nordpass

NordPass lösenordshanterare

I många år har vi använt 1Password för att hantera alla digitala lösenord. Men nu har vi istället gått över till NordPass! Läs detta inlägg om du inte använder en lösenordshanterare redan.

Att ha samma och enkla lösenord överallt, såsom Sommar!2023 eller Semlan&jAg är vansinnigt ur säkerhetssynpunkt. Olika lösenord för varje enskild tjänst och dessutom långa och säkra, tex X5sL5h#Rg7!X#T68KHaj eller SommarTomat4StolKudde är det som gäller. Det vet vi alla redan, så det är inget nytt. Det handlar ju om att förhindra datorer från att snabbt hacka fram lösenordet samt att det ska vara omöjligt att gissa.

Frågan är hur en ska göra, för det är ju inte möjligt att minnas alla de säkra lösenord en behöver använda. Det är där en lösenordshanterare är en suverän hjälp, där behöver en bara komma ihåg ett enda avancerat lösenord, alla andra finns säkert lagrade och lättillgängliga i tjänsten.

Här är en artikel hos Kjell & Co som beskriver hur viktigt det är med säkra lösenord

Lösenordstjänst

Vi har använd 1password, fram till nyligen då vi gick över till NordPass istället. Lastpass är en annan tjänst som är väl rekommenderad, men den har jag inte provat.

Vi tycker 1Password har fungerat bra, tills de bytte ut licensen från årsbaserad till månadsprenumeration. Jag undviker tjänster som ska ha betalt varje månad (bättre med en licenssumma vid köp), så vi har använt en äldre version av 1Password men den har inte varit optimal så det var dags att göra något åt det.

Roger köpte VPN på NordPass för att vi ska kunna se svensk Netflix härifrån Portugal och då såg han att de även erbjuder en lösenordshanterare, som dessutom är gratis, vilken han installerade. Han tyckte den var smidig och bra, och då ville jag också prova. Och jag tycker också den är riktigt bra, bättre än en avdankad version av 1Password! Självfallet är detta inget sponsrat inlägg, jag gör ju inte sådana, vill bara tipsa vidare när vi hittat något bra.

Den här rutan kommer upp när jag besöker en webbplats och loggar in. Bara att ”save” så finns lösenordet sparat i NordPass och det går smidigt att logga in nästa gång.

NordPass är gratis!

Alltså hur ofta ramlar en på en bra tjänst som är gratis? Det händer, som med Asana projektverktyget jag använt gratis i många år, till exempel. Risken finns att NordPass tar bort gratisvarianten, eller ändrar förutsättningarna, men det finns redan en pro-version som kostar några tior varje månad, så förhoppningsvis behåller de gratisvarianten som den är. Vi anser inte att vi behöver pro-versionen. Så det är med andra ord gratis att få hjälp att hantera alla våra lösenord. Perfekt!

Här kan du besöka NordPass webbplats för att läsa mer

Fördelar med NordPass:

 • samla alla lösenord på ett ställe
 • synkas snabbt och smidigt mellan enheterna en använder, för mig dator och telefon
 • kunna ha olika och riktigt säkra lösenord för alla tjänster utan att behöva minnas
 • finns ”säkra anteckningar” så en kan skriva in lösenord eller koder som inte är kopplat till en webbadress
 • kan lagra kreditkortsuppgifter för enklare onlineköp
 • finns en lösenordsgenererare så en inte behöver fundera ut lösenorden själv
 • finns tillägg till webbläsarna, så lösenorden lätt sparas och hämtas upp när en besöker en webbplats där en ska logga in
 • app till telefonen gör det enkelt att gå in och hämta lösenord om så krävs
 • det är gratis

Nackdelar finns det säkert. Jag tror att den största är att det är ett annat användningssätt än vad en är van vid, tröskeln kanske blir lite hög. Men det är värt att kliva över den tröskeln, det digitala livet blir så mycket säkrare, bättre och enklare med en lösenordshanterare.

Eftersom fördelarna är så enormt många så jag hoppas att du som inte använder dig av säkra lösenord eller drar dig för att ändra lösenord för att du inte minns dem, tar dig tiden att prova NordPass eller liknande tjänst.

