i yrkesrollen) och jag har drivit en lönsam verksamhet i 15 år (varav 11 år som aktiebolag). Men nu vill jag ha roligt och utvecklas på andra områden.

Vid årsskiftet går livet in i en ny spännande fas och det känns underbart att kunna gå i förtidspension!

Publicerat:

i:

,

46 svar till ”Förtidspension gäller för oss från årsskiftet!”

 1. Profilbild för Åke

  Men så roligt för er. Jag gratulerar er som kunnat göra så. Nästa månad har jag gjort 48 år som arbetande… och då många gånger haft flera jobb samtidigt. Jag kanske måste sluta med så jag hinner med allt jag vill göra 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det känns så bra och vi är väldigt glada att kunna göra detta.

 2. Profilbild för Madde

  Men så roligt 🙂 Livet är så skört så har man möjlighet att kunna gå i pension tidigare så är det ju bara bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen härligt! Så är det.

 3. Profilbild för LillaSyster

  Grattis! Fina ord från din kund.
  Förstår att det är välplanerat och känns härligt!
  Nu får du ännu mer tid att hänga med Semlan och dina odlingar♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Lång planering ligger definitivt bakom, ja mer tid för spontana saker också.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  att sluta när det inte längre är roligt låter lyxigt, men spela boule, golf eller dricka alkohol gör ingen av våra pensionärsvänner… 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt klart lyxigt. Det är många som inte lever upp till den vanliga uppfattningen 🙂

 5. Profilbild för Veiken

  Så klokt av er att lägga av och ha möjlighet till det när det finns så mycket annat som kallar.
  Det är bara att önska lycka till med ert nya liv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket!

 6. Profilbild för Anders Arlborg

  Bra jobbat i tanke och förmåga att ha mycket ”input” i huvudet.
  Ha en fin sommar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, detsamma!

 7. Profilbild för Ulla

  Grattis! Så härligt och visst ska man njuta av livet när man kan. Det består ju inte bara av jobb. Härliga bilder som du illustrerat inlägget med. Ha det så gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Känns grymt bra. Detsamma!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Grattis till ett riktigt bra beslut! Vi är övertygade om att ni absolut inte kommer att ha några sysselsättningsproblem! Själva är vi glada över att få ha det så här bra just nu (även om vi spelar en del golf😂). Det är en otrolig lyx att helt kunna råda över sin tid och just nu känns det som om vår enda önskan är att få vara hyfsat friska och fortsatt nyfikna på livet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst gäller det att få vara fortsatt hyfsat friska och vara nyfikna på livet, det önskar vi oss (och er!) också.

 9. Profilbild för Sol Sanna
  Sol Sanna

  Vad underbart!
  Jag blir så otroligt imponerad, och inspirerad, av människor som jobbar mot sina mål och lever ut sina drömmar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, glad att vi kan inspirera 🙂

 10. Profilbild för Hannas krypin

  Men så bra att kunna göra slag i saken vad gäller en gammal dröm att kunna gå i förtidspension. Att sluta när man är på topp och när man själv vill är det inte alla som kan. Jag tror inte att ni kommer bli sysslolösa, det låter inte så. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Med planering, envishet och målvetenhet så tror jag att de allra flesta kan skapa förutsättningar för att uppleva sina drömmar. Nej sysslolösa är inte vår grej 🙂

 11. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Säger GRATTIS! Vet ju att det var på gång och att det nu blir verklighet är toppen.
  Sysslolösa blir ni aldrig, det blir man inte som pensionär om man har intressen och det har ju ni.
  Grattis än en gång ni båda!
  Söndagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Varmaste tack! Regnkram minsann!

 12. Profilbild för Marianne

  Grattis även från mej. Livet består av så mycket mer än arbetet och att kunna njuta av och odla sina intressen det på heltid är det många inte orkar med efter pensionen, så kan en så varför inte gå i förtid?
  Jag gick två år i förtid, det är svårt att hitta något att hyra året runt här så jag vågade inte släppa chansen när jag fick nys om lägenheten.

  Men det är hemskt vilka fördomar det finns – golf, boule och alkohol! haha

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Precis så resonerar vi. Hör alldeles för ofta om de som inte får uppleva sin pension och bara knegat på hela livet. Toppen du fick chansen om lägenheten och att du trivs med ditt pensionärsliv.

 13. Profilbild för Ingrid

  Grattis till ett klokt beslut! Det kommer säkert att bli jättebra. Och med den kunskap du besitter, kan du säkert få ett och annat konsultuppdrag om du skulle få lust.
  Själv gick jag i pension vid 62 år ålder och det var för att få några fina år tillsammans med Åke som var 13 äldre än jag och som inte mådde bra av att gå ensam hemma när han la av med jordbruket.
  Ha en fin söndag!
  Kram, Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst kan jag få konsultuppdrag om jag skulle få lust. Vad bra du kunde gå lite tidigare så du fick mer tid med Åke! Tack detsamma Ingrid!

