bygga pool

Projekt: Bygga pool

Underbart att jag nu äntligen kan summera poolbygget och markera det här projektet som klart!

Har du följt med i bygget så har du förstått att vi stött på patrull med både det ena och det andra, men också att vi fått poolen klar innan lovat datum. Du kan hitta länkar till varenda inlägg om poolen längst ner i inlägget om du vill se ifall du missat något.

Jag tänker inte upprepa det jag redan bloggat om, idag blir det några andra saker jag vill berätta om, vilka ändringar det blev under projektets gång och vad vi lärt oss av detta projekt. Skippar dock före och efter bilder, då det får bli när även området omkring poolen är klart.

Poolens ändringar

Under projektets gång har förutsättningar gjort att det blivit några ändringar mot vad vi först tänkt.

Annan placering

Under grävningen visade det sig att vi inte kunde placera poolen exakt där vi tänkt på grund av berg. Tanken var att poolen skulle vara en meter från muren som är tomtgräns, ett lagom utrymme för att kunna gå runt poolen. Själva loungen skulle vara på samma sida som resten av trädgården.

Nu är alltså loungen istället mellan muren och poolen och det tycker vi faktiskt blev bättre. Det är mer skyddat och kommer vara en ljuvlig plats att hänga på när det är lite svalare väder. När det är varmt söker vi oss till skuggan och det har vi ingen vid poolen, om vi inte använder parasoll då så klart.

Annan storlek & djup

Vi ville ha en 3×5 meters pool. Det var det som fick plats i den skiss jag själv gjort innan. Men det blev en 3×6 till slut.

Jag har alltid velat ha en djup pool. Helst ett hopptorn också…men just det har jag inte förverkligat. Först tänkte vi att vi skulle ha en pool som är 1.35 i vattendjup, men vi ändrade oss och bestämde oss till slut för ett vattendjup på 1,50 och det är så himla skönt att inte ha snålat på djupet.

Inte bygga ett särskilt poolhus

En pool har en massa tillbehör bland annat ett stort filter och pump. Vår arkitekt tyckte vi skulle bygga ett litet hus utmed muren för det. Men när Kevin kom hit och inspekterade första gången kom vi fram till att vi kunde använda det befintliga huset vid hörnet där el och vatten kommer in till tomten. Och även om det är trångt där inne nu så funkar det bra och vi slapp bygga ett hus till.

Annan liner

Jag har nämnt detta tidigare. Jag ville helst ha en liner som såg ut som beige mosaik. Men det fanns inte att få tag i, inte i 3D-varianten som vi önskade. Då fick jag en film där linern såg ut som stora kakelplattor, vilket vi tyckte var okej. Men det visade sig att det inte blev den linerns utseende, utan en som ser ut som beige betong/sten. Kevin hade fattat att jag ville ha det beige och det ordnade han, även om kommunikationen brast. Vi är väldigt glada för den linern vi har nu, för oss var det färgen som var viktigast.

Våra lärdomar

En hel del ny kunskap har vi fått med det här projektet, erfarenhet som vi tar med oss in i eventuella kommande projekt.

Eftersom vi helst gör allt själva så är det så klart väldigt mycket nytt för oss när vi helt plötsligt har en annan projektledare och byggare än oss två.

Veta hur processen ser ut

I nästa projekt (förhoppningsvis ett garage) så kommer jag be om en skriftlig beskrivning eller flödesschema från arkitekten, så vi tydligt kan förstå hur processen ser ut i arbetet med att all dokumentation fram till byggstart.

Samma sak hade varit bra vad gäller själva bygget också men där var dialogen såpass bra att det inte kändes lika nödvändigt.

Ingenjören är viktig

Att ha en ingenjör vi har förtroende för är väldigt viktigt. Daniel är jättebra. Han har varit vår poolchef och alltså den som ska skriva under pappren till kommunen nu när bygget är klart. Han har hållit vår hand och varit vårt stöd när vi haft tekniska frågor och han har följt byggets olika steg.

