Semlan gillar mjuk mat & mjukt underlag

Jag kan inte låta bli att dela med mig av våra (kanske främst mina) upplevelser med kattfamiljen. Det händer ju något nytt varje vecka.

Jag har förstått att Semlan gillar mjukt underlag när hon ska sova och hon gillar mjuk mat minsann.

Mjukt underlag är skönt

Vi har tre kuddar i fåtöljerna på altanen, under pergolan. Som jag ofta har benen på eller som kudde när jag vilar i solsängen. Eftersom de är gul/beiga i färgen så har jag inte insett att de är fulla med hennes katthår förrän nyligen. Det förklarar varför mina ögon kliade och att jag nös en del.

Kuddfodralen är nu tvättade och kuddarna lämnas inte ute på natten. Även om jag älskar att ha katterna nära, så behöver jag tänka på min allergi och hitta lösningar som gör att vi kan samexistera här på vår tomt.

Jag har några filtar som jag inte använder, de är från tiden i vanen Vega. Nu har jag vikt ihop dem och lagt dem på fåtöljerna som står på balkongen och de är populära! Varje morgon ser jag henne ligga på dem. På dagen är det för varmt på balkongen på sommaren, det fläktar oftast inget alls där då, så då väljer de att hänga någon annanstans.

Vår balkongdörr har tre små smala fönster som jag kan fota genom. Där slipper jag flugfönstret som en hinna på bilderna. Men det blir ju väldigt smalt fokusområde. Men visst är de fina Semlan och Sombri!

När jag tog de här bilderna såg jag inte Assi någonstans. Blev direkt orolig att en rovfågel tagit henne. Men efter någon timme såg jag dem alla tillsammans igen och jag tänkte att Semlan skulle inte ligga så lugnt om Assi var borta. Jag ser ju inte hela balkongen från fönstren.

Mjuk mat är gott

Det finns alltid torrfoder på balkongen åt dem. Jag fyller på morgon och kväll, mer än de äter upp. Men jag vill inte de ska gå hungriga och de små växer fort!

Eftersom Semlan fortfarande diar Assi & Sombri (även om de äter torrfodret också) så vill jag verkligen att hon ska få ordentligt med energi. Därför får hon även mjuk kattmat eller tonfisk morgon och kväll.

Men bara om vi haft ögonkontakt först. Ja, det är också ett sätt att vinna hennes tillit. Och hon är smart. Hon har förstått hur det går till nu.

Härom morgonen hade vi haft ögonkontakt genom badrumsfönstret när hon låg själv på balkongen. Men det var för tidigt för frukost så jag bara hälsade på henne, men gav henne ingen mat. Nån halvtimme senare kikade jag ut genom köksdörren och hon låg kvar. Men sen ytterligare en stund senare så satt hon på räcket när jag tittade ut. Och då bestämde jag att hon skulle få maten, hon hoppade ner på plåttaket över vattentankarna – vilket jag var inställd på eftersom hon blir rädd när jag öppnar dörren.

Hon brukar hoppa ner och när jag klinkar med skeden på fatet så kommer hon upp, ibland är hon på spången innan jag lämnat balkongen.

Men den här morgonen kom hon inte. Nähä, vad konstigt. Jag gick till andra änden av huset och kollade ut genom fönstret på framsidan. Jodå, där satt hon framför ytterdörren och tittade bedjande på mig! Så jag sa att maten var serverad, gick till balkongen och öppnade och stängde dörren mer ljudligt. Och vips så var hon på plats och åt upp mjukmaten!

Vi kommunicerar!

