potatis

Ditt bästa potatisrecept?

Publicerat den

Nu skördar vi potatis och eftersom vi äter i säsong så är inte ambitionen att lagra den för framtida behov utan vi äter potatis varje dag just nu. Variation önskas med andra ord!

Två månader efter att jag satte sättpotatisen, den 8 februari, så skördade vi de första potatisarna. Vi har fått höra att de ska ligga i minst tre månader, men vi tycker det gärna får vara lite mindre storlek på potatisarna. Och vi har så många plantor att det kommer bli tre månader innan allt är skördat. Vi har ett område i Skogsgläntan där jag bara täcker med gräsklipp och så har vi en odlingslåda där potatisarna ligger i jord. De som är i odlingslådan i jord är mindre än de som är i gräsklipp. Det beror nog på att det är mer skugga i odlingslådan och det torkar ut där ganska fort, vilket det inte gör under gräsklippet. Men smaken är lika god oavsett var jag skördat!

Vad gäller lagring så behöver vi inte äta upp allt så klart, det klarar sig ju länge i kylen, men vi äter potatis väldigt mycket just nu, precis som vi gör med salladsmix.

Vi äter gärna kokt nyskördad portatis, med smör och salt. Jag gör också väldigt gärna potatissallad, väldigt gott och enkelt att ha ståendes i kylskåpet ett par dagar för att snabbt få mat på bordet. Men mer variation än så är ju önskvärt.

Här är några exempel på sätt jag använder potatis till, men har du andra förslag, kanske rent av länk till recept så skulle jag bli så väldigt glad om du delar med dig! Extra plus för recept där potatisen är huvudråvaran!

  • nyskördad kokt med smör och salt
  • potatissallad
  • pommes i airfryer
  • batatas brava
  • grönsaksburgare
  • potatisgratäng
  • hasselbackspotatis
  • potatis- & purjolökssoppa
  • gulaschsoppa (har paprika från förra sommaren i frysen)
  • ugnsrostad potatis
  • bakad potatis
  • gnocchi
  • potatismos

Hittade det här receptet på krispig potatis (extern länk) och det ska jag prova nästa gång vi grillar! Dessutom har jag ett sparat recept på Aloo Gobi som jag ännu inte testat. Har ingen blomkål just nu.. jag får köpa det, tar emot 🙂

Hoppas du kan och vill utöka mitt receptregister för potatis!

Jag har tidigare gjort receptsamlingar för zucchini och aubergine, det är läge att göra flera där jag samlar olika grödor, t.ex. potatis, paprika och tomat. Får se när lusten infaller, det är ju den som styr vad jag bloggar om.

Här kan du hitta de receptsamlingar jag gjort hittills, tillsammans med annat material som du kan ladda hem.

43 svar till ”Ditt bästa potatisrecept?”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Kokt potatis ( brukar dela potatisen i fyra delar så kokar
    den snabbare och är också i lagom delar vid tillredningen) blandar sedan med en finhackad rödlök, några nävar bladspenat, lite flingsalt – mosar till det lite- men ska inte bli ett slätt mos, bindsamman det hela med en skvätt matlagningsgrädde.

    Det är lycka att plocka upp egen potatis och så gott. Ha en bra tisdag.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Mums så gott det låter, tack!

  2. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Olika varianter av potatissallad. Det går ju att göra med yoghurt, fil eller vinägrett och med olika grönsaker i.
    Äpple, majs och purjo, med fil och ättika
    sparris, rädisor och lök med senapsvinägrett
    sockerärtor, salladslök och örter med yoghurt och lite aioli

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack för tips på varianter av potatissallad, finns mycket att testa sig fram med där!

  3. Profilbild för Lars
    Lars

    Det känns som att du har täckt in mycket, men om man gillar indisk mat, så finns det ju en del potatisrecept att hämta från det köket. I mitt tycke så är kanske inte just potatisrätterna den mest fantastiska indiska maten, men kan ändå vara kul som omväxling.

