bunkra i Sverige

Det här bunkrar vi med i Sverige

Inför vår resa ut i Europa vill vi bunkra vissa saker och vi har nu börjat fylla våra skåp sakta men säkert.

Vi har landat i vad som är viktigt att ha tillgång till och vad vi faktiskt kan strunta i. En del saker stod på listan tidigare men vi har strukit dem nu. Vill ju helst äta det som är säsong och som finns i respektive land. Att faktiskt få längta efter vissa matvaror är en lyx – eftersom vi vet att vi kommer få uppleva smakerna när vi kommer hem.

Bunkringsvaror för hela övervintringen

Följande varor kommer vi att ha med oss i bilen när vi kör ut från Sverige, det är mat men också andra saker som vi tycker var svårt att hitta när vi var iväg förra vintern.

Kaffe

Svenskt kaffe är så ofantligt mycket godare än det som går att köpa i ex. Spanien. Visst kan det inhandlas på IKEA, men det är dyrt. Och det kräver att vi har vägarna förbi en sån affär. Vi köper på oss och har räknat ut att det går ut 3 paket i månaden ungefär så det blir ju några paket som ska lastas in.

Aromat

Vi använder aromat på gurkan på mackan. Och det finns inte överallt att köpa, så det behöver finnas några refillpåsar i vårt skafferi när vi lämnar landet. Går så klart att köpa i Tyskland där det tillverkas men det är lika bra att säkra upp behovet när vi ändå bunkrar.

Pepparmix

En krydda som vi gillar skarpt men som inte finns alls utomlands, vad vi hittat i alla fall. Så det blir några påsar med den kryddan också i skåpet.

Kryddhusets kanel

Kryddhusets kanel är den godaste som finns! Och jag äter kanel varje dag i min gröt. Så det blir några påsar av det också. Går ju köpa kanel överallt, men de jag köpte under vår förra övervintring var inte alls så goda som den jag är van vid.

ICA Popcorn

Nu undrar du nog hur vi tänker. Popcorn finns ju överallt. Jo, men Icas är de funkar bäst i vår kastrull och på vår gasolspis. De blir poppade nästan allihop och de har rätt konsistens. Det är mindre risk att bita av en tand när en äter deras jämfört med andra vi provat.

Johnnys senap

Den svenska sötstarka senapen som tillverkas i Skåne är fantastiskt god. Har provat med många andra, men ingen slår den här. Så jag vill ha tillgång till den även när vi inte är i Sverige.

Oxbuljong & svampbuljong

Vi har hittat buljong av olika slag men just oxbuljong vill Roger gärna ha i vissa såser han gör och det har vi inte hittat. Och svampbuljong har vi inte heller hittat. Så ett par paket av varje tar vi med oss i alla fall.

Tacokryddor & skal

Även om vi inte äter tacos varje fredag så tycker vi det är väldigt gott och något som vi inte njöt lika ofta som vi önskade när vi var iväg förra vintern. Anledningen är att det inte finns att hitta överallt. Mjuka tortillas finns överallt, men vi vill ha de hårda skalen, båtarna. Så vi köper med oss av det också.

Sambal ölek

Vi hittade inte det någonstans! Så det vill vi säkra upp med innan vi åker. Använder en hel del av det när vi gör ”kladd” till grillat eller dipsåser till grönsaker.

Beluga linser

Det finns linser av olika sorter i de olika länderna vi passerar i Europa, särskilt färdigkokta. Torkade röda linser hittade vi på Lidl/Aldi. Men Beluga linser fann vi inte någonstans, så det laddar vi med några paket innan vi åker söderut.

Gula ärtor

Gör väldigt gärna ärtbiffar och konsistensen är annorlunda än kikärtor, så vill ha med mig ett par paket av gula ärtor när vi lämnar Sverige.

Tandkräm

Det är onödigt dyrt att köpa utomlands, så det köper vi på oss här hemma.

Diskborste & svampar

Använder en diskborste med diskmedel i skaftet och utbytbara svampar när jag diskar, den varianten har jag inte hittat utomlands så det ska jag ha med mig så det räcker. Känns som ett bra val både för oss och miljön.

Snus

Tillagt efter att inlägget publicerats, glömde ju detta viktiga. Snus har vi med oss så mycket som får plats i halva frysen. Roger snusar 2-3 prisar/dag.