Assi på översta bilden får illustrera att du kan sova lika gott som han om du har ordning på dina lösenord 🙂 Fler kattbilder var det i gårdagens inlägg ifall du missade det.

Publicerat:

i:

22 svar till ”NordPass lösenordshanterare”

 1. Profilbild för Madde

  Jag blir galen på alla lösenord och koder. Så mycket att hålla i huvudet så detta ska jag absolut gå in och kika på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra, det är så otroligt viktigt!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Nu har jag skrivit lösenord i en liten bok, kan bli osäker om jag är stressad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du använder riktigt säkra lösenord, att skriva av dem för hand kan ju lätt bli fel tänker jag.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   just för att jag har ganska säkra lösenord så kan jag inte minnas alla klumerurer 🙂

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Klumerurer är svåra att minnas 🙂

 3. Profilbild för Ingrid

  Jag använder Lastpass och har gjort det i många år. Det är gratis och fungerar alldeles utmärkt.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra Ingrid! Och bra du skriver om din erfarenhet av Lastpass, så fler kan prova den lösenordshanteraren istället om de vill.

 4. Profilbild för Marianne

  Vad smart, kikade lite på webbplatsen och ska försöka mej på att förstå, annars får sonen hjälpa mej nästa gång vi ses. Nu har jag lösenord i en bok, trots att jag vet att det inte är en bra lösning.
  Assi är så underbart fin, nästan så jag vill klappa på skärmen 🙂 han ser ut som en av mina kissar, jag blir alldeles tårögd, de gula är speciella och min Mizo var speciellt speciell, och värsta mammagrisen, fanns oftast i min närhet, skulle alltid upp och gosa så han dreglade, det är ju så katter gör när de trivs extra bra, han klättrade på mej när han tyckte det tog för lång tid att sätta mej. Han var den katt som tagit mest plats i hjärtat och som var svårast att hjälpa över gränsen till sin eviga vila.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad fint du berättar om Mizo! Blir så glad att läsa om relationen mellan djur och personer. Ja, kika du in och se om du greppar det, fråga sonen eller mig om du behöver stöd. Må gott!

 5. Profilbild för Mamma C

  Väldigt smart och bra. Ska kolla in på sidan.
  Tack för tipset.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vassego, hoppas du hittar en lösning som passar dig.

 6. Profilbild för Znogge

  Säkra lösenord är verkligen A och O och definitivt inte samma. Det är jätteviktigt att ha i åtanke och vi har ett system för detta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra ni har ett system!

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Något att tänka på men om jag känner mig själv rätt så kommer jag inte över den tröskeln. MItt fingeravtryck kan ju inte hackas (tror jag) och på de viktiga sidorna är det just det som gäller. Är man lat så är man 😀 Men tack för tipset. Man vet aldrig om jag kanske får för mig att kolla in det här så småningom.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ditt fingeravtryck är bra säkerhet!

 8. Profilbild för Susjos

  Alltså, hur fin är inte Assi! Så kul att du delar med dig av kissarna, och bra tips på lösenordshanterare…tål att tänkas på, verkligen!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Han är väldigt fin, en kopia av sin mor. Ja ta en titt på en lösning för lösenorden. Detsamma!

 9. Profilbild för Micke

  Jag är för paranoid för att våga använda sådana tjänster, men olika koder har jag till allt på internet och jag byter emellanåt.
  Förvarar alla koder på en säker plats.

  Men visst är det smidigt, om man inte är så paranoid som jag är. 😉

  Ha en underbar afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Var och en gör som en vill så klart. Huvudsaken är ju att en känner sig trygg med sitt system. Detsamma!

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Nästan så jag får ta fram skämskudden… Vi har tyvärr inte världens säkraste lösenord och mycket är variation på ett tema. Vi ska verkligen ta oss en titt på NordPass.
  Tack för en spark i baken så vi blir bättre på säkra lösenord.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas ni hittar ett sätt att bli bättre på att hantera era lösenord!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.