Vi kommer definitivt att arbeta med honom igen.

Planera för byggarbetsplatsen

Eftersom jag är en strukturmänniska så känner jag att det här bygget blev väldigt bra, men jag önskar jag var mer förberedd. Nu var det ingen annan som förväntade sig mer än det jag gjorde, men hade jag planerat för det så hade det gått smidigare. Men det är ju inte lätt att planera för något som en inte har någon kunskap om.

När det beställs material av någon annan är det svårt att veta hur mycket plats som behövs. Nu räckte vår stora parkering vid grinden precis så det gick bra, Kevin hade nog koll.

Kanske det krävs en förberedelse för fika- & lunchplats i skuggan för byggjobbarna?

Nästa gång ska jag fylla frysen i god tid med kakor/bullar och se till att det finns muggar för alla som ska vara här och bygga så det går att servera kaffe (vi har inte så många muggar..)

Ställa in mig på att det är folk här varje dag tills projektet är klart.

Fikaplats i skugga uppskattades!

Kostnader

Det kan hända vi får några eftersläntrande fakturor från kommunen, poolbygget är inte avslutat i deras register än.

Arkitekt & ingenjör € 2 732,-
Administrativa kostnader € 300,-
Grävare 2 dagar med lång transport € 1 070,-
Elektriker € 300,-
Tankbil med 17kbm vatten € 330,-
Tillbehör (städredskap, salt, mätstickor etc) € 167,-

Byggarens pris har jag lovat att inte skriva om. Han kommer inte kunna hålla samma pris till någon annan och då vill jag självfallet inte heller ge en missvisande förväntan på kostnaden. Vi har förstått att vi fick ett bra pris och vi är nöjda med det, även om det så klart är en stor investering.

Kan berätta att vi fick offerter från poolfirmor i Algarve som skulle ha € 19 000, 23 000 resp. 36 000 + moms (23% här) som vi inte valde för att deras pris var för höga även om det inkluderade grävning.

En pool är inte komplett förrän badankan guppar i vattnet. Igår hittade jag äntligen en badanka inne i Ourique i butiken som säljer pooltillbehör. En termometer hade vi redan en, som du kan se i översta bilden, men nu har vi en finare! Och så har vi en i reserv.

Alla inlägg om poolbygget

Publicerat:

i:

,

26 svar till ”Projekt: Bygga pool”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Att bjuda på fika uppskattas alltid av hantverkare =) Men det är långt ifrån alla som gör det – jag tror att man har igen det. Det blir ett personligare möte och alla kommer att göra sitt bästa. Din pool är så fin och smart att inte snåla på något som är en investering till sig själv. Ha en bra tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det uppskattades verkligen, inte vanligt här fick jag veta. Håller med om att det blir personligare och därav bättre både relation och utfört jobb. Hoppas din tisdag varit bra!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Grattis till pool! Tror att man i Sverige bjuder hantverkare på fika… såna som stannar flera dagar, de behöver väl ha chans till göra egen fika och toa och sånt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det är väl från Sverige vi har med oss den vanan att bjuda på fika, för här görs det inte. Toan använde de inte en enda gång.

 3. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Nu är det tid at njuta 🙂 så skönt att allt gick bra trots ändringar och att ni fick bra pris, bra hantverkare och en bra ingenjör. Bra hantverkare är viktigt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen tid att njuta! Mycket nöjda.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så bra det blev till slut, bra att inte snåla på t ex djupet! Så härligt att verkligen kunna sänka ner er i svalkande vatten.
  Nu hoppas vi att ni får njuta länge, länge i ert paradis.
  Allt gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Djupet är verkligen helt underbart. När det är kallt i luften (morgon o kväll) så är det skönt att kunna täcka hela kroppen och behålla värmen i varma vattnet. När det är varmt i luften är det skönt att kunna svalka hela kroppen 🙂 Tack detsamma!

