10 år utan kött

I år är det tio år sedan jag slutade äta kött och det är inget jag har några planer på att börja äta igen.

Vegan, vegetarian, lakto-ovo-vegetarian.. Jag gillar inte etiketter, så jag brukar inte använda ordet pescetarian vilket är den benämning jag skulle falla in under. Men ibland kan det hjälpa för att ex. en restaurang ska veta vad de kan erbjuda mig för mat.

Här beskrivs benämningarna om du vill veta mer.

När vi bodde i Vimle så hade vi en köttgård som granne. Jag har alltså sett på nära håll hur djuren vi äter föds, lever och sedan skickas på slakt. Jag har varit med vid avlivning, styckning och sedan fyllt min frys med kött.

Blä för lukt & smak av kött

Lukten av rått kött och viss tillagning gör mig fortfarande illamående. Jag har aldrig tyckt om kött, men har under min uppväxt fått lära mig att jag måste äta det för att få i mig allt jag behöver.

När jag tänker tillbaka på vad jag faktiskt åt när jag själv lagade mat med kött så inser jag att jag undvek kött- & fågelsmaken i mina val.

En grillad biff kunde jag äta om den var dränkt i honungsglace med mycket smak. Kyckling åt jag helst i bitar i sås, gärna currysås. Kassler och bacon åt vi mycket, inte så konstigt då det ju i princip bara smakar salt. Korv blev det ofta, gärna Dennis-korv, som ju inte innehåller så mycket kött. Köttfärs funkade väldigt bra, jag kryddade det helt enkelt så det inte smakade kött.

Saknar jag kött?

I år är det 10 år sedan jag slutade att äta kött. Och jag funderar på om det är något jag saknar.

Det var i samband med att jag började äta rawfood för min hälsas skull som kött och kyckling försvann från min kost och det har aldrig kommit tillbaka.

Jag gillar dock doften av grillad korv och nån gång när jag passerat en korvmoj eller dylikt har jag tänkt att det hade varit gott med en grillad korv med bröd. Bacon är en annan produkt som jag tyckte mycket om, som jag någon gång tänkt skulle göra en pastarätt extra god. OM jag skulle äta kött någon gång i framtiden så är det nog någon av dessa saker jag skulle äta.

Men nej, jag saknar inte kött. Och det är fortfarande ett aktivt val att inte äta kött och fågel. Finns liksom ingen anledning att äta det. Jag tycker halloumi, rödbetshamburgare och andra grönsaksbiffar som jag ”svetsar ihop” med kikärtsmjöl är så mycket fräschare och godare.

En annan anledningen till att jag inte ens äter en liten baconskiva är att jag inte vet hur min kropp skulle reagera. Och jag är inte ett dugg nyfiken på att ta reda på det heller.

Så jag firar gärna mina 10 år utan att ha ätit kött och fågel. Kanske med en härlig BBQ med grönsaker och goda såser.

Publicerat:

i:

,

36 svar till ”10 år utan kött”

 1. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Jag vet precis hur du upplever doften av grillad korv! Det enda som gör mig sugen att ära kött är just vid korvgrillning. När vi grillade både korv och vegansk korv kände jag mig som en hund, det var nära en haklapp behövts. Jag föll vid några tillfällen för det, men det fick jag betala för direkt. Jag tåler helt enkelt inte kött och det vet jag ju om sedan 4 år nu.
  Så även om det inte på något sätt saknas i övrigt så är det en fantastisk doft ibland jag står emot!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det en ljuvlig doft! Lustigt eftersom jag hatar all annan lukt från kött. Men det är något visst med just grillad korv. Kram!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  var vegetarian i min ungdom ett par år, åt ägg och mjölkprodukter, surbröd… men sen jobbade jag en sommar på sjukhuskök och då på 1980-talet krävde de läkarintyg (!) för att jag skulle få köpa vegetarisk lunch…. då hade jag inte så mycket val. Svärdotter äter vilt ”lyckliga djur”, hon lagar så god mat. Jag är allätare nu men äter gärna vegetariskt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Just det, jag mindes att det krävdes särskilda intyg i skolan också för att få äta vegetariskt. Bra val av din svärdotter tycker jag, men viltkött tycker jag inte heller smakar gott .)

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Måste en hamna i någon kategori är vi nog flexitarianer, mycket grönt och lite kött. Vi äter gärna vilt som vi delvis får från svärsöner som jagar. Just god grillkorv är riktigt gott och de vegetariska korvar jag smakat när vi grillat med döttrarna tycker jag är nästan läskiga i konsistens och smak.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej vegetariska korvar är inget gott. Jag använder dem ibland för att göra korv stroganoff, då funkar de. Hyfsat i alla fall.. 🙂

 4. Profilbild för LillaSyster

  Jag äter gärna en god bit kött för mig räcker det med salt och peppar på. Men att själv marinera en entrécote i vitlök, japansksoya och sesamolja är ju så gott. Men bra att du hittat en väg som får din kropp att må bra ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roger älskar kött, använder nog också bara salt o peppar tror jag när han grillar sig en god bit kött.

