juni

Juni (Junho) 2023

Juni månad har egentligen bara handlat om tre saker. Poolbygge, kattfamiljen och hög värme.

Men självfallet gör jag en tillbakablick där jag använder mina vanliga rubriker och länkar till de flesta av månadens olika inlägg. Så har du missat något så borde du upptäcka det i dagens inlägg. Lite nya bilder och lite ny information finns också, så läs gärna vidare även om du följer bloggen dagligen.

Katterna

Men visst ska katterna, Semlan, Assi & Sombri, få en egen rubrik för jag misstänker att det blir några inlägg varje månad om dem då det går framåt sakta men säkert. Lilla kattfamiljen äger mig fullständigt i alla fall.

Projekt

Ett litet projekt som inte fått ett eget inlägg är en tork som Roger byggt av spillmaterial och ett gammalt fönster. Det är en låda som står utmed söderväggen där jag torkar tomater bland annat. Jag har även en elektrisk tork, men mycket bättre att använda solens varma strålar när det är sommarskörd som ska torkas!

Roger arbetar annars med att färdigställa runt poolen, den ligger ju på sluttande mark, så det behöver jämnas ut och byggas en liten mur etc.

Poolen

Jag vet att poolbygget engagerar en del av er och därför har jag nu lagt en lista med alla inlägg om poolen som länkar i varje enskilt pool-inlägg. Men här nedan är inläggen jag skrivit under juni månad om poolen.

Vårt lilla poolområde som det såg ut 28 juni.

Redan under veckan kommer jag ha ny information att ge er om poolen.

Utlandsflytt & vårt hus

Jag har gjort en budgetmall för att bo i Portugal, berättat om att vi har installerat Starlink, ett snabbare internet via satellit och berättat hur vi tycker det funkar.

Dessutom skrev jag ett inlägg om att vi använder Revolut i kombo med Wise som vi använt i flera år. Allt för att få ut så många euro som möjligt för de svenska kronor vi har i Sverige.

Odling & trädgård

Vi skördar tomater, aubergine, zucchini och majs just nu. Har dock inte skrivit några inlägg om det. Men jag har tagit bilder för att visa trädstatusen i början av juni och samlat ihop mina zucchini-recept till er.

I juni har jag njutit av blommande atlasblommor, har haft plantor lite här och där. De är nu döda – gillade inte portugisisk sommar. Så glad jag har många bilder på de skira skönheterna. Tack för fröerna Silvia!

Reflektioner

Jag gillar ju att skriva om mina reflektioner, i juni blev det några sådana inlägg.

Och så översatte jag en artikel som vår vän Trisha skrivit om sina intryck av Sverige.

Mina solrosor har blommat i juni och fåglarna är glada för maten nu när håller på att torka.

Tillbakablickar

Gillar att summera månaderna, som jag ju gör i detta inlägget. Men jag har också börjat skriva om mina olika bostadsorter genom åren. Och i juni publicerade jag två inlägg, från Jonsered, Partille och Kåhög, Partille.

Dessutom berättade jag om alla årsdagar vi uppmärksammar, men inte alltid firar.

Väder

Juni har varit en konstig vädermånad. I jämförelse med juni förra året så har vi haft mycket högre temperaturer under halva månaden och den första halvan så regnade det.

Vi hade det varmast i världen en dag, prognosen sa 40 grader men vi fick 42,2.

Prognosen stämde ganska bra, men vi fick 42 grader en dag.
Så här såg temperaturerna ut i juni. Vi gillar att vi har svala nätter. Första halvan vanliga junitemperaturer.
Men ovanligt med regn! Dock välbehövligt så klart.
Gissar att regnet påverkat att vi inte haft så låg luftfuktighet.

Bilder

Jag fotograferar mycket, använder både mitt 35mm och mitt macro. Och jag samlar ihop bilderna till olika inlägg, t.ex. till utmaningen Hoppa på tåget.

Sen blir det ju andra inlägg med en massa bilder också. Som när jag fångat en blomfluga, bladlöss och pyttesmå spindlar och fjärilar & ödlor.

Dessutom hängde jag med på en färgsprakande fredag.

Resor & utflykter

Blir inte mycket utflykter just nu. Men en dag så drog vi till Spanien.

Och så såg jag i nyheterna här i Portugal att vår grannstad Castro Verde ska bygga en Sinnenas trädgård, det kommer bli ett framtida utflyktsmål när det är klart.

Mest lästa inlägget

Det var inlägget om att vi drog till Spanien som lästs mest i juni. Kan tänka mig att ni längtar efter lite reseinlägg.. men det får dröja lite till.

Alla 33 inlägg i juni kan du hitta här, i arkivet.

26 svar till ”Juni (Junho) 2023”

 1. Profilbild för Anna

  När man gör en sammanställning av månaden och kan se vad man skrivit om i ett svep, ser man så många värdefulla inlägg man gör. Intressant.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så, och så kan jag återuppleva månaden 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Torkning är bra konservering. Våra barn har vandrat mycket, istället för att köpa dyr frystorkad mat. De har haft en torkapparat på el, ibland använt varmluftsugn. De har torkat allt; kött, grönsaker, frukt och bär. De har gjort lyxig mat ute på fjällvandringar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är torkad mat ett riktigt bra sätt att konservera. Roligt att de har anammat det fullt ut och gjort själva!