    Jag och Åsa använder ofta Madhur Jaffreys recept när vi lagar indisk mat. Hennes Masala Dosa är t.ex. en trevlig smårätt tillsammans med färsk koriander och en god mango chutney. (Om man inte är född med genen OR6A2 som gör att man upplever koriander som ”tvålsmakande”. 😉)

    Fransk potatissallad är också gott. Kryddörter, rödlök, kapris, olja, vinäger, dijonsenap, salt peppar… Gärna med grillad, nyskördad sparris.

    Fast vår favorit är nog ändå den enklaste: Klyftpotatis i airfryer… Helst gjord på Mr Little’s Yetholm Gypsy som är den godaste potatisen vi (hittills) provat. Den är släkt med King Edward och tyvärr i det närmaste omöjlig att få tag på som sättpotatis.

    1. Profilbild för Lars
      Lars

      Hm. Minns inte om du äter ägg eller inte, men kom just på att en frittata med potatis och örter inte heller är så dumt…

      1. Profilbild för Anna i Portugal

        Jajamen, jag äter ägg. Frittata med potatis har jag gjort en gång tidigare, dags igen kanske. Tack!

    2. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack så mycket! Ska kika in på hennes Masala Dosa, en helt ny rätt för mig. Älskar koriander! Vi vet inte ens vilken sort vår potatis är..sparade inte etiketten! Suck!

  4. Profilbild för Monnah

    Dillstuvad potatis är suveränt gott tycker jag! Smashed potatoes är också smarrigt. (Har inte läst kommentarerna, annars får du dubbeltips.)
    Och Yotam Ottolenghis recept är alltid jättegoda. Testa detta.
    Era potatisar ser enormt fina ut. Bra jobbat! Kram.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack så mycket! Ja dillstuvad potatis är gott.. det ska jag göra, var längesen. Smashed har jag bara gjort en gång innan, tack för länken. Och Chaat masala potatoes är helt nytt för oss, tack för den länken. Kram

  5. Profilbild för Anita

    Potatis är gott och era ser väldigt fina ut! Har nog inte så mycket att komma med i receptväg, du verkar täckt in det mesta. Men rårakor tycker vi är gott. Går ju att äta med creme fraiche och rom av något slag. Vi brukar också koka små potatisar som vi delar och har just creme fraiche och rom på och äter som drinktilltugg. Jag brukar också göra en form av ”smörrebröd” där jag täcker brödet med skivor av kokt kall potatis. På det har jag en blandning av creme fraiche med kokt hackat ägg, skivad salladslök, rom, dill och grovmalen svartpeppar.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Rårakor.. det har jag inte ätit sen jag var barn tror jag. Det vill jag prova igen, tack! Och dina smårätter och drinktilltugg låter jättegott, tack! Kram

  6. Profilbild för Mamma C

    Vilka fina potatisar och tyvärr så har jag inget bra recept att tillägga.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal
  7. Profilbild för Lillan Kind

    Så fina potatisar ni har skördat! Något som jag tycker är gott är grekisk Moussaka. Många förknippar den rätten med att man bara har aubergine i förutom färs, tomater mm. Men jag har ätit den traditionellt tillagad många gånger då jag bodde i Grekland varje sommar. Då har man även potatis i den. Om man googlar på recept får man en uppsjö av försvenskade sådana. Men på swedishnomad.com finns ett riktigt grekiskt recept på traditionell moussaka.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack, ska kolla upp den grekiska moussakan. Swedishnomad har ett väldigt gott recept på tzatziki så jag ska kolla efter denna moussakan där.

