En eukalyptus mindre

Vi har hade två eukalyptusträd på vår tomt, men nu har vi bara ett minsann. Vi fick hjälp att ta ner det och nu har vi sol på verandan på eftermiddagen.

De två höga eukalyptusträden skuggade södersidan av vårt hus riktigt bra på sommaren. Dessvärre även vår veranda på vintern, då solen står lägre.

Skuggan på sommaren var nog den enda anledningen att de fick stå kvar när vi planerade för hur trädgården skulle layoutas. De kan med sina oljor självantändas och dricker väldigt mycket. Men vi lät dem alltså vara kvar på grund av skuggan.

Här ett avsnitt från Naturmorgon där Portugals eukalyptusskogar beskrivs

I höstas dog ett av träden. Helt plötsligt var allt grönt på trädet borta och det återhämtade sig inte. Så självfallet skulle det trädet tas ner och vi bad Fernando göra det, med veden som betalning. De har ingen mark själva och deras uppvärmning är med ved så de tar tacksamt emot allt de kan elda, även om just eukalyptus inte är det bästa virket.

Här syns den döda eukalyptusen tydligt.
Här syns den tydliga skillnaden mellan ett levande och dött eukalyptusträd..
Fernando in action, när han kommit ner på marken igen

Han kom med motorsågen och började så högt han kunde klättra. Han använde inga säkerhetslinor eller andra skydd, så jag var riktigt orolig när han började att svinga motorsågen några meter upp i luften. Men han har balans som en bergsget och är smidig som en elitgymnast så allt gick precis enligt hans plan. Vi hjälpte honom att lasta allt på hans ”ute” (liten flakbil, som alla portugiser på landsbygden kör). Och vips var trädet borta, tog inte ens en timme.

Vi lämnade en stubbe, där står en kruka med en Agaveplanta, tills vidare.

Vi kommer säkert sakna skuggan det gav när sommarhettan kommer, men vi älskar att vi fått mer ljus på vår veranda så vi kan njuta av eftermiddagssolen där, som du ser på översta bilden är det gött ljus där på eftermiddagarna nu.

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”En eukalyptus mindre”

 1. Profilbild för Kraka

  Bra med sol på vintern, men skuggan på sommaren är en förlust. Jag hade ett träd som vi tog ner för ett par år sedan och då försvann all skugga från min framsida. Det var ett äppelträd som förvuxit sig och fullkomligt meningslöst att ha kvar. Men det var min granne som tjatade om att det ramlade ner äpplen på hennes tomt och att jag skulle ta bort trädet. Hon är en riktig ”pain in the ass” och trakasserar mig en hel del. Hon är klart misstänkt för det där anonyma brevet i höstas som jag skrivit om tidigare, men jag vet ju förstås inte om det är hon. Däremot har hon varit oförskämd mot min son på ett sätt som gjort att han ogärna kommer till min stuga. Mycket obehaglig människa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Låter som en jobbig granne helt klart.

 2. Profilbild för Anita

  Så märkligt att ett av träden bara dog. Hoppas det andra klarar sig så att ni i varje fall har lite skydd mot solen på sommaren. Vackra bilder annars med en vacker portugisisk januarihimmel i bakgrunden.
  Såg din kommentar hos mig om ert misslyckade försök med ostfyllda klockor. Aj, aj, aj … men du skrev ju att den var mild så jag trodde definitivt att det var den sorten jag brukar ha men under annat namn (har ju till och med sett det namnet på den). Visst kan en och annan bli lite bitig men inte så att vi aldrig kunnat äta dom. Våra har en god fruktig smak och är milda med bara ett uns styrka. Synd för det är ett så gott tilltugg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag vet inte heller varför bara ett av dem dog. Det kanske är av ålder 🙂 Ja, jag såg ditt svar, våra chili är bevisligen en starkare sort! Men goda är de också, fast inte i den mängden.

