Det kunde varit värre…

Igår tog jag mig en promenad på förmiddagen och ramlade! Jag tog emot mig med armen. Kunde resa mig upp och gick genom byn och hem, efter att ha hämtat ett paket med fröer på Juntan. Högerarmen fick hänga slappt där på högersidan av kroppen.

När jag kom hem stod Roger i startgroparna för att åka och handla mat, han frågade om jag skulle följa med och kika in på Vårdcentralen så de fick kolla på armen, som jag hade svårigheter att röra.

Men nej, jag är inte den som besöker läkaren så fort det händer något litet. Jag sa ”om armen är bruten så är den det även ikväll, då kan vi åka om det inte blivit bättre”.

Jag satte mig i soffan och tyckte synd om mig själv. Kunde inte använda armen alls, högerarmen dessutom. Ville inte ta en stark värktablett utan att ha ätit först så jag satt där i soffan och kollade på ett avsnitt av Jay Shetty. När Roger kom hem så gjorde han en god sallad till lunch och jag tog då en paracetamol-tablett. Men den tog inte udden av smärtan, jag tyckte läget förvärrades.

Så jag ringde Ourique och frågade om de hade röntgen där på vårdcentralen. Nej de har de inte fick jag veta, jag skulle åka till Castro Verde sa de. Så jag ringde dit och det var bara att komma, de har akutmottagning där 24/7. Jag frågade om det var lång väntetid, men jag förstod inte svaret jag fick. Strunt samma, vi satte oss i bilen och körde dit.

Akutmottagning Castro Verde

De skrev in mig i systemet, jag fick en klisterlapp som jag skulle sätta på tröjan, väl synlig. Sen satte vi oss i väntrummet och började läsa våra böcker, inställda på att spendera eftermiddagen och kanske även halva kvällen på akuten.

Efter kanske 5 minuter så ropades mitt namn upp. Jag kom då till en person (sjuksköterska kanske) som frågade mig vad som hänt och var jag hade ont. Hon fyllde i fler uppgifter i datorn och sedan fick jag ett band rund handleden (som en får när en är inskriven på sjukhus i Sverige). Hon hänvisade mig tillbaka till väntrummet och sa att jag skulle bli uppropad igen när det blev min tur.

Jag hann inte ta fram boken förrän en mansröst ropade mitt namn. Jag fick då gå igenom ett par svängdörrar och där på en öppen yta, som en stor hall typ, så frågade läkaren var på armen jag hade ont, och kollade om det även var axeln. Men nej, det var bara armen och armbågen sa jag.

Han hänvisade mig till ett par stolar lite längre bort och jag såg att det stod X-ray på dörren. Efter max 10 minuter så kom jag in för att göra röntgen. Det gjorde ont, behövde ha armen i lägen som fick det att tåras i ögonen. Men när jag var klar så sa röntgenläkaren att jag skulle tillbaka till läkaren. Så jag satte mig hallen igen och väntade. Där var det en del folk i rörelse så jag var övertygad om att jag skulle få vänta länge. Jag var väldigt sömning av värktabletten jag tagit tidigare så jag blundade lite och funderade på att ta fram boken igen. Men då kom läkaren! Han sa att inget var brutet, gav mig recept på antiinflammatoriska tabletter samt smärtlindring.

Granne till sjukhuset låg ett väldigt modernt apotek. När de skrev in min medicin i datorn så ramlade paketen ner i en låda på vägen, genom det fyrkantiga hålet i bilden ovan! De var väldigt serviceminded och angelägna om att jag fick all information jag behövde om medicinerna. Dessutom betalade jag bara €16 för medicinerna. Och som vanligt inget alls för läkarbesöket.

Tacksam!

Vad skönt besked, jag hade redan föreställt mig att jag skulle tala om för Roger hur han skulle plantera och sköta växterna den här våren. Det behöver jag bara göra under en vecka, för det är så länge som läkaren sa att jag skulle vila armen. Efter det skulle jag vara fit for fight igen!

Väldigt tacksam att jag inte bröt armen eller slog i huvudet, knän eller ryggen. Väldigt tacksam för att jag har Roger nära mig hela tiden som kan ta hand om mig när jag behöver. Tacksam för den portugisiska sjukvården. Tacksam att besöket på akutmottagningen tog mindre än en timme, det kanske jag inte ska förvänta mig nästa gång. Tacksam att smärtstillande tabletterna gör att jag kan använda fingrarna på tangentbordet, även om jag får lyfta armen dit just nu. Men det är ansträngande, så om jag inte kommenterar hos dig som jag brukar så vet du. Läsa kan jag ju göra i alla fall!

Är nu ännu en erfarenhet rikare, skönt att liksom ryckt av plåstret för ett besök på akutmottagningen när det inte var så akut.

