säng i husbilen

Dubbelsäng – queensbed – långbäddar – franskbädd

Såg en person ödmjukt fråga i en FB-grupp om vilken säng folk har i sin husbil och svaren visar på att det kan vara känsligt att tala om, då vill vi så klart blogga om det.

Vilken sängvariant ska vi ha i husbilen? Den frågan var en av de viktigaste för oss också när vi skulle köpa husbil, så vi förstår verkligen varför den ställs. Vi tycker det är en naturlig fråga eftersom det inte finns king-size dubbelsängar i en husbil i de vanliga storleksklasserna, vad vi sett i alla fall. Det måste göras ett aktivt val av vilken säng en vill ha om en är van vid en king-size.

Så här tänker vi i alla fall. Och beakta att vi bor i bilen. Använder inte vår bil för 30-50 övernattningar per år, utan sover varje natt i husbilen.

Normalstor dubbelsäng?

Vi har alltid haft en king-size (180×200) dubbelsäng i vårt boende. En säng med två separata madrasser på 90cm, dock med en stor (180cm) bäddmadrass överst. Vi hade gärna haft det i FrankieBoy också. Men det är queensbed eller franskbädd som erbjuds. Alltså mindre varianter av dubbelsängar. Det närmaste en king-size vi kunde komma var just den långbäddsvarianten vi har nu.

Queensbädd i husbil

Queensbed, är en bred säng med en madrass som oftast är 140cm bred, men finns vissa som är 160cm. De vi sett har rundade kanter i fotändan vilket gör sängen kortare. Ofta är dusch/toalett placerade väldigt nära sängkanten. De husbilar vi tittat i har inte en öppen layout när sängen är queenbed, det känns mer möblerat och instängt. Sängen kan också påverka garagets rymd. Det är endast en madrass, vilket gör att en till slut ramlar inåt mitten i en väl använd säng.

Franskbädd i husbil

En franskbädd är inte heller en king-size dubbelsäng, det är en bred säng intill en vägg, alltså med bara en långsida eller en kortsida att kliva i/ur på. Antingen får en kliva över sin partner eller hasa sig ner mot fotändan för att komma ur sängen. Samma problematik med madrassen som i queensbed och garagets rymd.

Vi har långbäddar

Eftersom vi båda är långa så vill vi ha sängar som är så långa det bara går. Vi har olika kroppstermostater och vi väger olika mycket. Så varsin madrass och varsitt täcke passar oss. Vi älskar närhet så att ha långbäddar som enkelsängar med en gång emellan är inte för oss. Vi tycker om att ligga intill och hålla en hand på varandra. Det kan vi göra i vår säng, då översta hälften av sängen (95cm) sitter ihop. Det finns också möjlighet att dra ut en skiva och lägga på en extra madrassbit för att på det viset få ännu mer ihopsatt säng. Men det är inte för oss. Dels så flyttar sig kudden på den hala skivan och dels så krävs en stege för att komma ur sängen. Totalt är vår säng 210cm bred i den övre delen innan den delas av för gången emellan sängarna.

Vi har tagit bort (på fabrik) taksängen fram i vår bil och det gör att om en av oss skulle ligga obekvämt (t.ex. för varmt) kan en inte gå och lägga sig någon annanstans och alternera säng. Vårt val av den enda sängen vi skulle ha var väldigt viktigt att vara hållbart på lång sikt.

Och så glada vi är i vår säng! Vi gillar den jättemycket! Och den fyller en sängs alla syften alldeles utmärkt.

Kompromisser

En husbil är mindre än ett sovrum i en lägenhet/hus, det krävs kompromisser. Vi hade gärna haft en stor dubbelsäng i bilen, men då hade vi behövt gå upp i storlek av bil och det vill vi inte. Så en får helt enkelt fundera kring vad som är viktigt och göra valet av säng i utifrån det. Men det är inte bara sängen i sig som påverkas av vilket val en gör. Beakta att även garagets rymd/storlek kan bli mindre/större beroende på säng och samma sak med förvaringsutrymmenas layouter/utrymme.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

16 svar till ”Dubbelsäng – queensbed – långbäddar – franskbädd”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  God morgon.

  Val av säng är ju naturligtvis helt individuellt. Vi har sovit i alkov där jag låg längst in. Vi har haft tvärbädd, en dubbelsäng längst bak. Också där fick jag klättra över gubben när jag skulle upp (vilket i sej kan vara trevligt….) Nu har vi långbäddar liknande era och det passar oss perfekt. Jag sover hellre i husbilen än i lägenheten trots att vi har stor dubbelsäng där.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Just det, tvärbädd finns ju oxå. Visst är det individuellt, men absolut en relevant fråga tycker vi 🙂

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Vi har haft olika sänglösningar i våra bilar genom åren!
  Just i denna vi har nu valde vi långbäddar och stort
  garage under sängarna,ett måste för o rymma grejer!
  Det passar oss bäst har vi kommit fram till!

