Eld

Att hitta motiv för eld i ett land som på sommaren är väldigt eldhärjat borde kanske vara lätt. Men nej det brinner inte i närheten.

Än. Får jag nog tillägga. Tyvärr. Varje år har det brunnit även i våra trakter, men vi har ju ingen skog i närheten så det har gått att släcka fort.

Jag är faktiskt inte heller intresserad av att leta upp en brand för att fota den.

Eld som värmekälla kan jag glömma, vi har varmt nog ändå. Visst skulle jag kunna gå till bagaren i byn och fråga om jag får fotografera in i hans ugnar. Men nej, det vill jag inte heller göra. Tänk om kameran och / eller objektivet skadas?

Så när en solnedgång brann på himlen och det dessutom var en del moln som gjorde det mer dramatiskt så slog jag till. På med stativet, 35mm objektivet och ut till grinden.

Tyvärr har grannen en ful grind som syns på varje bild och dessutom har vi en taggtråd som också syns ibland. Men det är ju verkligheten, så här blir solnedgångarna med vår vy mot väster.

Alla bilderna är från samma kvart som jag följde solen ner. Provade lite olika inställningar och ett par vyer. Med hjälp av beskärning har jag skapat lite olika bilder till tolkningen av eld. En av nedan bilder har jag dragit i det orange reglaget för ökad mättnad samt minskat högdagrarna, du ser säkert vilken. Alla andra är endast beskurna, inga andra redigeringar.

Solnedgången är oftast inget vi tittar på, dels på grund av staket som är i vägen, men också för att vi är inne då. Vi njuter utomhus hela dagarna så när mörkret kommer kryper vi in.

Så det är kul att ha dokumenterat en solnedgång i alla fall!

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

34 svar till ”Eld”

 1. Profilbild för Åke

  En fin tolkning av eld du bjuder oss på. Vackra bilder. Ja värmekälla behöver ju inte ni, däremot vi här i norra Svedala. Här snurrar elmätaren vid kyliga dagar ska du veta. Eld kan vara riktigt otrevligt och förödande också. Mitt föräldrahem brann ned till grunden 2008 så jag vet. Brandorsak okänd, det gick inte ens att utreda av en ruin. Min mor vart räddad av en kamrat som just passerade. Mor fick med sig en t-shirt och byxor på kroppen och Per slängde åt mamma en jacka från hallen. Jag fick bilder från flera håll men mor ville glömma allt så endast ngt tidningsurklipp finnes kvar. Huset var av trevåningstyp så det vart en rejäl brasa som syntes milsvid. En fortsatt trevlig lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vad otäckt med branden av ditt barndomshem men så glädjande att din mamma räddades!

 2. Profilbild för znogge

  En fin tolkning och en vacker himmel som brinner. Ett bra val tycker jag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Vilken tur att du inte hittar några eldbilder i närheten, men så vacker himmel!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så känner jag också. Tack!

 4. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Tycker faktiskt att bilden med taggtråd i överkanten var tjusig!
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   VAd roligt att du gillar den!

 5. Profilbild för Anna

  Ja, detta är en eld som nog ingen inte uppskattar! Så vackert.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, visst är brinnande solnedgångar underbart.

 6. Profilbild för Mamma C

  En mycket fin och vacker tolkning av ”eld” tycker jag.
  Ha en bra lördag.
  Carin

 7. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Kul med era olika tolkningar av eld.
  Eld är så viktig för värme och mat, men också skrämmande när det går fel. Som t ex alla stora stadsbränder vi haft i Sverige p g a att vi byggt så mycket i trä.
  Underbara bilder!
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Alla träfastigheter är kultur i Sverige, visst är det tragiskt när det brinner. Här brinner mestadels skog och åkrar och så klart fastigheter i dess väg. Trähus är svårt att få försäkrat här har vi hört.