 14. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  När vi flyttade hit till Gotland var jag 58 och Rolle 63 och vi trodde att vi då skulle lägga ner vår firma som vi haft sen slutet på sextiotalet. Men…eftersom vi höll på med lite udda saker så vägrade våra kunder att acceptera det, så vi var tvungna att fortsätta ett antal år till.
  Än idag måste vi hjälpa folk per telefon som håller på med klassiska bilar när det gäller förgasare och tändning. Vi sålde och var specialister på speciella reservdelar till veteran-, rally-. sport- och racingbilar och det var vi kanske 3 firmor i hela Sverige som gjorde.
  Vi höll t.o.m. på till över normal pensionsålder, men vi kunde ta det exceptionellt lugnt. Vi åkte t.ex. och badade och hade mobilen med och hade dom tagit sig till Gotland för att få hjälp så fick dom boka in sig. Mycket lugnt och trevligt!
  Det hela slutade dock med att en kille som hade haft 3 Mekonomen-butiker och gått i väggen köpte vår firma som han skulle driva för sitt eget höga nöjes skull. Så vi fick t.o.m. bra betalt för den och vårt lager!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir väldigt nyfiken på er firma, vill du berätta vad ni hette? Roger är ju en bilfantast och han kanske har läst om er eller rent av varit i kontakt med er 🙂 Perfekt avslut blev det ju för er och att ni fick lite extra kosing.

 15. Profilbild för Carita

  Jag går också i de här tankarna, att kunna ta förtidspension. Måste kolla när jag kan få den, tror det är i juli i år, men så fort fattar jag inte beslutet. Behöver räkna ut hur jag ska klara mig på min pension, då jag bor ensam. Deltidspension är också en lösning, att jag fortsätter jobba lite men inte så vansinnigt mycket som nu.
  Intressant läsning var detta hos dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så klart en annan situation för dig som bor ensam. Vet inte hur levnadskostnaderna ser ut i Finland heller. Kul att du kikar på hur du ska kunna njuta mer av livet. Bra du tyckte det var intressant att läsa om vårt beslut.

 16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Med ett så genomtänkt och välplanerat beslut kan det inte bli annat än bra 😀 När man själv har tagit det beslutet och inte har tvingats av yttre omständigheter så känns det så klart helt rätt. Ett grattis kanske är lite tidigt nu men jag skickar ändå med ett stort grattis till att beslutet är taget och att datum är bestämt 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att få vara friska och kunna gå i förtidspension är vi väldigt glada för. Tack!

 17. Profilbild för Micke

  Underbart att ha tagit det beslutet, så sant, är det inte roligt längre så är det ju inte så bra att fortsätta om man inte måste.
  Jag gratulerar och önskar er lycka till med pensionärslivet. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns fantastiskt bra! Tack!

 18. Profilbild för Ajli

  Stort grattis! Jag önskar att jag hade fattat en önskan om förtidspension tidigt också, nu är det väl kanske inte lika enkelt för mig att ”hinna” det. ROLIGT ska jag försöka ha ändå. Men du inspirerar verkligen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Med målmedvetenhet, envishet och en plan så kan du kanske ”hinna”. Det handlar ju ofta om att se över sina utgifter. Kul att kunna inspirera!

 19. Profilbild för znogge

  Grattis till ert genomtänkta och välplanerade beslut och steg i tillvaron. Det kommer säkert att bli hur bra som helst tänker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det tror jag också 🙂

 20. Profilbild för Susjos

  Så fantastiskt det låter! Stort Grattis! Jag är övertygad om att ni inte blir sysslolösa när ni inte arbetar längre.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen fantastiskt, och tack, det blir andra typer av sysselsättning bara 🙂 Detsamma!

 21. Profilbild för Paula Merio

  Det låter toppen! Har man planerat väl och inte råkat ut för några större oförutsedda händelser under årens lopp är det bara att gratulera. Ni är så värda det!

 22. Profilbild för Lillan Kind

  Det här inlägget är så otroligt inspirerande, och jag är så glad för eran skull! Det här att läsa om människor som följer sina drömmar och förändrar sina liv, utan en massa rädsla och våndor är så upplyftande. Jag skulle aldrig komma på tanken att ifrågasätta erat beslut, och jag förstår precis hur du resonerar. Så jag funderar nu på hur möjligheten ser ut för oss att göra detsamma om några år – trots att jag i nuläget har påbörjat diverse projekt. Personligen har jag så många fritidsintressen att dom räcker till att fylla all min vakna tid, och därtill har man ju livets nödtorft att sköta. Våra arbetsgivare har betalat in en hel del till tjänstepensioner, så det är helt klart värt att kolla upp 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du känner så! Bra att ta reda på sina egna förutsättningar, så mycket lättare att ta beslut då 🙂

 23. Profilbild för Kraka

  Det blir säkert bra. Man ska göra det som känns rätt och bra. Själv har jag aldrig haft ambitionen att sluta jobba tidigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir nog jättebra!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.