sockermajs

All sockermajs är skördad

Det var två år sedan vi odlade (och åt) majskolvar sist. I helgen skördade jag de sista kolvarna för i år.

Sockermajs är en fantastisk enkel grönsak att odla och det bästa är att den är vindpollinerad. Det spelar alltså ingen roll om det finns insekter på plats just då.

Nackdelen kan ju vara att det inte blåser tillräckligt eller att det blåser för mycket så pollen inte hamnar där det ska. Bästa sättet att plantera majs är i en fyrkant, inte i långa rader.

Här kan du läsa om min första erfarenhet (2021) från att odla sockermajs i Portugal

Odling

Jag köpte fröer inför odlingen 2022 men jag sådde dem aldrig. De har legat i en kartong i ett skåp tills i våras då jag sådde fröna direkt på plats, Ingen förodling den här gången.

31 mars petade jag ner fröna, då är frostrisken över här. Det var ganska dålig grobarhet i den ena påsen, men väldigt mycket bättre i den andra.

Jag sådde i 2,5 olika lådor som bildar en fyrkant. Inte extra gödslat på något sätt utan bara topdressat med ny jord, som i alla lådor.

Jag har inte heller gett någon extra näring under tiden plantorna växt. De har inte verkat behöva det så jag har låtit bli för att också se hur långt det räcker med näringen som redan finns i jorden jag dressat med.

När jag odlade majs i Sverige så tog jag bort sidoskotten på plantorna. Det har jag inte gjort här, utan de som inte utvecklats till stora majskolvar har jag sparat som babymajs istället.

Skörd

Knappt tre månader efter sådd skördade jag vår första majskolv. De flesta är ordentligt pollinerade. De kolvar som inte är fyllda med majskorn blir framtida taco-tillbehör. Skurit av kornen och lagt i frysen.

Under en vecka åt vi grillade kolvar till lunch, efter en förrätt av tomatsoppa (på egna rostade tomater), morotsstavar eller gurksallad.

När vi äter så njuter vi högljutt, båda två. Det är så otroligt gott och något av en favorit hos oss båda. Så att det blir lite enahanda kost under en vecka gör oss inget, vi äter ju annat till frukost och middag.

Det vi inte ätit upp har vi fryst in. Vi äter dem helst färska, plockade från plantan strax innan det är dags att lägga på grillen. Då har sockret i kolven inte hunnit förvandlas till stärkelse och det smakar helt ljuvligt!

Årets sista skörd, det mesta av detta åkte in i frysen.

Årets majsskörd:

12 kg allt som allt och det blev fördelat så här

 • 51 välpollinerade och stora kolvar
 • 1 burk med babymajs
 • 7 små burkar med majskorn

Dessutom så har alla plantorna efter skörd skurits av och lagts som täck i flera av de nu tomma sålådorna. De skyddar jorden mot den heta solen och det blir gröngödsling samtidigt. Till hösten täcker jag det med jord innan plantering av nya pluggplantor av vitkål t.ex.

Det kommer definitivt bli majs igen. Kanske redan nästa år!

Publicerat:

i:

28 svar till ”All sockermajs är skördad”

 1. Profilbild för Anna

  Vilken korg av läckerheter. Roligt med allt man själv åstadkommit. Smaken blir så mycket bättre.
  Fortsatt njutande blir det iallafall!
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så galet härligt med egenodlat. Tror inte jag får ihop lika många kilon som förra året, men det gör inget, varje grönsak vi äter från vår köksträdgård är lycka. Detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  har odlat majs, blötlade fröna för bättre grobarhet, känsligt i Sverige för kyla och blåst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Just det, tack för påminnelsen om att blötlägga, det gjorde jag ju i Sverige med kommer jag ihåg nu. Får minnas det till nästa år. Här är klimatet perfekt, men kan vara lite för blåsigt om en har otur. Men igår gick det ju fint trots en del blåst.

 3. Profilbild för Barbro

  Aha. Intressant.

 4. Profilbild för Kerstin

  så roligt, jag älskar verkligen att odla, skörda och ta vara på saker jag har min egen hand bakom. Kanske skulle testa majs, tror dock att det inte blir tillräckligt varmt tillräckligt länge, just nu har vi regnperiod hemma i Småland

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det härligt att odla och förälda! Jag odlade majs i Sverige, det gick bra, men krävdes förodling för att de skulle hinna bli klara och att sidoskotten togs bort så fokus kunde vara på huvudstammen.

