extrem kyla

En extrem vinter

Jag hoppas innerligt denna vintern går till historien som väldigt extrem.. jag vill inte att detta är det nya normala.

Mängder med ihållande regn och många dagar med minusgrader på mornarna. Det har definitiv inte varit en härlig vinter, men jo, den är ju väldigt mycket bättre än vintern i Sverige.

Jag jämför inte med Sverige, det vore ju helt galet. Jag jämför med tidigare vintrar som vi varit här. Detta är femte vintern vi upplever i Portugal, de tre första åren med husbilen.

4 veckor utan sol

Njae det är inte helt sant, men det regnade i princip varje dag under 4 veckor i november och december. Ibland 2mm men ofta mer. Solen var framme emellanåt så klart men det var väldigt lite vi fick se solen under dessa veckor.

Vi som verkligen vill ha och behöver solen tycker detta har varit eländigt. Men vi tycker så klart det är bra att regnet har fyllt på vattenmängden i reservoarerna i princip hela landet.

När regnet försvann hade vi några fina veckor men sen kom kylan med besked…

Vitlök och lök kämpar på trots frost

Riktigt kallt

När dagstemperaturen inte stiger över 14 grader och det sen kryper ner förbi nollan på natten/tidig morgon då är det kallt! När det är riktigt kallt är det dock ofta soligt väder, så på dagen är det skönt om en hittar lä. Det är ju norrvindar som ger kylan. Så även om vi behöver knacka hål på isen i fågelbadet på morgonen så kan vi gå till södersidan och sitta i T-shirt och shorts (Roger har till och med tagit av sig T-shirten nån gång) och njuta av solen.

extrem vinter
Hackar hål på fågelbadet varje morgon just nu.

Plantorna är ledsna på morgonen, salladen är död, likaså paprika och chiliplantor har gjort sitt. Vitkål, persilja, lök, koriander och vitlök håller sig fint trots kylan.

Vårt värmesystem med vattenburen värme och element (samt filt på benen i soffan) ser till att vi inte fryser inne men jag tänker på alla andra som bor här som bara har en eldstad i sitt hus. Betong- & stenhus är svinkalla och de har självdrag under dörrarna för att inte förgiftas av röken.

Så jag hoppas detta har varit den värsta vintern på många år framöver. Regn får det gärna komma massor av, men vi vill helst få se solen nån dag emellanåt 🙂 Det är väl inte för mycket att önska.. jag menar önska kan vi ju alla göra hur mycket som helst. Jag vet, vädret rår vi ju inte på så det gäller att gilla läget ändå och anpassa sig så gott det går.

Nu stiger dagstemperaturen igen och frosten på mornarna ska vara över. För den här perioden i alla fall. Det kan absolut komma fler tillfällen innan frostrisken är över (mitten av mars).

Publicerat:

i:

22 svar till ”En extrem vinter”

 1. Profilbild för Znogge

  Det bästa är ett väder som är normalt för årstiden så klart men numera tycks det bli en del ytterligheter. Hörda att det snöade på Mallorca för några dagar sedan… Hoppas resterande plantor ska klara sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men oj, snö på Mallorca! Ja det vore så klart bäst med normalt väder. Men tror detta inte är helt onormalt iaf. Vi vet att det är frostrisk där vi bor, men 10 dagar på raken är lite mkt.

 2. Profilbild för Ingrid

  Hoppas att vårvärmen snart kommer både hos er och här hos oss, fast vi lär ju få vänta ett bra tag.
  Jag är lite frusen och huttrig och längtar verkligen efter lite värme både inne och ute.
  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Rätt var det är så är den här! Hoppas du inte behöver frysa länge till.

 3. Profilbild för Anita

  Att ni haft mycket regn har jag hört vid väderprognoserna på tv när dom pratar om Europa men däremot visste jag inte att ni hade så pass mycket frost att era odlingar tog skada. Här om dagen såg jag bilder från Mallorca där det var en hel del snö.
  Men då hoppas jag att frostperioden är över nu och att ni får njuta av lite mer sol.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är frost varje vinter här, men inte så här intensivt, så många dagar på en gång. Dagarna är ju väldigt skönt iaf. Hade inte förväntat mig att paprikan och chilin skulle klara sig hela vintern så det var inte mkt kvar på de plantorna ändå. Det hoppas vi på!

 4. Profilbild för Micke

  Väder rår man ju tyvärr inte på oavsett årstid antar jag, håller en tumme för att det inte är det nya normala hos er.

  Lite sol emellanåt måste väl ändå vara helt legitimt att få önska sig.

  Ha det bäst. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så, det är vad det är. Tack för tummen!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  hösten här fram till jul ovanligt varm, plusgrader igen i Göteborg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Plusgrader är skönt, tacksam vi bara har kallt innan vi ens lämnat huset på morgonen. Sen värmer ju solen upp till skönare temperaturer, men ändå för kallt för min smak 🙂

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Tyvärr ser det ut som om vi får mer och mer extremväder. Här har vi inte haft några riktiga vintrar på flera år, mest blåst och regn… medan andra områden får extrem torka.
  Troligen får vi vänja oss vid extremt väder i alla dess former.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det helt säkert. Nu är det kanske inte så extremt som jag framställer det. Det är inte ovanligt att det är frost och ett par minusgrader här på morgonen på vintern. Men så här länge var jag inte beredd på.

 7. Profilbild för LillaSyster

  Minus fyra nu och tfn säger att det känns som minus 9. Snö kom det också igår kväll. Inte mycket men tråkigt. Jag hoppas att du får se solen idag och att det var en värstingvinter som inte visar sig på länge igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Solen skiner ju varje dag tack och lov, det är därför det är kallt på morgonen. När det regnar eller är molnigt stannar dagsvärmen kvar. Hoppas snön försvinner hos dig!

 8. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Men tänk om ni kunde skicka över lite regnmoln till oss. Vi fick en del i november men det är väldigt långt ifrån vad det ”ska” vara. Dock har vi haft ovanligt soligt och nattemperaturen har hållit sig klart över nollan Hoppas det blir bättre för er snart igen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu har ju regnet försvunnit även från oss 🙂 Ni har det ju alltid varmare på natten än oss, precis som Algarve. Vi vet ju att vi har frostrisk här på vintern. Inte något jag uppskattar men det ingår i paketet 🙂

 9. Profilbild för Anki

  Visst har det varit konstigt med vädret under en längre tid lite varstans … hoppas nu det återgår till det mer normala även hos dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det får vi hoppas 🙂 Det är varmare i alla fall!

 10. Profilbild för Lillan Kind

  Det låter inte ett dugg skönt för att vara i Portugal. Men jag minns att det var riktigt kallt där en vinter när jag var på dressyrutbildning. Ridpassen som var mitt på dagen var hyfsat behagliga, men framåt kvällen satt jag och frös i sadeln😅

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det, det är kalla nätter/mornar på vintern. Och i husen utan bra värmekälla blir det även fuktigt och rått. Det slipper vi! Algarve har mildare och jämnare väder än oss, men det är kallt där också. Gran Canaria och Madeira samt de andra öarna där ute i Atlanten har jämnare klimat och därmed skönt på vintern.

 11. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Jag har aldrig frusit så mycket och ofta, som under februari 1972 i Cascais. Minns också fukten, som trängde in överallt trots tjocka husväggar. Sängkläderna var fuktiga och jag fick klä på mig långkalsingar och tröja, när jag kröp till sängs. Men – så härligt när solen och värmen kom tillbaka under mars!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår det, det är verkligen iskallt och rått i många hus. Därför vi investerade i ett ordentligt värmesystem. Solen är underbar 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.