Såg en person ödmjukt fråga i en FB-grupp om vilken säng folk har i sin husbil och svaren visar på att det kan vara känsligt att tala om, då vill vi så klart blogga om det.

Vilken sängvariant ska vi ha i husbilen? Den frågan var en av de viktigaste för oss också när vi skulle köpa husbil, så vi förstår verkligen varför den ställs. Vi tycker det är en naturlig fråga eftersom det inte finns king-size dubbelsängar i en husbil i de vanliga storleksklasserna, vad vi sett i alla fall. Det måste göras ett aktivt val av vilken säng en vill ha om en är van vid en king-size.

Så här tänker vi i alla fall. Och beakta att vi bor i bilen. Använder inte vår bil för 30-50 övernattningar per år, utan sover varje natt i husbilen.

Normalstor dubbelsäng?

Vi har alltid haft en king-size (180×200) dubbelsäng i vårt boende. En säng med två separata madrasser på 90cm, dock med en stor (180cm) bäddmadrass överst. Vi hade gärna haft det i FrankieBoy också. Men det är queensbed eller franskbädd som erbjuds. Alltså mindre varianter av dubbelsängar. Det närmaste en king-size vi kunde komma var just den långbäddsvarianten vi har nu.

Queensbädd i husbil

Queensbed, är en bred säng med en madrass som oftast är 140cm bred, men finns vissa som är 160cm. De vi sett har rundade kanter i fotändan vilket gör sängen kortare. Ofta är dusch/toalett placerade väldigt nära sängkanten. De husbilar vi tittat i har inte en öppen layout när sängen är queenbed, det känns mer möblerat och instängt. Sängen kan också påverka garagets rymd. Det är endast en madrass, vilket gör att en till slut ramlar inåt mitten i en väl använd säng.

Franskbädd i husbil

En franskbädd är inte heller en king-size dubbelsäng, det är en bred säng intill en vägg, alltså med bara en långsida eller en kortsida att kliva i/ur på. Antingen får en kliva över sin partner eller hasa sig ner mot fotändan för att komma ur sängen. Samma problematik med madrassen som i queensbed och garagets rymd.

Vi har långbäddar

Eftersom vi båda är långa så vill vi ha sängar som är så långa det bara går. Vi har olika kroppstermostater och vi väger olika mycket. Så varsin madrass och varsitt täcke passar oss. Vi älskar närhet så att ha långbäddar som enkelsängar med en gång emellan är inte för oss. Vi tycker om att ligga intill och hålla en hand på varandra. Det kan vi göra i vår säng, då översta hälften av sängen (95cm) sitter ihop. Det finns också möjlighet att dra ut en skiva och lägga på en extra madrassbit för att på det viset få ännu mer ihopsatt säng. Men det är inte för oss. Dels så flyttar sig kudden på den hala skivan och dels så krävs en stege för att komma ur sängen. Totalt är vår säng 210cm bred i den övre delen innan den delas av för gången emellan sängarna.

Vi har tagit bort (på fabrik) taksängen fram i vår bil och det gör att om en av oss skulle ligga obekvämt (t.ex. för varmt) kan en inte gå och lägga sig någon annanstans och alternera säng. Vårt val av den enda sängen vi skulle ha var väldigt viktigt att vara hållbart på lång sikt.

Och så glada vi är i vår säng! Vi gillar den jättemycket! Och den fyller en sängs alla syften alldeles utmärkt.

Kompromisser

En husbil är mindre än ett sovrum i en lägenhet/hus, det krävs kompromisser. Vi hade gärna haft en stor dubbelsäng i bilen, men då hade vi behövt gå upp i storlek av bil och det vill vi inte. Så en får helt enkelt fundera kring vad som är viktigt och göra valet av säng i utifrån det. Men det är inte bara sängen i sig som påverkas av vilket val en gör. Beakta att även garagets rymd/storlek kan bli mindre/större beroende på säng och samma sak med förvaringsutrymmenas layouter/utrymme.

/Anna & Roger