sao luis marknad

En annorlunda marknad i São Luis

I São Luis finns en marknad var tredje söndag varje månad. En annorlunda marknad, inte alls som de vanliga som finns i nästan varje stad här i våra omgivningar.

Det var en av våra poolbyggare, som bor i São Luis, som berättade att han brukar stå på den här marknaden och sälja bl.a. växter. Jag bad honom berätta mer.

I detta området bor det många expats från bl. a. Nederländerna, Belgien och Tyskland. Det är många som försöker leva självförsörjande så de säljer sitt överflöd och hantverk på den här marknaden.

Det fanns t.ex. smycken, läderprodukter, plantor. Där fanns ett par food trucks där de sålde vegansk mat, men vi var där för tidigt för att det skulle passa oss den här gången. Det fanns även en hel del begagnade saker av olika slag, krimskrams också så klart. Även möbler fanns det lite.

Vi tyckte om att strosa här, det var inte en jättestor marknad och det var inte den där hetsiga kommersen som det ofta är på de vanliga marknaderna, där det ropas ut erbjudande och där en får trängas med alla andra och ofta stå i kö till de bra stånden.

Det kändes helt annat här, var en annorlunda och mysig atmosfär. Det var ingen som prånglade på en något, utan det var trevliga samtal och även provsmakning.

Köpte vi något då?

Jodå, vi köpte två plantor, varav vi fick den ena av försäljaren som present, sa han. Vi köpte ett prydnadsgräs som heter Papyrus, som kan bli ganska högt, en stor kruka som vi betalade €5,- för. Gåvan var en planta med canna som vi ska försöka få att trivas på en plats vi ska göra i ordning på ängen.

Jag köpte också en stor glasbehållare (€5,-) som jag ska samla alla vinkorkar i. Har fått en kul idé av Anette (tror jag det var, eller kanske det var Susanne) som jag ska förverkliga så småningom, men tills dess så ska de samlas i den här behållaren.

Vi tvättar händerna mer nu än nånsin, eftersom varje kattklapp behöver tvättas bort från händerna (på grund av min allergi). Den fina italienska tvålen vi fick av ett par vänner för några år sedan är nu slut. Den har varit vår kökstvål. Så när jag på marknaden hittade ett stånd med en person som gör egen tvål så köpte jag en som luktar lavendel. Den kostade €7,-. Hon gav mig även ett prov på en välluktande kroppsolja som jag nog kommer beställa av henne.

På vägen hem svängde vi in om Casa Nirvana och åt så god lunch!

Vi lär definitivt åka tillbaka till marknaden (ja till Casa Nirvana också, det är ju vår favoritrestaurang). Och här är en pin på Google maps ifall du vill besöka marknaden också. Tredje söndagen varje månad, året om, hålls den alltså.

Publicerat:

i:

40 svar till ”En annorlunda marknad i São Luis”

 1. Profilbild för LillaSyster

  En marknad helt i min smak, synd att den är så långt bort. Tvålen låter helt underbar, älskar ju lavendel ialla dess former. Vem vet du och Roger kanske står där och säljer av er skörd någon söndag =) Ha nu en bra onsdag, strax dags att åka till jobbet. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den ligger lite långt bort för dig 🙂 Men om du åker till Portugal någon gång så kanske den ligger närmare där du väljer att vara 🙂 Ha en bra dag på jobbet. Kram

 2. Profilbild för Kerstin Sjöström

  så underbart med marknadsdag, jättefina bilder som väcker både minne och lust, framförallt till att resa igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt jag kan väcka lite reslust hos dig!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kul med marknader, hitta lokal mat och annat. I Sverige är det höstmarknader lite överallt nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är roligt, särskilt när det är små aktörer tycker jag. Höst- & julmarknader kan vara roligt, om det är de lite mindre varianterna så det inte bara är de vanliga knallarna.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   förmodligen av de vanliga knallarna jag köpt min favorithatt 🙂 köpt fin hatt på marknad i London också

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Så länge en är nöjd med vad en köpt så spelar det ju ingen roll av vem 🙂

 4. Profilbild för Solan
  Solan

  Finns ingen ände på vad man kan göra av en korkek. Skålen är en nyhet för mig t ex. Läcker! Paraplyer har jag sett, också fiffigt.
  Så trevligt att läsa om katterna som alltmer upskattar klappar från sina fodervärdar…😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så! Finns hur mycket konst och prylar som helst i kork.

