Nya rutiner vid förändringar

Det krävs inte så stora förändringar för att jag ska ändra mina rutiner. Och förändringar är viktiga för mig så det här är jag van vid.

Jag skaffar mig lätt rutiner, har nog inte behov av dem, utan snarare att det är strukturmänniskan i mig som automatiskt skapar dem. De är inte skrivna i sten så om något gör att jag inte kan följa rutinerna så spelar det ingen roll alls. Men de är liksom ändå där. Att följa. Om jag vill och kan.

När jag säger att det inte behöver vara stora förändringar så menar jag att det inte krävs en flytt eller ett nytt jobb. Vilket kanske är det en tänker på i första hand när en pratar om förändringar och visst skapar sådana stora förändringar nya rutiner även för mig.

Jag är beroende av förändringar och eftersom jag inte har några planer på att varken flytta eller byta jobb, vi går snart i förtidspension, så är jag glad att andra saker triggar till förändringar.

Några reflektioner kring det så här på morgonkvisten, för det är en stående rutin att blogga och läsa bloggar på morgonen.

Årstider

Här är årstiderna definitivt grund till ändrade rutiner.

Nu är det sommar och det innebär att vi öppnar och stänger fönsterluckorna beroende på var solen står och hur varmt det är. Något vi bara gör på sommaren är att ta en tupplur efter lunch. Vi lagar också all mat ute, spisen och ugnen i köket har vi inte använt på länge nu.

Årstiderna påverkar ju också hur mycket tid jag lägger i trädgården. Snart är det helt tomt i sålådorna och jag kommer sluta lägga tid på att vattna på kvällarna.

Kattfamiljen

Våra tre små pälsklingar har så klart ändrat mina rutiner. Både morgon och kväll. När jag vaknar på morgonen så kollar jag var de befinner sig. Oftast ligger de och sover på balkongen eller så sitter de på räcket och väntar. Först vid strax före 7 får de maten, oavsett om de gnäller eller jag vaknar tidigare. Innan jag ställer ner maten så pratar jag med dem litegrann.

I början hängde jag hela tiden vid fönstret när de åt, men numera lämnar jag dem i fred. Tittar till dem emellanåt så jag kan hämta faten när de hoppat ner. De sitter oftast kvar på taket till vattentankarna i morgonsolen så då pratar jag med dem lite till.

På kvällen så går jag ut på balkongen titt som tätt och kikar om de är där. Först när de dyker upp ställer jag ut mjukmaten till dem. Om de inte kommit innan solnedgången så ställer jag ut ett fat med extra torrfoder istället för mjukmat.

Mjukmaten på kvällen kommer jag sluta med. Men just nu är det en möjlighet att komma nära dem två gånger per dag vilket jag inte vill sluta med än. Häromdagen åt Assi en kattgodis ur min hand!

Poolen

Poolen är inte en liten förändring. Det har varit ett långt projekt som dessutom så klart kostat en hel del.

Och poolen skapar många nya rutiner. De som vi hittills har skapat är att jag ofta tar ett morgondopp när katterna fått sitt. Efter lunch blir det en liten simtur tillsammans innan vi går och sover middag. Det blir många fler bad under dagen, men de där två är numera rutin.

Varje vecka har vi en lista på saker som behöver göras för att poolen ska må så bra som möjligt. När vi kommit in i det arbetet ordentligt och rutinen sitter kommer jag berätta vad det innebär att ha en pool med salt.

Lite nya rutiner och förändringar tycker jag om, och rätt var det är så blir det några andra rutiner som tillkommer eller några befintliga faller ifrån. Mina rutiner är väldigt dynamiska! Har du mycket rutiner?

