bevattning

Projekt: System för bevattning

Att ha droppbevattning i mina upphöjda såbäddar och runt vissa träd är en vattenbesparingsåtgärd men också ett sätt att garantera att växterna får vatten ner till rötterna varje dag.

Jag gillar att gå runt i köksträdgården och prata med växterna, se hur de utvecklas och lära mig mer om skadedjur, nyttodjur, blomningstider etc varje dag. Men om jag ska vattna manuellt varje kväll är jag inte så fri som jag vill vara. Därför har jag börjat att successivt skapa en automatisk bevattning.

Det första jag gjorde, typ i april redan, var att köpa en läckageslang med tryckutjämnare, jag la ett par varv runt citrusträden med den. I veckan när jag rensat ordentligt runt träden räckte slangen helt plötsligt till tre varv i stället. De får sedan dess bevattning varje söndagskväll 1-2 timmar ibland även på onsdagen/torsdagen om det varit eller ska vara ruskigt varmt.

Bevattning citrusträdet
Bevattning clementinträdet

Nästa läckageslang la jag i sålådan med majs och vitkål. Men bara halva slangen gick åt så jag köpte en sats till med tryckutjämnare och kopplingar så jag kunde lägga resterande läckageslang i en annan sålåda.

Roger grävde ner slang från vattenutkastet vid muren högst upp på tomten, rakt över gårdsplanen till köksträdgården. Där har jag slangvindan samt en fördelningsdosa.

Fördelningsdosa för de olika bevattningsslangarna.

Eftersom jag inte planterat i rader i bäddarna och inte eller hade bevattningsslang i åtanke vid plantering så passar det inte med bevattningsslang i alla bäddar i år. Dessutom vill jag prova mig fram, hitta rätt lösning för just vår köksträdgård. Och jag tror jag ska byta ut läckageslangen mot riktig bevattningsslang med hål för bäddarna och använda den läckageslangen jag har till träd bara.

När jag hittat en lösning som funkar och jag lärt mig hur länge vattnet ska vara på så kommer jag köpa en timer också. Så jag inte behöver manuellt sätta på vattnet om vi inte är hemma. Dessutom kan jag med en timer göra bevattningen i flera steg, t.ex. på morgon och kväll. Idag vattnar jag bara på kvällen.

Så det här projektet med bevattningen är inte slutfört och kommer nog aldrig bli, eftersom en flyttar runt och kompletterar hela tiden.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Projekt: System för bevattning”

 1. Profilbild för Carin
  Carin

  Intressant! Vill veta mer om tryckutjämnare och läckageslang! Beställer du setet på nätet el kan jag hitta dessa i fysiska affärer i Sverige?
  Kostnad?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En snabb googling gav mig träffar på Jula. Så kolla där. Verkar kallas fuktslang.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.