 5. Profilbild för Ulla

  Någon köttälskare är jag inte och har aldrig varit. Jag är inte vegetarian men äter gärna grönsaksbiffar och liknande. Goda sallader gillar jag också. Jag tål inte rött kött, det blir för mäktigt, men fisk gillar jag. Någon gång kan det bli fläskfilé. Köttbullar går ner också ibland.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gäller ju att hitta det som passar för en själv och ens kropp.

 6. Profilbild för Ingrid

  Jag skulle nog inte kunna tänka mig att avstå helt från kött, för jag tycker att det är väldigt gott. Jag kan faktist lyxa till det ibland och köpa mig en bit oxfilé och äta i min ensamhet och ska man lyxa till det så ska man, så då köper jag färdig potatisgratäng till också. Den där som är såg god så att man kallar den för sin!
  Ha en fin söndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så klart ska en äta det en gillar och mår bra av. Härligt att du nuter av oxfilé emellanåt, självklart med potatisgratäng till!

 7. Profilbild för Znogge

  Så skönt att du har hittat en kost som passar dig och då finns det självklart ingen anledning att ändra på det.
  Jag sätter ingen etikett på min kost men inälvsmat äter jag absolut inte. Inte heller kalv, lamm eller kanin. Under mina år i skolan har det blivit mycket vegetariskt eftersom det är ett tydligt mål för skolrestaurangerna i vår kommun att dra ner på köttkonsumtionen. Sonens sambo äter inte kött så av naturliga skäl blir det en del vegetariskt och icke mig emot. Dagens vegetariska kost är något helt annat än den som erbjöds när jag började som lärare. Då uteslöt man bara köttet och glömde att annat protein behövdes.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt! Nä det tycker inte jag heller. Verkar som du har gjort det också 🙂

 8. Profilbild för Ana

  Precis som du äter jag inte kött eller fågel. Däremot fisk och skaldjur. Undviker mejeriprodukter men kan inte låta bli ost då och då.
  Trots att så många väljer leva uran kött kan jag fortfarande få rynkande näsor och ifrågasättande frågor till mitt val att inte äta kött. Lustigheter var när jag skulle äta med en grupp människor som var nya för mig. De har valt en restaurang och jag undrar om de vet hur de vegetariska rätterna är. De svarar ”vi vill ha kött. En rejäl köttbit.” Låter som lejon och skrattar. Otroligt smakligt och tramsigt. Vad folks beteende kan ge uttryck för!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag åt inte så mkt mejeri förut, men så reagerade mitt sockervärde på soyaprodukter så jag gick över till ”riktiga” istället. Så trist attityd de hade!

 9. Profilbild för Marianne

  Tio år sedan du valde bort kött, du hade en bra anledning eftersom du egentligen aldrig tyckt om det, lukten på rått kött kan jag absolut hålla med om.
  Tidigare funderade jag på att sluta äta kött, men insåg att jag inte vill avstå helt, samt att det är mycket konstigheter och soja i vegetarisk mat om en inte gör allt från grunden. Av kött valde jag endast eget uppfött lamm, höna och anka, nöt från en vän och vilt, fläsk har jag svårt för.
  Sen jag flyttade hit har det blivit liiite mer köpekött, bacon och korv från gårdsbutik.
  Men korv över lag har jag svårt för, jag är väldans kräsen, lusläser alla innehållsförteckningar och ratar de flesta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det mycket skit i många alternativa produkter. Jag gör det mesta själv nu för tiden. Att vara kräsen med vad en äter är sunt tycker jag!

 10. Profilbild för Mamma C

  Jag lagar mycket vegetariska rätter men jag gillar kött också.
  Men det är härligt att du har hittat en kost som din kropp mår bra av.
  Ha en fin söndag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är glad jag mår bra och att jag slipper äta kött 🙂

 11. Profilbild för Micke

  Det går ju faktiskt idag att hålla sig undan kött och fågel om man vill, finns så många alternativ som inte fanns förr.
  Vi som äter det har väl en tendens att ibland raljera över sådant men jag har lagt ner det, det fungerar ju ändå om man inte vill ha det.

  Tillönskar dig en fin kväll nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra du slutat raljera över det! Vi gör alla våra egna val och det bör respekteras. Detsamma!

