Färgsprakande nyckelpigor

Nyckelpigor är så fina i sin rödorange färg och de gör verkligen nytta i trädgården. De äter t.ex. bladlöss. Idag får nyckelpigorna bidra till den färgsprakande fredagen.

Jag har egentligen bara en växt som det är bladlöss på nu och där finns det massor av nyckelpigor. Både den vi är vana att se men också en annan variant som ser ganska grotesk ut faktiskt.

Det har varit svårt att få riktig skärpa för att det har blåst hela tiden när ljuset varit bra. Men jag tycker ändå att bilderna är bra, trots att skärpan inte sitter exakt där den ska. Jag har insett att jag mår bra av att vara mindre kritisk.

För att få bort bladlössen så rekommenderas det att en spolar med vattenslangen med en hård stråle. Men det gör jag inte nu eftersom jag inte vill spola bort alla nyckelpigor! Jag ser att de kämpar på och låter dem göra det ett tag till innan slangen kommer fram.

Hoppas du får en skön fredag med massor av sprak och glädje.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Färgsprakande nyckelpigor”

 1. Profilbild för Madde

  Gillar också nyckelpigor. Det är något med dom som man dras till. Det bästa är väl att låta naturen ha sin gång, i alla fall så här i början

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det, undrar varför, nog inte hört någon säga något negativt om nyckelpigor.

 2. Profilbild för Åke

  Man får tumma ibland på kvalitén, det är motivet du vill visa upp såklart. Snyggt och passande när en annan tittar ut och ser det vita lappmöglet har i stort sett lagt beslag utomhus. Dina nyckelpigor värmer ända hit. Härligt inlägg 🙂 Skön fredag tillbaks!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det, men när en håller på att lära sig och utvecklas så är det svårt att släppa igenom bilder utan rätt fokus. Men jag får helt enkelt träna på det också 🙂 Fy för snö! Glad mina nyckelpigor kan värma lite. Tack!

 3. Profilbild för LillaSyster

  Fina sprakande nyckelpigor och den nya sorten du visar är inte lika söt som den vanliga. Men den kanske är dubbelt så effektiv? Tack för att du är med och tack för länken. Ha en bra fredag, här är snöblandat regn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä den för mig nya sorten är inte lika söt. Men tur det inte spelar någon roll, den är väldigt välkommen och jag uppskattar den enormt mycket. Kanske är dubbelt så effektiv, ingen aning. Nej, inte snöblandat redan..

 4. Profilbild för Anita

  Där vi bodde förut fick vi ibland invasioner av nyckelpigor. Vi hade ett vitt balkongräcke och det var i princip rött av 100-tals nyckelpigor. Dom fanns överallt och det gick inte att gå ut på balkongen, faktiskt lite obehagligt. Men efter någon dag drog dom iväg igen. Det händer tydligen då och då och det spekuleras i att det är en sort som heter Harlekinnyckelpigor som letar skrymslen inför vintern, men jag vet inte om det är så. Vet inte om ni har samma fenomen hos er, troligen inte då ni inte har samma vinterklimat.
  Men där vi bor nu har vi inga nyckelpigor alls till min stora sorg. För dom äter ju bladlöss och jag skulle gärna bjuda in dom till klängrosorna. Och så är dom ju fina att fotografera. Dina bilder är jättefina och jag tycker faktiskt att den andra varianten också är söt när jag tittar närmare på den.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Oj, det förstår jag blev lite läskigt! Lagom är ju bäst 🙂 Har inte sett sånt fenomen här, jag är så glad att jag i år ens ser nyckelpigor för jag har inte sett dem tidigare heller, mer än någon enstaka. Tack snälla!

 5. Profilbild för Emma Ek

  Härliga bilder på nyckelpigorna! Jag gillar också dessa små krabater. Vet inte varför, men de känns liksom ”snälla” på något sätt.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske det är för att de är snälla som gör att vi gillar dem, eller att de har fina färger och söta prickar 🙂 Detsamma!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Fina bilder. Nyckelpigor är verkligen fina, inte sett så många på vår lilla äng i sommar.

  1. Profilbild för Hanneles bokparadis

   nyckelpigor gör ingen skada, äter bladlöss och annat, skulle aldrig spola med vattenslang

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är alltså inte nyckelpigorna som ska spolas bort. Det är bladlössen som behöver försvinna och om inte nyckelpigorna lyckas minimera dem så kan de döda växten. Men eftersom jag inte vill spola bort nyckelpigorna så avvaktar jag lite till.