 5. Profilbild för Marianne

  Så klart ni njuter högljutt när ni äter allt det ni odlat, nästan så snålvattnet rinner här. Så länge maten är god kan en lätt äta samma flera dagar i rad.
  Vi plockade majs från odling ett par år när jag bodde på gården, men nu vill magen tyvärr inte ha det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är glad jag kan äta majs! Men blir inte så ofta annat än i säsong. Men blir härligt med egen majs även i vinterns tacos!

 6. Profilbild för LillaSyster

  Så gott och så mycket det blev ♡
  Perfekt att gödsla med de gamla plantorna. Jag satte
  lite popcorn bara för att få grönt billigt gräs till trädäcket, har jag tur kan det kanske bli lite minimajs också. Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här hinner vi ju få flera kolvar per planta. Kul med popcornsgräs!

 7. Profilbild för Znogge

  Vilken härlig skörd av majs det blev i år. Det måste vara en speciell känsla att tillaga alldeles nyskördat.
  När vi var i Danmark noterade vi att det odlas väldigt mycket maj där. Tycker inte att man ser så många odlingar i Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja riktigt riklig, det är en ljuvlig känsla att äta egenodlat och nyskördat. Det var mycket fodermajs som odlades i Sverige, i alla fall runt Herrljunga när vi bodde där. Sockermajs behöver mycket värme, så mer riskabelt i Sverige tänker jag.

 8. Profilbild för Ingrid

  Vilken duktig odlar de är. Jag provade också med majs hemma i trädgårdslandet, men det blev ett uselt resultat. Annars odlas det rätt mycket majs på Gotland, men det är fodermajs.
  Ha en fin dag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja fodermajs odlas ju en del, inte lika värmekrävande gissar jag. Detsamma!

 9. Profilbild för Mamma C

  Vilken skörd det blev. Majs är så himla gott, och med en massa smör på och citronpeppar.
  Vi odlade majs i Sverige men inte här i Spanien för vi har ingen plats för det. Men popcornsgräs ; )satt jag förra året som dekoration.
  Ha en fin torsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Citronpeppar har jag inte provat på, det får jag testa! Popcorngräs verkar vara poppis 🙂

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi förstår verkligen er fascination över majs! Skulle gärna äta grillade majskolvar dagligen under en begränsad tid. Att sedan ha egna majskorn och minimajs i vinter är väl absolut inte fel.
  Dessutom har du levererat fina bilder på läckerheterna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är lyxigt att äta grillad majskolv, men nu har vi ökat variationen igen 🙂

 11. Profilbild för Madde

  Men så gott. Tänk att odla sin egen majs alltså. Måste ju smaka så mycket bättre än färdigköpt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är något helt annat än färdigköpt, precis som med alla grönsaker och frukt.

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Grattis till er fina majsskörd! Majs är ju så himla gott. Vi har ätit massor av majs den sista tiden, har också frusit in några kolvar. Vi älskar majs nämligen.
  Vi köper vår majs men av odlare här ovanför i sluttningen. Supergoda, har nog aldrig ens haft så goda själva.
  Majs-kram! Macarocas som de heter här med uttalet massarockas. kan inte få till den där lilla filuren under första c-et.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ni bor så bra med odlare nära er som ni kan köpa direkt av! Sim, macaracas de milho e muito bom, com manteiga e sal. Churrasco não cozido! Min filur funkar inte heller idag av nån anledning.. Kram!

 13. Profilbild för Anita Bergglund

  Vilken läckerhet ni skördat och vad mycket det blev! Har inte ätit majskolvar sen jag var barn, då med små pinnar instuckna på sidorna att hålla i och mamma smälte smör.

  Egenodlat är alltid godast! Fast nu fick du mig att fundra på om jag inte skulle köpa några kolvar hos vår grönsakshandlare och låte maken grilla några. Det var ju som sagt väldigt länge sen. 😁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så himla gott med majs tycker jag, äter det inte lika ofta som förr, men nu har vi njutit ordentligt. Hoppas ni hittar några att grilla!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Mums vad gott! Vad härligt att så och sedan kunna gå ut i sin egen trädgård och skörda majskolvar, en stor favorit för mig. Grattis till den lyckade skörden och fortsätt njuta så länge det finns något kvar 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så himla gott verkligen! Nu tar vi ut en åt gången ur frysen och delar på när vi grillar.

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.