 12. Profilbild för Heléna
  Heléna

  Jag skulle säkert också klara mig fint utan att äta kött. Jag äter nog nästan all typ av mat, men älskar verkligen frukt, grönsaker, rotfrukter och bär. Jag tycker att du har en riktigt sund inställning som faktiskt äter det som får dig att må bra 😀
  Hoppas du får en riktigt fin söndagskväll! Kram <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, att lyssna på kroppen är något jag lärt mig med åren. Kram

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Grattis till dina tio köttfria år! Det bästa är ju att du mår bättre av det.
  Här är vi allätare men äter väldigt mycket grönsaker, rotfrukter och frukt . Mår bra av det helt enkelt. Just nu äter vi lammkött med sallad, gottigott. Vilt gillar vi också men det är svårare att få tag på här, än hemma i Geta. Där var vi med i jaktlaget.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst är det! Njut på av er mat, jag vet ju hur bra du lagar den 🙂

 14. Profilbild för Paula Merio

  Jag gillar smaken av kött! Helst vill jag ha de styckningsdetaljer som är smakrikast när jag tillagar kött. Dock har det blivit mindre och mindre köttätande sedan jag blev ”ena-stående”. Det är inte så lätt att hitta mindre mängd bra kött i affären. Ofta är förpackningarna kilotals, och det har jag ingen användning för. Nu i sommar längtar jag dock efter en lättgrillad entrecote, o det får jag nog fortsätta längta efter…
  Valfrihet är viktigt när det gäller kosten, och så ett mått av sunt förnuft. Du äter fisk om jag förstår det rätt, på dagens båtkryssning serverades en jäkla god rimmad lax med dillstuvad potatis, lHa en skön söndagskväll

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Enastående, underbart! Förstår att det inte är kul att behöva köpa kilovis av kött. Mums med lax och potatis, i alla varianter.

 15. Profilbild för Matilda

  Känner igen mig. Har inte heller ätit kött på 11 år, men äter fisk, och vill inte heller sätta en definitiv etikett. Jag har hela tiden haft inställningen att jag ska kunna äta kött om andan faller på – det har den ännu inte gjort och jag är liksom du osäker på ifall kroppen skulle godta det. Innan jag slutade funderade jag vad det var som jag gillade när jag åt t.ex. lammkött eller korv och kom fram till att det var främst kryddningen. Och kryddning är ju lätt att tillsätta alla vegetariska rätter 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att vi har samma erfarenhet och smak. Kryddning och såser är så himla gott. Men det funkar ju som du säger utmärkt att äta till annat också. Jag gör gärna egna biffar av grönsaker av olika slag.

 16. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  En av mina gäster berättade vid ankomst att just bacon var det enda hon saknade (och ostbågar) sen hon börjat äta veganskt. Så till frukosten överraskade jag henne med en rejäl portion fejkon. Förvånansvärt likt bacon så hon laddade rejäla mackor med massa fejkon på dem och njöt rejält 🙂

  Vet inte om du redan har receptet men jag lägger med utifall…

  3 oskalade stora morötter
  2 msk rapsolja
  1 tsk vitlökspulver
  1 tsk rökt paprikapulver
  1 tsk salt
  Hyvla på längden med hjälp av en mandolin och lägg skivorna på en plåt.
  Rör ihop rapsolja, vitlökspulver, paprikapulver och salt, och pensla blandningen på morotsskivornas båda sidor. Ställ in plåten i ugnen (helst varmluft i 160grader) i ca 15 minuter.

  Låt dem bli krispiga så den lite saltrökta smaken utvecklas ordentligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Har hört om fejkon men aldrig gjort egna. Hur är hållbarheten? Ska de ätas direkt eller kan en göra i förväg?

   1. Profilbild för Chatrine

    Jag har inte provat att spara den utan de har gått åt på en gång. Tror att de blir bäst nygjorda för att behålla krispet.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ok, jag ska prova!

 17. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Grattis till 10-årsjubiléet 😀 Ja, du vet ju att jag är helt på din sida och inte tycker att det är ett dugg konstigt att avstå från kött. Jag har vant mig vid smaken av vissa substitut och faktiskt så gillar jag både vissa sk grillkorvar och fejcon eller andra varianter av fejkbacon. Så korv med bröd äter jag ibland och det finns massor av godsaker att ha i pastan. Nyligen upptäckte jag ett substitut för lax och det blev en god laxpasta med havregrädde bl a. Men om man inte gillar substituten får man hitta på något annat och det gör jag också som variation. Om du och din hälsa påverkas positivt av din nuvarande kost så är det ju det allra bästa 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst finns det massor av alternativ till kött, och jag provar mig gärna fram. Ibland blir det bra ibland inte 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.