 8. Profilbild för Anita

  Tycker mycket om din eldtolkning. Älskar brinnande himlar. Tycker faktiskt taggtråden ger en extra effekt. Njutbara bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, visst blev taggtråden en extra effekt på några av bilderna, men jag har beskurit bort den där jag tyckte den bara förstörde.

 9. Profilbild för Ingrid

  Fina bilder Anna!
  Solnedgångar kan minsann brinna som eld.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket!

 10. Profilbild för Märtha

  Ful grind? Någon sådan upptäckte jag inte. Däremot nog taggtråden, jag som har taggtråd högt på ”avsky-lista”. Många av mina vänner på Facebook har pippi på att fotografera och lägga ut solnedgångar, ibland är jag oerhört trött på sådana. Egna ser jag sällan, här är alltför många träd i vägen mot nordväst, men ibland kan man uppleva att ”skogen brinner”. Vi är också oftast inne när solen går ned, så jag har inga sådana bilder alls. Soluppgång har jag däremot – på näthinnan. Gillar dem, men det blir inga bilder i det skarpa ljuset…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den finns där i mörkret 🙂 Hoppas du kunde njuta av de andra bilderna där det inte fanns någon taggtråd. Soluppgångar gillar jag också!

 11. Profilbild för Marianne

  En bra tolkning på ordet, du visar många vackra bilder på brinnande himmel, den i nedre avdelningen, med taggtråden blir min favorit här.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du gillar taggtrådsbilden!

 12. Profilbild för Micke

  Oj vilka fantastiska bilder, trots grannens fula grind, det fina tar överhanden 100%.

  Fin tolkning tycker jag, ha det nu jättefint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket Micke! Detsamma semesterfiraren!

 13. Profilbild för Tove

  Den tolkningen är både spännande och riktigt läcker! ”Leka lite och skapa fler bilder och få fram detaljer är en favorit hos mig med! Snyggt och inspirerande Anna i P!
  Må så gott

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Tove, glad du gillar!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Fantastiska bilder på den brinnande himlen. Det gäller att passa på när man bjuds på ett sådant skådespel. Här blir det inte mörkt alls mitt i natten så jag får vänta någon månad innan jag kan försöka se något liknande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Så är det verkligen. De ljusa nätterna i Sverige är verkligen något unikt och häftigt. Solnedgångarna har sin tid 🙂

 15. Profilbild för Paula Merio

  Eldiga himlar njuter jag av, dina bilder är jättefina, o jag är glad att du inte retuscherar dem, utan låter verkligheten tala! Är det blixten som slår ner när det brinner hos er eller är det obetänksamma människor som förorsakar bränderna? Vi har här i Dalarna haft en tuff brand, inte så himla stor men i en skog där den är svår att bemästra och den har blivit inringad men fortsätter pyra och plötsligt blossa upp igen. Ni grillar då inte heller med öppen eld, det är något jag saknar. När man är en-bo är det ingen vettig idé att tända en grill för att grilla en biff eller korv.
  Du löste utmaningen på ett utmärkt vis!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Paula! Nej det är inte blixten, det är värmen, blir ju väldigt varmt här. Eukalyptusträden bidrar. Sen är det säkert en del fimpar som slängs ut genom bilfönstren. Eller glas i naturen. Men läs gärna hos Åsa, hon har lite siffror och intressanta rader kring varför Portugal brinner.

 16. Profilbild för Susjos

  En brinnande himmel, magiskt med solnedgångar! Snygg tolkning på eld.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Detsamma!

 17. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag gillar din tolkning av eld riktigt mycket. För visst är soluppgångar och nedgångar, i all synnerhet nedgångar eld. Himlen brinner..dina foton är magiskt vackra.
  Jag ska snart komma in här ordentligt, läsa alla dina inlägg som jag har olästa.
  Ibland blir det så här men jag tar igen det.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ta den tid du behöver, inläggen finns kvar 🙂 Livet. Liksom. Kram!

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.