Odlings- & trädgårdsjobb

Nu är tiden här för att arbeta i trädgården igen och efter några ganska stilla månader vad gäller just trädgårdsarbete så känns det härligt!

När vi har sommar här så är det inte mycket jag kan göra i trädgården, marken är stenhård av torkan och jag tömmer sålådorna successivt. Så bortsett från att vattna träd och ta hand om skörd är det mest planering av kommande säsong som jag gör under sommaren.

Men nu har jag alltså fått lite jord under naglarna igen!

Grönsaker

Jag har planterat det mesta ätbara som ska växa i höst och vinter. Blomkål, broccoli, vitkål, spetskål, persilja, sallad, koriander, morötter och gul lök har jag köpt pluggplantor av.

Rädisor och svartkål hade jag frön av, vilka jag nu också petat ner i jorden, får se om de tar sig. Jag vill plantera rödbetor om jag hittar plantor på marknaden (frön funkar inte för det äter myrorna upp) och så småningom även vitlök.

Varje kväll går jag en sväng och letar små ägg på kålplantorna, jag klämmer till dem för att minska kållarver. Har tidigare år haft gardin över kålplantorna, men har då haft annan ohyra som fritt kan frossa på plantorna utan att fåglarna äter upp dem. I år provar jag utan, så får vi se vad som ger bäst skörd.

Och faktum är att jag redan kan skörda salladsblad och koriander. Vilket är underbart eftersom vi också skördar granatäpplen, som tillsammans med salladsblad och koriander ger en magisk sallad!

Papegojblomma

Fick några fröer Strelitzia reginae av Chatrine när hon och Johan var här i vintras, och nu när regnet kommit har jag planterat dem. Om de kommer ta sig och om de överlever får vi se. De kan tåla ner till -2 grader men risken är stor att de fryser bort här om vi får så många mornar med frost som vi hade förra året.

Har satt fröna i närheten av lite större buskar, så kanske de kan hjälpa till att ”ta” frosten istället. Håll tummarna för att de gillar livet här hos oss!

Suckulenter

Vår vackra och enorma planta Grisöra har jag beskurit för att den inte ska välla ut över planteringskanten. En del slängde jag i komposten men jag planterade ut skott på två ställen i de nya planteringarna också. Samt att jag satte ett stort skott i en kruka där den ska få växa till sig innan jag planterar den på sin plats som jag redan valt ut, men som inte är färdigställt än.

Och den ljuvligt blommande Echinopsis Oxygona har växt ur sin kruka. Vi har nu planterat ut den i planteringen framför huset. Har ingen aning om den kommer gilla tillvaron där, men vi hoppas det.

Hibiskus

Jag har haft en hibiskus i en kruka på altanen i två år. Den överlever och blommar lite då och då. Men den ser inte ut att vara jättelycklig. Den torkar nog ut för mycket under sommaren. Så nu har jag planterat om den i planteringen till höger framför huset men jag får inte glömma av att vattna den dagligen under sommaren. Men uttorkningen går förhoppningsvis långsammare där under den portugisiska eken, där den även får ganska mycket sol eftersom den gillar det.

Majs som prydnad

I en sålåda så kom det upp lite självsådda majsplantor, så jag tog upp dem och planterade i en kruka nära huset. Inte för att vi kommer få några majskolvar, utan för att det är fint med de höga ”gräsen”, vi får se om den trivs.

Sen har det börjat komma upp ogräs och det plockar jag lite här och där. Det hör liksom till höst och vinter här hos oss. På sommaren är det ju ökentorrt så då kommer det väldigt lite ogräs.

Publicerat:

i:

,

32 svar till ”Odlings- & trädgårdsjobb”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Njut av dagarna med jord under naglarna! (Ääää, det vet jag ju att du gör!) Du planterar och jag höstar, men i mitt huvud planerar jag redan nästa säsong. Fina stora växter hos dig. Mina hibiskusar ville inte blomma i år. Ha det bäst!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör jag 🙂 Detsamma!

 2. Profilbild för Anita

  Det är så härligt att läsa om att trädgårdssäsongen börjar för dig nu när jag har avslutat min. Det är så intressant att följa. Och så var jag inne och läste om din Echinopsis oxygona och blev helt tagen. Vilka fantastiskt vackra blommor. Hoppas att den kommer att trivas på sin nya plats. Håller också tummarna för hibiskusen och att det går bra med kålen. Kålfjärilens larver är inte roliga.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är den magisk min Echinopsis oxygona! Vi hoppas verkligen den kommer trivas, siktar på 100 blommor i första blomningen nästa år 🙂

 3. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Härligt! Här är det omvänt .. allt är inplockat och nedmonterat och lagt till vintervila. Förstår din glädje över att den ökentorra sommaren är över – det blir så annorlunda hos er då, hoppas på en fin höst och vinter hos dig men ett härligt grönskande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst gillar jag den nya odlingssäsongen och att växterna får fart. Men jag älskar också vår torra sommar. Men nu behövs regnet!

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande med så mycket sorter! Myror äter dina frön, här är det mest sniglar, svårt att odla, men frukt och bär har vi lite. Vinteräpplena klarar sig i papperskasse i garaget över nyår.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Sniglarna äter bladen.. har inte så många än, men det kommer fler. Dock inte så illa som med mördarsniglarna. Men jag plockar sniglar, med och utan hus, varje morgon senare i vinter.