  8. Profilbild för Znogge

    Så härligt med egenodlad potatis och jag förstår att ni får en god skörd. Jag har väl inget recept att komma med men jag ser att du fått en del tips. Jo förresten, stompad potatis gör vi ibland och det är gott till mycket.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Stompad potatis är gott! Ja nu har jag en hel del variation att hämta inspiration från. Så glad! Kram

  9. Profilbild för Annika

    Potatis, ja.
    Smashed potatoes tycker jag är jättegott.
    Vet inte, kan inte länka, det vill sig inte. Men jag brukar göra det ibland. Finns massor med recept, förutom det jag försökte länka.
    Sen älskar jag ju vanlig klyftpotatis, ringla olivolja över, blanda ihop med salt och peppar och rosmarin.
    Fransk potatissallad, som jag heller inte kan länka. Gillar inte mayo-baserad pot.sallad utan vill ha den franska med en massa örter i.
    Gör potatishalvor också ibland, dela bara en potatis och lägg på plåt med olja och kryddor. Så gott.
    Sen har jag ett jättegott recept på ugnsrostad potatis med honung och balsamvinäger. SÅÅÅ gott, Anna, du måste prova. Googla bara på det jag skrev ovan, bloggen jag fått det ifrån heter Jennys rum och spis.
    Min svärmor brukade göra twice baked potatoes, sååå gott!! Baka först potatisen som vanligt, gröp ur innehållet och mosa det med smör och gräddfil och kryddor. In med moset i den bakade potatisen igen, gratinera med lite ost i ugnen. GÖTT!! Du kan säkert leta upp ett bra recept på nätet.
    Potatis är verkligen det bästa tillbehöret. Kramar!!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Smashed är gott, längesen jag åt. Konstigt att du inte kan länka! Klyftpotatis är gott. Har recept på fransk potatissallad, jag gillar dock när det är kladdigare, så creme fraiche och majo får gärna vara i min potatissallad. Åh honung och balsamvinäger, låter grymt gott, hittade ett recept. Tack för dina tips! Kramar

  10. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Kan inte leva utan potatis… vi skalar inte, inte ens i gratänger.
    Hos sonen gjorde han/vi smashad potatis, jag smashade; skalkokt potatis krossas lite lätt. Penslas med smör, salt, kryddor, parmesan, in i igen. Mums!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Så gott med smashed! Tack!

  11. Profilbild för Marianne

    Först tänkte jag att jag äter så sällan potatis så det blir kokt eller råstekt med vitlök i ugnen, när jag kollade receptet på den krispiga potatisen kom jag på att jag ibland gör potatisrosor i en muffinsplåt, det påminner om den krispiga potatisen.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är väldigt gott med kokt potatis så det räcker långt, men kul att variera oss när vi nu äter det i princip varje dag. Tack! Kram

  12. Profilbild för Elisabeth
    Elisabeth

    Kronans kaka är en klassisk mjuk kaka som istället för vetemjöl innehåller potatis och mandel. Den kanske är något att testa? I och för sig är det ju inget som förbrukar några större mängder av potatis, så det blir väl mer en kul grej än ett faktiskt tips, men ändå?

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt, har aldrig hört talas om den kakan. Ska absolut provas! Tack!

  13. Profilbild för Susanne

    Ni har verkligen fått fina potatisar och nog är det extra lyxigt och extra gott när dom är egenodlade. Jag tipsar som Annika redan gjort… Smashed potatoes 🙂 En av våra favoriter men funkar bäst på färskpotatis vilket vi inte har så länge här uppe i Sverige. Oftast när vi har potatis blir det som klyftor i ugn tillsammans med olika rotfrukter och en variation på kryddor och olivolja. Det bästa är att det passar till det mesta. Men det gör ju egentligen all potatis oavsett tillagning. 🙂

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det blir smashed potatis till grillat i morgon, ni har verkligen inspirerat mig! Klyftpotatis är också jättegott. Tack!

  14. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vilka fina potatisar ni skördat. Här äter vi gärna och ganska ofta potatis i olika former. En fransk potatissallad med mängder med örter och grönsaker är riktigt gott precis dom det lite modernare smashed potatoes med mycket parmesan . När potatisarna är små och färska är ändå det bästa att bara koka dem och äta med smör och flingsalt, gärna till matjessill.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Fransk potatissallad är gott, men jag gillar den krämiga lite bättre. Och smashed blir det absolut till grillat imorgon. Tack för tips!