Publicerat:

i:

,

30 svar till ”Nya rutiner vid förändringar”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Japp, upp ur sängen och in i duschen och sedan kaffe. Men som du säger rutiner växlar mellan årstiderna. Just nu är det ju kolla i växthuset varje fm vad som kan skördas.
  Bra jobbat med tilliten till katterna. ♡
  Jag var uppe vid 04 idag då Busan krävde att få gå ut ( låser ju kattluckan om nätterna för att slippa gå upp och jaga ev intagna levande byten) Ha en bra onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du kan skörda massor, jag kämpar på med katterna. Ibland känns det som ett steg fram och två tillbaka, men det är ju just tjusningen med katter att de bestämmer! Förstår du stänger kattluckan på natten om hon har för vana att ta in bytena.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Laga mat ute påminner när jag var i Ryssland, i små byar i Kalevala. Stugorna hade stor ugn i stugan, och hade de använt det så skulle det ha dött i värmen… Så de hade sommarkök ute för matlagning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det, en vill inte ha mer värme inomhus när det är varmt ute. Och det är ju dessutom mysigt att stå ute och laga mat.

 3. Profilbild för Anita

  Jodå, jag är nog en rutinmänniska tror jag. Mår bra av rutiner men även av spontana infall som bryter rutinerna lite … men inte för mycket.
  Tänk så olika det är. Här har jag precis börjat skörda och din lådor är snart tomma. Har precis lagt in de första gurkorna (lägger in för ett år framåt plus att ge bort). De första tomaterna har precis börjat mogna och den första potatisen är upptagen. Men äpplena är en sen sort och dröjer till framåt slutet av augusti/september. God äppelskörd verkar det bli i år.
  Roligt att läsa om dina rutiner framför allt när det gäller katterna. Grattis till att Assi åt en kattgodis ur din hand.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att läsa hur du funkar med rutiner. Jag vill inte vattna i augusti (helst inte i juli heller men tomaterna hann inte färdigt innan) därför tömmer jag lådorna och ser fram emot vintersäsongen med kål och rotfrukter i bäddarna. Drar igång igen i september.

 4. Profilbild för Madde

  Tror man har lättare för förändringar om man har en bra rutin i vardagen. Vi alla behöver en struktur i våra liv för att må bra. Kanske är lite yrkesskadad då det kommer till detta, men tror inte vi är så olika 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Njae, jag har alltid haft lätt för förändringar, även när vi inte hade några rutiner alls med husbilen t.ex. Jag kan inte tala för vad alla behöver, bara för vad jag behöver 🙂

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Här har vi kanske inte ens funderat över rutiner, men visst är vi vanemänniskor, har rutiner eller vad man vill kalla det. Morgon- och frukostrutiner t ex. Samtidigt är det inga problem när de ändras.
  (Dock kom jag att tänka på en smått idiotisk rutin jag har haft hela mitt liv när jag äter äpple; betten ska ske på ett visst sätt så nåde den som tar ett bett på mitt äpple…)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju en gullig rutin med äpplet! Morgonrutiner är nog de vanligaste, eller vad tror du?

 6. Profilbild för Ulla

  Jo, jag är nog en rutinmänniska. Mår bra av att ha rutiner. Men jag kan rucka på dem ibland, jag följer dem inte slaviskt. Kanske har det med åldern att göra, jag är ju medelålders plus. 😀
  Åh, så roligt med katterna och att Assi tog en godis ur handen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du berättar om hur du funkar med rutiner! Ja det var en lyckostund med Assi!

 7. Profilbild för Mamma C

  Visst finns det rutiner i vardagen här hos mig med.
  Som att gå morgonpromenaden med Ixa, oftast ut med havet. Innan vi går tar jag alltid ett glas vatten och ett tuggummi och ger Ixa lite torrfoder så hon har något i sin mage, eftersom vi går en längre sträcka på morgonen.
  Sedan frukost, kaffe och datorhäng när vi är tillbaka.
  Ha en bra onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Dina morgonpromenader har jag förstått är en rutin. Tuggummit var kul! 🙂

 8. Profilbild för Marianne

  Så mysigt att Assi blivit så tam 🙂
  För mej är rutiner viktiga, jag kan bli stressad av förändringar, det har varit svårt att hitta och följa rutiner sen jag flyttade hit våren 20, det dyker ofta upp något som spolierar dagens rutin, då kommer klumpen i magen och stressen. Nu försöker jag hålla mej till vad jag planerat och säga nej när något oförutsett dyker upp.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ett steg fram i alla fall. Men det har inte hänt sen dess.. 🙂 Hoppas du hittar dina rutiner. Kram!