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag håller med om att de är fina insekter!

 7. Profilbild för Znogge

  Färgsprakande bilder på nyckelpigor! Av någon anledning så har vi inte sett så många av dem i år. Har ingen aning om vad det beror på men de hör sommaren och naturen till.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas de kommer tillbaka till er nästa år, så det bara var en tillfällig svacka den här sommaren.

 8. Profilbild för Mamma C

  Förstår vilket smörgåsbord för nyckelpigorna det där är. Så snällt av dig att inte ta fram vattenslangen.
  Tycker dina bilder är jättebra.
  Ha en fin fredag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja där finns det gott om mat för dem. Får se om de lyckas äta upp dem, annars får jag nog ta fram slangen. Tack snälla, detsamma!

 9. Profilbild för Ingrid

  Nyckelpigor är verkligen riktigt färgsprakande nyttodjur. Men jag har varit med om att vi fick fly från stranden en gång. En massa nyckelpigor anföll oss och de bets! Barnen blev alldeles förskräckta och jag hade aldrig varit med om det förut och inte senare heller.
  Ha en fin dag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Aj, visste inte de kunde bitas! Förstår verkligen att ni blev förskräckta och rymde. Tack för att du delar med dig av den upplevelsen!

 10. Profilbild för Marianne

  Nyckelpigor är verkligen så fina, och nyttiga, jag fick inte ihop fotot med den annorlunda nyckelpigan och fattade först inte att den ska se ut så, började fundera på om den ömsade eller kröp ur en puppa eller något, så galet 🙂
  Det har varit ovanligt många här i sommar, de flesta har jag sett på stranden.

  Lite onödigt vetande, Min syster fick smeknamnet Pian som barn, jag har något svagt minne av att det kommer från en av våra bröders ”nyckelpian” för mej är det väldigt avigt att säga eller höra hennes dopnamn.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ahhha, ja portugisiska nyckelpigor kan tydligen se ut lite hur som helst 🙂 Roligt att du har sett många, till skillnad från andra i kommentarsfältet. Nu blir jag ju nyfiken på vad syrran är döpt till 🙂 Kram

   1. Profilbild för Marianne

    Hennes dopnamn är Eva-Maria och nu kommer jag ihåg att det var en barnramsa om Maria Nyckelpiga som gav henne smeknamnet 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Maria Nyckelpiga känner jag igen!

 11. Profilbild för Annika

  Tycker också om nyckelpigor. Och här, i dina bilder, har vi det exakta exemplet på det jag menar i mitt inlägg idag —macrobilder tagna med en DSLR. Sådär skulle aldrig någonsin bilder bli man tar med en mobil.
  Nej, nu ska Canon fram …

  Ha en finfin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är min kamera inte en DSLR utan en spegellös, men ändå.. Ja ta fram din Canon, ser fram emot att få se fina bilder på din blogg! Detsamma!

 12. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är ju väldigt fiffigt av naturen att nyckelpigorna kommer för att äta upp lössen. Om det är såna rader med löss får dom sej verkligen ett skrovmål. Fint fångat med kameran också! Som vanligt måste jag säga för du delar alltid med dig av fina bilder
  Trevlig fredagskväll
  Kramiz

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det fiffigt! Tack snälla vännen! <3

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Fina bilder på nyckelpigor och bladlöss. När jag var barn sa min mamma att nyckelpigor mjölkar bladlöss och nu inser jag att jag i hela mitt vuxna liv har haft en naiv tro på att det är just så det går till. Men det låter ju mycket mer logiskt att de äter upp dem 😀 Det var kanske en lite för grym sanning att framföra till ett nyfiket barn. Tack för att du nu när jag är 60+ har informerat mig om hur det faktiskt förhåller sig 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen se där, fast kan det vara så att mamma menade myror? För de mjölkar nämligen bladlössen på honungsdagg, men det dödar dem inte utan myrorna skyddar bladlössen för att få sockret! Här kan du läsa mer, om du vill 🙂 Nyckelpigorna däremot äter upp bladlössen, upp till 40 st per dag tydligen.

 14. Profilbild för Paula Merio

  Den enas död är den andres bröd! Jag gillar nyckelpigor och här i Sverige har vi brist på dem! De har försvunnit med en farlig fart, ett mycket dåligt omen! Snacka om renhållare! Finfina foton!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det ju. Trist ni har brist på dem, kanske samma sak här. Men jag vårdar de som flyttat hit i alla fall 🙂 Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.