Publicerat:

i:

50 svar till ”Det kunde varit värre…”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Aj aj aj, stackars dig. Tur i oturen. Vila armen och låt dig bli ompysslad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det gör jag!

 2. Profilbild för Emma

  Men åh stackare! Och ja, ”tur i oturen” att det inte slutade värre och himla skönt att inget var brutet. Imponerande att akutmottagningen arbetade så snabbt också. 🙂
  Ta hand om dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, absolut tur i oturen.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Skönt att inget brutet, kan göra ont ändå.
  Recept kan jag hämta i vilket apotek som helst, enkelt och praktiskt (som att jag kan beställa böcker hemma, välja var jag ska hämta, och lämna i 25 olika bibliotek i Göteborg 🙂
  Och enkla tips att ramla rätt, 2 minuter

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är smidigt att kunna hämta recept var en vill, de kan vi här oxå. Kollade filmen, behöver kanske öva på att falla rätt.

 4. Profilbild för Anki
  Anki

  Ajaj … vilken otur! Tur att det inte blev värre i alla fall. Måste säga att jag är imponerad av akutmottagningens snabba arbete!
  Krya på dig! Kram!

 5. Profilbild för Anita

  Usch då, vilken otur! Men tur ändå att det inte var något brutet. Och ett positivt besök på akutmottagningen också.
  Krya nu på dig!

 6. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det är sådana här gånger man inser hur bra det gick när det inte gick värre. Man inser också hur skört allting är, så lätt livet kan förändras. Jag är så glad för din och er skull att du hade tur i oturen och inte bröt armen eller slog huvudet etc.
  Bra service fick du sannerligen! De tog dig på allvar helt enkelt. Bravo!
  Var rädd om dig, försök ta det lugnt även om jag vet att du har svårt för det. Snart är du fit for fight igen. Hoppas du har gott om böcker och litteratur att förlusta dig med medan du tar det lugnt.
  Varma kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag pysslar som en enarmad, går att göra mkt med en hand. Men inte allt! Tack, kram

 7. Profilbild för Madde

  Vad fort det gick. Härligt då det fungerar också. Även om det inte är brutet kan det göra galet ont. Hoppas det går över fort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fort o bra! Tack!

 8. Profilbild för Ingrid

  Så skönt att ingenting var brutet.
  Krya på dig!
  /Ingrid

 9. Profilbild för Roland o Carina

  Kikar in igen efter lite data-krångel och läser detta,nu ska det funka bättre med ny Laptop,en HP 🙂
  Tur det inte var värre med nåt som var brutet iaf,då får du vila upp dig o komma igen bara!
  Som sagt tur du har Roger,ensam är man inte så stark sägs det i olika situationer.
  Och sjukvården verkar funka jättebra i Portugal,viss skillnad mot för här det!

  Ha det gott o krya på dig nu…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra sjukvård tycker jag. Tack!

 10. Profilbild för Marianne

  Men AJ!!
  Så skönt att du fick fin och snabb hjälp på akuten.

  Nu när du berättar om hur du lyfter armen och besväret att skriva på tangentbordet, kom jag att tänka på hur jag balanserar mobilen i knät emellanåt och skriver med pekfingret på vänster hand samtidigt som jag håller H’s hand med höger, vad gör vi inte för att hålla kontakten? 🙂

  Ta det fint nu och vila armen ordentligt.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så klart du ska hålla Hs hand! Tack kram

 11. Profilbild för Sara i Barcelona

  Ta hand om dig Anna! <3 Skönt att besöket gick smidigt, och att inget var brutet 🙂 Imponerande att du fick ihop den här texten ändå 😀 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det gick fort och bra! Kram

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så fort en olycka kan hända och ingen ångervecka har man när man ligger där. Skönt ändå att inget var brutet utan att det ska bli bättre. Jag vet förtvivlat väl hur svårt det är med en obrukbar högerarm, men vet också att det mesta går att lösa.
  Med hopp om snar bättring!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade enorm tur vid fallet. Enarmad är inte kul. Tack!

 13. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Stackare! Jäkla otur med fallet men skönt att inget blev brutit. Ett plus att sjukvården funkar så bra också!

  Må gott och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var otur, men ändå tacksam! Tack och kram

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ajaj, inte kul alls men vilken tur att det inte var brutet eller att du slog i huvudet ordentligt. Man kan hitta massor av skäl till varför du hade tur men det tar inte bort smärtan eller oförmågan att använda din arm. Så även om det var tur i oturen så var det ändå otur och du har all rätt att tycka synd om dig. Jag kan hjälpa till att tycka synd om dig härifrån också.
  Jag blir otroligt imponerad över den portugisiska vården. Vi svenskar tror ofta att vi är världsbäst på välfärd och vård men det var länge sedan jag insåg att så är det inte. Ta hand om dig nu och försök vara duktig på att vila armen.
  Kryakram <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är frustrerande att inte kunna använda armen som jag vill. Det är väl dock bra att träna hjärnan på att hitta lösningar 🙂 Jag är också imponerad, Sverige är definitivt inte världsbäst enligt mig. Kram och tack!