 9. Profilbild för Znogge

  Rutiner och rutiner… Inget är hugget i sten men jag uppskattar struktur så en del har jag. Nu när jag inte jobbar så blir det en annan typ av rutiner men eftersom förändring inte är något problem för mig så faller det liksom naturligt på plats.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är lite lösare boliner som gäller när en inte har fasta arbetstider tänker jag.

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Mitt liv består av rutiner men precis som för dig är mina rutiner föränderliga och anpassas efter livets skeenden och min lust till något nytt. Era rutiner låter trevliga och behagliga och ni lever ett liv som både ger er glädje och tillfredsställelse. Som det borde vara för alla helt enkelt. Men med de önskningar och förutsättningar som var och en strävar efter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så borde det vara för alla, utifrån sina egna önskningar och förutsättningar! Rutiner är sköna, men också föränderliga.

 11. Profilbild för Paula Merio

  Absolut har jag rutiner. Har man hund så är man tvungen att följa mat- och rastningsrutiner. Min morgonrutin däremot har dragit sig till att bli för lång, innan jag är klar är det nästan eftermiddag! Så där krävs lite ändring. Men det brådskar inte så mycket, det är sommar och kvällarna är ännu ljusa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mat och sovklockan finns inte bara hos Skalman 🙂 Morgonrutinerna kan lätt dra iväg här också, dock inte till eftermiddagen.

 12. Profilbild för Paula Merio

  Glömde skriva att jag gläds åt framstegen med kissarna! Att få deras förtroende är värt mödan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt, jag gläds också!

 13. Profilbild för Susjos

  Så underbart att du fått mata Assi ur din hand! Ljuvliga bilder på katterna!
  När man jobbar så oregelbundet som jag gör är det svårt med fasta rutiner, men en sak är ett måste, och det är en kopp kaffe när jag vaknar, vare sej det är på eftermiddagen efter en sovdag, eller på morgonen efter en ”sovnatt” ;-).
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en häftig upplevelse, det har inte hänt igen sen dess, men jag stressar inte. Kan förstå det är svårare med rutiner med olika arbetstider, men som du säger, det där kaffet är ju en rutin om nåt! Detsamma!

 14. Profilbild för Anni

  Det där med att stänga fönsterluckor när solen skiner är ju väldigt svårt för oss nordbor att fatta – vi som alltid öppnar upp våra hus för att släppa in sol och värme!
  Så mysigt med katterna <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   På vintern öppnar vi uppför att släppa in ljuset och värmen 🙂

 15. Profilbild för Chatrine

  Här är vi väldigt olika, jag har oerhört få rutiner 😊
  Jag gillar att låta saker komma som det vill och planerar sällan mina dagar (förutom jobb förstås)
  När jag tänker efter ordentligt är det nog två rutiner som sitter hyfsat stabilt. Bäddar alltid direkt på morgonen och nattningsfix/tvätt går till på samma sätt varje dag.
  Innan dina mailutskick försvann startade jag också alltid mina söndagar i sängen med bloggläsning ❤️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen – en olikhet :). Jag tycker också om spontanitet och låta dagen bli som den blir. Men mat och sovklocka har jag. Och rutiner som inte är skrivna i sten tycker jag om. För våra rutiner är verkligen väldigt dynamiska. Du kan fortfarande börja söndagarna med läsning av bloggen, om du behöver mejl så kan du ju fortfarande få det, men du får ett vid varje inlägg jag skriver då. Inte bara på söndagarna. Använd den här tjänsten: https://blogtrottr.com/

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.