Bunkring för en kort tid

En del saker vi köper med oss kommer ju inte räcka hela tiden vi är iväg. Men det gör inget för det är inte sååå viktiga saker.

Ahlgrens bilar

Roger älskar dessa bilar. Går att köpa på IKEA när vi har vägarna förbi där. Men det kommer finnas en del påsar i vår bil när vi lämnar Sverige.

Ikaffe och andra Oatley produkter

Använder väldigt gärna Oatleys iKaffe i mitt kaffe samt till att göra min overnight oats. Deras andra produkter som ersätter matlagningsgrädde och creme fraiche tycker vi också är jättebra. Så det kommer vi ha med oss så mkt som går med tanke på bäst-före-datumet samt utrymmet i kylskåpet. När det är slut så är det slut. Finns lite överallt numera i Tyskland och Spanien så det löser sig!

Glutenfritt knäcke

Tänker ta med mig några paket, men det blir inte för att klara mig hela perioden vi är borta. Det finns annat att äta än knäcke, det gäller bara att vara påhittig så det ska jag försöka vara den här övervintringen.

Toalettkem & gråvattenkem

När vi var på Ullared passade vi på att köpa på oss en del då det är billigt där. Men så här i efterhand så tycker vi nog det var ganska korkat eftersom det väger en hel del. Så det var sista gången vi gjorde det.

Jaha, det var väl det som vi tänkte bunkra med. Allt annat vi äter och behöver finns där vi kommer vara. Hoppas vi 🙂 Vi åker tillbaka till Spanien den här säsongen så vi känner ju till vad som erbjuds i butikerna där, det gör det lättare för oss bestämma vad vi ska ha med.

Bilden är från vår skafferilåda som den ser ut just nu.

Vad tar du alltid med dig när du reser – oavsett om det är med husbil eller annat transportmedel?

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

26 svar till ”Det här bunkrar vi med i Sverige”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja det gäller att bunkra upp med allt det bästa!
  Vi har börjat att gilla pulverkaffe ”Lyx” ska det vara 🙂
  Enkelt också,bara att koka upp vatten.

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Gött med nya upptäckter! Vi gillar bryggkaffe bäst, kokar upp vatten o häller manuellt genom filter. Har ingen bryggare, så oxå enkelt, tycker vi 🙂

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Ja vi packar också med kaffe och tandkräm. Kom över ett parti glutenfritt grovknäcke från semper så det är en hel del paket som följer med. Även ”vanligt” hårt bröd (från pyramidbageriet) till Göran. Vi tar även med lite ansjovis då vi gillar Jansson. Och halloumi i kylen. Annars är det kul att upptäcka nytt och längta efter annat. Du har inte skrivit upp ostbågar?! ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Missade det erbjudandet som du delade med dig av, för när jag skulle beställa fanns det inte längre. Nä har förätit mig på ostbågar nu..hhahaha. Tänker att jag vill längta igen. Och en ganska onödigt produkt att ha med sig när jag vill äta mer vegansk. Samma med halloumi, har endast ätit det ett fåtal gånger sen vi kom hem och efter larmet om produktionen slutade jag helt.

 3. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Kaffe, Salt, Peppar, Pulversås bea, makrillkonserver, schampo från apoteket, sportknäcke, såpa, rödbetor, lingonsylt 🙂 är saker jag kommer på nu.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nyfiken, varför salt? Rårörda lingon – ja! vill jag ha med mig också, tack!

   1. Profilbild för Marguerite Koos
    Marguerite Koos

    Vi tycker inte det smakar likadant det som finns i andra länder. Så vi har valt att ta med från Sverige.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Så skönt att kunna välja som en vill 🙂

 4. Profilbild för Eva

  Vi är inte iväg lika länge som ni så behov av ”svensk” mat har jag aldrig känt, utan vi rättar vår mun efter vad som erbjuds lokalt. Det enda vi inte kan förlika oss med utomlands är smöret. Jag tar alltid med Bregott och steksmör. ??

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Smör bunkrar vi väldigt gärna i Frankrike annars, de har de absolut godaste smöret tycker vi. Hög fetthalt och mycket salt.