Publicerat:

i:

,

46 svar till ”Semlan gillar mjuk mat & mjukt underlag”

 1. Profilbild för Anna

  Det är läckert med djur. Jag har haft katt och även om den var tam från början var han väldigt kommunikativ om han önskade något extra. Önskar er en fin dag

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har haft minigrisar och katter. Det är de djuren jag älskar mest. Men sen alla fåglar, ödlor och insekter är jag också glad i 🙂

 2. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  This was an extra special treat this morning, to start my day. The photos give such a sense of peace, and I think it’s wonderful that you communicate, as you say. This is what we had with our little Carson. I am delighted that you have this lovely addition to your life!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks Tricia! Glad you enjoyed the images, I am very pleased with some of them too.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  inga kuddar lämnas ute på natten…. plötsliga regnskurar, fåglar…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Regn är vi inte rädda för, inte heller fåglarna. Men nu lämnas de inte ute längre 🙂

 4. Profilbild för Ingrid

  Så söta dina katter är och så väl du tar hand om dem! ♥
  /Ingrid

 5. Profilbild för znogge

  Så fina katterna är och ni bygger upp ett fint samspel mellan er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är de fina! Ja jag försöker få dem att vara helt avslappnade.. vi är på väg 🙂

 6. Profilbild för Marianne

  Så söta de är, det kan inte tjatas för mycket om dessa tre. Nu har hon lärt dej vem som bestämmer över mattiderna 🙂

  Det är ganska vanligt med kattbesök i trädgårdar och nog en orsak till en del osämja mellan grannar. Precis som om det skulle vara lättare att hålla sina katter borta från grannen än för den att ta in dynor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, hon har full koll på när det vankas mat nu. Det är bra! Visst kan de vara orsak till osämja. Jag önskar ju t.ex. att grannen kastrerar sin hankatt…

 7. Profilbild för LillaSyster

  Blir alldeles varm i ♡ av de fina bilderna. De har det bra där hos er=)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vi gör vad vi kan!

 8. Profilbild för LillaSyster

  Pratar du svenska eller portugisiska med dem?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Svenska, men tack för frågan, självklart ska jag prata båda språken, vi vill ju att de ska bli flerspråkiga 🙂

 9. Profilbild för Mamma C

  Så söta de är och sakta men säkert blir ni mer och mer kompisar.
  Ha en ny bra vecka.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, tack så mycket! Detsamma!

 10. Profilbild för Ajli

  Jag såg ut som den där emojin med glada stora tåriga ögon… eller som mästerkatten i Shrek… när jag läste detta och tittade på bilderna.. MÅÅÅÅÅÅÅHHHHHHH alldeles cutenett overload :’)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan det verkligen bli overload av kattbilder? 🙂

 11. Profilbild för Anita

  Det är så fint att läsa om kattfamiljen och hur Semlan närmar sig mer och mer. Hur ni får mer och mer kontakt. Så fint när hon satt framför ytterdörren och tittade bedjande på dig. Och bilderna är ljuvliga …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är fint också, blir så glad över hennes ökade mod. Tack!

 12. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Vilken otroligt fin kattfamilj! Synd att du är allergisk, sån tur att ni bor i varmt klimat och inte behöver ha katterna inne. Men hur ska det gå under vintern? Får ni riktigt kyligt då, eller bara lite svalare?
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med 🙂 Visst är det trist med allergin, men här kan vi ju ha dem ute som du säger, annars hade jag inte lockat dem med maten. Det blir svalare men inte kallt. Kan vara frost några mornar i jan-mars. Vi ska nog bygga ett litet isolerat hus till dem på balkongen … tror jag. Men annars så finns det uthus som de kan gå in i.

 13. Profilbild för Kraka

  Så fina katterna är. De lär sig snabbt att kommunicera, speciellt när mat är inblandad i ekvationen.

  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med! Ja mat är bra grej när en vill kommunicera, gäller ju oss människor med 🙂 Detsamma!

 14. Profilbild för Anita Bergglund

  Åhh.. vilka fina katter och härligt att läsa om hur du sköter om och tar hand om dem. Skulle själv gärna ha några katter här hemma men maken vägrar och det gissar jag att våra två hundar också skulle göra. 😁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar alla djur (nästan) men i synnerhet grisar och katter. Här kan vi ha katt som bor ute, vilket funkar med min allergi. Så jag är väldigt glad för vår lilla kattfamilj.

