Några lärdomar från vårodlingen

Det är nu tredje våren som jag odlar här i Alentejo i Portugal. Och jag lär mig mer och mer så klart. Så några lärdomar berättar jag om idag.

Pluggplantor är kanonbra

Jag har skrivit ett helt inlägg om varför jag numera använder pluggplantor. Mitt intresse för att driva upp från frö får stå tillbaka, pluggplantor is da shit i detta klimatet.

Potatisen Amandine

I höst ska jag igen köpa Amandinepotatis i mataffären, lägga in hela påsen i servicehuset och sedan sätta den i jorden i januari/februari. Då kan jag skörda finfina potatisar i april, men jag kan också låta dem stå kvar till maj om jag vill. Vädret avgör. Det blev en lyckad skörd i år när jag gjorde så här. Vi skippar att odla potatis på hösten, de smakar inte lika mycket.

Tomater i mars

I år har jag köpt tomatplantor både i mars och april. Alla växer på bra. Men de jag köpte i mars och vårdade ömt i vitrinskåpet i en månad innan de planterades ut ser starkast ut. Eftersom det får plats 72 krukor i vitrinskåpet så kan jag ha hela tomatbeståndet där under en månad innan de åker ut i sålådorna.

Täckodling inte bra

Vad gäller bevattning är ju täckodling bra, då det behåller fukten lite längre i jorden. Men eftersom vi har upphöjda bäddar så torkar jorden ut ganska fort ändå av sol och varma vindar.

Täcket (jag har använt sågspån) gör att ytlagret är fuktigt länge, så där samlas ohyran, typ gråsuggor, som äter på plantorna. I lådor utan täck är problemet mindre.

Plantstöd behövs

Jag behöver få till fler plantstöd till nästa vår. I två sålådor har jag höga träbågar där jag fäster tråd för tomater att klättra på. Men de flesta tomaterna är busktomater, så det krävs annat stöd.

Gurkplantorna behöver också ha något att klättra på, för om de blir liggande på jorden äts de upp av de små grå djuren. Jag har använt olika lösningar, av material vi har här hemma, men jag behöver nog få till en mer permanent lösning. Det får bli ett vinterprojekt att fundera på.

Droppbevattning nog bra men..

Vi har droppbevattning på träd och bärbuskar i köksträdgården, funkar jättebra. Men i sålådorna skippar jag det.

Jag tror det är jättebra, det går åt mindre vatten i alla fall. Men med upphöjda lådor skulle det behöva byggas in slangar i marken som sedan leder vattnet upp i varje låda. Vi har 20 st. sålådor och det jobbet skulle i så fall helst gjorts när lådorna byggdes.

I två av lådorna har vi provat med bevattning, men eftersom jag ändå vattnar manuellt i alla andra lådor så tog jag bort slangarna. Det gör varken till eller från att ha två av tjugo lådor med droppbevattning.

En annan aspekt är att med droppbevattning så blir jorden som inte blir blöt i sålådan en attraktiv plats för myror.

Alla sålådor kommer jag att fortsätta vattna manuellt då jag samtidigt kollar till plantorna och ser utvecklingen.

Och jordgubbar blir det inte odlat mer här, som jag redan bloggat om.

Bilden är koriander, vi har koriander nästan året om.

Publicerat:

i:

18 svar till ”Några lärdomar från vårodlingen”

 1. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag är glad att du och Roger finns! Nu kan jag ”odla” via er, allt det där roliga som jag saknar. Jag kan inte säga annat, jag känner saknad, men man ska ju ha ytor och det har jag inte. Nu ser jag till att allt jag har överlever gott istället. Under tiden är jag med bland era lådor och gluttar via dig! Lycka till med allt det trevliga och allt skördande.
  Odlarkram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du vill glutta på mina odlingar Karin, att jag kan stilla din saknad lite grann i alla fall. Visst är det underbart att odla, men det krävs ju både tid och plats. Så även om lusten finns så går det inte alltid. Morgonkram!