  15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Du har nog täckt in det mesta av det jag kan komma på men en sak jag gillar är raggmunk…med lingonsylt och kanske något slags stekt fläsk om man vill det (jag tycker inte att det behövs). Du kanske också minns att en favorit för mig när färskpotatisen finns tillgänglig är att skiva kokt potatis på ett gott bröd och ringla över rejält med kaviar. Mums! Jag blev så glad när den veganska varianten av Kalles kaviar kom. Potatis är väldigt gott.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Just det raggmunk finns ju med, kanske går att göra med något annat mjöl än vetemjöl. Ska googla lite. Tack så mycket! Just det, på mackor gillar du kall potatis och kaviar, det vill jag ju smaka på 🙂 Kram

  16. Profilbild för Channal

    Hej Anna! 1000-Tack för nya potatisrätter! Jag ÄLSKAR potatis i alla former! Finns det något godare en färsk potatis… just den där första man får tag på. Det ÄR godare än bakelse!

    Mums med potatismos, ångkokt potatis, klyftpotatis, perfekta pommes frites, hasselbackspotatis, krossad potatis, bakad potatis, potatisgratäng, potatiskaka i ugn, potatisbullar, potatis- och purjolökssoppa och bara vanlig kokt potatis. Nu blev jag hungrig!!

    KRAM till Dig! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt du blev inspirerad, potatis är väldigt gott. Potatisbullar har jag aldrig lyckats med.. Kram

  17. Profilbild för Marika

    Potatis med lök paj är jättegod. Annars har du nog fått tips som räcker och blir över. Jag har hört att man absolut inte ska ha potatis i kylskåpet. Minns inte varför men flera människor jag känner säger så.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack! Vi äter väldigt gärna paj, så det ska jag leta fram något recept på. Enligt livsmedelsverket ska potatis ligga svalt, gärna i kylen. Det är i af vår svalaste plats 🙂

  18. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Kroppkakor är ju också galet gott, går att göra med vegetariskfyllning på stekta finhackade champinjoner och lök. Men det går ju inte på färskpotatis…..men några kanske du sparar. Och sen tar du potatismjöl så slipper du ev mjölsmak och dessutom naturligt glutenfritt.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag har faktiskt aldrig ätit kroppkakor! Vi får se om det blir några sparade 🙂 Tack för tipset.

  19. Profilbild för Ghita
    Ghita

    Kanske det redan finns på listan, rårakor. Riv rå potatis, krama ur vätskan, stek i smör, ät med t.ex smetana ,rödlök o rom, typ som blinier!

  20. Profilbild för Camilla på Fjellborg

    Poteter er SÅ godt! Men jeg er enig – det trengs variasjon!
    Her er et par av våre favoritter:

    Potetpuré, en slags luksusvariant av potetmos

    Kringle (!); det er så lett å glemme at poteter kan brukes til mer enn middag. Denne bakte jeg masse da jeg hadde gallesten i fjor, og den er veldig god og helt uten fett.

    Når vi først er inne på utradisjonell bakst, så blir det også veldig godt å lage kake med potet. Denne fikk uventet god mottakelse i et bursdagsselskap jeg bakte den til, blant annet

    Og nå skal jeg sjekke ut dine oppskrifter 🙂

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack snälla för dina länkar, de ska jag genast kolla in och spara ner! Potatis är väldigt gott 🙂

  21. Profilbild för Paula Merio

    Den enklaste rätten, med smör och salt, den åt vi alltid i barndomshemmet när mamma kunde köpa de första små nypotatisarna på torget i Helsingfors. Enda skillnaden var att vi hade hackad lök till. Idag skulle jag välja den späda fina salladslöken. Vet inte om du äter ägg, men ett enkel frittata med skivad potatis är jättegott. Googla potatisfrittata så får du många varianter.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Så himla gott med smör och salt. Intressant med hackad lök till, det är nog väldigt gott, jag älskar lök. Tack! Frittata har jag gjort, men det får inte smaka för mycket ägg 🙂 Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.