 15. Profilbild för Susjos

  Men åh så fina bilder du har fått på de ljuvliga katterna! Så kul att de närmar sig mer och mer, mat är inte dumt att locka med.
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det är fantastiskt vad lite mat kan göra 🙂

 16. Profilbild för Ulla

  Så fina katterna är och dina bilder på dem likaså! De ser ju ut att trivas hos er och att ni får deras förtroende, ömsesidig respekt för varandra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja de verkar trivas. Åtminstone just nu. Finns ju ingen garanti att det fortsätter på det viset, så njuter av varje stund.

 17. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Här sitter vi och humlar och har oss, kattälskare som vi båda är. Så ljuvligt att se , så fint att läsa, kontakten finns och ni kommunicerar. Det tar sig…härligt, underbart. Rörd-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   <3 vi gillar verkligen våra underbara småttingar. Känns tomt när de sover bort hela dagen… vilket jag tror de gör i värmen. Men morgon och tidig kväll har vi njuttider. Katt-kram

 18. Profilbild för Barbro

  Gokväll Anna

  Vill bara titta in och lämna ett tips på en bra serie som vi precis har tittat på. Den heter Black Snow, 6 delar och utspelar sig i Australien.
  Tycker det är så kul med serier därifrån, med deras natur och miljöer.
  Spännande, våld förekommer men inget frosseri tycker jag, men det är en cold case-serie så ett (eller flera) mord har begåtts.
  Om ni inte redan har sett den så hoppas jag att ni gillar den, om ni får tid över att kolla in den.

  Natti Natti

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tips! Vi letar efter den nu och hoppas vi hittar någonstans där vi kan se den. Gillar verkligen Australien så det kan vara en bra serie för oss. Natti natti!

 19. Profilbild för Anki

  Underbar bilder Anna! Ett fint samspel har börjat växa fram. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja vi får se hur nära vi kommer 🙂

 20. Profilbild för Paula Merio

  Sitter med ett leende från öra till öra, så mysig samvaro ni har! Får mig att sakna mina katter oerhört, jag tänker inte längre så ofta på dem, de har det bra på landsbygden bland en massa djur, men nu har vi blivit lite bekanta med en kisse som är sotsvart o liknar min Astrid på pricken. Hon följer oss på kvällspromenaden och går fram till Daniel och han är ju kattvan så de kommunicerar och interagerar fint.
  Fortsätt visa kissarna och ert liv tillsammans, för ni är ju trots allt på samma tomt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är katter helt underbara. Har precis gett dem frukost 😀 Mysigt att Daniel och katter kommunicerar. Imorgon kommer mer bilder på kattfamiljen!

 21. Profilbild för Chatrine

  Alla våra katter har älskat uppvispat ägg. Svea har en särskild ’äggskål’ och när hon hör att jag tar i den så kommer hon rusande. De gånger jag tar i den av annan anledning än att bjuda på ägg har jag kommit på mig med att smyga med det. Annars står hon och ’skriker’ på mig tills skålen används till det den är ämnad till 😄

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gav dem äggvita idag efter att jag läst din kommentar, hade det i kylen nämligen. De slickade i sig lite grann, ungarna alltså, men de var ju redan mätta och Semlan var inte i närheten. Ska prova ett helt ägg nån gång! Tack för tips!

 22. Profilbild för Jag

  Jag har inte hänt med riktigt om katterna. Är det en katt som bara har dykt upp och fått ungar hos er? Söta är de förstås men jag klagar ju lite på min ”inflyttade” katt, haha. Fint och ömsint ser det ut på dina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har en del vildkatter omkring oss. Semlan var en vildkatt som föddes här på vår mark förra året tror vi. Nu har hon fött ungar här och vi har bestämt oss för att ”behålla” dem då vi ju här kan ha utekatter hela året och bara njuta av dem på avstånd är vad jag vill. Och att de tar möss och råttor så klart.

 23. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jättekul att få läsa om fina Semlan och hennes söta ungar 😀 Vad fint att ni kan kommunicera och förstå varandra. Kanske, kanske kan ni så småningom komma ännu närmare varandra 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi hoppas verkligen på det. Åtminstone med en av dem.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.