Så kom det första höstovädret

Jag älskar vår torra sommar, men det behövs regn så jag välkomnar det så klart. Och just nu är vi inne i en ostadig period med mest mulet och regn. På bilden ovan är det störtregn och väldigt kraftiga vindar under det första höstovädret.

Prognoserna har varierat men vi litade verkligen på att vi skulle få regn den här gången då det inte bara var ett regnmoln som skulle komma, vilket ofta brukar missa oss, utan flera stora regnoväder skulle passera.

Den första prognosen var att det skulle regna i princip varje dygn, men i varierad mängd. Nedan prognos skärmdumpade jag från ipma.pt förra lördagen (efter att det regnat på natten) och den visar det förväntade vädret för veckan som gått för Beja, som ligger ca 6 mil längre inåt land.

Hur blev det då?

Som jag skrev i inledningen så får vi inte alltid det utlovade regnet. Vi är omringade av regn, utan att det faller hos oss. Ett tydligt exempel ser du på nedan satellitbild från veckan.

Den här gången började regnet i alla fall med att det på natten mellan fredag och lördag, förra helgen, kom 20mm och sen nästan lika mycket natten till tisdagen. På torsdagen skulle det komma enorma mängder, över 60mm, men den prognosen ändrades flera gånger och till slut fick vi 18mm.

Hittills (fredag kväll) har vi sedan förra fredagen fått 71,1 mm. Vilket är mer än vad det totalt kom under årets första fyra månader, som normalt är då det regnar mest. Här kan du läsa ett inlägg från slutet av april om torkan.

Här är prognosen för Ourique för kommande vecka.

Nu har inte det ostabila vädret passerat för det står i prognosen att det ska komma lite regn varje dag framöver i en vecka. Det är ju jättebra att det kommer på det viset och inte bara öser ner och skapar översvämningar.

Och om prognosen stämmer så kommer det alltså mer, redan imorgon ganska mycket, men vi får se. Det blir vad det blir och varje droppe är välkommen. Det som dock inte är roligt är att det imorgon ska blåsa från öster, vilket gör att regnet öser in på balkongen (där katterna mestadels hänger), vilken hittills varit torr.

Är du nyfiken på hur mycket regn vi fått fördelat under året hittills så kan du alltid kika in på tillbakablickarna för varje månad, där finns det grafer på temperaturer, luftfuktighet och regnmängd.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Så kom det första höstovädret”

 1. Profilbild för Mamma C

  Visst behövs regnet men om det någon gång kunde komma normalt och inte störtskurar som förstör samtidigt.
  I morse var det en skön promenad vid havet med en behaglig vind.
  Ha en bra lördag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hittills tycker vi det är okej, marken har lyckats ta tillvara på det som kommit eftersom det inte kommit som störtskurar. Även om det så klart bildats pölar och små bassänger här ochd är, men de har fort sjunkit undan. Skåne har det jobbigt dock har jag läst.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  idag blåste och regnade här också, fick äta frukost under det lilla taket på altanen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att du ändå väljer att sitta ute i rusket, även om du är skyddad!

 3. Profilbild för znogge

  Även hos er behövs så klart regnet så många gånger är det säkert till och med välkommet. Även här regnar det men det hör ju den svenska hösten till. Tack och lov så har stormen bedarrat i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja regnet behövs verkligen här, varje droppe behövs. Så skönt att höra att stormen dragit vidare.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förstår att ni tacksamt tar emot de regndroppar som faller. Här i Västergötland har vi fått så det räcker och blir över. Många åkrar står under vatten och idag tror vi inte att vi går utanför dörren, det regnar verkligen på tvären med häftiga vindar. Då är det skönt att kunna tända ljus, koja te och inte ha några måsten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tråkigt när det kommer för mycket, men inget att göra åt, bara att gilla. Så att tända ljus och koka te låter som en utmärkt sysselsättning!

 5. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Regn är nödvändigt, både för naturen och för att vi ska kunna fortsätta leva i den södra delen av Europa. Så härligt att ni fått så pass mycket utan att det vräkt ner och förstört!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det och vi är glada för varje droppe! Just nu regnar det igen 🙂

 6. Profilbild för Jossu

  Här märks också hösten av, i huvudsak genom kraftiga vindar. Men riktigt oväder har jag hittills varit förskonad ifrån.
  Hoppas att katterna hittar en mysig torr plats imorgon, i väntan på att vinden ska vända och balkongen bli torr.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att slippa oväder, även om vi faktiskt välkomnar vårt. De kan alltid hänga under taket till vattentankarna, där är det torrt tror jag. Och de har ju ett hus på balkongen, men de har inte börjat se tjusningen med det än.

 7. Profilbild för Ajli

  Vår höst gick snabbt över i vad som liknar vinter, med minusgrader, snö och sol! Mycket vackert 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men usch och fy för snö och minusgrader 🙂

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det var ju bra att inte prognosen som spådde över 60 mm hade rätt men det har ju regnat på ganska bra ändå. Bra att det sprider ut sig över flera dagar och jag förstår att det är välkommet. Nu hoppas jag att balkongen och katterna har sluppit få regn på sig men förhoppningsvis kan katterna hitta skydd någon annanstans om det skulle behövas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det bra att det sprider ut sig! Idag har de klarat sig fint, men imorgon är väl risken att det blir väl blött på balkongen. Får se vart de tar vägen, vi får se till att ge dem mat när det är uppehåll 🙂

 9. Profilbild för LillaSyster

  Riktigt ruskväder här idag. Då har ni fyllt på era vattentankar nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ruskväder. Ja många tankar är fulla nu. Inte alla 12 dock, men lite drygt hälften!