 15. Profilbild för Znogge

  Aj då, men olyckan är tyvärr snabbt framme. Sedan var det tur i oturen att inget var brutet men man kan ha rejält ont ändå. Det lät som ett smidigt och snabbt besök i alla fall. I Sverige hade det förmodligen tagit flera timmar misstänker jag.
  Nu önskar jag dig en god återhämtning!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den är ju det, allt kan ställas på sin spets eller förändras i ett ögonblick. Tack snälla och kram!

 16. Profilbild för Susjos

  Så skönt att det inte var något brutet, och så smidigt och fort det gick, härligt!
  Krya nu på dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt skönt! Tack!

 17. Profilbild för Anette

  Vilken tur att det inte var värre, krya på dig och vila.
  Du ska ju snart påta i trädgården.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag ska ju det.. kunde plantera lite frön i går i alla fall. Har ju en fungerande arm 🙂

 18. Profilbild för Cathinka

  Men aj, stackare! Hoppas du slipper ha ont snart. Imponerande sjukhusbesök👌🏼

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan inte fota 🙁 Det gör mig ledsen att jag inte kan hålla kameran. Men snart så hoppas jag detta har passerat också, lagom till nästa vecka 🙂

 19. Profilbild för Paula Merio

  Så bra att inget var brutet, en muskelskada kan ju dock göra minst lika ont. Fantastiskt så fort du fick hjälp också, jag brukar hinna läsa både en och två böcker och äta några måltider innan man får hjälp. Jag ramlade för några år sedan när jag plockade blåbär, en trädrot på stigen hamnade mellan min fot och min sandal och jag föll som en furie. Armbågen ur led och bruten! Jag har benflisor kvar i armbågen och kan inte sträcka ut den helt men har ingen smärta. Hoppas din skada läker fort

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var väldigt snabbt fixat, om det beror på att det var en tisdag em eller alltid är så vet jag inte. Aj, det fallet var inte lycksamt! Tack det hoppas jag också!

 20. Profilbild för Mamma C

  Så skönt att inte något var brutit i din arm.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt! Kram

 21. Profilbild för Micke

  SÅÅÅÅ underbart att det inte var värre än så även om smärtan inte är så trevligt.
  Lika underbart att du slapp sitta där alltför länge, bara att gratulera.
  Har ju bara varit på en akut med barnbarnet för många år sedan, vi hade tur då också men det var ju en annan tid förstås.

  Tillönskar dig en fin eftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är så tacksam att det inte blev värre! Tack!

 22. Profilbild för Susanne

  Attans vilken otur med armen men skönt ändå att den inte var bruten. Men även om det inte är någon fraktur kan det ju värka så in i baljan ändå. Hoppas värken lägger sig snart så att du blir återställd och kan använda högern igen.
  Måste ju säga att sjukvården där du är verkar vara riktigt bra och smidig. Här hemma känns det bara sämre och sämre på många plan och nu har regionen jag jobbar i anställningsstopp… Inte vettigt alls.
  Önskar dig en bra läkning och att du är tillbaks på banan snart 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en jädra otur 🙂 Det har varit jobbigt men nu börjar jag kunna använda den så smått igen. Vi är väldigt nöjda med sjukvården ännu här. Trist det blir sämre i Sverige. Tack detsamma!

 23. Profilbild för Jag

  Som alla och även du själv har skrivit, skönt att det inte blev ett armbrott, men skadade lemmar brukar kännas av ordentligt ändå. Låter som om ni har utomordenlig sjukvård och bra apotek. Hos oss är ofta någon medicin slut så man får kolla noga innan man besöker ett apotek. Ta det lugnt nu, låt armen vila och sköt om dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns ordentligt, men tabletterna jag fått hjälper bra. Den känns bättre! Tack för omtanken!

 24. Profilbild för Matilda

  Oj! Hoppas armen är bättre nu och att värken släppte. Tur att det inte var värre. Och härligt att det gick så smidigt med vården. Hopas du kan njuta av helgen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag njuter men är ganska begränsad i vad jag kan göra. Kom precis ur duschen som är ett berg att bestiga som enhänt 🙂

 25. Profilbild för Husbil Kors ovh Tvärs

  Men rackarns! Och tur i oturen att inget var brutet. Det kan ju minsann göra rejält ont ändå. Vilken fin sjukvård ni har i Portugal. Skönt att veta att en blir väl omhändertagen om/när det händer något.
  Krya Kramen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt tur att inget var brutet. Är väldigt glad att vi har en bra sjukvård omkring oss och nu har vi testat akutvården med. Perfekt! *kramar tbx*

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.