  2. Profilbild för Göran och Margareta
   Göran och Margareta

   Bra tips, vi har också bunkrat upp med kaffe på x-pris inför resan i höst mot Portugal o Spanien, thaimix o wokgrönsaker saknade vi på förra årets resa till Kroatien så det packar vi också med,
   Följer er resa och kanske ses vi nånstans i höst

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Kul att ni hänger med! Kaffet vi köper i Sverige är definitivt godare 🙂

 5. Profilbild för Christer Persson

  Hej. Mycket att tänka på! Men så bra info till alla som kanske ska göra sin första resa. I år kom inte vi iväg pga gamla föräldrar, operationer mm. Men ser fram emot nästa år. Under tiden inhämtar vi info dig o er. Kramar till er från oss. Just nu i edsvik, grebbestad precis vid havet! ???
  Christer o Eva

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad härligt att ni njuter av havet! Vi har lämnat havet för några dagar nu, så blir skönt att njuta av det igen i nästa vecka. Ja det är inte alltid det blir som en tänkt, men det blir som det ska ändå.

 6. Profilbild för Christina
  Christina

  Vi är inte ute så länge som ni men hushållspapper är något vi tar med. Pappersåtgången är större än hemma för det är inte så lätt att skölja av söliga grejer och har aldrig hittat något annat papper än supermjukt med bara några meter på rullen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har hittat bra papper, men vi har verkligen fått leta. För det är som du säger inte självklart att hitta. Och det är ju tur, för vi kan ju inte bunkra det för så länge som vi är ute så klart 🙂

 7. Profilbild för Mari och Lars-Erik

  Vanligtvis undviker vi att bunkra men det är klart att det finns ett par saker som vi tar med. Ost, typ prästost tar vi gärna med en del. Det går inte att ta med hur mycket som helst men något kilo extra blir det. Annars klarar vi oss. I Spanien har vi hittat ett kaffe på Lidl som är helt ok. Annars blir det Lavazzo i vår moccabryggare.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Prästost är gott! Vi har hittat kaffe lite här o där som är ok. Men eftersom vi rullar är det ju olika utbud varje handling nästan och det är då skönt att ha kaffe som vi vet är gott 🙂

 8. Profilbild för FREEDOMtravel
  FREEDOMtravel

  Vilket intressant inlägg! Vi bunkrar faktiskt också ibland sambal oelek, haha. Igenkänning där! Vissa andra saker på din lista har jag aldrig hört talas om, som pepparmix. Generellt gillar vi att prova utländsk mat, men är man utomlands länge kan man förstås sakna vissa saker. Vissa av de saker jag saknar är dock knepiga att bunkra, som färska skandinaviska räkor till exempel 😉 Sedan saknar man ju olika saker i olika länder. I vissa länder saknar vi creme fraiche till exempel, men om man är i Frankrike finns det ju massor 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det spännande med lokal mat. Nu äter vi mest veganskt/vegetariskt så det påverkar ju en del. Räkor är inte så mysigt att bunkra 🙂 vi har hittat creme fraiche nästan överallt, men den smakar ju galet gott i Frankrike.

 9. Profilbild för Reiselinda

  Vi bunkrar nog oftast när vi åker hem och inte för att ha med på resa… Har än så länge inte kommit längre än till Norge och Tyskland med husbilen dock, men gillar att prova det som finns lokalt. Får se om det blir någon längre resa till flera länder om vi kommer sakna något. Från Norge köper vi ibland med oss halvfabrikat på påse (grytor och gröt) och Vestlandslefse. Från Tyskland är det korvar, köttpålägg, öl, med mera.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tänker det finns favoriter av alla de möjliga slag i de flesta länderna. En del är torrvaror eller sånt en kan ta med sig annat är det inte. Jag älskar t.ex. avokados i Spanien, men de kan jag inte förvara så de kan jag inte bunkra 🙂

 10. Profilbild för Tia

  Vi gör tvärtom.? Vi bunkrar i Tyskland på väg hem. Deras kryddor är oftast renare med mer smak och utan tillsatser. Dessutom är allt så mycket billigare i Tyskland. Men smaken är som baken och våra beteenden därefter ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt ju! Älskar olikheter 🙂

 11. Profilbild för Gösta Evén

  Jag kommer att bunkra upp med Kaviar. Köpte i Ulm på IKEA men de har endast 190 g Kalles och dyrt.

  Ser här att hushållspapper och tandkräm är bra att bunkra upp.

  Äter mest grönsaker, rotfrukter och frukt. Det köper jag lokalt.

  Intressant blogg. Med många tips.
  Tack alla.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi äter oxå mest frukt o grönt o det kan vi ju njuta av på plats! Tack själv!

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.