 10. Profilbild för Matilda

  Oj oj, låter som ruskigt väder. Hoppas ni kunnat sitta inne och mysa i helgen och inte oroa er för att bli bortblåsta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi sitter inne och myser, går ut när det är uppehåll och grejar i trädgården. Den hårda blåsten är nog över nu, men regnet fortsätter.

 11. Profilbild för Marianne

  Det kunde vara någon måtta på hur mycket regn som kommer åt gången, men det är ju bra att det hinner rinna undan mellan gångerna. Hur går det med katterna och det lilla huset? Använder de det? Där har de ju skydd mot blåst och regn om de behöver.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eftersom det inte går att styra mängden så är det bara att acceptera. Väldigt bra det hinner rinna undan emellan skurarna. De är inne i huset när det ligger godis där, men de har inte vett på att uppskatta det fullt ut. Däremot ligger de gärna på taket!

 12. Profilbild för Micke

  Regn behövs ju men det är ju bäst när det kommer lite då och då istället för allt på en gång, absolut.

  Här börjar vinterkylan ta fart, känns det som iallafall, undertecknad har fått börja med mössa igen….usch och fy. 😉

  Ha det fint nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är bra när det sprider ut sig! Usch för vinterkyla!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Inga högoddsare i de prognoserna inte! Jag följer bara vädret ett par dagar framåt, tycker inte långtidsprognoserna håller sitt ord. Regnet hos oss på hösten är ju tyvärr kombinerat med kyla och stormar, något vi märkt av nu, men Dalarna har klarat sig bra jämförelsevis. Det är nog bra att ni också får era vattenmagasin fyllda tills det är dags för odlingarna att gro. Torka måste vara mycket värre kan jag tycka. Trevlig söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här är långtidsprognoserna intressanta för om det väl kommit in ett lågtryck så verkar det stanna ett tag. Så då vill jag gärna se när solen återvänder 🙂 Men jag förstår vad du menar, det är ju mest pålitligt för de närmaste dagarna. Skönt att ni klarat er från ovädret denna gången. Torka är värre för naturen och vattenförsörjningen, men inte för mig… 😀

 14. Profilbild för Susjos

  Här hemma har det regnat hela kvällen, hör hur det droppar mot fönstren, skönt att kunna sitta inne och mysa då!
  Hoppas ni får de regn ni behöver, fast slipper stormbyar!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan ju absolut vara mysigt med oväder, om en känner sig trygg! Ingen regnbrist nu i alla fall 🙂

 15. Profilbild för Marie Karlsson

  Meeen oj så mycket regn ja då vart det ju direkt höst hos er med

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kände av hösten innan detta oväder då det är många andra faktorer som påverkar den känslan tycker jag. Men jo, det blev ju väldigt påtagligt nu.

 16. Profilbild för Titti

  Med höst kommer regn. Vi har också haft en väldigt torr sommar här på ön. Nu i helgen har det varit storm och efter det kommer väl kylan…inte den roligaste årstiden om man säger så 🙂
  Kram från Titti & ett stormigt Öland

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår att höst, vinter, kyla och stormar inte är den roligaste årstiden… en anledning vi inte bor i Sverige, för även om vi nu har regn och blåst så är det ändå över 20 grader på dagen.

 17. Profilbild för Mareijke Hjelm Saari
  Mareijke Hjelm Saari

  Är i Olhão och här fick vi ett rejält regn och storm oväder igår. Flera träd har rasat i parken brevid campingen. Flera markiser och förtält har blåst sönder, ett träd har fallit över en husvagn och en plåtis hade fått ett träd rakt på vindrutan som konstigt nog höll. Det regnade in vid två fönster i min Snigelkotte, regnet pressades ju mot bilen så den klarade väl inte att hålla tätt. Har aldrig märkt något tidigare att det skulle regna in. Förutom i bagaget och igår kom ju regnet och blåsten precis bakifrån på min bil. Idag har det regnat igen men lite mer lugnt och stilla regn. Vi fick en fin eftermiddag/kväll med solsken.
  Det är hursomhelst mysigt att kunna vara här, bättre än snö och slask. Men nu vill jag gärna ha fint väder framöver. Jag har inte läst din blogg på länge men nu har jag ju tid när jag blivit pensionär. Jag ska vara här nere hela vintern ser verkligen fram emot det.
  Jag skulle också vilja blogga, har du något bra tips var jag kan hitta någon sida för det. Har någon svag aning om att du startade något eget bloggställe, eller? Hur fungerar det? Prenumererar man på något ställe?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att allt gått bra i ovädret. Kul om du börjar blogga också! Förslår wordpress.com 🙂 Om du vill prenumerera på mina inlägg sen kan du göra det inne i wordpress.com . Eller så går du till ”följ mig” i menyn här på min sajt.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.