  Glad Påsk…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Pröva sig fram kan ju vara ett vinnarkoncept!

 3. Profilbild för Christel

  Detta har nog den största betydelsen för många. När vi köpte vår första blev det en tvärbädd, vi hade en sådan i vår sovhytt på båten vi bodde i, dock var den större, men vi tänkte att det är vi vana vid. Det blev inte så bra, vi hade nog glömt att vi blivit äldre och slutade med att jag oftast sov i taksängen och så vill inte vi ha det. Vi bytte bil och fick långbäddar precis som ni, men har ändå en dröm om en queensbädd. När jag läser din beskrivning tänker jag att det kanske ändå inte enbart är fördelar med en queensbädd, känns ju bra för vi tänker inte byta och måste vara nöjda med det vi har.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Klart att en queensbed hade varit härligt, men det måste i alla fall för oss ha rätt förutsättningar.

 4. Profilbild för Ama de casa

  Nu har vi ju ingen erfarenhet av husbilar, men när vi bor på hotell brukar vi be om två enkelsängar istället för en dubbel. Oftast är rummen större då och sängarna går ju (oftast) att putta ihop. Sen vet man aldrig riktigt här i Spanien – en dubbelsäng kan vara typ 1,30 bred… 😉

  Ha nu en riktigt Glad Påsk! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra tips! Jag brukar hålla koll på sängstorleken, men det är kanske inte alltid så att den anges och 1.30 är verkligen inte något som jag skulle sova gott i. Glad påsk till dig med!

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   När jag köpte lägenhet i Spanien fanns det en dubbelsäng 140 bred, jag blev faktiskt chockad. Visste inte ens att det fanns såna. Och f d ägaren hyrde ut som dubbelsäng. Nu blev jag chockad för andra gången när jag såg att i husbilar har de dubbelsängar 130 och 140 breda som de kallar för dubbelsängar. Sover man på varann då eller hur gör man? Det borde vara åtalbart att kalla en sån säng för ”dubbel” ????, falsk marknadsföring liksom

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Tror de kallar de sängarna för antingen franskbröd eller queenbädd. Borde de göra i alla fall.

 5. Profilbild för Tina & Bengt

  Känner att vi behöver försvara vårt sängval eftersom många väljer bort QB. Nu jämför vi bara med långbäddar för det var dessa vi valde mellan. Vi gillar våran queensbed och ångrar inte valet av den. Visst blir garaget 10 cm lägre men vi anser att vi får en helt annan rymd i husbilen med ett riktigt sovrum. Med långbäddar får vi känslan av att sängen sträcker sej ända ut i köket. Vi är nog av tanken att man mer får sängen i toaletten med långbäddar än med queenbed – åtminstone på er och vår storlek på bilar. Dessutom gillar vi våra 3 högskåp med möjlighet att hänga upp kläder och två rejält djupa lådor under sängen som sväljer massor av kläder. Med långbädd hade vi endast haft ett högskåp, inga stora lådor för där hade det varit trappsteg och endast förvaringsmöjlighet på sidorna av trappen – ett utrymme som alla verkar ogilla. Enda anledningen till att byta säng för oss vore för att få det 10 cm högre garaget men det går nog att lösa ändå. Vår queensbed är med delade madrasser som era långbäddar och de har inte blivit ”nerluggna” som era sängar så det är nog som allt annat en kvalitetsfråga. Carthago is the shit 😉 hehe

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Underbart Tina, klart ni ska försvara ert val 🙂 Och alla är vi som sagt olika. Vad bra att det finns med dubbla madrasser och att ni har en bil ni är nöjda med är ju fantastiskt. ”High five”

 6. Profilbild för JoY

  Vi har också haft olika sängar i bilarna vi haft. Började med enbart en säng som drogs ner över stolarna fram, inget vidare. Framför allt om man ville vila en stund medans man rastade, då blev det ett riktigt meckande.
  Sedan blev det långbäddar och därefter QB. Nu är vi tillbaka till långbäddarna. Med qb tyckte vi det blev så smalt i ”gången” på sidorna av sängen, annars var det mysigt med den stora sängen. Nu är det perfekt med långbäddarna och precis som du skriver, kan man bädda upp och få en jättestor säng.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det viktigaste är ju att vi var och en hittar den säng som passar oss bäst, vi är ju så olika

 7. Profilbild för Dan Gyll
  Dan Gyll

  Vi har nog testat de flesta bäddarna man kan ha i ett fritidsfordon då vi på 80-talet hade olika husvagnar och nu sedan 2014 husbil. Vi trivs bra i tvärbädd, då får vi även en ca 50 cm kortare och smidigare husbil som är lättare att ta sig fram med överallt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att ni landat i den sängvariant som passar er bäst!

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.