 3. Profilbild för Madde

  Det är alltid bra att sammanfatta. Brukar göra det i slutet på året, Tänk vad mycket man hinner med ändå på en månad då man sätter sig ner och tänker till. Däremot kör jag veckans positiva och det blir ju lite av en sammanfattning det med

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gör en årssammanställning också, men behöver månadsblickarna för att minnas. Och så gillar jag att läsa mina inlägg igen, återuppleva liksom. Visst är dina veckoinlägg en tillbakablick också.

 4. Profilbild för Carita

  Strongt att orka jobba på i värmen, eller kanske jobbet förläggs till tidiga morgnar, sena kvällar. Menar det som Roger gör där.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi jobbar mestadels på förmiddagarna. Efter lunch är det mer stillasittande liv. På kvällen är det fortfarande varmt, men solen är svagare och då vattnar jag. Men oftast inget tungt arbete annat än på fm på sommaren.

 5. Profilbild för Mamma C

  Jösses så varmt ni har det hos er. Så höga temperaturer har vi inte ännu här. Verkligen ett smart bygge av spillvirke din torklåda.
  Ha en fin och bra söndag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har det så varmt och skönt 🙂 Ja jag är glad för torklådan! Detsamma

 6. Profilbild för Ingrid

  Atlasblommor hade jag ”förr i tiden”, men har totalt glömt bort dem. De är ju riktigt fina!
  Kul med en månadssammanfattning!
  Nu har även jag testat AI Assistant på bloggen.
  Ha en skön söndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är de fina! Då ska jag genast kolla in vad AI gjorde hos dig 🙂 Detsamma!

 7. Profilbild för znogge

  Vilken tydlig och bra sammanfattning av den gångna månaden. Flera olika projekt på gång hos er även om poolen är det största. Jag gillar tanken på att utnyttja solen när ni ska torka olika saker. Den energin ska man ta tillvara på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker också vi ska ta tillvara på solenergin i den mån vi kan. Och att torka i solen känns bra mycket vettigare än att sätta på eltorken under sommaren.

 8. Profilbild för Marianne

  Smart med en torklåda och utnyttja solen, här finns en mindre frukttork som jag torkat svamp och äpplen i Stefan har en modell större där han torkat valnötter. Atlasblomman är jättefin, jag vet inte om jag lagt märke till den någon annanstans och trodde den hörde ihop med det varma klimatet. Och din fina kaktus lyser upp i regnet.
  Så fina foton du fått på koltrasten, de är trevliga fåglar, så sociala och orädda.
  Inläggen med kissarna är efterlängtade 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fröna är köpta i Sverige, så de funkar nog utmärkt som sommarblomma hos dig också. Tack, imorgon kommer inlägg om kissarna 🙂

 9. Profilbild för Micke

  Tycker det är så intressant att se katter utvecklas tillsammans och se hur hierarkin utvecklas.
  Söta är de ju i alla avseenden, våra tre hälsar så gott. Mjau. 🙂

  Poolen ja, ser fram nästa lika mycket som er när den blir klar.

  Ha nu en fin söndagseftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fantastiskt roligt att iaktta kattfamiljen! Mjau, våra tre hälsar tillbaka 🙂 Hahah, vad kul att du också ser fram emot att se den klar!

 10. Profilbild för Paula Merio

  Om det är något jag är urusel på så är det ordning och reda! Mina foton ligger huller-om-buller, blogginläggen är visserligen uppdelade i kategorier men det är också allt. En riktig slarver är jag, och det märkliga är att min dotter är precis min motpol. Ordning och reda på allt, fantastiskt. Det hade gärna fått spilla av lite på mig, men icke. Men nu får det vara som det är, och bloggar gör jag mest bara spontant förutom de få tema-inläggen jag deltar i.
  Så kul ni har det med kattfamiljen. Och eftersom du är allergisk är det ju faktiskt bra att de inte blivi knäkatter!Nästan så jag tycker det är mer intressant att följa deras liv därför att de lever naturligt utan större påverkan av människan. (den goda maten ett undantag förstås)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänker att vi alla är olika. Jag har ett starkt behov av ordning och reda. Men har också full förståelse för att alla inte har det 🙂 Jag lägger mycket tid på att iaktta de, håller hela tiden koll på var de är och kan inte låta bli att fotografera när jag kan komma tillräckligt nära. Kul du också gillar att följa deras framfart!

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Skoj att läsa dina månadssammanfattningar och vilka fina bilder på koltrasten och solrosen.
  Torkning är verkligen toppen som konserveringsmetod. Här har vi fortfarande kvar torkade äpplen sedan i höstas som klipps ner i morgongröten och den hemlagade granolan. När jag fjällvandrade för många år sedan torkade vi köttfärs, grönsaker och en massa gott, så gott vi åt på fjället!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Perfekt med torkning, torkat kött har jag aldrig provat dock.

 12. Profilbild för Susjos

  Jag är glad att jag har bloggen att gå tillbaka till och se mina inlägg vad man har gjort. Snygg sammanfattning av din månad, blommorna är så fina! Å tänk, snart är poolen färdig!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är bloggen superbra för att hjälpas att minnas. Detsamma!

 13. Profilbild för Matilda

  Så smart med torklådan!
  Ha en fin vecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker vi också! Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
11°
Fair
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
28°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.