 3. Profilbild för Kersti

  Så fint det blev och vilket härligt ljus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev luftigt och fint!

 4. Profilbild för Ditte

  Visst är ljuset viktigt att få in och även att få skugga. Men säkert går skuggan att ordna på annat sätt när det är som mest soligt. Och ett träd som dött är ju inte någon idé att ha kvar. Toppen att ni fick hjälp av er granne att ta ner det och han blev säkert också glad för veden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vår vän (är inte granne) ställer alltid upp, vi kallar honom vår hustomte.

 5. Profilbild för Znogge

  I och med att trädet dog blev valet ganska så enkelt. Skulle ni sakna skugga kan det lösas med ett parasoll. Säkerhetstänket är helt klart annorlunda i Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det fanns inga alternativ, trädet behövde tas bort. Vill ju inte riskera det blåser omkull på huset. Helt annat säkerhetstänk.

 6. Profilbild för Marianne

  Det är lättare att ordna skugga mot solen än att ordna sol på en skuggad plats 🙂 Mina nerver skulle inte klara att titta på när Fernando klättrade upp med motorsåg utan sele, läskigt.
  Jag lyssnade på naturmorgon, vad mycket man inte vet, men naturen är fantastisk.
  ja, nu är det tyst här hemma igen, när jag vaknade var min första tanke att ta ut hunden på promenad, men sen mindes jag att han inte var kvar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det klarade inte jag heller, så jag lät honom greja själv och återvände när han kommit ner på backen igen..

 7. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så fint ljus ni fick nu när eukalyptusen blev ved. En winwin-situation för er och Fernando. Ved är högvaluta.
  Ni hittar nog på någonting fiffigt när det handlar om skuggan som ni behöver till sommaren. Är fullständigt säker på att lösningen redan finns …;)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt ljuvligt ljus! Det blir ett garage som skuggar södervägen 🙂 Taket är svårt att ordna skugga för annat än med träd, men ett står ju fortfarande kvar så vi hoppas det räcker. Alla hus har ju inte träd som skuggar så jag tänker vi nog klarar oss fint 🙂

 8. Profilbild för Ingrid

  Första bilden med solen in på verandan är verkligen härlig. Jag längtar och längtar efter solen, men den kommer väl till slut får vi hoppas. Just nu känns det ganska tungt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar verkligen den också bilden. Hoppas verkligen den kommer till er oxå snart.

 9. Profilbild för Hanneles bokparadis

  eukalyptus är väldigt vackert träd, jag vill ha lite lagom skugga på altanen… fast vi har runt hela huset 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag håller med. Vi har skaffat skugga där vi behöver den, och här behövs den ju verkligen på sommaren.

 10. Profilbild för Madde

  Tråkigt med trädet, men tur ni fick hjälp att ta bort det. Lite av en win-win situation.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en riktigt win-win 🙂

 11. Profilbild för Micke

  Fint att det löst sig iallafall och så fick han ju lite ved också, perfekt.

  Ha en jättefin dag nu, med eller utan skugga. 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, det blev en bra lösning. Vi har skugga på andra ställen så vi klarar oss finfint!

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Nog är det lättare att ordna skugga med en parasoll än att ordna extra ljusinsläpp.
  På någon resa ner till Medelhavet var det någon som kallade eucalyptusträdet för turistträd; det vänder sig mot solen, det flagar och fjällar samt dricker som en svamp.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den här skuggan är inget som går att ersätta dock, då det var över husets tak som den skuggan var. Hahah, vilken kul jämförelse!

 13. Profilbild för LillaSyster

  Det blir toppen, ni får hitta något annat att skugga med. Hjälpsamma grannar är guldvärt ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vår hustomte är verkligen guld värd!

 14. Profilbild för Susjos

  Perfekt med mera ljus nu under vintern förstår jag, skugga ordnar ni säkert på annat vis i sommar! Tuff kille det där!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är perfekt, skugga har vi men nu lite mindre över husets tak. Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.