 5. Profilbild för Mamma C

  Härligt att kunna ta sig ett dopp nu i värmen.
  Skugga, fika, tilltugg uppskattar hantverkare alltid. Det är inte många som bjuder på fika eller erbjuder sittplats i skuggan har vi förstått av de hantverkare vi har haft i huset.
  Ha en fin tisdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju lite kallare än er, mycket märkligt att ha temperaturer under 30 grader i slutet av juli! Nä inte alls många som bjuder på kaffe här, de blev lite tagna på sängen. Hoppas din tisdag varit bra!

 6. Profilbild för Znogge

  Så härligt att poolen äntligen är klar. Några ändringar blev det under resans gång men inte till det sämre vad jag förstår. Jag tror det var klokt att välja 150 cm djup. Kan tänka mig att det var uppskattat med fikapaus i skuggan. Nu väntar många härliga stunder där för er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt med en djup pool, som jag njuter! Allt har blivit till det bättre.

 7. Profilbild för Marianne

  Men så underbart söt anka du fick tag på 🙂
  Ja nu är allt klart och den översta bilden får mej att vilja hoppa i.
  Jag har svarat på mailen 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, en badanka här liksom till en pool 🙂 Kram

 8. Profilbild för Susjos

  Så ljuvligt att poolen äntligen är klar, passar ju perfekt så här mitt i högsommarvärmen kan jag tänka! Badankan är hur söt som helst, vårt barnbarn har en precis likadan, fast lite mindre, han älskar den!
  Ha det gott!
  Hälsningar från ett regnigt Stockholm!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju verkligen en konstig sommar här, väldigt kallt faktiskt med under 30 grader. Men det är ju skönt att bada ändå! Badankan hör till, kul att Samuel har en likadan. Hoppas solen återvänder till er snart!

 9. Profilbild för Ingrid

  Det är säkert bra råd och tips du delar med dig av till de som går i pooltankar!
  Ha en fin tisdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas det är någon som har glädje av våra erfarenheter. Har du provat sonens pool än?

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken resa det har varit innan allt var klart men nu kan ni njuta både av härliga bad och av att få lite lugn och ro när alla byggjobbare har gjort sitt. Trevligt med fika i skuggan. Det är jag säker på uppskattades. Men kanske är det en självklar sak i Portugal. När vi bjöd på fika eller lunch fick vi höra att det var väldigt ovanligt och det förvånade mig. Badankan är pricken över i och ser så självklar ut där den flyter omkring 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst blev det en lång resa, men det har vi glömt nu när allt är nerskrivet och vi njuter av många bad varje dag. Visst uppskattade de fikan, inte alls självklart här, snarare väldigt ovanligt. Ja badankan har hittat hem nu 🙂

 11. Profilbild för Anita

  Det har varit så roligt att följa er poolresa. Och så trevligt med fika i skuggan, tror det uppskattades. Och badankan gillade jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul du tycker det Anita, har ett inlägg kvar att skriva. Om byggjobbarna. Badankan gillar jag med!

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Nu kan ni hålla poollagsöl! Inte taklagsöl utan poollagsöl. Grattis ni båda!Härligt härligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan vi, men det blev ett glas vin i poolen med vänner i söndags. Dock får en ju vara försiktig så inte poolvattnet färgas av vinet 🙂 Tack!

 13. Profilbild för Anni

  Deras fikapaus ser verkligen behaglig ut! Du får ta dig till en lokal keramiker och köpa snygga muggar!
  Hur är vattenläget där ert hus ligger? Vet ju att man på spanska solkusten inte har vatten så det räcker till alla som vill ha pool/gröna golfbanor/duscha på stranden etc på bekostnad av dricksvatten och böndernas bevattningsbehov.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har muggar så vi klarar oss normalt sett.. men när det kom så många arbetare på en gång så fick jag låta bli att dricka ibland. Det är vattenbrist i stora delar av Portugal, men inte så det inte räcker till dricksvatten. Men hårda regler för golvbanor t.ex. Vad gäller vattnet till poolen så läs gärna inlägget som är länkat längst ner ang. egoistiska tankar kring poolbygget.

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.