 2. Profilbild för Znogge

  Övning ger färdighet och du får hela tiden nya insikter i odlandet och vad som fungerar bäst. Själv har jag fått lära mig att när det gäller potatis ska man alltid använda sig av sättpotatis och inte vanlig från affären. Den kan tydligen ge sjukdomar men om det stämmer låter jag vara osagt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut och det är ju en del av tjusningen med att odla tycker jag. Potatisen från sättpotatisen här är inte så god tycker jag. Och det gick ju alldeles utmärkt med Amandinepotatisen från affären förra året så hoppas det funkar fint igen.

 3. Profilbild för Marianne

  Du lär av erfarenheter och får mycket gott att skörda, droppbevattning kan vara bra om den ska vara borta ett par dagar, men för övrigt tycker jag slang eller kanna är bra just för det du skriver, att samtidigt hålla koll på växterna
  Att odla sitt eget gröna är något jag skulle vilja göra, men det finns inte så mycket plats här hos mej, så jag håller mej till blommor, några tomatplantor och några få kryddor. Hos Stefan kommer det zuccini, tomater och jag hoppas det blir druvor på plantan jag köpte till honom förra året.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja om en har en timer på droppbevattningen så kan det ju vara bra när en är bortrest. Men här är det manuellt 🙂 Jag kan skörda årets första aubergine den här veckan, det är lyxigt! Tomaterna är fortfarande gröna, och nu är det inte så jättevarmt så det dröjer nog nån vecka till minst.

 4. Profilbild för Anita

  Älskar att läsa om dina odlingar. Hoppas du kommer att skriva mycket om dom 🙂
  Dina tomatplantor ser fantastiska ut. Mina står på vänt och kommer att planteras ut en vecka in i juni. Väntade alltid förr på järnnätterna men dom har försvunnit på senare år.

  När det gäller potatis så har vi en favorit som heter Cherie, en röd potatis. I år fick jag också några sättpotatisar av en ny sort när jag var på trädgårdsmässan, från en trädgårdsförening jag är med i. Den heter Marabel ska tydligen vara helt fri från alla typer av sjukdomar typ potaiskräfta, bladmögel etc. som är ett gissel och som kan sprida sig till tomaterna. Ska bli spännande att se hur Marabel smakar. Själv köper jag bara certifierat utsäde, törs inte köpta från affären p.g.a. eventuella sjukdomar men det fungerar säkert bra det också.

  Läste också om era pensionsplaner och vill därför säga grattis till dom!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag försöker skriva lite blandat, men lite här och där kommer odlingen med också 🙂 Tomatplanterna är enorma och det finns massor av gröna tomater på dem. Kul med lite nya potatissorter. Har inte fått några sjukdomar på mina potatisar här. Tack!

 5. Profilbild för Ingrid

  Ju fler erfarenheter man får om odling, bättre resultat blir det. Vilka fantastiska tomatplantor du har. Jag fick en liten planta av Eva i lördags, få se om jag får någon tomat från den.
  Ha en glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen. Ja de är fina tomatplantorna, och mängder med tomater på dem. Hoppas du får tomater också.

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  gråsuggor föredrar gamla/döda växtdelar, om det finns… gör inte skada på etablerade växter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo de vi har här gör det 🙂 Det är inte samma sort som i Sverige.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så roligt att följa era odlarmödor när vi inte själva kan/vill odla något. Amadinepotatis är bara så gott, speciellt att dels och ugnsbaka med lite örter på….. Oj nu blev jag hungrig igen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ugnsbakad potatis är jättegott, nu blev jag sugen på det, får nog göra det i veckan! Tack för tips!

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Oj, vilka odlingar ni har och vilka massor av godsaker ni kan skörda 😀 Det är av misstagen man lär sig, sägs det, och nu verkar du ha klurat ut hur du inte ska göra och hur du ska göra för bästa resultat. Tydligen ska man inte bara följa alla råd utan själv experimentera. Jättekul att det blir så bra och ett stort lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har en del i sålådorna, underbart med egen skörd. En del har jag lärt mig och fler lärdomar lär det bli. Tack!

 9. Profilbild för Ajli

  vad härligt att få en sammanställning och läsa om dina odlingar. Amandinepotatis är jättegoda tycker jag, men har aldrig odlat en enda pära själv…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bara mina lärdomar inte en komplett sammanställning av vad jag odlar, visst är Amandinepotatis underbart gott!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.