  2. Profilbild för Hanneles bibliotek

   Det har jag också gjort men sniglar är nattdjur…

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Japp, men om en är uppe tidigt så finns det alltid några att plocka 🙂

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så härligt det låter att en ny trädgårdssäsong börjar gör dig när allt avslutas här hemma. Tänk att skörda sallad och granatäpplen (koriandern hoppar jag gärna över) och få njuta av det i en sallad. Vi förstår verkligen ett val av breddgrad för ert boende….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är härligt med årstider, även om de ser annorlunda ut än i Sverige 🙂 Koriandern är verkligen antingen älska eller hata. För oss är det perfekta breddgrader!

 6. Profilbild för Ulla

  Så fina växter och vilken imponerande suckulent, Grisöra. Jag har några suckulenter i uterummet men de når ju aldrig den storleken där. Men de är fina ändå och så tål de det svalare klimatet på vintern. Och kaktusen med de vackra blommorna, helt underbar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så glad för grisörat som blivit så enormt stor! Vad roligt att du har suckulenter också. Ja den är väldigt fin kaktusen 🙂

 7. Profilbild för Mamma C

  Nu får vi hoppas att du tar makten över ohyran på kålen.
  Jag ska ta med mig sättvitlök från Sverige när jag är hemma. Gubben har beställt från sitt gamla jobb. Annars har han bara petat ner klyftor från vitlök som vi köper här.
  Ha en fin och bra dag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, jag jobbar på det 🙂 Men samtidigt tänker jag att det som vi får äta är bonus, vi delar ju jorden med en massa andra varelser som också behöver bli mätta. Varför tar ni sättvitlök från Sverige? Är den bättre? Här köper vi sättvitlök på marknaden. Detsamma!

 8. Profilbild för Ingrid

  Hoppas att du får en fin ny odlingssäsong, här går vi snart i ide.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas jag med! Ja det är ju lite annorlunda i Sverige.

 9. Profilbild för Marianne

  Så mycket gott du ska odla, så myror äter fröna, det hade jag ingen aning om.
  Vitlök har jag petat ner i rabatten ibland, men sen glömmer jag det och rensar bort de gröna små stjälkarna som ogräs när de kommer upp 🙂
  Hoppas din Hibiskus och dina papegojblommor kommer att trivas, de senare är häftiga blommor.
  Sniglar finns inte så många här, förutom pantersnigel, den äter andra sniglar och dess ägg samt förmultnade växtdelar men avstår levande grönt så de får gärna stanna kvar hos mej.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja så kan det ju bli med vitlöken om en inte har märkt upp platsen. Hoppas också mina blommor ska trivas. Önskar vi hade pantersniglar men det har vi inte. Det är åkersniglar och snäckor jag får hålla efter här.

 10. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är ganska häftigt att tänka att odlingssäsongen börjar nu. I oktober. Här hos oss ser jag mycket av både vårskörd och höstskörd. Har ni också två säsonger, istället för en?
  Det är så gott det en odlar och tar tillvara på själv 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har ju två säsongen. Vår/sommar då det är tomater, aubergine, gurka etc och så vintersäsongen då det är kål och rotsaker. Underbart med egenodlat!

 11. Profilbild för Annika

  Tänk ändå att din säsong börjar nu. Du och jag är i princip på samma breddgrad, Washington DC och Lissabon ligger på exakt samma. Ditt klimat och floran är så olik den hos mig.
  Som du skrev en gång, ditt klimat är mer som södra Kaliforniens.

  Vilka fina bilder du tagit. OCH så mycket GOTT du kommer att kunna skörda sedan. Älskar kål tex.
  Popcorngräs är ju hyfsat poppis i Sverige. Jag har aldrig provar det själv, får kanske nog av de jättestora majsfälten som ligger på landet utanför DC, hehe.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är intressant att det är så olika fast att vi ligger på samma breddgrader. Det är så himla gott med egenodlat. Ja popcorngräs har jag förstått är poppis i Sverige, det är nog det som inspirerat mig att sätta majsplantorna i kruka vid huset 🙂 Kan förstå du får nog av de stora fälten! Men egen majs är så gott att grilla, vi har någon enstaka kolv kvar från i somras.

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Du verkar ha tillräckligt mycket att göra för att slippa bli rastlös 😀 Härligt att kunna skörda så mycket efter ett arbete som du tycks trivas med och lika härligt måste det vara att kunna njuta av allt som blommar. Jag önskar er lycka till med alla era odlingar 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej jag blir verkligen inte rastlös, tycker om att sysselsätta mig (behöver det rent av) och att kunna vara aktiv utomhus är det bästa och en av anledningarna att vi bor här. Tack!

 13. Profilbild för Susjos

  Kul att kunna odla grönsaker och frukt själv! Lycka till med alla odlingar, fina bilder bjuder du på också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg
 14. Profilbild för znogge

  Ni har verkligen en lång säsong hos er. Lycka till med alla odlingarna. Här får vi vänta ett bra tag på den sortens arbete.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har två säsongen, för när det är för varmt på sommaren är det inte vettigt att odla och i jan-febr är det för kallt även här 🙂 Tack!

 15. Profilbild för Jag

  Otrolig växt, grisörat och så fina bilder på den! Klokt att plantera ut hibiskusen, det är en törstig växt. Hos oss i kruka inomhus, jättestor, visar den först av alla att det är dags att vattna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är en törstig växt den där hibiskusen, får se om den gillar sin nya plats 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.