 5. Profilbild för Znogge

  Så trevligt med en lite annorlunda marknad. Ibland är det bara ett och det samma eller en massa tingeltangel. Det gillar jag inte. Hoppas växterna ska trivas bra,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gillar inte heller de vanliga marknaderna med nästan bara krimskrams. Men den här var välditt trevlig. Det hoppas jag med!

 6. Profilbild för Marianne

  Mysigt att gå på marknad när det är annat än bara tingel-tangel och samma saker i vartannat stånd. Den ser ut att vara välbesökt också åtminstone den dagen ni var där.
  En stege och tvål skulle jag fått med hem härifrån.
  Nu är jag nyfiken på vad du ska göra med kockarna:)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen en helt annan upplevelse på den här marknaden. Visst var det mycket bilar och en hel del folk, men inte trångt. Bra för de som säljer att det är välbesökt.

   1. Profilbild för Marianne

    Kockarna? Var kom det ifrån? Korkarna skulle det väl stå!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Förstod att du menade korkarna 🙂

 7. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det låter som en väldig trevlig marknad att gå omkring och botanisera i. Synd den ligger lite långt bort…

  Hmmm undras vilken idé du fått? Ska bli spännande att se vad det blir
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst är det lite onödigt långt bort från er. Hahah, jag blandade nog ihop det, var nog någon annan som var här på besök nyligen. Kram

 8. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Den marknaden skulle t.o.m. jag kunna tänka mig att besöka, trots att jag sällan går ur bilen när Rolle tittar runt på en massa loppisar. Istället tar jag alltid med en bra bok som jag kan njuta av, så han inte ska behva stressa. Det han letar efter är i första hand CD, gamla LP och singlar samt böcker. Fast ibland hittar han annat roligt också…
  Läste förra inlägget om kattorna och det låter så mysigt. Man blir ju
  bara så lycklig när man kan ha husdjur på ”rätt sätt”. Inatt hade vi Molton här och då låg han i våra sängar – under täckena. Underbart skönt…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här fanns en hel del av CD, gamla LP och böcker. Kan tänka mig både du och han kanske hade gillat den här marknaden då. Mysigt att ha Molton i sängarna! Kram

 9. Profilbild för Mamma C

  Sådana där marknader är väldigt skoj och trevligt att gå på.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen!

 10. Profilbild för Susjos

  Loppisar är inte min grej, fast jag vet att man kan fynda grejer där! Lavendeltvål t.ex, älskar doften av lavendel 😉
  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den är underbar den här tvålen, så glad jag hittade den!

 11. Profilbild för Annika

  Ja, den marknaden hade jag gärna besökt. Korkekskålarna är ju bara för coola, måste jag säga. SÅ mycket det fanns på den marknaden. Tvålen, är det en sån du tar en liten bit av varje gång du ska tvätta händerna? Alltså en mjuk tvål? Kan tänka mig att den måste vara ljuvlig, älskar doften av lavendel så mycket!!
  Ett tag samlade jag också vinkorkar, det blir snyggt då de ligger synliga i en glasbehållare.
  Tack för att vi fick hänga med!
  Ha en fortsatt bra onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar också korkeksskålarna, dock har vi ingen bra plats för en sån. Det är en hård tvål, men jag har delat den i två för att få ett bättre format. Tack för att du hängde med!

