netatmo väderstation citronträd

En väderstation är kul & bra!

Vi har saknat en utomhustermometer, så vi köpte en – men det bidde en så kallad väderstation istället för en enkel termometer.

Hur tar jag bäst hand om olika träd och plantor i det här klimatet? Vilka träd kan jag plantera? När kommer frosten och regnen? Med statistik och erfarenhet hoppas jag alla mina växter får den omvårdnad de behöver. Vårt citronträd mår i alla fall finfint (bilden)!

Varför en väderstation?

Vi valde en väderstation istället för en termometer dels för att vi gillar det digitala. Men också för att vi gillar statistik och vill lära oss mer om klimatet här i södra Alentejo. Vanligtvis pratas det om väder i Algarve, vid kusterna, runt Lissabon, Silverkusten och centrala Portugal. Men eftersom detta området inte är så invaderat av expats nämns t.ex. inte odlingszoner så ofta, i alla fall inte på engelska. Och det är ett speciellt klimat här så vi vill inte bara själva lära oss det utan även dokumentera det i bloggen. Att kunna gå tillbaka och se när regnen började förra hösten eller när frostnätterna tog slut förra året är ju fantastiskt. Och datan blir ju perfekt eftersom det är uppmätt här hos oss.

Som vanligt gjorde Roger en massa research innan köpet och han landade i beslutet att det var en Netatmo vi skulle köpa.

Bild från Netatmo.com

Netatmo väderstation

Stationen består av en enhet som placeras utomhus, en som ställs inne, webbapplikation samt en app till telefonerna.

Det går att bygga ut med ytterligare en inomhusenhet, en regnmätare och en vindmätare. Jag vill gärna ha en regnmätare framöver, men just nu lär vi känna vår väderstation i sin enklaste form. Den kostade ca 1700 SEK och regnmätaren kostar ca 700 SEK när vi köper den separat. Finns paket att köpa som gör det lite billigare.

Inomhus

Inomhusenheten behöver ström, vi har ställt vår på hyllan i köket då det är det rummet som har högst temperatur och luftighet.

Temperatur, luftkvalitet, ljudnivå samt luftfuktighet mäter den.

Utomhus

Den enheten går på batteri och vi placerade den på balkongen mot norrväggen, så den alltid har skugga. När vi fått ordning i trädgården mera kommer den få flytta ut från den skyddande balkongen, men tills vidare står den bäst där eftersom det pågår så mycket arbete i trädgården.

Utomhus mäts temperatur, luftfuktighet, lufttryck samt att den ger besked om vad det ”känns som”. Dessutom mäter den luftföroreningar.

Appen

Appen ger utöver informationen som mäts via enheterna även en väderprognos för kommande 7 dagar. Väderlek samt dygnens max- och mintemperaturer.

Grafiken i appen är lättläst, gröna färger på luftkvaliteten både ute och inne (om det är bra vill säga) samt att det är lätt att få mer information om de olika mätvärdena. Grafer visas i landskapsläge på telefonen.

Det finns också ett community i appen, där en kan dela med sig av sina utomhusvärden samt se andras.

Väldigt smidigt att bara kolla i appen och se om det är dags att stänga eller öppna fönstren. Sommartid vill vi ju inte släppa in värmen på dagen, men gärna svalkan på natten.

Utetemperatur sedan start

Webbapplikation

När en loggar in på my.netatmo.com kan en njuta av en massa statistik. Göra jämförelser över olika tidsperioder och även ladda ner för att använda i ex. ett excelark.

Det är kul med väder 😀

Publicerat:

i:

,

Vädret

Ourique, PT
12°
Soligt
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
29°C / 10°C
29°C / 10°C
27°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.