 12. Profilbild för Annika

  Men nu har läst lite i din bio här på bloggen. Wow, vad intressant med husbilen!
  Vilken grej.
  Min man och jag har bara hyrt husbilar ett par gånger och vi har ÄLSKAT det! Jag skulle så gärna vilja ha en sådan, eller en van. Ser att vi är i samma ålder också, fast jag är ett år äldre än du. Så roligt att få följa dig här.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du läst lite om vem jag är 🙂 Jag tror att det är lagom att hyra husbil ibland, då blir en nog inte så trött på det som jag blev efter de tre åren! Eller så är vi så klart olika, men jag gillar inte så mycket folk omkring mig hela tiden. Kanske det är lite annat i USA, lite mer space?

   1. Profilbild för Annika

    Jo jag tror det, här kan man ju färdas i milatal utan att se någon annan människa när man är ute och kör på vissa platser i det här landet. Det finns så mycket ödemark och platser att uppleva med en husbil/van. Tror att USA/Kanada är det ultimata länderna då det kommer till att kuska runt i husbil/van. En annan sak här, campingplatserna är ofta sååå fina, mycket space runt den plats du hyrt, ibland ser man inte ens grannarna fastän de finns där. Speciellt om man campar i en state park eller nationalpark. Men även på andra privata campingar är det så. Du kan fricampa också. Boon docking som det heter. Följer en tjej på YouTube, Nikki Delventhal, som kuskar USA runt med sin van och sin hund. SÅ kul att se!
    Min fd chef här i US kuskar oxå land och rike till i ett motorhome nu, du vet de där enorma, gigantiska husbilarna med en personbil på släp. Hon och hennes man jobbar bägge, och de åker vart de vill när de känner för det eftersom de bägge jobbar på distans. I sitt motorhome har de ALLT. Tycker det är en mkt intressant livsstil. MEN jag fattar också att man lessnar på det, som ni gjorde.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Vi pratade om att vi ville göra USA i husbil. Kanske vi ska väcka liv i den drömmen igen 🙂 Men inte än på några år. Låter ju fantastiskt att verkligen få vara själva i en vacker natur. Så som din fd chef har det var så vi levde med vår husbil, dock inte ett åbäke till fordon… det var en stor frihet, men inte i längden.

 13. Profilbild för Ingrid

  Det ser ut att vara en trevlig marknad! Marknader i medelhavsländerna är lite mer på allvar än här i Sverige.
  Ha en fin fortsättning på onsdagen!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast det är samma samma på de flesta marknader jag besökt i Spanien och Portugal. Den här var annorlunda 🙂

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  En lite annorlunda marknad jämfört med vad vi är vana vid här men kul att se något nytt och spännande. Jag tycker att det ser ut att vara ganska många besökare även om det inte blev trängsel och köer. Ni kom inte hem tomhänta och det ska bli kul att få se vad du ska göra med de korkar som samlas i glasbehållaren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är kul när det blir lite nya upplevelser in emellan 🙂 En trevlig utflykt!

 15. Profilbild för Cathinka

  Tack för tips!

 16. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken mysig liten marknad utan en massa tingel-tangel. Här skulle jag kunna gå och botanisera länge, dofta och känna….
  Så härligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en mysig marknad, vi verkligen kommer åka tillbaka till!

 17. Profilbild för Paula Merio

  Det där var en marknad som gjord för mig! Det var marknad här i Rättvik förra helgen, och det finns ingenting så trist som den. Stor, bökig, mycket folk, trängsel, hundratals säljare som säljer samma prylar, jag fattar inte grejen varför alla åker dit! När jag bodde i Fredriksberg besökte vi de lokala marknaderna i olika byar runtom o så mysigt det var. Precis som det verkar vara på denna ni besökte! Kul! Nästa vecka hämtar jag grejer från vår Reko-ring som erbjuder lokala råvaror från närområdet, både animaliskt och vegetariskt, allt beställs på facebook o hämtas på torget i stan. Förstår att ni gärna besöker den här marknaden igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den i Rättvik fattar jag inte heller varför folk åker till. Exakt såna marknader undviker jag! Ja små mindre lokala marknader är mysigt. Reko-ring tycker jag är grymt bra, har bekanta i Sverige som levererar så. Funkar utmärkt.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.